przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:209/867)

Francuska zupa cebulowa 310

trochę tłuszczu. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu (najlepiej wołowy) 45 g masła 15 g mąki pszennej 100 g tartego sera ementaler sól, pieprz 4 kromki chleba liść laurowy Sposób przygotowania: Wcześniej przygotuj bulion, najlepiej wołowy. Będziemy potrzebowali 1,5 l bulionu. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz dodajemy do tego masło. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy pokrojone(...)momentu zagotowania zupy gotujemy jeszcze przez ok. 15-20 min na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Opiekamy kromki chleba w tosterze lub w piekarniku. Zupę rozlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Na górę zupy dodajemy usmażony wcześniej chleb i posypujemy startym serem. Zupę zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Chleb z cukinią 166

Były bułeczki z cukinią , a teraz pora na chleb.Zarówno jak i bułeczki tak samo i chleb pycha  polecam.P rzepis pochodzi z książki „Brot und Kleingebäck“ Die GU Küchenbibliothek, a znalazłam przepis   tutaj . 500 g mąki pszennej + trochę do podsypywania 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml lekko ciepłej wody 250 g młodej cukinii [ kawałek żółtej(...)kawałek zielonej] 100 g orzechów włoskich [ nie dałam] 2 płaskie łyżeczki soli 1 jajko Dodatkowo: olej do posmarowania formy żółtko + trochę mleka do posmarowania chleba [ zapomniałam] Mąkę wsypać do dużej miski,w środku mąki zrobić dołek i wkruszyć drożdże, cukier i trochę lekko ciepłej wody. Składniki w środku lekko wymieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Chleb na sodzie z oliwkami i ziołami 173

Najszybszy chleb na świecie to chleb na sodzie. Zarobiłam, zamieszałam, uformowałam bochenek i do piekarnika. Czyż nie jest to szybki sposób na pyszny bochenek? Dodałam tym razem pachnące zioła i oliwki ale i inne ulubione dodatki będą ok. Zabieramy się do pieczenia. Chleb na sodzie z oliwkami i ziołami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krokiety z chleba tostowego nadziewane szynką i serem 189

Krokiety z chleba tostowego nadziewane szynką i serem.  Sprawdzą się idealnie w formie przekąsek lub jako dodatek do zupy. Polecam również podanie z sosem majonezowym, czosnkowym...  Świetny pomysł na smaczną kolację.  SKŁADNIKI 1 opakowanie chleba tostowego szynka w plasterkach ser lub mozzarella w plasterkach 2 jajka bułka tarta sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wyjąć z paczki cały(...)chleb tostowy  i odciąć wszystkie skórki ( można zachować i wykorzystać np do jakiegoś nadzienia ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdą kromkę rozwałkować na plasterek. Na tak przygotowanych plastrach ułożyć plasterki szynki, odciśnietej z wody mozzarelli lub miękkiego żółtego sera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zawinąć ciasno w ruloniki , obtoczyć w rozmąconym ze szczyptą soli jajku a natępnie bułce tartej. Tak przygotowane krokiety usmażyć

zielonacukinka
Chleb pszenno - jęczmienny z błonnikiem i czarnuszką na zakwasie 145

Kolejny pyszny i zdrowy chleb zagościł dziś na mym stole. Chleb łatwy w wykonaniu więc zachęcam do wypróbowania. Mąkę jęczmienną zakupicie już w każdym dobrym sklepie ze zdrową żywnością. Mąkę "00" można już kupić np. w Tesco. Zabieramy się zatem do pieczenia? Chleb pszenno - jęczmienny z błonnikiem i czarnuszką na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb tostowy 100

Mój młodszy syn męczył mnie od dłuższego czasu o chleb tostowy. Nie chciałam jednak iść na łatwiznę i zakupić go w supermarkecie bo ze zdrowym i smacznym chlebem niewiele ma on wspólnego. Nie miałam też zbytnio czasu na eksperymenty. Z pomocą przyszedł mi oczywiście Internet. Trochę poszukałam i na blogu „Sto kolorów kuchni” znalazłam pięknie wyglądający na zdjęciu bochenek tostowego(...)chleba. Czytaj więcej

Wiem co jem
Najprostszy chleb pszenno- żytni - czerwcowa piekarnia 144

odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki – miska, w której wyrasta ciasto, musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować na stolnicy okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką(...)takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut – chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu wydawać będzie głuchy odgłos. Jeśli eksperymentuje się tu z proporcjami składników z racji posiadania większego naczynia do pieczenia, trzeba też odpowiednio wydłużyć czas w piekarniku

Proste Potrawy
Chleb pszenno - gryczany z serem i żurawiną 126

Dziś mam dla Was chleb pyszny, z chrupiącą skórką i aromatycznym środkiem. Dodatek żurawiny działa leczniczo na nasz układ moczowy a dodatek sera sprawia że chleb jest bardzo aromatyczny i smakowity. Polecam bardzo serdecznie. Chleb pszenno - gryczany z serem i żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb Drwala z białą fasolką 171

Chleb Drwala uwielbiam i piekłam go już nie raz, zawsze jest pyszny z chrupiącą skórką. Polecam serdecznie upieczcie sobie taki chlebuś, jest pyszny. Z masłem albo z miodem idealny. Do chleba dodałam białą fasolkę z puszki zamiast tradycyjnej soi która w drwalu jest zawsze, zamiana wypadła na plus. Chleb Drwala z białą fasolą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni z gorczycą 181

Dziś zapraszam na bardzo aromatyczny i bardzo puszysty chleb z gorczycą. Jeśli ktoś tak jak my, nie lubi gorczycy dodajcie jej mniej, nam taka proporcja pasuje. Chleb jest bardzo zdrowy i znika szybko, pamiętajcie o tym. Chleb żytni z gorczycą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Najprostszy bananowy chleb "Banana bread "- przepis 244

Dawno na moim blogu nie było przepisu na chleb, dziś będzie to słodka wersja, chleb bananowy. Super sposób na wykorzystanie bananów, które już długo nam leżą. Przepis jest bardzo prosty a chlebek jest mięciutki, lekko wilgotny. Dziś będzie wersja bez dodatków, ale jeśli mamy tylko ochotę możemy dodać do niego nasze ulubione orzechy, owoce suszone. Ja dodaję również cynamon(...)powinny mieć temperaturę pokojową. Przepis jest bardzo prosty, może i nie jest to nic odkrywczego, ale jest pyszny i dzieci go uwielbiają. W naszym domu bardzo szybko również znika chleb cynamonowy klik Smacznego

Basia w kuchni
Chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika 140

Nieczęsto sięgam po mieszanki do wypieku chleba. Dziś w planach był chleb tostowy, ale znalazłam w spiżarni mieszankę, więc postanowiłam ją wykorzystać. Do głębokiej miski wsyp mieszankę do wypieku chleba (1kg), wlej 620 ml ciepłej wody, dodaj 2 opakowania suchych drożdży. Wyrabiaj ciasto mikserem na wolnych obrotach, do momentu połączenia wszystkich składników. Kolejno 5 minut na szybkich obrotach. Pozostaw ciasto

Kocham Czekoladę
Chleb mieszany z miodem na maślance 181

mnie lipowy 2 łyżeczki soli – płaskie 2 łyżki oliwy masło – do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna – do obsypania formy maślanka – do posmarowania chleba przed pieczeniem Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką miodu. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe(...)podłużny walec i przełożyć je do formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia – pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem i posmarować maślanką. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu). Gotowość chleba

Kocham Czekoladę
Chleb wieloziarnisty 149

Smak tego chleba powalił mnie na kolana, tak po prostu. Znalazłam, upiekłam i jeszcze ciepłą pajdę zjadłam z masłem i...doznania cudowne. Chleby wieloziarniste to jest to co lubię i Wam polecam gorąco. Dają organizmowi wiele dobra, polecam. Chleb wieloziarnisty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry 121

jemeńska jest bardzo prosta a jej potrawy przygotowywane zawsze ze świeżych składników. Kuchnia jemeńska uważana jest za bardzo zdrową i bogatą w składniki odżywcze. Dziś podam przepis na typowy chleb jemeński z pastą z kolendry. Chleb jest bardzo aromatyczny i przepyszny. My zajadaliśmy go tylko samego ale może być dodatkiem do zup czy mięs. Polecam gorąco. Jemeński, płaski chleb

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania