przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:217/867)

Chleb pszenny ze słonecznikiem, czosnkiem niedźwiedzim i żurawiną 176

pięknego i smakowitego chleba nigdy dość. Mój dzisiejszy bochen jest wilgotny, puszysty i bardzo szybko znika, znacie to? Chleb prosty w wykonaniu dlatego zapraszam do pieczenia. Zaczynamy? no nie daj się prosić. Chleb pszenny ze słonecznikiem, czosnkiem niedźwiedzim i żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Prosty chleb pszenny na drożdżach 214

Prosty, pszenny chleb na drożdżach z niewielką ilością mąki razowej. Z nutką czosnku i ziarenkami kminku. Idealny wypiek jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę z domowym pieczywem. SKŁADNIKI: 550g mąki pszennej typ 650 125g mąki pszennej razowej typ 2000 450ml wody 1 łyżeczka cukru 25g drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka kminku całego 2 ząbki czosnku Drożdże rozetrzeć z cukrem(...)szklanką ciepłej wody odlanej z podanej ilości. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15min. Do misy w której będziemy zagniatać chleb wsypać mąki, resztę ciepłej wody, kminek, olej oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy drożdże się spienią wlać do przygotowanych składników. Połączyć i wyrabiać ok 10min. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte bawełnianą ściereczką

https:KKuchniaMniam
Chleb zmarłych (Pan de Muerto) 161

Zaduszek w Meksyku są smażone koniki polne. Po zakończonym święcie mają one odwieźć dusze zmarłych do nieba. Jednak ja mam dla Was jeszcze inny, choć również tradycyjny przepis na chleb zmarłych, czyli pan de muerto. Chleb zmarłych (Pan de muerto) Pan de muerto, to prosty wypiek udekorowany kawałkami tego samego ciasta, z którego był przygotowany, uformowanymi na kształt kości. Jego(...)rosnąć, co wymaga czasu. Warto jednak chociaż raz spróbować. Chlebki są dość puszyste, delikatnie słodkie. Moje akurat pachną cynamonem. W oryginalnym przepisie z tej ilości ciasta przygotowuje się 2 chleby. Dla mnie takie były zbyt duże, więc podzieliłam ciasto na 4 części. Składniki: 2¼ łyżeczki suszonych drożdży 2/3 szklanki letniego mleka plus 2 łyżki 4 szklanki mąki pszennej chlebowej

Pełny talerz
Chleb pszenny ze słonecznikiem 134

Chleb, chlebuś jak by go nie nazwać jest to podstawowe pożywienie większości z nas. Dlatego warto zadbać o to aby był zdrowy a te pieczone w domu na pewno są dużo zdrowsze niż te kupione w sklepie. Polecam pieczenie własnego chleba. Chleb pszenny ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bardzo szybki chleb pszenny 163

Teraz to już nikt mi się nie wymiga, tak szybko jeszcze nie było. Chleb ten wyrasta 15 minut + wypiekanie czyli chleb do wypieku przez każdego i nie ma żadnych wymówek, zaczynamy? Bardzo szybki chleb pszenny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - jaglany na zakwasie pszennym 123

Dziś do wypieku chleba użyłam mąki jaglanej, bardzo zdrowej i bardzo smacznej w wypiekach. W rezultacie wyszedł pyszny chleb a zakwas sprawił że jest on wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Polecam serdecznie. Chleb pszenno - jaglany na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pyszny chleb z suszonymi pomidorami 83

Dziś chciałabym pokazać Wam przepis na pyszny i bardzo prosty chleb z suszonymi pomidorami. Przygotowywałam go już kilka razy i muszę przyznać, że jest banalnie prosty w przygotowaniu i zawsze się udaje. Jego niewątpliwą zaletą jest także to, że ciasto nie potrzebuje zbyt wiele czasu na wyrastanie, wystarcza 2 godziny, pieczenie 45 minut i wspaniały, aromatyczny i mięciutki chlebuś jest(...)gotowy. Przepis na ten chleb zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku . Składniki: 400g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350ml letniej wody 100-150g suszonych pomidorów w oliwie Przygotowanie:  Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, sól i cukier, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory pokrojone w drobną kostkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać

Codzienne Gotowanie
Chleb z makiem i estragonem 146

Bochenek chleba dla niektórych niedościgniony ideał wypiekania a to takie proste, naprawdę polecam pieczenie własnego chleba. Tym razem proponuje cudny bochen z makiem i estragonem, orzechami pekan, błonnikiem i do tego jest pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką z makiem. Chleb z makiem i estragonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb ze skwarkami i pastą z rukoli 127

Piekłam już chleb ze skwarkami i smalcem [ klik ] a dziś przedstawiam cudny bochen do którego dodałam pastę z rukoli. Dzięki niej chleb ma lekko zielonkawy kolor i jest jeszcze bardziej aromatyczny. Znika szybko, za szybko, polecam. Chleb ze skwarkami i pastą z rukoli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni na zakwasie bez zagniatania… 237

zapach świeżego chleba rozchodzący się po domu :) Chyba nic mi tak nie pobudza apetytu ;P … Czytaj dalej

brunetkawkuchni
Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika 136

Sezon na dynię w pełni! Moją wenę w pieczeniu chleba uskuteczniam ostatnio regularnie. O wiele smaczniej zajadać kanapki z własnoręcznie zrobionym, domowym pieczywkiem, niż tym sklepowym, który już następnego dnia przypomina w smaku i fakturze cholewę buta. Tym razem inspirację na przepis zapożyczyłam ze Słodkiego Świata Wypieków . Dodatek świeżej, startej na tarce, dyni nadał mu miękkości i wilgoci. A ziarna(...)garść do posypania z wierzchu przed pieczeniem; kto lubi może zaszaleć i dodać nawet 100g :) masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy mleko - do posmarowania chleba przed pieczeniem Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia

Grunt to przepis!
Chleb ze smalcem i skwarkami 162

nakręcono a zresztą oba mnie trochę zawiodły. Czytając książkę wyobraźnia działa i inaczej sobie to wyobraziłam po prostu. Tak jakoś schodziło z wypróbowaniem przepisów aż wreszcie ten pyszny chleb zrobiłam i polecam każdemu. Chleb jest puszysty, mięciutki jak "kaczuszka" i bardzo pyszny. Zróbcie więcej bo jeden bochenek szybko zniknie. Zapraszam i polecam gorąco. Chleb ze smalcem i skwarkami

Moje Małe Czarowanie
Bezglutenowy chleb amarantusowy 115

Parę dni temu prezentowaliśmy bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany , a dzisiaj mamy dla was bezglutenowy chleb amarantusowy. Tak naprawdę jest z wielu mąk, ale to chyba właśnie ta z amarantusa nadaje mu charakterystycznego smaku. Tym cyklem wpisów o wypiekach bezglutenowych chcemy chociaż trochę pomóc osobom, które z różnych przyczyn glutenu nie spożywają. My akurat nie jesteśmy fanami takiego pieczywa, ale obiektywnie(...)patrząc złe nie jest. Nie jest to oczywiście to samo, co tradycyjny chleb, ale smakuje o wiele lepiej niż się spodziewaliśmy :) Bez problemu moglibyśmy się takie pieczywo przerzucić, gdybyśmy musieli. Potrzebujemy: 110 g mąki z amarantusa 210 g mąki ryżowej 140 g mąki gryczanej 130 g mąki ziemniaczanej 500 ml wody 9 g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki

Marder&Marder Manufacture
Bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany 119

Okazuje się, że coraz więcej osób nie toleruje glutenu. I często pojawiają się na naszym blogu pytania o chleb bezglutenowy. Otóż właśnie z tym dość słabo u nas. My gluten i tolerujemy i lubimy. Ale wychodząc naprzeciw oczekiwaniom postanowiliśmy co jakiś czas robić bezglutenowy chleb. Tak żebyście mieli przepisy, na które czekacie i które są wam potrzebne. Wypieki bezglutenowe(...)mocną stroną, póki co. Więc jeśli cokolwiek robimy źle to od razu dawajcie znać w komentarzach. Również jeśli macie jakieś sugestie czy inne spostrzeżenia. A tymczasem zapraszamy na bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany. Potrzebujemy: 150 g mąki ryżowej 150 g mąki kukurydzianej 400 ml wody 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki

Marder&Marder Manufacture
POWIDŁA ŚLIWKOWE 175

Zazwyczaj maszyny do chleba używam do… pieczenia chleba. Maszyna nie jest nowa. Jeden z pierwszych modeli. Sprawuje się wyjątkowo dobrze i nigdy nie zawiodła. Piekłem chleby ze wszystkich możliwych mąk, z przeróżnymi dodatkami,… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu