mak - 12131 przepisów (strona:145/809)

Seromakowiec zebra z żurawiną 128

szklanki wody ciasto kruche: 220 g mąki pszennej 2 żółtka 110 g masła zimnego  2 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru   masa makowa: 150 g maku mielonego 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 żółtko 2 białka 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1/3 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 2 łyżki żurawiny suszonej 150 ml mleka(...)żurawinowa: Żurawinę, wodę, cukier przekładam do rondelka i smażę aż żurawina będzie miękka i zgęstnieje. M asa makowa: W garnku zagotowuję mleko z masłem, miodem, skórką pomarańczową, cukrem. Wsypuję mak i mieszam, chwilę podsmażam. Rodzynki i żurawinę zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut.Odcedzam i kroję nożem owoce suszone. Dodaję pokrojone orzechy. Jak mak przestygnie wbijam żółtka. Białka ubijam

wesoła kuchnia
ŚWIĄTECZNA TARTA SEROWO-MAKOWA – TARTA ZEBRA 120

wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker – 1 łyżka * cukier – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker – 1 łyżka * mak mielony – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Składniki na ciasto szybko zagnieść, schłodzić. Wykleić spód oraz boki rantu do pieczenia lub tortownicy. MASA: Ser ucieramy z jajkami, cukrem z wanilią Bourbon(...)Oetker oraz zwykłym cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Mak zalewamy wrzątkiem ( do przykrycia ), zostawiamy do wystudzenia, odcedzamy i dodatkowo odsączamy usuwając nadmiar wody. Schłodzony mak łączymy z 1/3 masy, dodajemy ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker , mieszamy. Na schłodzone ciasto wylewam naprzemiennie masę serową i masę makową. Pieczemy ok. 45 minut w 170C. Studzimy, dekorujemy. Smacznego! . CIEKAWOSTKA! Nie wiem

Ostra na Słodko
CIASTO MAKOWE Z BAKALIAMI 146

chce się Nam czegoś słodkiego. Pyszne, wilgotne, z mnóstwem bakalii.  Składniki: 125 g masła 4 jajka 150 g cukru  300 g mąki pszennej 250 g suchego maku 1 łyżka octu 10% łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 300 g śmietany kwaśnej 18% 80 g orzechów włoskich  50 g rodzynek  50 g żurawiny(...)przestudzenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszane z octem i przestudzone masło. Następnie delikatnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i makiem.  Na końcu dodać śmietanę i bakalie wymieszane w mące ziemniaczanej. Ciasto wyłożyć do formy keksowej i piec ok 50 min w 180. st. C .  Gdy ciasto przestygnie

Niespełnione zdolności kulinarne
Paszteciki z mięsem i kapustą. 176

mąki pszennej 1 kostka margaryny (250 g.) 100 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 4 jajka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: jajko do posmarowania pasztecików mak lub sezam do posypania Farsz: 700 g. mięsa drobiowego, miałam ćwiartki (waga po ugotowaniu i obraniu z kości) 500 g. kiszonej kapusty 1 cebula 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 ząbek(...)Następnie pokroić  na mniejsze kawałki. Brzeg nasmarować jajkiem to lepiej się sklei.  Gotowe paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać makiem, lub sezamem.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około 30 minut

Agusiowe smakołyki
Watruszki - rosyjskie buleczki z serem 524

popijane mlekiem:) Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze  Strucla z orzechami Maślane rogale z makiem Jagodzianki z kruszonką  Bułeczki z jabłkami i kruszonką   Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką   Watruszki - rosyjskie buleczki z serem  Składniki na 16 sztuk: ciasto(...)masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka esencji waniliowej nadzienie: 400g twarogu 50g śmietany (lub jogurtu greckiego) 50g cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 jajko 20g maki 20g masła  opcjonalnie: garść rodzynków lub 2 łyżki skórki pomarańczowej  dodatkowo: 1 małe jajko + łyżka mleka do posmarowania ciasta Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę

Obiad gotowy
MAKOWA CHMURKA 173

cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka   Składniki na bezę: 3 białka 140g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   Składniki na warstwę makową: 500g suchego maku, 150g cukru, 3 łyżki miodu, kandyzowana skórka pomarańczowa, 100g rodzynek, 50g płatków migdałowych, 50g posiekanych orzechów włoskich, 6 białek.   Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki(...)mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na pergamin o takich samych wymiarach co kruchy blat. Bezę piec przez 40 minut w 130ºC. Upieczoną wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Masa makowa : Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wyłozyć

Słodki Zakątek
pieczone pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami 146

mąki 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 250 g masła 1/2 litra mleka 2 jajka 25 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania do dekoracji: siemię lniane, czarnuszka, sezam, mak wykonanie: Cebulę posiekałam i zeszkliłam na oleju. Dodałam dość drobno pokrojone pieczarki i smażyłam, aż puściły sok. Kapustę odcisnęłam z nadmiaru soku i również drobno pokroiłam, następnie dodałam(...)farszu. Ciasto sklejałam tak, jak pierogi. Ulepione pierogi układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika pierożki posmarowałam rozmąconym jajkiem i posypałam czarnuszką, sezamem, siemieniem i makiem. Piekłam około 20 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
KUTIA 154

Lubelszczyzna, Podkarpacie.  Pyszne danie robione jeszcze na Mazowszu i Podlasiu.   Kutia – tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej.   pszenica 250 g mak 250 g Bakalie 300 g miód 250 g rum 25 ml mleko 250 ml    Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny, zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty(...)mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy. Rozcieramy z podgrzanym miodem. Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kutia im starsza, tym lepsza

Smaczne moje
Świąteczne ślimaczki makowiec 154

Świąteczne ślimaczki makowiec Drożdżówka, z makiem która zawsze wychodzi jest wilgotna i bardzo długa świeża. Forma 35 cm x 25 cm Czas przygotowania 2 godziny z wyrośnięciem Porcja na 2 blaszki Składniki: ·        1 ½ kg maki pszennej ·        1 kostka drożdży świeżych

Kulinarna Chwila
Ciasto jabłkowo-makowo-orzechowe 173

jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 ml oleju szczypta soli Warstwa jabłkowa: 1 kg jabłek 110 g cukru 1 op. galaretki cytrynowej Warstwa makowa: 250 g mielonego maku 200 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny 150 g cukru 3 łyżki masła 2 jajka 200 g bakalii Warstwa orzechowa: 125 ml mleka 130 g cukru(...)prażymy dość długo, aż do otrzymania jabłkowego musu. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Studzimy. Następnie wykładamy na ciasto. W garnku z grubym dnem umieszczamy masło, mleko, obie mąki, mak oraz cukier. Podgrzewamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajka oraz bakalie. Cały czas mieszając, gotujemy jeszcze kilka minut. Gorącą masę rozprowadzamy na warstwie jabłkowej (masa jest dosyć gęsta, warto wykładać

Smaki Na Talerzu
Babka tulipan na białkach 155

łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g) 1½ szklanki mąki + 3 łyżki (ok 250g) 1 kisiel wiśniowy lub truskawkowy (duży- 58g) 1 łyżka kakao czarnego (10g) ½ szklanka maku mielonego (40g) 1 łyżka oleju z pestek dyni 2 łyżki puree z dyni (50g)   Polewa czekoladowa: 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g) 50ml mleka Cukrowa posypka Sposób przygotowania: Białka przekładamy(...)powolnymi ruchami. Ciasto dzielimy na 4 części. Pierwszą łączymy z kakao i wylewamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyrównujemy. Drugą część łączymy z olejem z pestek dyni, makiem i 1 łyżką mąki. Wylewamy na warstwę kakaową. Trzecią część mieszamy z kisielem- wylewamy na poprzednią warstwę, a ostatnią łączymy z puree z dyni i 2 łyżkami mąki. Przelewamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciastka Zielona figa 150

Zielone figi Dzisiaj mam dla Was ciasteczka w kształcie fig. Każdy znajdzie w nich coś dobrego dla siebie. Jest tu mak, kokos, sezam i pyszny dżem ( u mnie daktylowy ). Wbrew pozorom ciasteczka są dość proste w wykonaniu.    Ciasto : mąka tortowa 200 g mąka krupczatka 100 g smalec, lub olej kokosowy 50 g masło lub margaryna 50 g świeże(...)listki rukoli 45 g ( lub zielony barwnik ) proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukier waniliowy-migdałowy 1 łyżeczka cukier puder 100 g 1 jajko suchy mak 2,5-3 łyżki wiórki kokosowe 2,5 łyżki mleko kwaśne, kefir lub jogurt 4-5 łyżek Nadzienie : dżem daktylowy, figowy lub inny ok.100 g prażony sezam ok.50 g ew. mąka kukurydziana, ziemniaczana, ryżowa

Smaczne moje
SEROWE KLUSKI Z MAKIEM 125

kolację i deser.      twaróg półtłusty 250 g 1 jajko mąka pszenna typ 500 -550 70 g kasza manna 80 g szczypta soli Do posypania : ugotowany zmielony mak z cukrem ( 3 do 1 ) miód, orzechy włoskie ewentualnie 40 g masła do polania    Porcja dla 3-4 osób. Twaróg rozgnieść w misce łyżką lub widelcem. Dodać jajko(...)Możemy podsypać max 10 g mąki. Walce kroić na długość 3-4 cm. Gotować w lekko osolonej wodzie, 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawać ciepłe posypane makiem, orzechami i polane miodem. Można polać też roztopionym masłem

Smaczne moje
ROGALE 164

Przepyszne rogale z  marmoladą lub innym ulubionym nadzieniem, świetnie smakują posypane makiem, po prostu pychaaaaa, przepis z książki „Domowe ciasta i ciasteczka

RAROSSA