przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:203/867)

Chleb żytnio - pszenny 141

Trzy typy mąki żytniej plus mąka pszenna to oczywiście część składników na chleb. Dawno nie piekłam domowego chleba więc z ogromną przyjemnością go upiekłam. Zapach roznoszący się po domu podczas jego pieczenia był boski. A chleb bardzo smaczny i ta chrupiąca skórka. Chleb jest świeży przez kilka dni nie to co taki ze sklepu. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Szwedzkie klopsiki 146

Klopsiki: 2 i 1/2 kromki chleba, dokładnie rozdrobnionego 450 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 łyżka mleka 3,2% łyżeczka cukru pudru 1/2 cebuli 2 łyżki masła olej rzepakowy sól i czarny pieprz Sos: 2 czubate łyżki mąki łyżka masła 400 ml bulionu wołowego Do miski włożyć rozdrobniony chleb, zalać bulionem, odstawić na 5 minut. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną(...)cebulę, smażyć do zrumienienia. Okruszki chleba odsączyć i przełożyc do miski. Do chleba dodać mięso oraz resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę, uformować w dłoni kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć klopsiki na złoto. Zdjąć z patelni. Rozpuścić na niej kolejną łyżkę masła, dodać mąkę - rozprowadzić je dokładnie, zalać

Atlas Smaków
Zimna miska według Duńczyka 170

jednak na nieco słodszą wersję, za to w musie z rabarbaru cukru oszczędziłam, dzięki czemu przyjemnie ze sobą kontrastują. Do tego - obowiązkowo - coś chrupiącego. W tym wypadku podpieczony ciemny chleb żytni z dodatkiem orzechów laskowych - ta kruszonka jest tak pyszna, że musiałam się mocno powstrzymywać, żeby nie wyjeść wszystkiego z miseczki. Porcja jest słuszna, ale gwarantuję - nic się nie zmarnuje(...)maślanki 300 g skyra rabarbarowy zawijas: 350 g rabarbaru 150 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 laska wanilii kruszonka: 4 kromki ciemnego chleba żytniego 1/4 łyżeczki soli 45 g ciemnego cukru muscovado 100 g orzechów laskowych 45 g masła Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wlać syrop, zmiksować. Powoli dodawać maślankę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny na żytnim zakwasie 95

Lubię jak dzieciaki nie mogą się doczekać...ja też tak czekałam jak Babcia piekła chleb, bo zapach tak kusił i człowiek czekał i czekała, a potem .....jeszcze ciepłe pajdy chleba z masłem, które się topiło....rety jakie wspomnienia!. Składniki na jeden bochenek, forma o wielkości 30x20 cm: 3/4 szklanki zakwasu, u mnie czysto żytni z przemiału 720 60 dag mąki(...)przygotowanej formy, odstawiamy na ok.30-40 minut, wierzch oprószamy mąką. Podrośnięty bochenek nacinamy z góry bardzo ostrym nożem i zostawiamy jeszcze na 15 minut. 3. Piekarnik ustawiamy na 220 C, chleb wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut, a następnie wyciągamy go z foremki  i najlepiej również z papieru, aby boki i spód dobrze się wypiekły. Wstawiamy bochenek

Apetyczna babeczka
Graham dobrze przyprawiony 174

elastyczne i nie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy dowolny kształt chleba. Wierzch smarujemy ziołową oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni. Wstawiamy chleb i pieczemy w tej temperaturze pierwsze 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez(...)minut. Warto zostawić chleb jeszcze na 15 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Graham podajemy z masłem lub ulubioną pastą kanapkową . Smaczny jest także bez żadnych dodatków.  W tym chlebie pomidory są tylko dodatkiem, ale nawet te suszone są dobre dla zdrowia. O tym co znajdziemy w pomidorach można przeczytać w przepisie

My Chcemy Jeść
Chleb z kaszą gryczaną na zakwasie 168

wyboru. Okazało się, że jest tak smaczna, że wzięłam dokładkę, podobnie jak moja sąsiadka, która też nie jada kaszy gryczanej :) Postanowiłam po latach dać jej szansę i dziś przygotowałam chleb na zakwasie właśnie z jej dodatkiem. Wyszedł naprawdę smacznie :) Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy(...)szczelnym przykryciem do ponownego wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. ------------ Podobne: Chleb amarantusowo-żołędziowy Chleb z sorgo i aramantusem Chleb wileński z żurawiną i śliwką

Weekendy w domu i ogrodzie
Serce Fit Cake 190

opcja góra i dół] na 30-40 minut. KAROB   Creta Karob to kreteńska firma założona w 2006 roku, od 2011 zajmuje się wytwarzaniem różnych produktów biologicznych z mączki chleba świętojańskiego. Siedziba firmy znajduje się w niewielkiej wiosce Argyroupoli. Creta Karob stara się w procesie produkcji łączyć starożytne sposoby z nowymi technologiami. Ich produkty w pełni odpowiadają przepisom Unii Europejskiej(...)dopiero 15 lat po posadzeniu rozpoczyna owocowanie. Dorosłe rośliny osiągają wysokość nawet 15 metrów i każda z nich w czasie jednego zbioru może dostarczyć około jednej tony ziarna. Strąki chleba świętojańskiego są zbierane w połowie września.           Gdzie go kupić? Jeśli zainteresował Was karob oraz produkty zawierające go, to przy okazji kolejnej

ClauditteMissCooking
Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie z dodatkiem pestek dyni 104

Przynajmniej raz w tygodniu muszę dokarmić swój zakwas. Oczywiście najlepiej jest zrobić to przy okazji wypieku chleba. Tym razem nie poszukiwałam ciekawego przepisu w necie, ani książkach. Recepturę wymyśliłam sama, zamieszałam składniki i z niecierpliwością czekałam co z tego wyjdzie. Aż ręce mi się trzęsły z wrażenia, kiedy odkrawałam pierwszą kromkę :) Chlebuś wyszedł wspaniały! Wypieczona, chrupiąca skórka i porowaty elastyczny(...)miękisz. Smak również super, oboje z mężem byliśmy zachwyceni, więc mogę polecić ten przepis ze spokojnym sumieniem :) Chleb pszenno-gryczany z pestkami dyni Składniki: 350 g mąki pszennej chlebowej typ 650 150 g mąki gryczanej 1,5 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka płynnego miodu 300 ml letniej wody 150 g aktywnego  zakwasu żytniego KLIK 50 g pestek

Kuchenne zapiski Edyty
chleb żytni na zakwasie z ziarnami 129

wcześniejszym poście pisałam o nowej współpracy - z Ziarenkowo , a dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z użyciem jednej z trzech mieszanki ziaren. Pyszny, domowy chleb! Zdrowy, żytni i na zakwasie - taki być powinien. Dodatek ziaren jest strzałem w 10! Poza tym w końcu, po wieeeeelu próbach udało mi się skomponować przepis na idealny chleb na zakwasie. Najlepszy jest drugiego dnia, bardzo(...)długo utrzymuje świeżość. CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI przepis autorski // keksówka o dł. ok. 30cm ~135g (1/2 szklanki) aktywnego zakwasu żytniego - PRZEPIS ~170g mąki żytniej T2000 ~170-200ml ciepłej wody (w zależności od chłonności mąki) Wszystkie składniki wymieszać (w dużej misce - następnego dnia w tej samej będzie wyrabiany chleb), przykryć miskę folią aluminiową i odstawić

chili & sugar
chleb bezglutenowy (mój pierwszy!) 161

znaleźć paczkowane bułki czy chlebki dla bezglutenowców, ale z kolei ich producenci dbają tylko o to, żeby były bezglutenowe i bez wyrzutów sumienia dorzucają do pieczywa masę chemii...  Chleb bez glutenu można bardzo łatwo i szybko zrobić w domu! Będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż ten z plastikowego opakowania ze sklepu :)  Jeśli jesteście na diecie(...)wyboru możecie użyć mąk które są łatwo dostępne w większych marketach, przy alergii lub celiakii trzeba pamiętać o wybieraniu mąk certyfikowanych, z przekreślonym kłosem. Zapraszam do pieczenia! :) CHLEB BEZGLUTENOWY Z CZARNUSZKĄ lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez glutenu" // keksówka o dł.20-25cm ~300g mąki gryczanej ~150g mąki kukurdzianej ~50g mąki ryżowej ~15g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru

chili & sugar
Wiosenne bułeczki 97

chlebek (potem myśl ewoluowała i powstały bułki). Tak sobie staliśmy na przystanku autobusowym, świeciło słonko, taki luz całkowity i nagle Karolina się uzewnętrznia: "A wiesz, może taki ze szczypiorkiem chleb byś zrobił? I koperkiem... I... yyy... z natką pietruszki! O, taki zrób! Taką całą serię sezonowych chlebów zrób! Właśnie, serię całą, a ten niech będzie pierwszy." No dobra, pomyślałem(...)przykryciem na godzinę. Bułki nam ładnie wyrosną, a my nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy bułki przez 25 minut. Pychota! :) Jeśli chcemy to równie dobrze możemy ten chleb zrobić w automacie do chleba. Wrzucamy wszystko (oprócz zieleniny) do pojemnika, ustwiamy program podstawowy i odpalamy maszynę. Zielsko wrzucamy po sygnale dodawania składników. A teraz myślę nad kolejnym "sezonowym" chlebkiem :) Właściwie

Marder&Marder Manufacture
5 urodziny bloga Marder & Marder Manufacture - www.chleby.info 130

chce mi się wierzyć. Tak szybko zleciało... 5 lat temu zupełnie nie wiem po co, jak i dlaczego wymyśliłem, że będę się z wami dzielił przepisami na chleb. Bo właśnie 5 lat temu zaczynałem prowadzić ten blog z pomysłem, że będą tutaj wyłączanie przepisy na domowy wypiek pieczywa. Początkowo szedłem na łatwiznę, były tylko przepisy na chleb z maszyny chlebowej(...)blog powstał niejako z tej maszyny. Bo było to tak, że ni stąd ni zowąd Madzia wymyśliła, że kupujemy maszynę do wypieku chleba. A ja jak to ja, zawsze byłem mocno wyluzowany. Więc jak Madzia chce coś kupić to niech kupuje, w końcu od tego są pieniądze. Kupiliśmy i okazało się to strzałem w dziesiątkę! Zakochałem się w tej maszynie

Marder&Marder Manufacture
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 177

pewności nie mam, w końcu wodę da się w nim zagotować). Ale poza tym to właściwie może wszystko. Piecze, gotuje, smaży, przyrządza potrawy na parze, zastępuje mikrofalówkę, automat do chleba czy piekarnik. Udusimy tam co trzeba, upieczemy ciasto, a nawet zrobimy dania sous-vide czy przygotujemy jogurt. Takie po prostu jedno urządzenie, które zawiera w sobie wszystkie inne. Wszak nazwa(...)multicooker zobowiązuje. Zamiast garnka, patelni, mikrofalówki, piekarnika, jogurtownicy, automatu do chleba i sam nie wiem czego jeszcze wystarczy mieć takiego po prostu multicookera. Nas bardzo kręci zrobienie czegoś sous-vide , ale o tym będzie w jakimś kolejnym wpisie, nie teraz. Naoglądaliśmy się tych wszystkich masterszefów, gdzie co drugie danie jest zrobione sous-vide i też tak chcemy :) Dla niewtajemniczonych wytłumaczę

Marder&Marder Manufacture
Świeży chleb niedzielny 122

Jeszcze trochę zdjęcia będą wołać o pomstę do niebios... Niewiarygodnie prosty i smaczny... Przepis nie do końca zerżnięty, ale inspiracje pochodzą od Liski, prowadzącej " pracownię wypieków ". Własne przepisy na chleb nie są najłatwiejsze w rozpracowaniu.., ale jest już kilka wątków, które mi nie pasowały i zostały zastąpione w oryginalnym przepisie moim wymysłem. 400 g mąki pszennej (ten wyszedł mi trochę(...)280g wody Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i odstawiamy na 12 -18 godzin w ciepłym miejscu. Nie dorobiłam się jeszcze koszyków do wyrastania i żeliwnego garnka, więc pieczenie chleba wygląda u mnie nieco siermiężnie. Po czasie wyrastania (u mnie w tym wypadku po 14 godzinach) przekładamy luźne ciasto do keksówki i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Używam foremki

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania