Warto czasem pokombinować z różnymi składnikami, by uzyskać ciekawy smak domowego bochenka. Słodka dynia, chrupiące orzechy włoskie i żytni zakwas. Jeśli znudził Wam się tradycyjny pszenny chleb, polecam wypróbować tej wersji pieczywa. Mnie takie kombinacje smakują zawsze! Składniki: 250 ml letniej wody 6 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego przynajmniej(...)miejsce bez przeciągów). Podczas wyrastania złożyć ciasto dwukrotnie (pierwszy raz po godzinie, drugi raz po kolejnych 60 minutach). Po tym czasie ciasto przełożyć do oprószonego mąką koszyka rozrostowego do chleba i odstawić na 2-3 godziny. Koszyczek można zastąpić, np. miską. Piekarnik rozgrzać do 240 st.C. Chleb przełożyć z koszyczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut
Nastoletnie Wypiekaniepłatków owsianych błyskawicznych, 500 ml ciepłej przegotowanej wody, 40 g drożdży, 1 łyżka oliwy, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka miodu, odrobina płatków owsianych do posypania chleba Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn z drożdży – mieszamy je z miodem i odrobiną wody. W dużej misce odważamy mąkę i pałatki owsiane, dodajemy sól. Suche składniki należy dobrze wymieszać następie dodajemy(...)odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 190-200 °C . Przydatne: Czas przygotowania: ok. 5 minut +20 minut na wyrośniecie chleba Czas pieczenia ok. 60 minut. Chleb należy pozostawić do wystygnięcia bez foremki. Smacznego
rozgotowanaleniwych. Całą słodycz przełamuje dżem truskawkowy. Składniki 2 opakowania wafli Chrups śmietankowych firmy Cukry Nyskie 200 g miękkiego masła 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 1/2 szkl startego razowego chleba kilka suszonych śliwek 1/4 szkl orzechów włoskich migdały Targroch suszona żurawina dżem truskawkowy chipsy kokosowe Targroch polewa 1/4 kostki margaryny 2 łyżki kakao 1,5 łyżki wody 3 łyżki(...)cukru 1. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy startą na tarce czekoladę i chleb. Dokładnie mieszamy z pokrojonymi śliwkami, orzechami, żurawiną, migdałami i chipsami kokosowymi. 2. Na dnie podłużnej formy układamy pierwsza warstwę wafelków śmietankowych. Smarujemy dżemem truskawkowym i połową masy z bakaliami. Dalej znów kładziemy cienką warstwę dżemu, wafelki, dżem, masa z bakaliami, dżem i ostatnia warstwa wafelków. Dobrze
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyUwielbiam wszelkiego rodzaju gnocchi , kluseczki, kopytka i dania mączne ( ale o tym już wiecie ;) ). Nie wiecie chyba jeszcze, że genialne gnocchi można przygotować nie tylko z ziemniaków, ale i chleba ( czerstwego ). Ja takie robię bardzo często, ale za każdym razem staram się przygotowywać je na inny sposób. Pokazywałam Wam już wersję szpinakową – teraz stawiamy na włoską klasykę. Będą(...)gnocchi z masłem i parmezanem z odrobiną orzechów włoskich. Będzie prosto, smacznie i szybko! Koniecznie spróbujcie, bo na prawdę są genialne! SKŁADNIKI: * chleb ( czerstwy ) – 400 g * mleko – 250 ml * jajko – 1 szt * skórka z cytryny – 1 łyżka * starty parmezan – 3 łyżki * gałka muszkatołowa, sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Chleb kroimy w kosteczkę, namaczamy
Ostra na Słodkopewnie większość z Was naszykowała już koszyczki Wielkanocne, ale jest jeszcze na tyle czasu aby zdążyć upiec pieczywo na stół Świąteczny i rozkoszować się smakiem chrupiącego własnoręcznie wypieczonego chleba. Przepis jest bardzo prosty, szybki i mało wymagający. Uwierzcie mi cała rodzina będzie zadowolona ! * Warto upiec więcej, bo niestety szybko znika ! :) SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej chlebowej(...)użyłam małej tortownicy). Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, a na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą ( powstała para sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca ). Podrośnięty chleb smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką wody. Na wierzchu robimy dwa nacięcia w kształcie krzyżyka. Pieczemy
Marcepanowa kuchniaDziś chleb idealny na świąteczny stół. Chleb jest puszysty, a owce goji i czarnuszka sprawiają że jest mega zdrowy z mnóstwem witamin, mikro i makro elementów. Dość prosty do zrobienia dlatego każdy sobie poradzi. Chleb pszenny z owocami goji i czarnuszką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChleb aromatyczny, bardzo pyszny o sprężystym wnętrzu i chrupiącej skórce. Polecam wytrwałym gdyż potrzeba trochę czasu aby się nim cieszyć. Najpierw 5 dni na wodę zakwasową ale nie trzeba się nią martwić, ona zrobi się sama. Potem doba na zakwas i rośnięcie chleba w lodówce ok. 28 - 30 godzin. Zachęcam do pieczenia bo to naprawdę pyszna zabawa i można sobie(...)regulować godziny pieczenia. Wiejski chleb na dzikich drożdżach z wody jabłkowo - rodzynkowej - Tartine country. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieznowu muszę pochwalić swojego męża za pyszny chlebek. Tym razem po raz pierwszy "bawił się" zakwasem i efekt końcowy to rewelacja. Chleb wyszedł bardzo smaczny i przeszedł sprawdzian długiej świeżości. Kawałek odłożyłam na 3 dni (później niespodziewanie zniknął) i po tym czasie nic nie stracił na miękkości. Do tego ta chruuupiąca skórka i zapach po upieczeniu... Polecam(...)odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie masę przełożyć do foremki uprzednio wysmarowanej olejem, ponownie przykryć i odstawić - tym razem na 45-60 minut. Podrośnięty chleb posmarować mlekiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 40-50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu - pieczywo zrosić wodą (aby nadać połysk skórce), a po ostudzeniu przechowywać przykryte bawełnianą szmatką
Di gotujezrobić wodę zakwasową pisałam już w poście wcześniej, polecam. Na bazie takiej wody należy zrobić zakwas a potem pyszny chleb. Pieczywo na bazie wody zakwasowej aromatyzowanej owocami, warzywami są pyszne, aromatyczne, z chrupiącą skórką i sprężystym wnętrzem. Tym razem użyłam tylko wody zakwasowej bez zakwasu i efekt był zachwycający. Powstały dzikie drożdże z owoców i woda udźwignęła mąkę. Idealne(...)ostatnio robiłam bruschettę i był znakomity ten chlebek. Polecam zabawić się z wodą zakwasową i na jej bazie z zakwasem , to nic trudnego tylko trzeba czasu i zajadamy pyszny chleb czy bułki. Pieczemy? Chleb na wodzie zakwasowej pomarańczowo - jabłkowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepaście, a z marchewką tworzy parę idealną. Warzywa miksuję z ugotowaną zieloną soczewicą oraz najchętniej olejem z orzechów włoskich - w takim wydaniu pasta jest jeszcze pyszniejsza. Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry Składniki: 1/3 szklanki surowej zielonej soczewicy lub 180 g ugotowanej zielonej soczewicy z puszki 4 średnie marchewki (ok. 400 g) 1 cebula 3 ząbki(...)czubata łyżeczka mielonej kolendry lub nasion kolendry ubitych w moździerzu na proszek sól do smaku 4 łyżki oliwy lub oleju z orzechów włoskich do pasty Przygotowanie pasty do chleba z marchewki: Zieloną soczewicę przepłucz na sicie, wsyp do garnka i zalej wodą. Ugotuj soczewicę do miękkości przez ok. 20 minut, na koniec ją posól. Jeżeli używasz soczewicy z puszki, pomiń
Chilli Czosnek i Oliwagładki miąższ. Do tego chrupiąca skórka i ciekawy składnik w postaci piwa, którego absolutnie nie czuć. Ten bochenek zachowuje świeżość przez dobre kilka dni. Z przepisu otrzymujemy duży chleb, który wystarcza na wykarmienie wieloosobowej rodziny. Wspomnę tutaj również o zaczynie, nie bez powodu nazwanym 10-godzinnym. Składniki zaczynu mieszamy ze sobą i zostawiamy na 10 godzin. Po tych kilku godzinach(...)mocny. Uformowany bochenek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 60-90 minut do napuszenia. Po tym czasie dowolnie naciąć chleb ostrym nożem, żyletką lub nożyczkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 240 st.C przez 10 minut, po czym od razu zmniejszyć temperaturę do 210 st.C i zapiekać jeszcze przez
Nastoletnie Wypiekaniemnie nie będzie. Czasami, w przypływie dobrego nastroju, staram się coś upiec, z bardzo różnym i nieprzewidywalnym efektem. Nie wiem, co mnie natknęło-ale skoro wszyscy pieką chleb, upiekę i ja. Domownicy, gdy to usłyszeli-ewakuowali się ...gdyż każdy z nich wie, co to oznacza-ja plus odmierzanie produktów, mieszanie, trzymanie się przepisu. To musi się zakończyć katastrofą. Wiecie(...)zaskoczyłam ich (tak samo, jak siebie)...udało się- bez jednego: "No, cholera jasna!!!" Chleb urósł, upiekł się, nie spalił, miał grubą,chrupiącą skórkę i był pyszny, zwłaszcza ciepły- w towarzystwie masła ziołowego. SKŁADNIKI: 400 g. mąki żytniej, chlebowej typ 720 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 300 g wody (chłodnej) Opcjonalnie ziarna PRZYGOTOWANIE: Drożdże kruszymy, zalewamy
Kopystką po garachpasta z soczewicy powstała ostatnio gdy piekłam chleb z nasion, orzechów i kasz . I powiem szczerze idealnie do niego pasowała. Oprócz soczewicy w środku tej pasty są pieczone marchewki ( które upiekłam dzień wcześniej razem z chlebem), włoskie orzechy, natka pietruszki oraz curry i pasta tahini. Zjedliśmy ją na kanapkach z avocado ale bardzo pasuje też do niej świeży pomidor. Pasta(...)większe kawałki, obtoczyć w oliwie, lekko posolić i upiec w 180 stopniach – najlepiej upiec marchewki przy okazji innego pieczonego dania/ciasta (można to zrobić dzień wcześniej) – ja piekłam z chlebem. Soczewicę przełożyć do garnka, przepłukać dwukrotnie wodą i zalać świeżą wodą w objętości dwa razy większej niż soczewica. Dodać łyżkę curry i lekko posolić. Gotować soczewicą do miękkości na małym ogniu
Cooking for Emilyczeka na mnie , aj pyzotka , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 8 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w oleju 1 średnia cebulka 10 kromek chleba masło po posmarowania pieczywa pęczek świeżego kopru sól pieprz biały szczypta pieprzu ziołowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu Wykonanie(...)ziołowy , doprawiamy solą i dodajemy łyżkę majonezu , następnie wszystko dokładnie mieszamy , po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na chwilkę . Na talerz wykładamy nasze pieczywo i każdą z osobna smarujemy nasze kromki chleba masłem , następnie ugotowane i troszkę wystudzone jajka obieramy i kroimy w plastry , i przekładamy na nasze wcześniej posmarowane masłem kromki chleba . Jak wszystkie kanapki mamy z jajkiem , na każdą
Mój SmakPysznych chlebów u mnie zawsze sporo, czy to tych szybkich, czy tych trudnych a i tych czasochłonnych nie zabraknie. Ten jest pyszny i zdrowy a także dość szybki. Proponuję wszystkim wielbicielom smakowitego chleba wypróbować i ten wypiek bo warto, chrupiąca skórka i puszyste wnętrze. Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie