mak - 12131 przepisów (strona:214/809)

SAŁATKA Z FIGĄ I RUKOLĄ 115

Figa  dziś pod lupą i to ta prawdziwa a nie z makiem. Sezon w pełni na ten ciekawy owoc, cena względna w kryzysie gospodarczo-pandemicznym nawet śmiem rzec, że tanie więc czemu by nie wykorzystać ten dobrobyt w naszej kuchni. Wcześniej chciałabym trochę opisać figę skąd się wzięła i jakie ma wartości odżywcze, bo może wcale nie wartą

pieprzny smaczek
Tarta z serem i figami. 122

owoce i warzywa którymi możemy się cieszyć właśnie teraz. Tym razem wykorzystałam słodkie i miękkie figi. Tym razem tarta serowa z figami.  Składniki na ciasto;  1.5 szkl maki pszennej 2 łyżki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia  Skworcu 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 2 łyżki śmietany szczypta soli  Skworcu   Wszystkie składniki dokładnie(...)temp. 180C.  Składniki na nadzienie; 40 dag twarogu 1 jogurt naturalny (180ml) 3 łyżki cukru  1 łyżeczka pasty waniliowej Skworcu 2 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej Do datkowo; 5 dojrzałych fig cukier puder do posypania lub miód do polania Przygotowanie; Ser wraz z jogurtem przełożyć do miski, zblendować na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki. Zmiksować mikserem. Ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami 99

porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego na wielkanocnym stole. Polecam również mój ulubiony “ Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem “. Czytaj więcej: Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami The post Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
BUŁKI Z OLIWKAMI 100

bardzo puchate, lekko słodkie i wytrawne zarazem, dzięki dodatkowi oliwek. Do ciasta możesz dodać zamiennie inne dodatki, np. posiekane suszone pomidory, kapary, zielone oliwki, a wierzch posypać sezamem lub makiem. Takie bułeczki podasz na śniadanie, np. z twarożkiem na kanapki . Bułki odrywane z oliwkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 120 g czarnych oliwek 20 g świeżych drożdży ¾ szklanki ciepłej

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki zawijane z twarogiem 120

Kolejne ciastka dla fanów ciasta drożdżowego. Tym razem drożdżówki z twarogiem– pyszniutkie, mięciutkie i nadziane serem- choć równie dobrze możecie zrobić je z makiem lub dżemem. Banalnie proste zwijanie a przyznacie, że prezentują się całki Artykuł Drożdżówki zawijane z twarogiem pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi 120

Każdą z parówek/kiełbasek owijamy spiralnie paskiem ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy 8-10 minut. Smacznego! Na Thermomix (Hot dogi kibica): 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy cukier i 15g masła, podgrzewamy 1 min/37°C/obr. 2 . 2. Dodajemy drożdże

Be Fit Be Strong
Kifli 177

zużycia ciasta . Po zrobieniu wszystkich rogalików posmarować je mlekiem i wstawić do ciepłego piekarnika, żeby urosły (ok. 20 min.). Gdy wyrosną znów posmarować je mlekiem i ewentualnie posypać – makiem, kminkiem, sezamem, słonecznikiem itp.  Piec w temp. 180 stopni przez 10 minut, potem zwiększyć temperaturę do 200 i piec kolejne 10 minut. Na koniec wstawić je na 5 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
SAŁATKA CAPRESE Z FIGĄ I BAZYLIĄ 112

Prosta i szybka sałatka? Figa z… Nie, nie z makiem. Sałatka Caprese z figą i bazylią bez maku to dzisiejsza propozycja na prosty i szybki przepis na pyszną, lekką sałatką. Caprese z figą przygotujesz w 5 minut a potem już tylko będziesz się cieszyć jej smakiem. Caprese z figą jest łatwym i z pewnością ekspresowym daniem. Daniem idealnym na lekką

globuskulinarny
Rogaliki z różą 125

tanie, smaczne i pożywne. Stanowią bardzo porządny deser, ale też są pomysłem na kolację czy śniadanie. Nie trzeba mieć robota kuchennego i tak się udadzą! Rogaliki przygotowałam z mieszanki maki pszennej jasnej i orkiszowej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! Zobaczcie też przepisy na Kryzysową tartę z dżemem i drożdżowe rogaliki z marmoladą. PRZEPIS ROGALIKI(...)pieczenia 3 łyżki masła roślinnego 0,5 szkl wody nadzienie: słoik marmolady o smaku róży twardej Jak zrobić rogaliki z różą: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy maki, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło, wodę, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Potem ciasto dzielimy na pół, na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto, nadają mu kształt koła. Następnie

Dorota Smakuje
Bułeczki nocne 134

Składniki: 400g mąki pszennej orkiszowej 1op.   drożdży instant 250ml ciepłej wody + 2-3 łyżki do posmarowania bułek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Opcjonalnie ziarna, mak, sezam do posypania bułek Przygotowanie : Mąkę, sól i olej włożyć   do miski. Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do miski z mąką. Całość dokładnie zagnieść(...)byłoby to pokazać. Tak uformowane ciasto na bułeczki ułożyć w wyłożonej tortownicy (24-26) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami, sezamem lub makiem. Formę owinąć ściśle folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 10-12 godzin. Rankiem zdjąć folię spożywczą z tortownicy, wstawić bułeczki do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 200stopni

W garach u Gosi
Rogaliki drożdżowe – śniadaniowe. 108

duże jajko 50 g masła rozpuszczone, przestudzone 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka lekko ciepłe 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli płaska dodatkowo: 1 łyżeczka maku, sezamu lub czarnuszki do posypania rogalików Instrukcje Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Do dużej miski wsypujemy(...)blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. Gotowe rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem lub czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 minut pilnując żeby nie spiekły się zbyt mocno. rogaliki drożdzowe sniadaniowe to co lubie gotuje

To co lubię - gotuję i polecam
PARÓWKI W CIEŚCIE CEBULOWYM 107

łyżeczka suszonej bazylii (lub innych ulubionych ziół) Dodatkowo: 10 szt parówek kilka plasterków dobrze topiącego się sera (u mnie Mozarella) 1 roztrzepane żółtko+odrobina mleka do posmarowania bułek mak, sezam lub czarnuszka do posypania bułek Wykonanie: Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i ciepłe mleko. Mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodajemy resztę cukru, sól, roztopione(...)sera i jedną parówkę. Zwijamy ściśle, zabezpieczając także przód i tył parówki ciastem. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odroniną mleka i posypujemy sezamem, makiem, czarnuszka ... jeśli lubimy.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (do uzyskania złotego koloru

Walijskie Pichcenie
Tarta owocowa bez cukru 175

porzeczki, poziomki, borówki i leśne jagody. Nieważne, jakie owoce wybierzecie, to tara będzie wspaniała. 🥘 Składniki Składniki na kruchy spód 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki maki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła zimnego 3 średnie jajka 50 g erytrolu ½ łyżeczki cynamonu(...)owocami. Course Ciasta Cuisine Polska Prep Time 25 minutes Cook Time 20 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na kruchy spód 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki maki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła zimnego 3 średnie jajka 50 g erytrolu ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki zimnej wody opcjonalnie Składniki na krem 200 ml śmietany

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki na śniadanie 114

śniadanie. Składniki 500g mąki 250 ml mleka (aby dobrze odmierzyć płyny można przyjąć 250 ml =250 gramów ) 50 g świeżych drożdży jedno jajko 1 ½ łyżeczki soli łyżeczka cukru mak do posypania plus jedno jajko do posmarowania Wykonanie Odlać niewielką ilość mleka. Pozostałe mleko podgrzać (do ciepłego ale nie gorącego ) dodać drożdże, cukier i 3-4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać(...)przyspieszyć czas wyrastania wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na ok 30 minut). Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części, ponacinać nożem, posmarować wodą i posypać makiem (boże być też bez posypki). Tak przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 przez ok 30 minut, lub do czasu aż się zrobią rumiane. Artykuł Bułeczki

Pomysłowa kuchnia
Domowa wersja sushi – jak przygotować 164

W tym wpisie garść porad, jak przygotować domowe sushi . Jakie składniki kupić, jak zwijać sushi, jak ugotować ryż, który jest podstawą dobrego sushi. Wskazówki dla początkujących

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!