gęsie uda sucha marynata: 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka soli, 1 ząbek czosnku, pieprz 1 pietruszka 2- 3 marchewki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula kromka razowego, czerstwego chleba - opcjonalnie szczypta imbiru, gałki muszkatałowej 3-4 goździki roztarte w moździerzu skórka otarta z cytryny kieliszek czerwonego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka powideł śliwkowych 2 łyżki gęsiego smalcu(...)bulionu, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160`C. W trakcie duszenia dodać imbir, skórkę z cytryny, goździki i gałke muszkatałową. Gdy warzywa będą zupełnie miękkie dodać chleb razowy, sok z cytryny, powidła i wino, odkryć pokrywkę i przypiekać 10-15 minut, by skórka stała się chrupiąca. Dodatek chleba ma zadanie zagęścić sos, ale nie dodawałam gęsie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierwiastki sladowe. UKRYTA SÓL Ale nie wystarczy mniej solić. Bo w ukrytą sól (której obecnosci często nawet nie podejrzewamy) obfituje nasza współczesna dieta. Znajdziemy ją w takich produktach jak: chleb, sery, konserwy, wszelkiego typu przetworzona żywność czyli dania gotowe (doprawiona do smaku własnie solą). By zwiększyć skuteczność diety ubogiej w sól, należałoby jednoczesnie zadbać o zwiększenie ilosci przyjmowanego potasu(...)ogólnie mięso plus warzywa. Z tego powodu nie ma większego sensu lączenie dwóch produktow bogatych w sól, a ubogich w potas. Lepiej byłoby więc unikać zestawien typu: chleb z serem, chleb z wędliną, makaron z serem, bez dodatku produktów pochodzenia roslinnego, naturalnie bogatych w potas. Stąd jeżeli dotyczy Was problem podwyższonego cisnienia warto byłoby położyc nacisk
MODA NA BIOUwielbiam zapach świeżego chleb! Ten jest super prosty w przygotowaniu. Najwięcej czasu pochłania wyrastanie ciasta i pieczenia ale to nie absorbuje to naszej uwagi. Możemy więc nastawić ciasto i zająć się czymkolwiek innym. Chleb przygotowany na bazie mąk bezglutenowych z duża ilością nasion. Świetny dla osób dbających o dietę! Składniki: (na blachę keksówkę) 200 g mąki ryżowej(...)łyżki orzechów włoskich 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 13 g suszonych drożdży 550 ml ciepłej wody czarnuszka do posypania Sposób przygotowania: Orzechy łupie i lekko rozdrabniam. Wszystkie składniki chleba: mąki, nasiona, orzechy, drożdże, sól, miód, i letnią wodę dokładnie mieszam. Przykrywam ręczniczkiem i pozostawiam w cieple na ok. 20-30 min ( ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 40' stopni
Pyry na GazKanapki z własnoręcznie zrobionym w domu jogurtowym serkiem ? O taaak ! To wspaniały pomysł na sobotnie leniwe śniadanie. Do tego razowy wieloziarnisty chleb, odrobina dobrej oliwy z oliwek i jest pysznie. Zapraszam. Śniadanie z domowym serkiem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: porcja jogurtowego serka labneh 4 kromki pieczywa razowego z ziarnami kilka pomidorków koktajlowych płatki chili sól morska oliwa(...)oliwek EV Wykonanie: Kromki chleba smarujemy serkiem jogurtowym. Skrapiamy oliwą z oliwek, delikatnie posypujemy płatkami chili i solimy. Pomidorki kroimy na ćwiartki i podajemy poukładane na chlebie lub osobno
Kulinarne przygody GatityChrupiące kromki ulubionego chleba z ciepłym i rozpływającym się w ustach serem pleśniowym, słoną szynką szwarcwaldzką, przełamane słodyczą soczystej i świeżej figi oraz skropione równie słodkim sosem balsamicznym + kilka gałązek roszponki dla nadania lekkości i kontrastu... Ach, jak ja uwielbiam to połączenie struktur, kolorów, a przede wszystkim smaków! Pycha, mówię Wam, niebo w gębie! :) Proporcji nie podaję, tu matematyka jest(...)prosta- na 1 kromkę chleba (w zależności od wielkości) po 1-2 plastry sera i szynki, a co do figi to polecam podwoić ilość plasterków :) chleb -> ser pleśniowy -> szynka szwarcwladzka -> figi -> piec 10 minut- 12 minut w 180 stopniach -> roszponka -> słodki sos balsamiczny. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 2 kromki chleba 2 plastry sera gouda mleko masło klarowane do smażenia Sposób wykonania: Na kromkę chleba połóż plastry sera tak, aby nie wystawały poza kromkę. Przykryj drugą kromką chleba. Zewnętrzne strony tak przygotowanej "kanapki" oblej mlekiem po całej powierzchni kromki. Rozpuść masło na patelni, połóż kromkę, patelnię przykryj pokrywką, piec do zarumienienia jedną a potem drugą stronę
Przepisy kulinarne babci AntoninyPleśniak ze śliwkami Ciastka "żabie mordki" Jaglana szarlotka ze śmietaną Po przeczytaniu "Zupy z granatów" Marshy Mehran wiedziałam, że po kolejną część też sięgnę. Książka pt. "Woda różana i chleb na sodzie" napisana jest przez Marshę Mehran w podobnej konwencji. Tym razem akcja toczy się jesienią, więc tym bardziej wciągnęłam się w lekturę. To kontynuacja losów trzech irańskich sióstr Aminpur(...)dziewczyną Estelle włącza Mardżan. Życie miasteczka zmienia też ojciec Mahoney, który nareszcie znajduje upust swojemu temperamentowi i zainteresowaniom ;) Dla mnie smakowitym dodatkiem są przepisy zamieszczone pod koniec książki. Tytułowy chleb na sodzie przypomina mi pełnoziarnisty chleb z porzeczkami wypiekany w lipcowej piekarni Amber. globtroter
Weekendy w domu i ogrodziehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Chleb pszenno-żytni na zakwasie Składniki: Aktywny zakwas żytni - 180 g Mąka żytnia – 200g Mąka pszenna pełnoziarnista – 300g Woda – 330 ml Sól – 1,5 łyżeczki Ulubione nasiona, płatki – 3 łyżki Wykonanie(...)wyrabiać przez kilka minut, a następnie przełożyć do formy, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 godzin. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec chleb w takiej temperaturze przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy i studzić na kratce
Kuchnia Bon AppetitProsty do przygotowania chleb z kaszy gryczanej z ziarnami słonecznika i czarnego sezamu, nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Jest bardzo smaczny, najlepiej smakuje z samym masłem, polecam do szczególnie osobą będącym na diecie z niskim indeksem glikemicznym lub diecie bezglutenowej. Składniki: 0,5 kilograma kaszy gryczanej niepalonej 3 szklanki wody 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren(...)kaszę miksujemy blenderem, dodajemy ziarna słonecznika i sezamu oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 8-10 godzin. Wyrośnięty chleb posypujemy ziarnami czarnego sezamu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier i pozostawiamy na metalowej kratce
Bajeczna Kuchniakanapki) 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango 8 plasterków mozzarelli w zalewie 16 listków szpinaku 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego) masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku Składniki dressingu: (wystarczy na ok. 8 kanapek(...)rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 niepełna łyżeczka musztardy (np. Dijon lub jerozolimska) 0.5 płaskiej łyżeczki miodu 1 ząbek czosnku szczypta soli morskiej szczypta świeżego mielonego czarnego pieprzu Kromki chleba posmarować cienko masłem (można zamiast masłem posmarować delikatnie dressingiem) . Na każdej z kromek ułożyć po 4 listki umytego i osuszonego szpinaku, na to po dwa cienkie plasterki mozzarelli. 4 kromki
Moja Delicjasię tu kulinarnie. Można powiedzieć nawet, że w ogóle się nie dzieje. Ciągle obiecuję sobie, że tym razem wezmę się do roboty i jakiś niechciej mnie dopada. Mam taki chleb, razowy całkiem smaczny, na drożdżach. Nie wymaga wyrabiania i zachowuje świeżość nawet 2 dni. Właściwie przepis może się wydać Wam znajomy, bo już pojawił się na blogu pod postacią bułek(...)nieświadomie zmienię w przepisie to wychodzi i tak na korzyść. Na 1 bochenek : namaczanka: 1/2 szklanki płatków owsianych łyżeczka miodu (w oryginalnym przepisie jest więcej, ale dla mnie wówczas chleb wychodzi za słodki) łyżeczka masła szczypta soli szklanka gorącej wody + 75 ml ciepłej wody zaczyn: 15 g drożdży świeżych łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłej wody suche składniki
Niebieski kubek z kawamyślę, że będzie tylko lepiej :) Bardzo dziękuję również Monice, która cierpliwie wszystko mi tłumaczy :) Wiem, że po świętach każdy odpoczywa po obfitej wyżerce i dlatego proponuję przepis na pyszny chleb na drożdżach z dodatkiem ziemniaków, dzięki którym długo utrzymuje świeżość. Muszę też dodać, że przepis został wyróżniony w konkursie kulinarnym z Młyn Kopytowa 16.00 16.00 Normal 0 21 false false(...)razem z blachą rozgrzać do 240°C. Zaraz po tym przełożyć bochenek na rozgrzaną blachę wraz z papierem. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą co zapobiegnie wysuszeniu chleba i co zapewni chrupiącą skórkę. Po 10 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 15-25 minut. Chleb powinien się ładnie zarumienić
W garach u Gosihansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dawno nie było u nas domowego chleba a ten jest pyszny i pachnący. Smak i konsystencja jak dla mnie idealna. Zajadaliśmy jeszcze ciepły z samym masłem Składniki: 500g mąki orkiszowej u mnie Basia Mąka z Orkiszu(...)płatkami owsianymi. Ciasto przełożyć do formy posypać ulubionymi ziarnami oraz poprószyć mąką i odstawić jeszcze na 30 minut. W między czasie nastawić piekarnik na 220stopni góra/dół , piec chleb 40 minut. Chleb po upieczeniu powinien głucho brzmieć gdy popukamy go od spodu. Wystudzić na kratce
W garach u Gosiszkl. bulionu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka masła, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, 50 g serka topionego śmietankowego Grzanki: 3 łyżki masła, 3 kromki chleba, czosnek granulowany Dodatkowo: czarnuszka WYKONANIE Pora kroimy w plastry. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, gdy się podsmaży dodajemy ziemniaka, zalewamy bulionem, dodajemy liśc laurowy(...)miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, serek topiony, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy i ziele, zupę blendujemy. Grzanki: chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chleb, doprawiamy do smaku. Smażymy aż grzanki będą chrupiące. Zupę podajemy z grzankami oraz posypaną czarnuszką
słodki bratekindyjską) pobudziły mnie do poszukiwania kolejnych, innych smaków. Opuściłam stoisko i poszłam dalej za zapachem docierającym do mnie z drugiej strony.. a był to zapach świeżego chleba. Chleby z Piekarni w Starym Młynie pachniały tak niesamowicie, że zaczęło mi burczeć w brzuchu. W koszyczkach poukładane były malutkie kromeczki, aby spróbować chleba i wybrać ten, który najbardziej nam smakuje
Czarnawisienka