mak - 12131 przepisów (strona:174/809)

Cebularze lubelskie (cebulaki). 721

jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli NADZIENIE: 3-4 cebule 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki startego żółtego sera mak do posypania       Ciasto. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Z cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy rozczyn i wlewamy do mąki, przykrywamy miskę(...)wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Wyrośnięte placki spłaszczamy w środku, wciskając w nie dno szklanki, a w powstałe wgłębienie nakładamy porcję nadzienia, posypujemy tartym serem i makiem. Pieczemy do zarumienienia (około 10 minut). Gotowe!      Ciasto to nadaje się również jako baza do pysznych pizzerek, wystarczy placuszki posmarować łyżeczką keczupu, poukładać ulubione dodatki

Rozpustne gotowanie
Orzechowy sernik z makiem 188

wyjątkowy, pyszny sernik zrobiłam sobie w prezencie przedurodzinowym. Jest mało słodki, na pysznym, waniliowym spodzie. Orzechy są mocno wyczuwalne, smak maku jest gdzieś w tle, bardzo przyjemnie współgra z całą resztą. Mascarpone sprawia, że sernik ma aksamitną konsystencję. To był bardzo udany wypiek :) Składniki: (na tortownicę 21cm) SPÓD: 150g kakaowych herbatników 70g rozpuszczonego masła ziarenka z 1 laski wanilii MASA(...)Mlekomy) 5 jajek 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki mielonych orzechów (u mnie mieszanka włoskich i laskowych) 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka kaszy manny (suchej) 3 łyżki suchego maku Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki zmielić na proszek (najlepiej zrobić to w blenderze), dodać ziarenka wanilii, masło - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. MASA SEROWA: W misce

Cakes By Kejt
CHLEB ORKISZOWY GRAHAM NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 220

mniej) - 50g otrębów owsianych (u mnie grube) - 650g (ml) ciepłej wody, ok.40*C (wyższa zabije drożdże, w niższej gorzej się namnażają)) - 30g oliwy z oliwek (może być olej) Dodatkowo: mak lub ulubione ziarna do posypania (u mnie siemię lniane, sezam i słonecznik) Zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka dodać 1 łyżkę mąki i ok.50ml wody. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia(...)dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem lub oliwą (w przypadku form metalowych należy je dodatkowo wysypać dokładnie otrębami lub mąką). Ciasto wygładzamy łyżką maczaną w wodzie. Posypujemy ulubionymi ziarnami lub makiem, delikatnie skrapiamy wodą i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania (ok.20 minut) ciasto powinno prawie wypełnić formy (nie powinno jednak przerosnąć, gdyż wówczas w piekarniku zapadnie nam się środkiem, smak

Smaczne Zdrowe
Piegowata babka 173

Babeczka z makiem, aby umilić  podwieczorek w miłym towarzystwie przy kawie, prosty przepis, smaczny efekt, gwarancja udanego, smacznego wypieku..... Składniki: 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 1 cukier wanilinowy 1,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki maku suchego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka skórkę kandyzowaną z pomarańczy garść rodzynek tłuszcz do smarowania blaszki(...)cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Podczas ucierania wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania wlewamy mleko, wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny.  Po przestudzeniu cisto

kgwjanczewo
Wiśniowa fanaberia 187

ulubioną masą mascarpone i wiśniami. Bardzo podobne do Czerwonego Kapturka , tyle że troszkę inaczej ułożone i z dodatkową wiśniową warstwą - taka moja Fanaberia ;) SKŁADNIKI: (na formę 25x35cm) Biszkopt z makiem:   4 jajka   2/3 szkl cukru   2/3 szkl mąki   2/3 łyżeczki proszku do pieczenia   1/2 szkl suchego maku Warstwa wiśniowa: dżem wiśniowy lub 1 szkl świeżych(...)odstawić do ostudzenia.   2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30-35 min w 180*C. 3. Ostudzoną galaretkę (w 1 szkl wrzytku) wymieszać z dżemem wiśniowym. Jeśli używamy świerzych

Kto ugości moich gości?
SUSHI MAKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I AWOKADO 313

zdecydować, czy takie jedzenie nam odpowiada. Dlaczego idziemy za tłumem? Bo jesteśmy jego częścią, siłą rzeczy.      Rodzajów sushi jest od groma, ale niemniej najpopularniejszym jest sushi maki, czyli nic innego, jak ryż z dodatkami zawinięty w płaty glonów nori (algi). Nie może zabraknąć ostrego, zielonego chrzanu wasabi jak i sosu sojowego, w którym przed zjedzeniem zamacza się(...)kawałki wspomnianego sushi maki.  SUSHI MAKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I AWOKADO /przepis na sushi tradycyjny, dodatki własne;/ na 6 porcji 4-5 płatów sushi nori 250g ryżu do sushi 5 łyżek octu ryżowego 2 płaskie łyżeczki cukru 3 łyżki sosu sojowego 1/2 awokado hass (to przypominające żarówkę) 125g wędzonego łososia w plastrach chrzan wasabi 1/2 pęczka natki pietruszki (drobno

W kuchni Karmel-itki
Baletki z makiem (bitki z makiem) 173

Pogoda ostatnio fajnie dopisuje, a dziś Biały Dunajec na mnie czeka! Tak, tak - szykuje się odpoczynek na weekendzie :). Tak więc dziś zapraszam na słodkości, czyli na baletki (bitki) z makiem, bo w końcu piątek. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, muszę przyznać, że wypiekł się udał fajnie, a więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasteczka są biszkoptowe, mięciutkie i pyszne. Smacznego(...)Składniki (2 blaszki pojedynczych biszkopcików): 3 jajka 80 g drobnego cukru 75 g mąki pszennej mak do posypania   gęsty dżem lub marmolada do przełożenia Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy powoli (koniecznie przesianą!!) mąkę i bardzo delikatnie

psgotujemy
Rogaliki drożdżowe do herbaty 254

herbaty, na śniadanie czy też jako przekąska. Składniki: ½ kg mąki, 3 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 5 dag masła, 5 dag cukru, 2 jajka, sól do smaku, 1 łyżka maku, marmolada (najlepiej ze swojej spiżarni). Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić odrobiną ciepłego mleka, dodać trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z resztą cukru(...)parze, a masło rozpuścić. Podrośnięty rozczyn dodać do maki, wlać mleko, cukier, utarte jajka i sól do smaku. Wyrobić ciasto ręką i pod koniec wlać roztopione ciepłe masło i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać trójkąty, nakładać na brzegu marmoladę i zawijać rogale. Kłaść do formy wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze na chwilę odłożyć do wyrośnięcia. Następnie posmarować

Tradycyjna Kuchnia
Sernik gotowany na makowo-kokosowo-kakaowym biszkopcie 217

cieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a jagody wzbogacają smak tego ciasta. Upieczony biszkopt możemy przekroić na dwie lub trzy warstwy - tak jak lubicie. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju(...)szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku 2 łyżki kakao Sernik gotowany: 1 kg zmielonego sera 35 dag cukru pudru 3 żółtka 15 dag margaryny 0,5 szklanki mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: jagody polewa czekoladowa wiórki kokosowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet

Salonik smaków
Ciasto makowo- cytrynowe 197

cukru, 18 dag masła, 6 ja, 1 aromat cytrynowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do formy, bułka tarta do formy. Składniki na masę makowe: 30 dag maku, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat migdałowy. Wykonanie masy makowej: Mak sparzyć i trzy razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem pudrem, połączyć(...)makiem, aromatem i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Wykonanie ciasta cytrynowego: Masło utrzeć również bardzo dokładnie z cukrem i żółtkami na puch. Dodać aromat cytrynowy, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec dobrze ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Składanie placka: Do przygotowanej formy wlewać na przemian ciasto cytrynowe i makowe. Piec w temperaturze 170 stopni około

Tradycyjna Kuchnia
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 256

zdrowszej wersji. Rogale są idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty, od święta można sobie pozwolić na takiego rogala na drugie śniadanie, jest naprawdę sycący przez bogate w bakalie i mak nadzienie, a ich pieczenie sprawia wiele frajdy i satysfakcji z podjętego wyzwania :) Myślę, że raz w roku można się skusić i upiec te rogale samodzielnie, wtedy możemy nieco obniżyć(...)owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 200 g suszonych daktyli 100 g orzechów włoskich 150 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 5 podłużnych biszkoptów, pokruszonych na okruszki stewia do posłodzenia(u mnie płynna

FitKot
Ciasteczka kokosowo-owsiane 241

wałkować ani wykrawać kształty. A już na pewno lepsze są niż wszystkie sklepowe ciastka, reklamowane jako zdrowe i pożywne. Idealne do kawy i herbaty :) Ciasteczka kokosowo-owsiane 1 szkl. maki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista) 1 szkl. płatków owsianych pełnoziarnistych 1 szkl. wiórków kokosowych 3 łyżki suchego maku(pominęłam) pół szkl. cukru/ksylitolu 4 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 4 łyżki gorącej(...)wody 3 łyżki masła W rondelku rozpuszczamy masło i miód, zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, makiem, wiórkami kokosowymi, sodą i cukrem w misce. Do suchych składników dodajemy mokre, wszystko starannie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wykładamy łyżką niewielkie porcje masy formując ciasteczka (zostawiamy między nimi odstępy). Ciastka pieczemy w temp 180st przez

FitKot
Ciasto Czarna róża. 176

wydawał się dla mnie bardzo skomplikowany. Nic bardziej mylnego, ale do niektórych rzeczy trzeba dorosnąć :-). Gdy pierwszy raz pojawił się na naszym stole zaskoczył nas swoim smakiem. Jest pyszny!!! Mak ukryty w kruchym cieście idealnie łączy się z intensywnie waniliowym kremem, który sprawia, że ciasto jest wilgotne, kremowe, wręcz rozpływa się w ustach... Rozpusta... Składniki na ciasto Czarna róża CIASTO(...)końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA: 200 g mielonego maku 200 ml mleka 100 g rodzynek 200 g cukru 2 pełne łyżki miodu 2 łyżki  kandyzowanej skórki cytrynowej 100 g masła 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie

Rozpustne gotowanie
Rogale z makiem. 210

jako, że o linię trzeba dbać zrezygnowałam ze smarowania pieczywa masłem i wcinałam z samym dżemem ( jagodowo-brzoskwiniowym ), co okazało się zmyślnym posunięciem. Polecam!!! Składniki na rogale z makiem na 16 sztuk 20 g świeżych drożdży 125 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 125 ml ciepłego mleka 3 żółtka 250 ml oleju 1 łyżeczka soli(...)jajko do posmarowania mak do posypania (można zastąpić sezamem)       Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z wodą i wlewamy do mąki, odkładamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Jajka roztrzepujemy w mleku, wlewamy do wyrośniętych drożdży, dodajemy olej i sól, wyrabiamy gładkie ciasto (około 8 minut), przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy

Rozpustne gotowanie
Kruche poduszeczki z makiem. 194

się, żeby zawsze były. Plusem jest to, że można je przygotować nawet na tydzień przed Świętami, unikając tym samym gorączki przedświątecznych przygotowań. Bardzo polecam ;) Składniki na kruche poduszeczki z makiem  na 16-20 sztuk wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej CIASTO: 250 g masła 1 jajko 3 łyżki przesianego cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 500 g przesianej(...)mąki (ja daję 50 g krupczatki i 450 g wysoko gatunkowej mąki tortowej) NADZIENIE: 200 g mielonego maku 4-6 łyżki miodu 100 ml gorącego mleka 1 łyżka  ekstraktu z wanilii  (lub cukru waniliowego , ale wtedy zmniejszamy ilość miodu) 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub pomarańczy kilka kropel aromatu migdałowego lub arakowego (ja preferuję arakowy ;) cukier puder

Rozpustne gotowanie