Mój młodszy syn męczył mnie od dłuższego czasu o chleb tostowy. Nie chciałam jednak iść na łatwiznę i zakupić go w supermarkecie bo ze zdrowym i smacznym chlebem niewiele ma on wspólnego. Nie miałam też zbytnio czasu na eksperymenty. Z pomocą przyszedł mi oczywiście Internet. Trochę poszukałam i na blogu „Sto kolorów kuchni” znalazłam pięknie wyglądający na zdjęciu bochenek tostowego(...)chleba. Czytaj więcej
Wiem co jemodstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki – miska, w której wyrasta ciasto, musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować na stolnicy okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką(...)takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut – chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu wydawać będzie głuchy odgłos. Jeśli eksperymentuje się tu z proporcjami składników z racji posiadania większego naczynia do pieczenia, trzeba też odpowiednio wydłużyć czas w piekarniku
Proste PotrawyDziś mam dla Was chleb pyszny, z chrupiącą skórką i aromatycznym środkiem. Dodatek żurawiny działa leczniczo na nasz układ moczowy a dodatek sera sprawia że chleb jest bardzo aromatyczny i smakowity. Polecam bardzo serdecznie. Chleb pszenno - gryczany z serem i żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChleb Drwala uwielbiam i piekłam go już nie raz, zawsze jest pyszny z chrupiącą skórką. Polecam serdecznie upieczcie sobie taki chlebuś, jest pyszny. Z masłem albo z miodem idealny. Do chleba dodałam białą fasolkę z puszki zamiast tradycyjnej soi która w drwalu jest zawsze, zamiana wypadła na plus. Chleb Drwala z białą fasolą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś zapraszam na bardzo aromatyczny i bardzo puszysty chleb z gorczycą. Jeśli ktoś tak jak my, nie lubi gorczycy dodajcie jej mniej, nam taka proporcja pasuje. Chleb jest bardzo zdrowy i znika szybko, pamiętajcie o tym. Chleb żytni z gorczycą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDawno na moim blogu nie było przepisu na chleb, dziś będzie to słodka wersja, chleb bananowy. Super sposób na wykorzystanie bananów, które już długo nam leżą. Przepis jest bardzo prosty a chlebek jest mięciutki, lekko wilgotny. Dziś będzie wersja bez dodatków, ale jeśli mamy tylko ochotę możemy dodać do niego nasze ulubione orzechy, owoce suszone. Ja dodaję również cynamon(...)powinny mieć temperaturę pokojową. Przepis jest bardzo prosty, może i nie jest to nic odkrywczego, ale jest pyszny i dzieci go uwielbiają. W naszym domu bardzo szybko również znika chleb cynamonowy klik Smacznego
Basia w kuchniNieczęsto sięgam po mieszanki do wypieku chleba. Dziś w planach był chleb tostowy, ale znalazłam w spiżarni mieszankę, więc postanowiłam ją wykorzystać. Do głębokiej miski wsyp mieszankę do wypieku chleba (1kg), wlej 620 ml ciepłej wody, dodaj 2 opakowania suchych drożdży. Wyrabiaj ciasto mikserem na wolnych obrotach, do momentu połączenia wszystkich składników. Kolejno 5 minut na szybkich obrotach. Pozostaw ciasto
Kocham Czekoladęmnie lipowy 2 łyżeczki soli – płaskie 2 łyżki oliwy masło – do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna – do obsypania formy maślanka – do posmarowania chleba przed pieczeniem Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką miodu. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe(...)podłużny walec i przełożyć je do formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia – pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem i posmarować maślanką. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu). Gotowość chleba
Kocham CzekoladęSmak tego chleba powalił mnie na kolana, tak po prostu. Znalazłam, upiekłam i jeszcze ciepłą pajdę zjadłam z masłem i...doznania cudowne. Chleby wieloziarniste to jest to co lubię i Wam polecam gorąco. Dają organizmowi wiele dobra, polecam. Chleb wieloziarnisty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejemeńska jest bardzo prosta a jej potrawy przygotowywane zawsze ze świeżych składników. Kuchnia jemeńska uważana jest za bardzo zdrową i bogatą w składniki odżywcze. Dziś podam przepis na typowy chleb jemeński z pastą z kolendry. Chleb jest bardzo aromatyczny i przepyszny. My zajadaliśmy go tylko samego ale może być dodatkiem do zup czy mięs. Polecam gorąco. Jemeński, płaski chleb
Moje Małe CzarowanieDobrego chleba w moim domu nigdy nie może zabraknąć. Pisząc dobrego mam na myśli takiego domowej roboty czyli nawet jak jest z mąki białej to i tak jest lepszy od tego ze sklepu i to nie ulega żadnej dyskusji. Tak więc dziś chleb bardzo pyszny i bardzo prosty, polecam. No to pieczemy moi mili. Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty
Moje Małe Czarowaniepowrócili…. Z RYBAMI!!!! Składniki: 2 dorady 1 cytryna 0,5 kg ziemniaków 0,5 pora 4 ząbki czosnku 2 duże, dojrzałe pomidory 100 ml białego wytrawnego wina kromka razowego chleba ze słonecznikiem oliwa sól, pieprz, świeży rozmaryn Sposób przygotowania: Ziemniaki, pora i pomidory kroimy w nieduże cząstki. Czosnek kroimy w cienkie plastry. Cytrynę przekrawamy na pól – jedną połówkę kroimy(...)wkładamy plastry cytryny. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Wykładamy ziemniaki, pomidory, pora, czosnek, kilka gałązek rozmarynu, posypujemy solą i pieprzem. Na wierzch układamy ryby. Po całości polewamy sokiem z cytryny. Chleb mielimy w malakserze, dolewamy odrobinę oliwy, mieszamy i powstałą papkę układamy na rybach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 godziny. Podajemy z sałatą. Kategoria: Krycha
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaubiegłym miesiącu nie brałam udziału w Piekarni Amber z różnych powodów ale w tym miesiącu już nie odpuściłam. Chleb zaproponowała Kasia z blogu Smaki i aromat y. Chleb jest pyszny, ma mięciutki miąższ i chrupiącą skórkę, pachnie aromatem ziół i smakuje najlepiej sam z masłem ale to ja go tak zajadałam. Do wędliny i kanapek będzie znakomity. Robi się wyjątkowo(...)szybko i bez dodatkowych problemów. Polecam gorąco wersja z zakwasem i na samych drożdżach. Chleb ziołowy z płatkami owsianymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChleb bananowy (ang. Banana bread ) – amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba. Mój wariant to chlebek bananowy z mango i jagodami goji. Składniki: - 5 dojrzałych, dużych bananów - ½ szklanki cukru
mojewypiekiinietylkojuż kolejny chleb bezglutenowy jaki popełniłam i powiem Wam że jest super smaczny. Trzeba go jednak zjadać dość szybko bo brak glutenu powoduje że z czasem zaczyna się kruszyć. Dodatek gumy guar zapobiega kruszeniu. Zatem zapraszam na mój chleb, warto go wypróbować. Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie