piersi z kurczaka, 2 torebki kardamonu, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kuminu, sól, oliwa, średnia kapusta pekińska 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, chleb pita, 6 plasterków żółtego sera 500 ml jogurtu greckiego, sos słodko kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórki odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką. Mięso ostudzić, pokroić w cienkie plasterki. Chleb pita rozciąć na rancie, włożyć do środka plasterek sera i trochę mięsa. Podgrzać w mikrofalówce – najlepiej przykryte folią spożywczą lub w pojemniku do podgrzewania z niewielką ilością wody, aby chleb
królestwo garówWypróbowaliśmy go zarówno na śniadanie i kolację. W obu wersjach posiłek przedni. Tu przedstawiam wersję kolacyjną, a o śniadaniowej innym razem. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 10 plasterków sera żółtego 2-3 łyżki posiekanej, usmażonej piersi z kurczaka 1 łyżka posiekanej cebuli 1 posiekana pieczarka szczypta ziół prowansalskich ulubione przyprawy do kurczaka (u nas sól, płatki chili, kurkuma(...)Przygotowanie: Chleb tostowy smarujemy cienko masłem. Kurczaka przyprawionego w ulubiony sposób podsmażamy na odrobinie oleju. Składniki nadzienia siekamy jak najdrobniej. Wtedy nie będą wypadały z tostów. Do każdego tosta potrzebne są: dwie kromki chleba, dwa plasterki sera, "szczyptę" cebuli i pieczarki. Składamy tosty i umieszczamy w nagrzanym tosterze. Opiekamy do zrumienienia. Doskonale smakują z keczupem bądź musztardą. Można je przygotowywać
Kuchnia po mojemupieczarki po liguryjsku, czyli faszerowane czosnkiem, natką pietruszki i bułką tartą. Bardzo aromatyczne, świetnie nadają się na elegancką przystawkę z kieliszkiem wina. My zjedliśmy je na kolację, w towarzystwie chleba opiekanego na oliwie. Było naprawdę pysznie! Pieczarki portobello są coraz łatwiej dostępne, ostatnio widziałam je nawet w kilku popularnych supermarketach. Jeżeli nie możecie ich dostać, zastąpcie je białą pieczarką(...)liguryjsku przepis z książki "Łatwa kuchni śródziemnomorska" Claudii Roden z modyfikacjami Składniki (na 6 pieczarek): 6 pieczarek portobello lub zwykłych dużych pieczarek 2 grube kromki wczorajszego białego chleba lub 4 łyżki bułki tartej 5 łyżek natki pietruszki, drobno posiekanej 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 papryczka pepperoncino 3 łyżki koniaku lub rumu (ja pominęłam) sól, pieprz, oliwa
Chilli Czosnek i Oliwawypieków. Wiedzieliście o tym? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Tym bardziej, jeśli macie w domu choć jednego wielbiciela złotego trunku, najlepiej płci męskiej. Ot, to taki męski chleb. Albo chleb dla "dziewczyny z sąsiedztwa", która, tak jak ja, zamiast smukłego kieliszka wybiera kufel. Z dodatkiem ziół, chleb ten przenosi się na zupełnie inny poziom. Mmmm...w myślach(...)jest szybki i prosty w przygotowaniu, długo zatrzymuje świeżość, a efekt przerasta oczekiwania. Jeśli chcecie, by był bardziej puszysty i lżejszy, użyjcie białej mąki- zakochacie się! Do dzieła! RAZOWY CHLEB PIWNY Z ZIOŁAMI Składniki: 3 szklanki mąki żytniej razowej ok.350 ml ulubionego piwa (ja użyłam Tyskie) ok. 5-6 małych ząbków czosnku 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka proszku
Gotowanie to kochanieniemal w każdy piątek po pracy. Przychodziłam do domu, dla reszty rodziny najczęściej miałam coś z czwartku, a ja mogłam w końcu zjeść szpinak. Jeżeli tylko miałam kawałek podsuszonego chleba, to wybierałam taką wersję zamiast na przykład szpinaku z makaronem. Czasami jajko w koszulce zastępowałam jakiem sadzonym. Do tych piątkowych małych obiadów pewnie będę często wracać, choćby z tego względu(...)Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} składniki: na jedną porcję kromka chleba pełnoziarnistego ok. 200 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki masła ew. plaster sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzoli) 1 jajko 1 łyżka octu W rondelku
bistro mamaSkładniki: Zakwas: 800 ml ciepłej wody 8 łyżek mąki na zakwas żurkowy (typ 2000) 2 ząbki czosnku 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe kromka czerstwego chleba na zakwasie Składniki na zupę: 1,5 l wody 400 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 200 g wędzonej kiełbasy 2 duże cebule 2 średnie marchwie Łyżka suszonego(...)jaja. Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania zakwasu na żur. W dużym glinianym naczyniu mieszamy mąkę i ciepłą wodę. Dodajemy całe ząbki czosnku, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe i chleb (chleb jest tu potrzebny, aby zapach zakwasu nie rozchodziłby się tak intensywnie). Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 2 dni. Kiedy zakwas już skiśnie, usuwamy
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 1 szkl. mąki żytniej typ 2000 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego ok. 12 ziarenek pieprzu mała kromka żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżka zakwasu żytniego na chleb (opcjonalnie) Do dużego, szklanego słoika wrzucić 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, około 12 ziarenek pieprzu oraz 4 ząbki czosnku(...)płaską powierzchnią dużego noża. Wsypać 1 szklankę mąki żytniej. Wszystko zalać letnią, przegotowaną wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji, do słoika możecie jeszcze dodać kawałek żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżkę zakwasu żytniego na chleb. Nie jest to jednak konieczne. Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 4-5 dni w ciepłe, ciemne miejsce
Czerwień i błękitnajlepszy jest ten, przygotowany w zaciszu własnej kuchni. A jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych:) Składniki: 400 ml letniej wody kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie lub 50 g zakwasu na chleb 100 g mąki żytniej typ 2000 2 ząbki czosnku 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2-4 listki laurowe 6-8 ziaren czarnego(...)pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku Przygotowanie: Kromkę chleba lub zakwas umieszczamy w słoiku, zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy rozgnieciony na płasko czosnek (razem z łupinami) oraz pozostałe składniki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Jeśli używamy zakwasu na chleb, baza do żurku będzie gotowa już po 2 dniach
Smakowity Blog Kulinarnyklimacie staropolskim przyszedł czas na zakwas buraczany, który niepowtarzalnie wzmacnia kolor i smak barszczu. Przepis trochę na ostatnią chwilę, ale jeżeli przygotujecie kwas z trochę większą ilością skórki razowego chleba (na zakwasie z dobrej piekarni lub domowego) buraki zdążą się jeszcze ukisić do Wigilii. Kwas może przydać się także na później, ponieważ jest bardzo zdrowym napojem i oczyszcza organizm. Przepis(...)zakwasu na barszcz dodaję także czosnek (zapobiega tworzeniu się pleśni), ale jeżeli kwas ma być do picia, to można z czosnku zrezygnować i kisić 2 dni dłużej bez chleba. Kwas bardzo dobrze przechowuje się w lodówce w szczelnie zamkniętych słoikach/butelkach. Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych ok. 2 l wody dobrej jakości 2 ząbki czosnku 30 g razowego żytniego chleba
Pełny talerzgarnku sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Jeżeli to konieczne, podgrzać w nim rolady. Gotowe zrazy podawać polane sosem z knedlami i gotowaną kiszoną kapustą. Knedle z chleba 16-18 szt. 300 g czerstwego chleba 2 cebule 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 ml mleka 3 jajka sól i pieprz masło do smażenia Cebule obrać, posiekać, zeszklić(...)maśle. Chleb pokruszyć lub pokroić na małe kawałki. Wymieszać z cebulą i natką pietruszki. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić pieprzem i solą, zalać chleb. Odstawić na 20 minut. Zagotować garnek z wodą. Z masy chlebowej formować niewielkie kulki. Wrzucić do wrzątku, zmniejszyć moc i gotować ok. 15 minut. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Kapusta kiszona gotowana 600 g kiszonej kapusty
Pełny talerznadzwyczaj przyjemnie prowadzi się ciasto. Obojętnie co jest powodem, chętnie się wraca do takiego przepisu, niekiedy dokonując drobnych zmian. Jednym z takich ulubionych przez mnie przepisów jest chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana . Przed pieczeniem bułek trzeba przygotować czosnek. Podczas pieczenia traci on sporo na wadze, więc uwzględniając łupinki ząbków należy upiec mniej więcej dwa razy więcej czosnku(...)temperaturze 15 - 20 minut. Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź na kratce. Bułka w pełnej krasie Bułka przekrojona Bułki i czosnek Więcej bułek i czosnek inspirowała książka Chleb. Jeffrey Hamelman
Grahamka, weka i kajzerkajest gotowy do użycia. W słoiku powinny być widoczne bąbelki powietrza i wyczuwalny kwaśny zapach. Do pierwszego pieczenia proponuję użyć odrobinę suchych drożdży, gdyż zakwas jest jeszcze młody i chleb może dobrze nie wyrosnąć. Młody zakwas ma mniej bąbelków niż dojrzały uwidoczniony na zdjęciu. Przechowywanie zakwasu: W słoiku zostawić 2 - 3 łyżki aktywnego zakwasu (1/3 widocznego na zdjęciu) i jeśli(...)codziennie nie będziemy piec chleba wstawić go do lodówki. Słoik ma być tylko przykryty gazą lub ściereczką przepuszczającą powietrze (nie zamykać szczelnie pokrywką, gdyż zakwas się udusi). Dokarmianie zakwasu: Jeśli nie pieczemy chleba codziennie zakwas dokarmiać raz w tygodniu. Wsypać 100 g mąki żytniej i 100 ml letniej wody, wymieszać i wstawić z powrotem do lodówki. Po wyjęciu z lodówki
Kuchcik gotujeChyba bym sobie nie pozwoliła na opychanie się nimi w środku nocy, tak jak prowadząca, ale od czasu do czasu delektuję się nimi na śniadanie. Składniki: 2 kromki chleba tostowego 1 jajko 30 ml mleka 2 łyżki cukru pudru masło i olej do smażenia + dodatki wedle uznania: u mnie maliny, dżem malinowy, cukier puder i bita śmietana Do miski(...)wbijamy jajo, masło i cukier puder i dokładnie wszystko bełtamy. Do tak przygotowanej mieszanki wrzucamy chleb tostowy i zostawiamy na 5 minut. Po 5 minutach chleb przewracamy, tak, aby mieszanka wsiąknęła w chleb również z drugiej strony i zostawiamy tak na kolejne 5 minut. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy olej i smażymy na tym nasze tosty. Dekorujemy wedle uznania
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!poniedziałku zaczynam oczyszczanie wg. dr Ewy Dąbrowskiej a dzisiaj naszła mnie ochota na chleb smażony w "jajku". Mojego Męża za to na smażone z cebulą pomidory ;) Połączyliśmy jedno z drugim :) Składniki: - chleb (dobrze się sprawdzi czerstwy) 2-3 kromki na osobę, - mąka z ciecierzycy 2-3 łyżki, - woda, - sól zwykła lub kala namak ("jajeczna"), - pieprz, - olej, - pomidory, - cebula (może być(...)ciecierzycy z wodą do uzyskania konsystencji śmietany (być może trzeba będzie dodać wody bo ciecierzyca robi się gęściejsza po chwili), dodać odrobinę soli jajecznej i pieprzu. Maczać kromki chleba w cieście tak żeby wchłonęły część płynu, smażyć najpierw na małym ogniu, później na większym żeby zrobiły się chrupiące na wierzchu. Usmażone kromki układać na talerzu wyłożonym na ręczniku papierowym żeby
Co na wege obiad?lekturze. Wczoraj zaczęłam Grę o tron - siedemset stron powinno zapewnić mi rozrywkę na nieco dłużej. Tymczasem domowa produkcja pieczywa stanęła zupełnie. Ale sami powiedzcie - po co niby mam piec chleb, skoro znoszę do domu takie ilości, że i tak musimy rozdawać? W czwartek zaopatrzyłam nas w ciemny żytni chleb - C. jest zachwycony, a ja stwierdzam, że jak się przerzucimy(...)dokładnie każdego opakowania... Serek odłożyłam do lodówki, wyjęłam zwykły, upiekłam sernik i zaczęłam się zastanawiać, co zrobić z tą niespodzianką. Jakoś nie miałam na niego apetytu ot tak, na chlebie. Postanowiłam go więc w chleb zawinąć - upiekłam ślimaczki z serkiem kremowym. Wyszły pyszne - takie od razu gotowe kanapki. Skusicie się? Ślimaczki z serkiem kremowym Składniki: (na 10 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrze