torebki długo utrzymują świeżość produktów. 600 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 360 g letniej wody 60 g oleju 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko Mak W misie miksera umieszczamy letnią wodę, olej, wsypujemy mąkę oraz sól. Świeże drożdże rozpuszczamy z cukrem w 3-4 łyżkach wody. Wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy mikserem – hakiem(...)rogala. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdego rogala smarujemy rozmąconym jajkiem, obsypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 25 minut. Pieczemy na funkcji ,,góra-dół
VioletoweKucharzenieposmarowania ciasta przed nałożeniem masy) 40 g drożdży 250 ml mleka 100 g zwykłego cukru 100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g suchego, świeżego maku 100 g mielonych orzechów włoskich 50 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki miodu 2 łyżki rodzynek (bakalii można dać oczywiście więcej, ale nie przekraczać 150g(...)minut. Po wyjęciu nie wyjmować z formy i z papieru dopóki nie będą letnie. Później trzeba wyjąć, żeby się nie zaparzyły i luźno przykryć ściereczką. Polukrować. Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i gotować 5 minut. Wystudzić w garnku z wodą, w której się gotował. Następnie odcedzić na gęstym sicie. Zostawić na sicie przez 15 minut. Zmielić w maszynce 3 razy
Posadzone i zjedzoneZdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt życzę wszystkim moim czytelnikom! Muszę jeszcze przygotować mak do klusek z makiem, zagonić moją bandę do ubierania choinki i wyjeżdżamy na Wigilię :))) Pozdrawiam serdecznie! Kasiac
Posadzone i zjedzonemąki pszennej (użyłam tortowej) + trochę do podsypania 250 ml zsiadłego mleka 75 ml letniej wody 50 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka łyżka maku Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na kilka minut, żeby ruszyły. Mąkę przesiać do misy, wbić jajko, wlać zsiadłe mleko i posolić. Dodać rozczyn drożdżowy i wszystko razem(...)Najlepiej robić to robotem z hakami. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem ze ściereczki. Kiedy wyrośnie uformować bochenek, pędzelkiem zamoczonym w wodzie posmarować wierzch i posypać makiem. Odstawić jeszcze na pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec kwadrans, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamakaronem... Tutaj z kotlecikami z kartofli... Składniki na 2-3 osobowa porcje: 0,5 kg pieczarek 1/2 główki dużej cebuli lub jedna mała 1 ząbek czosnku 1-2 łyżeczki maki pszennej 3-4 łyżki gęstej śmietany np.18% sól, pieprz do smaku olej/margaryna do smażenia jarzynka/warzywko/ 1/2 kostki rosołowej - zależy od naszych kulinarnych upodobań 1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki(...)która wypuszcza pieczarki. W rondelku / garnczku zagotowujemy wodę na sos. 3. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lub pokrojony w plasterki oraz obsypujemy 1-2 łyżeczkami maki pszennej i jeszcze chwile ciągle mieszając smażymy je razem z mąką. Po krótkiej chwili przekładamy całość do gotującej się wody i przyprawiamy solą, pieprzem, jarzynką/warzywkiem/kostka rosołową. Całość gotujemy
Gotowanie...to proste !łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży 56 g roztopionego masła do posmarowania precli przed pieczeniem: żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posypania: mak lub sól morska Do obgotowania precli: 1,5 litra wody 3,5 łyżki sody oczyszczonej Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, ręcznie lub przy(...)pojedynczo) na wrzącą wodę i gotować około 20 sekund po każdej stronie. Wyjmować łyżką cedzakową i kłaść z powrotem na blasze. Precle posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać makiem lub solą morską. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez około ok. 15 minut do mocno złotego brązu. Studzić na kratce. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebSMAKÓW.Polecam przepis. 45 DAG.MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA SODY(NAPRAWDĘ PŁASKA) 350ML.MAŚLANKI DODATKI: ~~~~~~~~~~~~~~ MOŻE BYĆ-KIEŁBASA CHORIZO -SER GROYER -OLIWKI -MAK(MÓJ JEST Z MAKIEM) -ZIOŁA ESTRAGON -SUSZONE POMIDORY ITP. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ w DUŻEJ MISCE ZROBIĆ DOŁEK W MĄCE,DODAĆ SÓL I DODATKI JAKIE CHCEMY,WLAĆ MAŚLANKĘ,I LEKKO WYROBIĆ( CHWILKĘ TYLKO, ABY CIASTO
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiserowo – karmelowa to mój ulubiony smak w deserach. Tort nawet szybko się robi a smakuje... wybornie (tortownica średnicy 24 cm) Składnik na biszkopt makowy: 200 g zmielonego maku 6 jajek 120 g cukru 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego Składniki na masę(...)zmielonego dwa razy, lub z wiaderka (ja użyłam „mój ulubiony”) 510 g masy krówkowej „kajmak” 2 łyżki cukru 100 g masła Wykonanie biszkoptu: Mak zalałam wrzącą wodą. Wstawiłam na gaz do gotowania na 15 minut. Przełam na gęste sito, żeby odsączyć z nadmiaru wody, a następnie odcisnęłam. Jajka rozbiłam. Żółtka wbiłam do misy
Kuchnia u Krysimak, czarnuszka lub ziarna kminku Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości około 3 milimetrów, Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy część nadzienia i zwijamy jak roladę. Teraz rulon dzielimy na 8-10 cm kawałki lub na 2 cm plasterki. Gotowe paszteciki układamy na blasze, smarujemy rozmąconym żółtkiem, posypujemy sezamem, makiem, kminkiem lub czarnuszką i pieczemy do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180°C. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe
Rozpustne gotowaniezdziwienie, że efekt był tak smaczny. Składniki: 1 szklanka białej quinoy 250 ml mleka kokosowego 250 ml wody 3 - 4 łyżki miodu 1 banan 5 łyżek sezamu 3 łyżki maku sok z czarnego bzu Wykonanie: Quinoę płuczemy dokładnie i gotujemy ( zobacz jak ugotować quinoę ) w mleku kokosowym i wodzie, aż płyn odparuje, a quinoa, będzie lekko rozgotowana (w razie potrzeby(...)pamiętamy o mieszaniu). Odstawiamy i zostawiamy pod przykryciem do przestygnięcia. Następnie blendujemy ją na gładką masę, razem z miodem, bananem sezamem i sokiem z czarnego bzu. Mieszamy z niebieskim makiem i przekładamy do miseczek. Smacznego
Quinoa Raz!łyżki masła 3/4 szklanki pełnego mleka olej do smażenia łyżeczka cukru sól, zioła prowansalskie, pieprz ziarnisty, 2-3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe żółtko do posmarowania ciasta mak do posypania do dekoracji: świeże liście laurowe Sposób przygotowania: Buraczki myjemy, obieramy (najlepiej w rękawiczkach) i ocieramy na tarce na wiórki. Roztapiamy masło i podsmażamy na nim buraczki doprawione solą(...)podlewając jeszcze odrobina wody. Studzimy. Rozwijamy ciasto francuskie. Pierś indyczą układamy pośrodku ciasta wzdłuż dłuższego boku. posypujemy obficie ćwiartkami orzechów włoskich i zawijamy. Cisto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy makiem. Pieczemy w 220 stopniach C przez 15 minut
Pyry na GazWspaniała przekąska! Wystarczy dodać ulubione zioła, czosnek, paprykę, sezam czy mak, by urozmaicić ich smak. Podawajcie je z różnymi dipami czy pesto. Maczajcie je w ulubionych sosach i cieszcie się ich chrupkim smakiem. Ciekawa przekąska także dla najmłodszych fanów kuchni:) Łatwe w przygotowaniu. Warto je zrobić, by przekonać się że domowe przekąski smakują najlepiej. Składniki: 250 g mąki pszennej(...)ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży płaska łyżka cukru trzcinowego pół łyżeczki soli 3,5 łyżki oliwy z oliwek łyżka maku jajko do posmarowania Wykonanie: W miseczce wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami, cukrem trzcinowym i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. W misce wymieszaj pozostałą mąkę z solą, dodaj zaczyn z drożdży, wymieszaj dokładnie
Zasmakuj Kuchniciepłej wody 4 łyżki plus 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej soli 4-5 szklanek mąki pszennej mak, ziarna sezamu , gruboziarnista sól do posypania Sposób wykonania: Ciasto można wymieszać albo ręcznie albo w robocie planetarnym. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy lub kruszymy drożdże (zależy(...)folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, nasze bochenki mają podwoić swoją objętość. Po tym czasie ponownie smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem lub solą. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 - 35 minut. Ja piekłam trochę krócej, więc obserwujcie Wasze chałki ;) Gotowe chlebki przełożyłam
Blondynka GotujeCoś dla miłośników lekkich ciast i przede wszystkim maku... Polecam! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Piegusek z białek Składniki: 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 szklanka maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier ciągle mieszać
Smaki Nataliimąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju 12 g świeżych drożdży niepełna szklanka ciepłej wody 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania mak do posypania wykonanie: Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody. W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto, lekko lepiące (w razie potrzeby(...)formuję wałeczki i zawiązuję supełki. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Tuż przed pieczeniem smaruję bułeczki jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypuję makiem. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formie