czekolady ½ łyżeczki przyprawy do pierników 35g ciemnego kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek) 4 jajka ( osobno białka i żółtka) szczypta soli 115g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125g maku ( nie mielonego) 135g kulek z marcepanu Polewa: 40 g masła 120 g gorzkiej czekolady W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy, aż do jej rozpuszczenia(...)koniec dodajemy do nich proszek do pieczenia i mieszamy, odstawiamy w drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, odstawiamy do masy żółtkowej dodajemy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy, następnie dodajemy mak i znowu mieszamy, aż do połączenia się składników, na koniec do masy dodajemy ubitą pianę z białek, całość delikatnie jeszcze raz mieszamy i przekładamy do formy (24x28cm) wyłożonej papierem
Słodkie zapomnienieszybko się rozeszło, ale święta rządzą się swoimi prawami. Tort makowo-serowy z wiśniami składniki na ciasto: 4 jajka 100 g ksylitolu 100 g mielonych migdałów 100 g sypkiego maku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki owsianej szczypta soli Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy razem z ksylitolem i szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy rozmącone żółtka
Przysmaki Karolkiłyżek miodu, w zależności jak bardzo chcemy słodką kutię. Ciągle mieszając blanszujemy orzechy w miodzie przez jeszcze 1,5 minuty. Całość za nim ostygnie przelewamy do pszenicy z makiem i od razu mieszamy. Próbujemy czy słodkość nam odpowiada, jakby co dodajemy jeszcze trochę miodu. 7. Dekorujemy wedle uznania, ja spróbowałam z choinką :) Smacznego
Mój pomysł naszkl. mleka ( w temp. pokojowej) 1 opakowanie cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki Ciasto kokosowe: 8 białek 3/4 szkl. cukru 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów 3/4 szklanki maku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki Masa: 500 ml mleka 100 g cukru 8 żółtek 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka(...)wyłożonych papierem do pieczenia i każdą pieczemy przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Pokruszone biszkopty, mak, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy, i za pomocą szpatułki łączymy z ubitą pianą. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Jedną szklankę mleka przelewamy do rondelka, wsypujemy cukier i doprowadzamy
Smaki Na Talerzudelikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Masa makowa – do masy makowej dodać żółtka i bakalie. Nawet jak masa jest z bakaliami ja dodaje jeszcze ekstra bakalie. Lubię bakalie w maku. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać delikatnie. Formowanie ciasta – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki i dno. Wymiary blaszki
Kuchnia PokoleńNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Polecam proste i szybkie w wykonaniu kruche babeczki z makiem, tym bardziej, że poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotową masę makową, która w przypadku tych babeczek i oszczędności czasu świetnie się sprawdziła. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby użyć domowej masy makowej ale jak niespodziewani
Słodkie zapomnienieMakowiec Nieziemsko smaczne zawijane ciasto drożdżowe z makiem. Wilgotne, idealnie kruche i o niebo lepsze niż z cukierni. Jest łatwe do zrobienia i zawsze wychodzi! Polecam :)) Składniki na 2 makowce: 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 120 ml letniego mleka 100 g roztopionego i przestudzonego masła 4 żółtka 30 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli
Blog z ApetytemPiegus (zwany także babka makową) to żelazny punkt świątecznych przygotowań. Pieczony w moim rodzinnym domu odkąd pamiętam. Może być świetną alternatywą dla makowca. Składniki: szklanka mąki tortowej szklanka maku 250g masła szklanka cukru 6 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy Sposób przygotowania: Białka jajek ubić na sztywno z szczypta soli. Roztopić masło dodając cukier i mak. Wymieszać
Pyry na GazTort makowy to świetna propozycja na coś słodkiego na świąteczny stół. Biszkopt makowy i spora porcja kremu z białą czekoladą to klasyczne zestawienie. Jeżeli lubicie mak i czekoladę to jestem pewna, że również i Wam posmakuje. Udekorowałam go kremem ze śmietany i mascarpone, gdyż uwiebiam to połączenie. Jeżeli nie chcecie, żeby tort był tak bogato przełożony kremem to śmiało możecie(...)Jeżeli poszukujecie słodkich inspiracji na nadchodzące Święta to polecam Wam inne sprawdzone przeze mnie przepisy na ciasta-klik. Tort makowy Biszkopt makowy 4 duże jajka 160 g suchego maku 100 g mąki tortowej 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem z białej czekolady 300 g białej czekolady
Pieguskowa Kuchnianiej komponują. Składniki: 250 ml śmietany kremówki (36%) 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g cukru 3 duże jajka (białka i żółtka osobno) 100 g mąki 150 g mielonego maku 3 łyżki mleka garść suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki) cukier puder do posypania Kremówkę ubić na półsztywno z cukrem waniliowym i 100 g cukru. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie(...)wsypujemy mąkę i mielony mak. Dolewamy mleko i ucieramy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe 100 g cukru i ubijamy na gładką bezę. Dodajemy ją do ciasta i ostrożnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszone śliwki i delikatnie ze sobą mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną foremki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym
My simple kitchenmakowiec królewski, który gości na moim rodzinnym stole odkąd pamiętam. Wszyscy go uwielbiają! Ten placek to prawdziwa kwintesencja świąt bo zawiera wszystkie świąteczne smakołyki. Mianowicie mamy w nim oczywiście mak, aromatyczne orzechy i adwokat. Makowiec to dla mojej rodziny obowiązkowy wypiek na święta, oczywiście zaraz obok piernika. Jedyną jego wadą jest proces przygotowania maku, który trzeba zaparzać i kilka razy
PatiGotujesernik!". No to ja jak najbardziej jestem za. Serniczki urozmaicam i dlatego się nie przejadają. Dzisiejszy z powodzeniem można zaserwować w czasie świąt. Sernik jest przełożony białym makiem ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniePyszne, jesienne ciasto z makiem i marcepanem jadłam u koleżanki i od pierwszego kęsa wiedziałam, że muszę je upiec. Lekko wilgotne, ciężkie od marcepanu i soczystej gruszki. bardzo słodkie, aż musiałam poprosić o drugą filiżankę herbaty, ale jakie smaczne. Możecie zrezygnować z owoców, zmniejszyć trochę ilość cukru, upiec w podłużnej, głębokiej foremce lub zwykłej, okragłej. Jeśli
dolcevitainmykitchenkrótkiej przerwie, wracam do Was z przepisem na proste, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec
Ugotowaćnieco lżejszej wersji. Polecam! Składniki: (na blaszkę 25x35 cm) Blaty makowo-kokosowe: 8 białek szczypta soli 150 g cukru 4 żółtka 100 g wiórek kokosowych 150 g suchego maku 100 g mielonych migdałów Poncz: letnia woda wymieszana z sokiem z cytryny i cukrem pudrem (ewentualnie można dodać odrobinę dowolnego alkoholu) Krem: 600 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej(...)temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, nieustannie miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka, ubijać dalej. Na koniec wsypać suche składniki (wiórki kokosowe, mak i zmielone migdały). Całość delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą. Powstałą masę przełożyć do blaszki o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułkiem. Piec w piekarniku nagrzanym
Nastoletnie Wypiekanie