buraczki mimo, że nie mają wielu witamin, to zawierają: żelazo, wapń, magnez, potas. Są lekkostrawne i pobudzają trawienie. Powinno się spożywać, gdy jemy bardzo dużo chleba, ciasta czy mięsa. Pomagają wtedy wyrównać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. No i nie zapominajmy o osobach z anemią. Dla nich burak jest lepszy niż niejedno lekarstwo. Nie wiem czy to przekona Pawła
Marder&Marder Manufacturedałam odrobinę mniej cynamon 1 łyżeczka miodu masło + dodatkowo: jogurt naturalny Wykonanie: W misce wymieszaj jajka, żółtko, mleko, ekstrakt waniliowy, cukier i szczyptę soli. W płaskim naczyniu rozłóż kromki chleba. Gdy składniki masy dobrze się połączą – zalej nią kromki. Odstaw na około 20 minut – musisz poczekać, aż chleb dobrze nasiąknie. Na dużej patelni rozgrzej masło. Ułóż na patelni namoczone kromki(...)smaż je kilka minut po obu stronach – do momentu aż chleb się zarumieni. Na drugiej patelni * rozgrzej 1 łyżkę masła, podsmaż na nim gruszki – do momentu aż zmiękną, dopraw cynamonem. Zwiększ płomień, dolej whisky i podpal. Po chwili dodaj miód, całość zamieszaj. Tosty podawaj z gruszkami oraz powstałym sosem i z jogurtem naturalnym. Smacznego ! * Ważne by patelnia nie była
Moja pasja smakuObiecany przepis z wykorzystaniem jednego z produktów działającego protekcyjnie na naszą wątrobę! Idealne połączenie smacznie i zdrowo:) Składniki: -> 1 awokado -> Sok z ½ limonki -> 4 kromki chleba tostowego wieloziarnistego -> 200g pomidorków cherry -> 40g sera mozzarella -> Sól, pieprz, czosnek Wykonanie: Awokado musi być dojrzałe. Wydobywamy miąższ, który przekładamy do miski. Rozdrabniamy przy pomocy widelca. Wyciskamy(...)niego sok z cytryny oraz przyprawiamy solą, czosnkiem i pieprzem. Wszystko ze sobą mieszamy. W tym czasie zapiekamy chleb w tosterze bądź piekarniku do czasu, aż będzie chrupki. Pomidorki koktajlowe płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na połowę. Ser mozzarella trzema na tarce o grubych okach. Gdy wszystko już jest gotowe chleb smarujemy pastą z awokado, kładziemy pomidorki oraz posypujemy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!kompostu... Tymczasem mamy akcję: stop marnowaniu żywności! Może warto znaleźć więc sposób na wykorzystanie tego zdrowego "poogórkowego" soku? Przypomniałam sobie o przepisie, który jakiś czas temu wypatrzyłam tutaj . Prosty chleb, na drożdżach, z dodatkiem kwaśnej wody z ogórków. Dzięki dodaniu tego niecodziennego składnika smakuje niemal jak taki na zakwasie. Całość przygotowujemy w mikserze, nie wymaga wyrabiania. Przygotowałam go z mieszanki(...)czyli: biorę wszystkie mąki, jakie akurat mam w domu: pszenne i żytnie, pełnoziarniste, chlebowe i razowe; i mieszam, w różnych proporcjach, jak leci; prawie zawsze tak robię, kiedy piekę chleb) Chleb wyrósł pięknie, miał chrupiącą skórkę i delikatny, mięciutki środek. Kroiłam jeszcze ciepły, średnio ostrym nożem dlatego na zdjęciach wygląda średnio, w rzeczywistości ładnie się kroił i nie kruszył. Warto
6niebosłodko. Tym razem w czekoladzie! Gdy pierwszy raz ujrzałem tę kombinację, od razu wiedziałem, że prędzej czy później będę musiał ją wypróbować! Oto i jest! Składniki: -> 6 kromek chleba żytniego -> 45g czekolady -> 1 jajko -> 100ml mleka -> Cukier puder, cynamon, -> Maliny ( bądź dżem malinowy) -> Masło do smażenia Wykonanie: Mleko przelewamy do rondelka (najlepiej(...)kakaowca” się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Po upływie określonego czasu jajko wbijamy do głębokiego talerza, dolewamy mleka i wszystko ze sobą ubijamy. Rozpuszczamy masło na patelni a kromki chleba maczamy w masie jajecznej. Na gorący tłuszcz kładziemy chleb, smażymy z każdej strony kilka minut. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Wykładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem zmieszanym
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Uwielbiam zapach i smak świeżego chleba. Najbardziej lubię taki jeszcze cieplutki, z masłem i odrobiną soli :) Dlatego ostatnio dość często, piekę pieczywo sama. Dziś zapraszam na chlebek, nie dość, że łatwy i szybki w wykonaniu, to jeszcze bardzo smaczny i z cudownie chrupiącą skórką. Spróbujcie, go upiec, a gwarantuję, że walka o każdą kromkę, zacznie się już od piętki ;) SKŁADNIKI(...)wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nastawić na najwyższą temperaturę i wstawić do niego na 20 minut żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne, koniecznie z przykrywką, w którym będziemy piec chleb. Do dobrze nagrzanego naczynia, włożyć wyrośnięty bochenek, nakryć przykrywką i znów wstawić do piekarnika, na 30 minut, zmniejszając temperaturę do 200 stopni. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze
Kuchnia w opałachkanapkę do siebie nie pasują, to jednak muszę przyznać, że połączenie to jest naprawdę pyszne. Ważne, żeby wybrać prawdziwe masło orzechowe, w którym rzeczywiście są orzechy. Składniki: 4 kromki chleba np. tostowego 1 banan kilka plastrów boczku masło orzechowe Wykonanie: Boczek i banana pokroić w plastry. Boczek smażyć na suchej rozgrzanej patelni do momentu aż boczek będzie chrupiący i wytopi(...)się z niego tłuszcz. Boczek ściągnąć z patelni, tłuszcz zostawić. Chleb posmarować masłem orzechowym (każdą kromkę), na masło ułożyć plastry banana, następnie boczek, kanapkę przykryć kromką chleba posmarowaną masłem orzechowym. Kanapki usmażyć z obu stron na tłuszczu wytopionym z boczku. Kanapki podawać ciepłe
Mama Gotujeprzedstawia przepis podstawowy, a ja oczywiście dorzuciłam swoje trzy grosze. A raczej między innymi kilka przypraw, które idealnie moim zdaniem pasują do rodzajów mąki, które wchodzą w skład tego chleba. Składniki: - 80 g mąki ryżowej - 80 g mąki kukurydzianej - 80 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżki ziaren lnu - 1 łyżka sezamu - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)wyrośnięcia ok. 20 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy, przekładamy do keksówki (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut. Wkładamy chleb do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy chleb w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 minut, po czym wyjmujemy z keksówki, kładziemy na kratce
Smakuje zdrowoPewnie się zastanawiacie dlaczego chleb nazywa się Shrek ? A nazwałam go z racji jego koloru. Niestety zdjęcie robione było wieczorem a wiadomo, że o tej porze roku ciężko o dobre zdjęcia. Ale zapewniam Was, że chleb jest zielony. A zawdzięcza ten kolor jęczmieniowi w proszku a raczej trawie jęczmiennej. Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym, według mnie między innymi w takich
Ewa w kuchnimnie wszystko inne mogło by zniknąć gdy na śniadanie dostanę ciepłe, chrupiące pieczywo. Tym razem pomyślałam, że na moim Sylwestrowym stole przydało by się coś innego. Upiekłam, więc chleb z tuńczykiem. Dodałam do niego kilka moich składników i otrzymałam coś wyjątkowego. Pyszny, chrupiący, aromatyczny- taki jest właśnie ten chleb. Zapraszam po przepis. Chrupiący chleb z tuńczykiem Czytaj więcej
Wielki apetytjakie w życiu jedliście. Po pierwsze dlatego, że własnoręcznie wykonane, po drugie - były o wiele bogatsze od kanapek robionych na co dzień. Dziś proponuję malutkie kanapeczki na krakersach, pumperniklu, chlebie lub bagietce na szwedzki stół. Z niewielką ilością dodatków tak, by można je było łatwo chwycić w ręce i zjeść na 2-3 kęsy, nie brudząc się przy(...)martwiąc, że coś spadnie na podłogę. Składniki (propozycje): pieczywo (chleb, bułki, bagietki, pumpernikiel) krakersy lub suche pieczywo liście cykorii belgijskiej (mogą być blatami kanapek dla gości, którzy muszą stosować dietę bezglutenową) sałata pomidorki koktajlowe rzodkiewki papryka żółta i czerwona ogórki konserwowe jajka ugotowane na twardo wędlina (np. szynka lub polędwica) cienkie kabanosy łosoś wędzony serek naturalny lub naturalny z dodatkami
Weekendy w domu i ogrodzietostów francuskich. Mmm jakie to było dobre, chrupiące miękkie w środku, wersja na słodko jest trafiona w punkt. Zapraszam... Skala smaku 10/10 najlepiej wg mnie smakuje z chlebem tostowym ale można użyć zwykły chleb lub bułki. Ja smażyłam na maśle śmietankowym. Tosty francuskie: 4 grube kromki chleba 2 jajka 50 gram drobnego cukru (około 4 płaskich łyżek
Kubki smakuząbki czosnku 500 ml żurku 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego olej 2 łyżki grzanki: 8 kromek chleba tostowego 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Kiełbaski wkładamy do garnka, zalewamy woda około(...)zupy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majeranek - gotujemy do miękkości warzyw. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę wraz z boczkiem - podsmażamy na złoto. Przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w kostkę. Na patelnie rozgrzewamy masło, wrzucamy chleb i podsmażamy na złoto grzanki. Żurek podajemy z kiełbaską podsmażonym boczkiem i grzankami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPychotka Składniki: - chleb biały lub może być ciemny - sałata lodowa - ser zółty - pomidor - czerwona cebula - sól, pieprz Czasami, żeby bardzo nie najadać się na noc robię nam takie kanapeczki. Człowiek nie jest bardzo najedzony a głodu nie czuć. Większość na kapce jest warzyw więc chyba jest zdrowa. Zakupy: Chleb biały lub ciemny(...)Pomidor cena ok.0,60 zł za sztukę. Czerwona cebula cena ok. 0,50 zł za sztukę. Przygotowanie: Chlebek smarujemy masłem ( ja raczej nie używam margaryn do chleba) na to kładziemy listek sałaty lodowej potem ser żółty, plasterek pomidora a na to wszystko cebulę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. SMACZNEGO:))) Podsumowanie: Tutaj raczej nie będę w stanie podać
Tanio smacznie i prostomnie w domu rodzinnym nigdy nie było tradycji robienia domowych past na chleb, więc pierwsze raz jadłam ją u mamy mojego męża, czyli mojej ukochanej teściowej. Tak ją sobie nazywam świekrą, bo choć już przestarzała ta nomenklatura, moim zdaniem urocza. Świekra skojarzyła mi się momentalnie z siekierą i już musiała zostać. Przynajmniej w moim telefonie. Poziom trudności(...)łatwe Czas przygotowania: 30 minut Starczy na: bochenek chleba Wartość kaloryczna: 1200 kcal/całość Składniki: ª 2 makrele wędzone średniej wielkości ª 6 jajka ugotowane na twardo
Bazując na smaku