Błonnik naturalny to składnik mojego chleba. Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym z dwóch typów maki pszennej : 500 i 750. Taki chleb najlepiej smakuje jeszcze ciepły gdy skórka jest mega chrupiąca. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniszpadki razem z pieczarkami, cebulą i papryką wcześniej obgotowując je (wystarczy 10 minut by były jeszcze nie całkiem miękkie). Szaszłyki skropiłam oliwa i posypałam przyprawami. Grillowaliśmy też nadmiar chleba. Niestety grzanki szybko się paliły bo kromki były cienkie a cheddar, który próbowałam na nich położyć nie rozpuścił się. I tak było pysznie! Trzeci dzień był nie lada rozpustą! Na grill
Dzieje kuchennej WiewióryPyszna książka kulinarna" to autorskie przepisy na zdrowe i szybkie dania na Boże Narodzenie, Wielkanoc, domowy chleb, ciastka i potrawy na cztery pory roku. Przepisy to kuchnia pięciu przemian, polega ona na tym, żeby dodawać składniki w określonej kolejności, żeby użyć produktów, które pobudzą w odpowiedniej kolejności wszystkie narządy wewnętrzne, dzięki czemu każdy zostanie nakarmiony tym, czego najbardziej potrzebuje. Przepisy(...)proste i kolorowe. Jak pisze Pani Beata - " Piekę domowy chleb na żytnim zakwasie, robię zdrowe ciastka z bakaliami i codziennie gotuję. Wystarczy kilka prostych składników - kasza, brokuł, orzechy, pomidor, listek laurowy, szczypta soli - żeby wyczarować pyszne i zdrowe dania ". Książka podzielona jest na rozdziały zgodnie z porami roku. Boże Narodzenie, to przepisy świąteczne
kruche babeczkiPain perdu - po francusku brzmi tak wykwintnie, prawda?;) W Hiszpanii spotkać możemy torrija, a my znamy to danie jako tosty lub grzanki francuskie - czyli chleb maczany w jajku i smażony na maśle. Jak widać kuchnia różnych krajów, szczególnie kuchnia prosta, wiejska, ma wiele podobnych dań. Dla mnie tosty francuskie to zdecydowanie smak dzieciństwa. Rumianie, mięciutkie kromki zajadaliśmy obficie posypane cukrem(...)znów mam 8 lat, bo na śniadanie przygotowałam sobie te francuskie tosty. Ze szklanką soku i pomarańczowym dżemem smakowały wybornie! Do przygotowania tostów lepiej użyć czerstwego pieczywa - pszenny chleb albo chałka będzie w sam raz. Do jajecznej mikstury można dodać startą skórkę pomarańczową, cynamon albo wanilię - dzięki temu tosty będą jeszcze smaczniejsze. p.s. podrzućcie ten przepis dzieciakom
Obiad gotowyPomysł podpatrzyłam w książce Nicole Just "La Veganista. Jedzmy szczęśliwie. Super food". Zmieniłam trochę składniki i proporcje. Moi mięsożercy do gulaszu dostali mielone kotlety, ja zjadłam go z chlebem :) Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 1,2 kg ziemniaków (u mnie młode) 3 marchewki 2 czerwone papryki 2 cebule 5 łyżek oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki
Dzieje kuchennej WiewióryKasza gryczana niepalona, woda i sól – te trzy składniki wystarczą żeby upiec nadzwyczajny i super-zdrowy chleb bezglutenowy. Jego wyjątkowość tkwi w sposobie przygotowania - moczeniu kaszy do uzyskania czegoś na kształt zakwasu. Dzięki temu chleb ma fajną konsystencję i sprężystość, całkiem jak "zwyczajny" chleb pszenny i w ogóle się nie kruszy. Składniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej (białej
Pyry na GazPostanowiłam, że dziś powiem Wam ,w jaki sposób robię chleb ziarnisty. Smakuje jak musli i jest bardzo smaczny. Do zrobienia tego wyjątkowo smacznego chleba potrzeba: Czytaj więcej
Tylko pysznietemperowaniu i właściwym traktowaniu czekolady - tutaj wiele nowego się nie dowiedziałam, ale pewne rzeczy warto sobie od czasu do czasu odświeżyć. Później pałeczkę przejął Henrik Olsen, który opowiadał o chlebach na zakwasie. Jak obchodzić się z zakwasem, jak go wyhodować, jak prawidłowo przechowywać i jak się nim opiekować - myślę, że niejeden amator domowego wypieku pieczywa byłby jego wykładem zachwycony. Szczególnie(...)towarzyszyła mu degustacja, a chleby były naprawdę interesujące. Z chilli, z różą, z płatkami owsianymi - to tylko niektóre przykłady. Jasne, ciemne, delikatne i wyraziste - oj, porządnie się najadłam. Z kursu wyszłam obładowana przepisami, deserami i chlebami, z uśmiechem od ucha do ucha i próbując złapać oddech po niedźwiedzim uścisku Larsa. Uwielbiam takie rzeczy! I już się nie mogę doczekać wycieczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinternetowym sklepie Frisco. Ależ przyjemnie jest mieć zakupy dostarczone w całości i na czas! Wczoraj zaraz po przyjściu do domu otrzymałam wszystko co zmówiłam i mogłam na spokojnie upiec chleb i zrobić obiad. A co tym razem zaserwowałam rodzince? Naleśniki!!! usmażyłyśmy je razem z Córcią, która BARDZO chciała nauczyć się rozprowadzania ciasta cieniutką warstwą po patelni no i to magiczne
Dzieje kuchennej Wiewiórywędzonej papryki :) Efekt był co najmniej zadowalający!!! Żurek wegański na domowym zakwasie zakwas: 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szkl. przegotowanej, letniej wody 2 ząbki czosnku skórka z chleba razowego na zakwasie Składniki zakwasu mieszamy w słoiku i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok 5 dni. Codziennie mieszamy. wywar: 2 l. wody 2 marchewki pietruszka 2 łodygi
Dzieje kuchennej Wiewióryobowiązkowo z chorągiewką. Symbolizuje on biblijnego baranka paschalnego, który był zapowiedzią Baranka - Chrystusa zabitego i zmartwychwstałego, wybawiającego swoją Krwią od śmierci wiecznej, który jednoczy wszystkich przy swoim stole (...) CHLEB Chleb w polskiej tradycji kojarzy się z dostatkiem i gościnnością. W wielkanocnym koszyczku symbolizuje "chleb żywy, który zstąpił z nieba", przypomina również o Eucharystii ustanowionej w Wielki Czwartek, podczas ostatniej
bistro mamaSkładniki: 2 szklanki żytniej razowej (do wypieku chleba) 4 ząbki czosnku 2 kromki razowego chleba 1,5 litra wody 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania: Mąkę wsypujemy do dużego słoja i zalewamy dwoma szklankami ciepłej, przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą wodę, czosnek i chleb. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni (w temperaturze pokojowej
Qchnia po prosturegularnie śledzi bloga, ten wie, że od jakiegoś czasu eksperymentuję z domowymi chlebami. Po opanowaniu wypieków na bazie drożdży, nadeszła pora podnieść poprzeczkę. Wyhodowanie własnego zakwasu wydaje się skomplikowane, jednak wcale takie nie jest. Co prawda potrzebuje on trochę czasu aby dojrzeć, jednak nie wymaga dużo naszego zaangażowania. Przez większość czasu po prostu leży sobie w słoiku i dojrzewa :) Pieczywo(...)zakwasie żytnim jest najzdrowsze, a co ważne - jest naprawdę pyszne. Przy odrobinie sumienności i systematyczności, przygotowywanie chleba na zakwasie wejdzie Wam w rytm tygodniowy, praktycznie nie zabierając czasu. Przepisy na chleb na zakwasie już wkrótce
Milion Smakówrobią ;) Odważyłem się i będę teraz powtarzał za innymi - zróbcie to! Jeżeli chcecie poznać coś nowego, a jednocześnie stworzonego ze składników dostępnych pod ręką, to oto jest przepis :) Składniki: chleb pszenny (bułka paryska) 1 szklanka rodzynek 1/3 szklanki płatków migdałowych 200 ml cukru muscovado 600 ml wody 6 goździków 4 laski cynamonu masło 1 szklanka startego żółtego sera Wykonanie: Chleb(...)goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu 25 minut. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć przyprawy. Migdały uprażyć na patelni. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem i ułożyć na dnie warstwę z kromek chleba. Posypać 1/3 rodzynek, migdałów i startego sera. Zalać równomiernie 1/3 syropu. Powtórzyć operację dwukrotnie do wypełnienia naczynia trzema warstwami wszystkich składników. Przykryć naczynie (np. folią aluminiową) i wstawić do piekarnika
zadanie-gotowanienoża - lekko posiekane 850 ml esencjonalnego wywaru jarzynowego lub mięsnego (podgrzanego) liść laurowy sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku świeża zielenina do dekoracji dodatkowo: 4 kromki chleba ciabatta masło do posmarowania kromek około 75g sera gruyere lub cheddar, startego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Rozgrzewamy rondel z grubym dnem, podsmażamy w nim pokrojoną w kostkę słoninę, aż stanie się(...)rondla wlewamy gorący wywar, zagotowujemy, płomień zmniejszamy i jeszcze gotujemy całość przez około 10 minut . Krok 4. w czasie, gdy zupa nabiera smaku i aromatu, przygotowujemy tosty: kromki chleba ciabatta prażymy na gorącym grillu przez 2-3 minuty, do uzyskania jasnobrązowego koloru, smarujemy masłem i posypujemy startym serem, kroimy na niewielkie kawałki. Krok 5. Z zupy wyjmujemy listek laurowy oraz
Moja Książka Kucharska