płatków owsianych błyskawicznych, 500 ml ciepłej przegotowanej wody, 40 g drożdży, 1 łyżka oliwy, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka miodu, odrobina płatków owsianych do posypania chleba Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn z drożdży – mieszamy je z miodem i odrobiną wody. W dużej misce odważamy mąkę i pałatki owsiane, dodajemy sól. Suche składniki należy dobrze wymieszać następie dodajemy(...)odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 190-200 °C . Przydatne: Czas przygotowania: ok. 5 minut +20 minut na wyrośniecie chleba Czas pieczenia ok. 60 minut. Chleb należy pozostawić do wystygnięcia bez foremki. Smacznego
rozgotowanaleniwych. Całą słodycz przełamuje dżem truskawkowy. Składniki 2 opakowania wafli Chrups śmietankowych firmy Cukry Nyskie 200 g miękkiego masła 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 1/2 szkl startego razowego chleba kilka suszonych śliwek 1/4 szkl orzechów włoskich migdały Targroch suszona żurawina dżem truskawkowy chipsy kokosowe Targroch polewa 1/4 kostki margaryny 2 łyżki kakao 1,5 łyżki wody 3 łyżki(...)cukru 1. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy startą na tarce czekoladę i chleb. Dokładnie mieszamy z pokrojonymi śliwkami, orzechami, żurawiną, migdałami i chipsami kokosowymi. 2. Na dnie podłużnej formy układamy pierwsza warstwę wafelków śmietankowych. Smarujemy dżemem truskawkowym i połową masy z bakaliami. Dalej znów kładziemy cienką warstwę dżemu, wafelki, dżem, masa z bakaliami, dżem i ostatnia warstwa wafelków. Dobrze
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyUwielbiam wszelkiego rodzaju gnocchi , kluseczki, kopytka i dania mączne ( ale o tym już wiecie ;) ). Nie wiecie chyba jeszcze, że genialne gnocchi można przygotować nie tylko z ziemniaków, ale i chleba ( czerstwego ). Ja takie robię bardzo często, ale za każdym razem staram się przygotowywać je na inny sposób. Pokazywałam Wam już wersję szpinakową – teraz stawiamy na włoską klasykę. Będą(...)gnocchi z masłem i parmezanem z odrobiną orzechów włoskich. Będzie prosto, smacznie i szybko! Koniecznie spróbujcie, bo na prawdę są genialne! SKŁADNIKI: * chleb ( czerstwy ) – 400 g * mleko – 250 ml * jajko – 1 szt * skórka z cytryny – 1 łyżka * starty parmezan – 3 łyżki * gałka muszkatołowa, sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Chleb kroimy w kosteczkę, namaczamy
Ostra na Słodkopewnie większość z Was naszykowała już koszyczki Wielkanocne, ale jest jeszcze na tyle czasu aby zdążyć upiec pieczywo na stół Świąteczny i rozkoszować się smakiem chrupiącego własnoręcznie wypieczonego chleba. Przepis jest bardzo prosty, szybki i mało wymagający. Uwierzcie mi cała rodzina będzie zadowolona ! * Warto upiec więcej, bo niestety szybko znika ! :) SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej chlebowej(...)użyłam małej tortownicy). Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, a na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą ( powstała para sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca ). Podrośnięty chleb smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką wody. Na wierzchu robimy dwa nacięcia w kształcie krzyżyka. Pieczemy
Marcepanowa kuchniaDziś chleb idealny na świąteczny stół. Chleb jest puszysty, a owce goji i czarnuszka sprawiają że jest mega zdrowy z mnóstwem witamin, mikro i makro elementów. Dość prosty do zrobienia dlatego każdy sobie poradzi. Chleb pszenny z owocami goji i czarnuszką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChleb aromatyczny, bardzo pyszny o sprężystym wnętrzu i chrupiącej skórce. Polecam wytrwałym gdyż potrzeba trochę czasu aby się nim cieszyć. Najpierw 5 dni na wodę zakwasową ale nie trzeba się nią martwić, ona zrobi się sama. Potem doba na zakwas i rośnięcie chleba w lodówce ok. 28 - 30 godzin. Zachęcam do pieczenia bo to naprawdę pyszna zabawa i można sobie(...)regulować godziny pieczenia. Wiejski chleb na dzikich drożdżach z wody jabłkowo - rodzynkowej - Tartine country. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieznowu muszę pochwalić swojego męża za pyszny chlebek. Tym razem po raz pierwszy "bawił się" zakwasem i efekt końcowy to rewelacja. Chleb wyszedł bardzo smaczny i przeszedł sprawdzian długiej świeżości. Kawałek odłożyłam na 3 dni (później niespodziewanie zniknął) i po tym czasie nic nie stracił na miękkości. Do tego ta chruuupiąca skórka i zapach po upieczeniu... Polecam(...)odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie masę przełożyć do foremki uprzednio wysmarowanej olejem, ponownie przykryć i odstawić - tym razem na 45-60 minut. Podrośnięty chleb posmarować mlekiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 40-50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu - pieczywo zrosić wodą (aby nadać połysk skórce), a po ostudzeniu przechowywać przykryte bawełnianą szmatką
Di gotujezrobić wodę zakwasową pisałam już w poście wcześniej, polecam. Na bazie takiej wody należy zrobić zakwas a potem pyszny chleb. Pieczywo na bazie wody zakwasowej aromatyzowanej owocami, warzywami są pyszne, aromatyczne, z chrupiącą skórką i sprężystym wnętrzem. Tym razem użyłam tylko wody zakwasowej bez zakwasu i efekt był zachwycający. Powstały dzikie drożdże z owoców i woda udźwignęła mąkę. Idealne(...)ostatnio robiłam bruschettę i był znakomity ten chlebek. Polecam zabawić się z wodą zakwasową i na jej bazie z zakwasem , to nic trudnego tylko trzeba czasu i zajadamy pyszny chleb czy bułki. Pieczemy? Chleb na wodzie zakwasowej pomarańczowo - jabłkowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepaście, a z marchewką tworzy parę idealną. Warzywa miksuję z ugotowaną zieloną soczewicą oraz najchętniej olejem z orzechów włoskich - w takim wydaniu pasta jest jeszcze pyszniejsza. Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry Składniki: 1/3 szklanki surowej zielonej soczewicy lub 180 g ugotowanej zielonej soczewicy z puszki 4 średnie marchewki (ok. 400 g) 1 cebula 3 ząbki(...)czubata łyżeczka mielonej kolendry lub nasion kolendry ubitych w moździerzu na proszek sól do smaku 4 łyżki oliwy lub oleju z orzechów włoskich do pasty Przygotowanie pasty do chleba z marchewki: Zieloną soczewicę przepłucz na sicie, wsyp do garnka i zalej wodą. Ugotuj soczewicę do miękkości przez ok. 20 minut, na koniec ją posól. Jeżeli używasz soczewicy z puszki, pomiń
Chilli Czosnek i Oliwagładki miąższ. Do tego chrupiąca skórka i ciekawy składnik w postaci piwa, którego absolutnie nie czuć. Ten bochenek zachowuje świeżość przez dobre kilka dni. Z przepisu otrzymujemy duży chleb, który wystarcza na wykarmienie wieloosobowej rodziny. Wspomnę tutaj również o zaczynie, nie bez powodu nazwanym 10-godzinnym. Składniki zaczynu mieszamy ze sobą i zostawiamy na 10 godzin. Po tych kilku godzinach(...)mocny. Uformowany bochenek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 60-90 minut do napuszenia. Po tym czasie dowolnie naciąć chleb ostrym nożem, żyletką lub nożyczkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 240 st.C przez 10 minut, po czym od razu zmniejszyć temperaturę do 210 st.C i zapiekać jeszcze przez
Nastoletnie Wypiekaniemnie nie będzie. Czasami, w przypływie dobrego nastroju, staram się coś upiec, z bardzo różnym i nieprzewidywalnym efektem. Nie wiem, co mnie natknęło-ale skoro wszyscy pieką chleb, upiekę i ja. Domownicy, gdy to usłyszeli-ewakuowali się ...gdyż każdy z nich wie, co to oznacza-ja plus odmierzanie produktów, mieszanie, trzymanie się przepisu. To musi się zakończyć katastrofą. Wiecie(...)zaskoczyłam ich (tak samo, jak siebie)...udało się- bez jednego: "No, cholera jasna!!!" Chleb urósł, upiekł się, nie spalił, miał grubą,chrupiącą skórkę i był pyszny, zwłaszcza ciepły- w towarzystwie masła ziołowego. SKŁADNIKI: 400 g. mąki żytniej, chlebowej typ 720 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 300 g wody (chłodnej) Opcjonalnie ziarna PRZYGOTOWANIE: Drożdże kruszymy, zalewamy
Kopystką po garachpasta z soczewicy powstała ostatnio gdy piekłam chleb z nasion, orzechów i kasz . I powiem szczerze idealnie do niego pasowała. Oprócz soczewicy w środku tej pasty są pieczone marchewki ( które upiekłam dzień wcześniej razem z chlebem), włoskie orzechy, natka pietruszki oraz curry i pasta tahini. Zjedliśmy ją na kanapkach z avocado ale bardzo pasuje też do niej świeży pomidor. Pasta(...)większe kawałki, obtoczyć w oliwie, lekko posolić i upiec w 180 stopniach – najlepiej upiec marchewki przy okazji innego pieczonego dania/ciasta (można to zrobić dzień wcześniej) – ja piekłam z chlebem. Soczewicę przełożyć do garnka, przepłukać dwukrotnie wodą i zalać świeżą wodą w objętości dwa razy większej niż soczewica. Dodać łyżkę curry i lekko posolić. Gotować soczewicą do miękkości na małym ogniu
Cooking for Emilyczeka na mnie , aj pyzotka , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 8 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w oleju 1 średnia cebulka 10 kromek chleba masło po posmarowania pieczywa pęczek świeżego kopru sól pieprz biały szczypta pieprzu ziołowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu Wykonanie(...)ziołowy , doprawiamy solą i dodajemy łyżkę majonezu , następnie wszystko dokładnie mieszamy , po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na chwilkę . Na talerz wykładamy nasze pieczywo i każdą z osobna smarujemy nasze kromki chleba masłem , następnie ugotowane i troszkę wystudzone jajka obieramy i kroimy w plastry , i przekładamy na nasze wcześniej posmarowane masłem kromki chleba . Jak wszystkie kanapki mamy z jajkiem , na każdą
Mój SmakPysznych chlebów u mnie zawsze sporo, czy to tych szybkich, czy tych trudnych a i tych czasochłonnych nie zabraknie. Ten jest pyszny i zdrowy a także dość szybki. Proponuję wszystkim wielbicielom smakowitego chleba wypróbować i ten wypiek bo warto, chrupiąca skórka i puszyste wnętrze. Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChlebowe inspiracje - ciąg dalszy. Dziś proponuję chleb na wodzie zakwasowej i zakwasie na bazie tej wody. Napiszę po kolei jak je robiłam, choć wszystkiego dowiecie się pod linkami. Chleb jest pyszny, o sprężystym miąższu, delikatnym ale wyrazistym smaku, godny polecenia. Zaczynamy wypiekanie? Chleb pszenno - żytni na zakwasie jabłkowo - pomarańczowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie