mak - 12131 przepisów (strona:194/809)

Ciasto z makiem i marcepanem 213

Pyszne, jesienne ciasto z makiem i marcepanem jadłam u koleżanki i od pierwszego kęsa wiedziałam, że muszę je upiec. Lekko wilgotne, ciężkie od marcepanu i soczystej gruszki. bardzo słodkie, aż musiałam poprosić o drugą filiżankę herbaty, ale jakie smaczne. Możecie zrezygnować z owoców, zmniejszyć trochę ilość cukru, upiec w podłużnej, głębokiej foremce lub zwykłej, okragłej. Jeśli

dolcevitainmykitchen
Makowiec japoński 185

krótkiej przerwie, wracam do Was z przepisem na proste, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec

Ugotować
Cygańska spódnica 436

żółtka 1 cukier waniliowy  1 i 1.5 szklanki cukru  1 i 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka oleju łyżka kakao 3 łyżki maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego 600 g serka homogenizowanego waniliowego 4 galaretki (każda w innym kolorze) plus galaretka do masy Wykonanie: Każdą z galaretek rozpuścić w osobnej miseczce w szklance wody, pozostawić(...)dodać 4 żółtka i 2 łyżki mąki- delikatnie wymieszać. Do drugiej części dodajemy łyżkę ciemnego kakao. Do trzeciej części, suchy kisiel (proszek). Do czwartej części dodać 3 łyżki suchego maku. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia- naprzemiennie na środek wylewać po 2 łyżki każdej z masy, aż do ich wykończenia. Ciasto piec przez około 45 minut

Krakowskie smaki Ani
Ciasto makowo-truskawkowo-kokosowe 266

Biszkopt makowy:     4 jajka     4 łyżki cukru     3 łyżki mąki pszennej     3 łyżki maku Ale-raj     sól szczypta     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blat kokosowy:     3 białka     100 g cukru(...)ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej masy. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć

Cukiernia Pychotki
MOZAIKA Z KOKOSOWYMI KULAMI i ŚMIETANOWĄ PIANKĄ 244

mąka pszenna – 2 szkl * masło – 250 g * olej roślinny – 6 łyżek * cukier -1,5 szkl * kakao – 2 łyżki * kisiel – 1 op * mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki KULKI KOKOSOWE: * żółtko – 1 szt * 3 x mielony biały ser -200 g * cukier puder – 3 łyżki * wiórki kokosowe – 10 łyżek(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy pianę z białek – wszystko razem dokładnie mieszamy. Dzieli na 3 części, do jednego dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak. Ciasto makowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ciastem z kisielem i ciastem kakaowym – każdą z warstw delikatnie rozsmarowujemy po całej blasze. Do ciasta wkładamy kokosowe kulki

Ostra na Słodko
Gryczane placki z makiem :) 188

Ostatnio była owsianka z makiem (przepis TUTAJ ), więc teraz przyszedł czas na placki z dodatkiem tych niebieskich ziarenek. Placki zrobiłam z jednego rodzaju mąki, a mianowicie gryczanej. Tym razem usmażyłam je nie na oleju kokosowym, a na maśle klarowanym, które nadało cudownego smaku i aromatu.  Składniki:  60 g mąki gryczanej  1 łyżka maku  100 ml mleka

Zdrowie na języku :P
Drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi 253

Drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi Przepis na drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi parę tygodni po Świętach to trochę taka musztarda po obiedzie. Nie wyrobiłam się wcześniej, a ponieważ ciasto było takie smaczne, to szkoda, żeby przepis przeleżał w szufladzie do przyszłego roku. Ciekawostka to to, że ciasto drożdżowe jest bez jajek. Tak więc nie będzie

dolcevitainmykitchen
Piegowate bułeczki z marmolada z owoców róży czyli Słodki Czwartek odc.129 196

kakao. Oto bułeczki, których smak kojarzy mi się z dzieciństwem. Zawsze późnym latem babcia zbierała owoce róży by zrobić z nich cudownie słodką marmoladę a mama kupowała paluchy z makiem, którymi zajadałam się najchętniej każdego poranka. Piegowate bułeczki z marmolada z owoców róży ciasto: 325 ml letniego mleka 50 g masła, roztopionego 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej(...)łyżka maku 50 g cukru pół łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży Do miski wlewamy połowę mleka i mieszamy z drożdżami, cukrem i 50 g mąki. Odstawiamy na 15 minut. Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto by stało się elastyczne i odchodziło od ręki. Wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cebularze. 350

roztopionego) 1 jajko + 1 jajko rozmącone do posmarowania wierzchu placków 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka do przygotowania rozczynu Nadzienie: 2 cebule 2 łyżki maku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i parzyć przez 2 minuty we wrzątku. Następnie odcedzić, dodać mak, olej, sól i wymieszać. Przełożyć

zadanie-gotowanie
Mazurek makowo-kokosowy 255

nadmiar białek do wykorzystania piekła taki właśnie mazurek makowo-kokosowy. Dla mnie to jest smak dzieciństwa. Pychotka Składniki: Ciasto: 10 białek szklanka cukru pół kostki margaryny szklanka mąki szklanka maku pół małego proszku do pieczenia Masa: 2 szklanki mleka kostka masła 3 łyżki krupczatki 8 łyżek wiórek kokosowych żółtko szklanka cukru pudru Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem. Mieszając dodawać(...)porcjami rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Piec 30-40 min do zarumienienia ciasta. Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać.  Drugą szklankę mleka zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając, następnie ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Porcjami dodawać budyń, ucierając

Cukiernia Pychotki
Chleb na zakwasie z dzikich drożdży z wody cytrynowo - czosnkowej z makiem 216

danej wody zakwasowej. Ten jest wyborny, idealny na kanapki, bruschettę, grzanki. Warto eksperymentować aby potem zajadać pyszny chleb. Chleb na zakwasie z dzikich drożdży z wody cytrynowo - czosnkowej z makiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Najlepszy sero-makowiec 230

wszystkim samych wspaniałych dni w nadchodzącym 2017 roku! Składniki Masa makowa najlepiej przygotować ją 1-2 dni wcześniej 100 g rodzynek 1/2 szklanki rumu 1 3/4 szklanki suchego niebieskiego maku 2 szklanki tłustego mleka 50 g cukru z wanilią 1/2 szklanki płynnego miodu 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 100 g płatków migdałów Rodzynki zalać rumem i odstawić. Mak zalać mlekiem

Słodkie inspiracje
Drożdżówka z makiem 224

nasiąknęło. Dosłownie wyrwał mi kawał ciasta zanim zdążyłam odłożyć aparat (pomiędzy wyjęciem ciasta z piekarnika a jego pożarciem nie minęło 10 minut, przysięgam). Smacznego!   Artykuł Drożdżówka z makiem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Cytrynowy piegusek z makiem. 183

Cytrynowy piegusek z makiem- Edyta Guhl Otwieram kolejne okienko w adwentowym kalendarzu i dzisiaj zapraszam na cytrynowego pieguska. Zauważyłam, że w przeciwieństwie do ciężkich, kremowych tortów, klasyczne babki lub keksy znikają u nas w tempie błyskawicznym. Można zjeść je już na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, doskonale sprawdzają się jako przekąska przy komputerze. Zapraszam

dolcevitainmykitchen
Makowe naleśniki z serem i granatem 211

Cieniutkie naleśniki z aromatem cytryny i przyjemnymi dla oka nasionkami niebieskiego maku, wypełnione puszystym serkiem z bitą śmietaną będą doskonałym deserem, ale również słodką wersją drugiego dania. Danie obficie oprószam krwistoczerwonymi pestkami owocu granatu, który często nazywany jest owocem życia i powinien  na stałe zagościł w naszym codziennym jadłospisie, nie tylko dla smacznego soku, ale ze względu na dobroczynne(...)Czas przygotowania: 40 min   Ciasto 120 g mąki pszennej 2 jajka 300 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli 3 łyżki maku (niemielonego)  otarta skórka z 1/2 cytryny 30 g roztopionego oleju kokosowego lub masła Nadzienie  250 g twarogu sernikowego 1 laska wanilii 125 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru

Słodki Kompromis