mak - 12131 przepisów (strona:205/809)

Kutia z Bakaliami 240

raczej deserów przygotowywanych głównie na Wigilię Bożego Narodzenia. Kutia z Bakaliami - Składniki: 200 g kaszy pęczak łyżka masła ok. pół łyżeczki soli ok. 900 ml wody 100 g zmielonego maku  2/3 szklanki miodu ok. 2 łyżki cukru pudru aromat migdałowy ok. 450 g bakalii  u mnie: 80 g suszonych moreli 80 g suszonych śliwek 80 g rodzynek(...)szklanki wody w której moczyły się owoce i gotujemy ok. 15 minut często mieszając.  Kasza powinna w tym czasie zmięknąć, a woda wyparować. Studzimy.  Do kaszy dodajemy mak, miód, aromat migdałowy (ok. 5 kropel), cukier puder i dokładnie mieszamy.  Na końcu wrzucamy pokrojone owoce, orzechy włoskie, migdały i znów mieszamy do połączenia składników.     Moje posty

Słodka Strona
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 325

białek (w temp. pokojowej) szczypta soli ziarenka z 1 laski wanilii   225 g cukru 1 łyżka soku z cytryny lub octu 150 g mąki pszennej 125 g suchego maku (niemielonego) 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY Z BAILEYS: 800 ml śmietany kremówki 36% 120 g cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku(...)ubijaj do otrzymania puszystej, lśniącej bezy. Na koniec wlej sok cytrynowy i jeszcze przez chwilę mieszaj. Teraz do białek dodaj ostrożnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Całość wymieszaj delikatnie, ale bardzo dokładnie szpatułką. Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę. Piecz biszkopt w 160 stopniach C przez

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciastka z maszynki 3268

wykonania dostałem poniekąd już antyczną maszynkę.  Składniki : 60 dag mąki 20 dag cukru 1 cukier waniliowy 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag margaryny mleko 2 łyżki maku 1 łyżka kakao Przygotowanie : Mieszam ze sobą mąkę, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Z wymieszanych składników robię formę krateru do którego wlewam roztopioną margarynę ( margarynę roztapiam powoli(...)małym ogniu ). Z całości zagniatam ciasto. W trakcie zagniatania dolewam po trochu mleka do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę dzielę na 3 części, jedną zostawiam naturalną , do drugiej dodaję mak, do trzeciej kakao i każdą z jeszcze trochę wyrabiam po czym chłodzę w lodówce przez ok 1h. Teraz zostało już tylko zamontować maszynkę z przystawką do ciastek i wyciskam. Piekę

Mechanik w kuchni
Ciasto Pijak / Cycki murzynki 1203

niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego chcieć więcej?! SKŁADNIKI: SPÓD: - białka – 6 szt - cukier – 0,5 szklanki - mak – 0,5 szklanki - kokos – 0,5 szklanki MASA: - mleko – 0,5 l - żółtko – 3 szt - budyń śmietankowy – 1 op - mąka ziemniaczana – 3 łyżki - mąka(...)WIERZCH: - wódka – ok . 200 ml - okrągłe biszkopty – 1,5 op - polewa czekoladowa – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier , kokos i mak. Dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok. 25 minut. MASA: Do połowy mleka wsypujemy budyń, obydwie mąki i żółtka. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy

Ostra na Słodko
ANANASEK – MAKOWO KOKOSOWY BISZKOPT Z KREMEM ANANASOWYM, DELICJAMI I GALARETKĄ 627

śmiało możecie zrobić swoją wersję z innym smakiem ciastek i galaretki. SKŁADNIKI: CIASTO: – białko – 8 szt – cukier – 200 g – kokos – 200 g – mak – 200 g – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA: – ananasy – 1 puszka – galaretka pomarańczowa – 3 op – mleko – 400 ml – budyń śmietankowy(...)cukier – 3 łyżki DODATKOWO : – delicje pomarańczowe – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C

Ostra na Słodko
Potrawy wigilijne: Kutia 239

Kutia (źródło: almamarket.pl) Składniki: szklanka ziaren pszenicy szklanka maku 1/2 szklanki cukru pudru olejek migdałowy 4 łyżki miodu rodzynki migdały 1/2 szklanki słodkiej śmietanki Sposób przygotowania: Oczyszczoną pszenicę moczyć w wodzie przez 10 godzin. Następnie zagotować i moczyć ponownie 10 godzin. Mak oczyścić, sparzyć i zmielić. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na kilka godzin do lodówki. Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10226

WojnaNaSmaki.pl
Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek 389

Konfiturą z Czarnych Porzeczek - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 szklanki maku Masa: 500 ml mleka budyń śmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g masła cukier waniliowy Polewa: 50 g czekolady gorzkie 50 g czekolady mlecznej 50 g masła konfitura(...)miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać mak i delikatnie wymieszać  za pomocą szpatułki. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu

Słodka Strona
Makowe Gwiazdki 216

poza obowiązkowymi piernikami  ,których to już cała micha czeka na zdobienie , pojawiają się również ciastka maślane , kruche  , z bakaliami , czekoladą .... A dziś kruche gwiazdeczki z dodatkiem maku. Idealne "pochrupanki" do kawy , bądź rozgrzewającej herbaty z dodatkiem cytryny i goździków  :) Składniki :  Na ok 50 szt. 1,5 szklanki mąki pół kostki masła 1/4 szklanki cukru  jajko(...)szczypta soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki zmielonego maku 2-3 krople aromatu migdałowego Wykonanie : Mąkę posiekać z masłem , dodać pozostałe suche składniki , wbić jajo , dodać aromat migdałowy i całość zagnieść na gładkie ciasto , Schłodzić ok pół godziny w lodówce/ Rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm ,  Wykrawać gwiazdki i układać na blasze wyłożonej papierem

Malinowa Kawiarenka
Mak, powidła, biała czekolada... 167

powidłami śliwkowymi Składniki: (na 30-35 złożonych ciasteczek) 200 g mąki pszennej 75 g zimnego masła 25 g cukru 1 jajko skórka otarta z 1 cytryny 100 g suchego maku 2 łyżki śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 80 g białej czekolady 130 g gęstych powideł śliwkowych Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, makiem i skórką z cytryny. Dodać masło, całość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka trójkolorowa 238

szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody szczypta soli Ponadto: 2 łyżki kakao 1 czerwony kisiel bez cukru 1/3 szklanki suchego maku 1/3 szklanki wiórek kokosowych Wykonanie: Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po kawałku miękkiego masła i całość miksować(...)keksową o wymiarach (14 x 32), nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Następnie wlewamy do foremki kolejno warstwami: jasną z kokosem, z kakaem, z kisielem i na koniec ciasto z makiem. Wziąć nóż i przekroić wzdłuż surowego ciasta, trzymając go pionowo. Piec w piekarniku na 180 st. C, przez ok. 50 minut. Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto się upiekło

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makowa Panienka. 1262

się o powtórkę.  Prezentuje się i smakuję równie idealnie. Nie jest trudne do wykonania. A znika bardzo szybko.... Gorąco polecam! Składniki: 200 g margaryny/masła 150 g maku  100 g mielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych  80 g cukru 8 białek  4 żółtka 2 budynie śmietankowe  350 ml mleka 100-150 g cukru sok wyciśnięty(...)cytryny  4 żółtka  Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami cukier stale miksując. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Mak łączymy z wiórkami i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dwie tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy

Malinowe Pocałunki
Mrowisko 212

proszku do pieczenia 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany łyżka spirytusu szczypta soli tłuszcz do głębokiego smażenia Sos miodowy. 1 kostka masła 60 g miodu 1-2 szkl cukru suchy mak rodzynki Wszystkie składniki zagniatamy razem. Układamy na desce i od serca okładamy ciasto wałkiem. Do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Następnie odcinamy kawałek ( pozostała część ciasta pozostaje np w foli(...)umieszczamy w garnku, podpalamy gaz i mieszamy do momentu połaczenia się składników. Gotowe usmażone faworki układamy dowolnie, ale warstwowo na talerzu. Każdą z warstw obficie polewjąc sosem i posypując makiem i rodzynkami. Gotowe mrowisko odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy, aż sos delikatnie stwardnieje

Malinowe Pocałunki
Makowe ze śliwkami 140

zagościły śliwki i dynia, i u mnie w kuchni też…zmykam do pracy a Was zostawiam z moim makowym ze śliwkami… Składniki: 60 dag śliwek, 20 dag masła, szklanka maku, szklanka cukru, szklanka mąki, 4 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, masło i mąka do formy, W garnku zagotować masło z makiem i cukrem. Ostudzić. Dodać jajka i mąkę

Anioły w kuchni
Bułki do hamburgerów i nie tylko 221

miękkiego masła 31 g cukru 11 g soli 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych  26 g mleka w proszku Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka sezam , mak do posypania bułek Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia. [  ciasto robiłam w misce Tupperware(...)ciepłe miejsce na 35 - 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Bułki przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ziarnem sezamu lub makiem. Bułki piec około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić. U mnie były zjedzone z wędliną ..a także były i hamburgery

Moje domowe kucharzenie
Paluchy makowe z ciasta francuskiego 176

jajka cukier do posypania      PRZYGOTOWANIE Rozwijamy płaty ciasta francuskiego . Jeden z nich smarujemy częścią roztrzepanego białka. Na drugim rozprowadzamy równomiernie masę makową. Przykrywamy ciasto z makiem drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dól. Dociskami do siebie ciasta. Kroimy ciasto wzdłuż krótszego boku na paski grubości 1,5-2 cm. Każdy pasek chwytamy z dwóch stron i zwijamy

Moje Kuchenne Rewelacje