Prosty do przygotowania chleb z kaszy gryczanej z ziarnami słonecznika i czarnego sezamu, nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Jest bardzo smaczny, najlepiej smakuje z samym masłem, polecam do szczególnie osobą będącym na diecie z niskim indeksem glikemicznym lub diecie bezglutenowej. Składniki: 0,5 kilograma kaszy gryczanej niepalonej 3 szklanki wody 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren(...)kaszę miksujemy blenderem, dodajemy ziarna słonecznika i sezamu oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 8-10 godzin. Wyrośnięty chleb posypujemy ziarnami czarnego sezamu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier i pozostawiamy na metalowej kratce
Bajeczna Kuchniakanapki) 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango 8 plasterków mozzarelli w zalewie 16 listków szpinaku 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego) masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku Składniki dressingu: (wystarczy na ok. 8 kanapek(...)rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 niepełna łyżeczka musztardy (np. Dijon lub jerozolimska) 0.5 płaskiej łyżeczki miodu 1 ząbek czosnku szczypta soli morskiej szczypta świeżego mielonego czarnego pieprzu Kromki chleba posmarować cienko masłem (można zamiast masłem posmarować delikatnie dressingiem) . Na każdej z kromek ułożyć po 4 listki umytego i osuszonego szpinaku, na to po dwa cienkie plasterki mozzarelli. 4 kromki
Moja Delicjasię tu kulinarnie. Można powiedzieć nawet, że w ogóle się nie dzieje. Ciągle obiecuję sobie, że tym razem wezmę się do roboty i jakiś niechciej mnie dopada. Mam taki chleb, razowy całkiem smaczny, na drożdżach. Nie wymaga wyrabiania i zachowuje świeżość nawet 2 dni. Właściwie przepis może się wydać Wam znajomy, bo już pojawił się na blogu pod postacią bułek(...)nieświadomie zmienię w przepisie to wychodzi i tak na korzyść. Na 1 bochenek : namaczanka: 1/2 szklanki płatków owsianych łyżeczka miodu (w oryginalnym przepisie jest więcej, ale dla mnie wówczas chleb wychodzi za słodki) łyżeczka masła szczypta soli szklanka gorącej wody + 75 ml ciepłej wody zaczyn: 15 g drożdży świeżych łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłej wody suche składniki
Niebieski kubek z kawamyślę, że będzie tylko lepiej :) Bardzo dziękuję również Monice, która cierpliwie wszystko mi tłumaczy :) Wiem, że po świętach każdy odpoczywa po obfitej wyżerce i dlatego proponuję przepis na pyszny chleb na drożdżach z dodatkiem ziemniaków, dzięki którym długo utrzymuje świeżość. Muszę też dodać, że przepis został wyróżniony w konkursie kulinarnym z Młyn Kopytowa 16.00 16.00 Normal 0 21 false false(...)razem z blachą rozgrzać do 240°C. Zaraz po tym przełożyć bochenek na rozgrzaną blachę wraz z papierem. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą co zapobiegnie wysuszeniu chleba i co zapewni chrupiącą skórkę. Po 10 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 15-25 minut. Chleb powinien się ładnie zarumienić
W garach u Gosihansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dawno nie było u nas domowego chleba a ten jest pyszny i pachnący. Smak i konsystencja jak dla mnie idealna. Zajadaliśmy jeszcze ciepły z samym masłem Składniki: 500g mąki orkiszowej u mnie Basia Mąka z Orkiszu(...)płatkami owsianymi. Ciasto przełożyć do formy posypać ulubionymi ziarnami oraz poprószyć mąką i odstawić jeszcze na 30 minut. W między czasie nastawić piekarnik na 220stopni góra/dół , piec chleb 40 minut. Chleb po upieczeniu powinien głucho brzmieć gdy popukamy go od spodu. Wystudzić na kratce
W garach u Gosiszkl. bulionu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka masła, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, 50 g serka topionego śmietankowego Grzanki: 3 łyżki masła, 3 kromki chleba, czosnek granulowany Dodatkowo: czarnuszka WYKONANIE Pora kroimy w plastry. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, gdy się podsmaży dodajemy ziemniaka, zalewamy bulionem, dodajemy liśc laurowy(...)miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, serek topiony, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy i ziele, zupę blendujemy. Grzanki: chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chleb, doprawiamy do smaku. Smażymy aż grzanki będą chrupiące. Zupę podajemy z grzankami oraz posypaną czarnuszką
słodki bratekindyjską) pobudziły mnie do poszukiwania kolejnych, innych smaków. Opuściłam stoisko i poszłam dalej za zapachem docierającym do mnie z drugiej strony.. a był to zapach świeżego chleba. Chleby z Piekarni w Starym Młynie pachniały tak niesamowicie, że zaczęło mi burczeć w brzuchu. W koszyczkach poukładane były malutkie kromeczki, aby spróbować chleba i wybrać ten, który najbardziej nam smakuje
Czarnawisienkanich, żeby były jakoś mocno zużyte, porysowane, czy powłoka odpryśnięta. Nie widać, bo takich cech nie ma. W sumie odpryskującej czarnej powłoki się bałam najbardziej, szczególnie przy krojeniu spieczonego chleba. Są lekkie, do czego musiałam się przyzwyczaić, bo moje poprzednie noże były ciężkie. Tu waga podziałała na plus, dłoń się nie męczy, a świetne dopasowanie do niej sprawiły, że stały(...)nóż jest tak cholernie ostry, że pieczywo kroi bez uszkadzania kromek i kruszenia pieczywa. Nie ważne czy kroi się nim bułkę ze sklepu czy domową, miękką, czy twardą. Z chlebem podobnie. Wchodzi w pieczywo jak w masło. Kilka ruchów i gotowe. Na początku byłam sceptycznie nastawiona czy ja w ogóle potrzebuję noża z ząbkami do pieczywa, bo pamiętam kiedyś
Blondynka Gotujeinspirowane francuskim daniem o nazwie pain perdu . Gdybym trzymała się ściśle oryginalnego przepisu to powinnam użyć innego pieczywa, najlepiej chałki. Moje uproszczenie podyktowane było aktualną zawartością domowej spiżarki. Chleb tostowy nie cieszy się dobrą sławą, ale chyba każdy od czasu do czasu po niego sięga. W tym wydaniu smakuje bardzo dobrze. Obecnie przeprowadzamy remont kuchni. Trudny to czas dla blogerki(...)kulinarnej ;) Ale jakoś udaje mi się wcisnąć w harmonogram prac upiększających moje królestwo i coś upichcić ;) Będzie pięknie, na pewno! Składniki: 5 kromek chleba tostowego (lub chałki) 1/2 szkl. mleka sok wyciśnięty z jednej pomarańczy skórka otarta z jednej pomarańczy 2 jajka 1 łyżeczka cukru szczypta cynamonu (opcjonalnie) masło klarowane ( do smażenia) Wykonanie: Wszystkie składniki na masę jajeczno-pomarańczową dokładnie
zadanie-gotowaniecydrze, jest bardziej słodkawa) - 1 łyżeczka miodu - 1/4 sera Chabert Tomme de Savoie (bez skórki), dostępny w sklepie Lidl - 2 pajdy dobrego pieczywa, np. bagietka pszenna lub domowy chleb W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Szalotki obierz i pokrój na cienkie plastry. Czosnek obierz i zgnieć nożem. Cebulę i czosnek, podsmażaj na tłuszczu. Nie możesz(...)odparował, a sosie pozostał aromat. Dodajemy ser i wodę. Doprawiamy sola i białym pieprzem. Gotujemy około 10 minut. zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Zagotowujemy. Pajdę chleba smarujemy obficie oliwą z oliwek, na suchej patelni rumienimy jedną stronę, obracamy układamy gruby plaster sera i rumienimy drugą stronę, w tym czasie ser ładnie się nam rozpuści. Możecie też
SMYKWKUCHNI450ml letniej wody 7g drożdży instant ½ szklanki szklanki otrąb ¼ szklanki ziaren słonecznika ¼ szklanki orzechów włoskich(posiekanych drobniej) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru żółtko i łyżka mleka do posmarowania chleba Przygotowanie: W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, orzechy, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut. Keksówkę posmarować oliwą(...)ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec ok. 55 minut. Na ostatnie 10-15 min pieczenia można wyjąć chleb aby opiekł się ze wszystkich stron. Upieczony chleb studzić na kratce. Smacznego
Swojskie jedzonkoJest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki), ma chrupkie dodatki i bardzo smaczny dressing cytrynowo-miodowy. Składniki: 0,5 kg brukselki 0,5 kg dyni 4 kromki wiejskiego chleba na zakwasie pestki dyni sól do smaku olej rzepakowy Dressing cytrynowo-miodowy 2 łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 5 łyżek(...)sprawdzić nakłuwając je widelcem), zazwyczaj dynia potrzebuje mniej czasu na upieczenia niż brukselka. Jeśli dynia jest miękka, należy ją wyjąć z piekarnika, a brukselkę pozostawić do upieczenia. Z chleba zrobić grzanki. Kromki chleba posmarować olejem, pokroić na kawałki i zrumienić w piekarniku lub na suchej patelni. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. W dużej salaterce wymieszać upieczoną dynie, brukselkę, grzanki
Codziennik Kuchennyzłoty kolor. Kurki na kanapki Składniki: 4 kanapki 250 g świeżych kurek 2 łyżki karmelizowanej żurawiny 1 łyżka świeżych ziół, u mnie rozmaryn i pietruszka 4 kromko razowego chleba 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Przyrządź karmelizowaną żurawinę. 150 g świeżej lub mrożonej żurawiny usmaż na łyżce masła z dodatkiem 2 łyżek cukru. Smaż aż żurawina zacznie gęstnieć(...)wciąć będzie cała. Kromki chleba opiecz lekko w opiekaczu. Kurki oczyść i podziel jeśli są duże. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć grzyby. Smaż w wysokiej temperaturze, tak aby grzyby szybko odparowały wodę. W przeciwnym razie grzyby będą się gotować a nie smażyć. Dopraw kurki solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Ułóż porcje grzybów na kromkach chleba na przemian z żurawiną
codojedzeniaBardzo proste danie z użyciem kaszy jaglanej i sezonowych warzyw, takich jak brokuły, fasolka szparagowa, grillowana cukinia. Do tego odrobina dobrego sera feta i ... magiczny składnik czyli uprażony, żytni chleb na zakwasie zmielony na pył. Dzięki temu dodatkowi danie jest niesamowicie chrupiące, to ten dodatek powoduje, że to danie chce się jeść i... jeść. Polecam Wam wypróbowanie przepisu, z pewnością(...)żytniego pieczywa na zakwasie Kaszę gotuję w podanej ilości wody. Brokuły i fasolkę gotuję na parze. Cukinię kroję w plastry i smażę na patelni grillowej wysmarowanej niewielką ilością oleju. Chleb prażę na suchej patelni lub w piekarniku i miksuję w malakserze na niezbyt miałki pył. Ponownie prażę na suchej, rozgrzanej patelni. Na zwykłej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę
Mango PapajaZupy (np. Zupa kasztanowa, Ziołowa zupa naleśnikowa) * Sosy i dipy (np. Dip z ciecierzycy, Sos beszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne : Potrawy warzywne (np. Grecki placek ze szpinakiem) Tarty (np. Tarta warzywna) Potrawy mięsne (np. Szaszłyki ze strusia) Potrawy rybne(...)Ciasta, torty i inne wypieki (np. Ciasteczka wspomagające nerwy, Tort Sachera) * Wypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie) * Ciasta podstawowe (np. Ciasto na tartę, Błyskawiczne ciasto francuskie) * Chleb (np. Chleb zwalczający przeziębienie, Chałka orkiszowa) * Napoje (np. Syrop porzeczkowy, Likier pigwowy) * Śniadania (np. Owsianka, Herbatka dodająca energii) Kategorii jest całkiem sporo, przepisy zaś bardzo zróżnicowane. Od bardzo łatwych
Z miłości do słodkości