Zawsze musi być ten pierwszy raz, prawda? Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) Rekomendacja: dzisiaj rano piekę kolejny ( i wrzucam przepis) Składniki: ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie(...)ciepłym miejscu na 30 minut. 6. Wierzch ciasta wysmaruj olejem (pędzelkiem) i wstaw do piekarnika. 7. Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. 8. Po 20 minutach wyciągnij chleb z piekarnika i posmaruj wierzch rozbełtanym żółtkiem. Posyp ziarenkami. 9. Dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut. 10. Chleb studzimy na kratce. Najlepiej smakuje w towarzystwie maminych konfitur, wiejskiej kiełbasy, ostaniach warzyw
Fiolka w kuchniSzybka zapiekanka na bazie chleba, można do niej nawet wykorzystać zalegające czerstwe pieczywo. A dodatki? Wedle uznania :) Można dorzucić wszystko na co mamy ochotę. Składniki: kilka kromek chleba (może być czerstwy) 2-3 jajka kawałek dowolnej kiełbasy 1 cebula 1-2 pomidory ser żółty sól, pieprz 1 łyżka masła lub oleju Sposób wykonania: 1. Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub olejem(...)wyłożyć kromkami chleba. 2. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem do smaku, zalać nimi chleb. Posypać cienką warstwą sera. Na wierzch wyłożyć zrumienioną cebulę oraz pokrojone w plastry pomidory. Całość posypać tartym żółtym serem. 3. Całość włożyć do piekarnika i zapiekać, aż jajka się zetną. Smacznego!!! Źródło: Moje domowe kucharzenie
Kuchnia domowa Anipyszny deser. A skoro o deserach mowa, mam to dla Ciebie pyszny przepis na domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido, i choć na pierwszy rzut oka pieczenie domowego chleba może wydać się trudne i pracochłonne, watro przemyśleć sprawę. Owszem, drożdżowe wypieki rządzą się swoimi prawami i potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ciasta, co jednak wcale nie wiąże się(...)ciasto ma słodkawy smak, przepiękny pomarańczowy kolor i wilgotną, a nie suchą fakturę. Niezależnie od tego, jaką wprawę masz w gotowaniu, warto choć raz samemu upiec domowy chleb. Pieczenie chleba, zapach wydobywający się z piekarnika wypełniający cały dom, a szczególnie wyrabianie ciasta to jedna z najbardziej przyjemnych form prac domowych, zdecydowanie mająca w sobie coś mistycznego. Składniki: 300g
Roślinna - blog wegańskiprzygotowania z myślą o dzisiejszych posiłkach, czekającej mnie podróży i posiłku do odgrzania po powrocie. W lodówce niewiele zostało, ale jeszcze po kątach widać różne resztki, w tym czerstwy chleb. Co z nimi zrobić? Kanapkę-śmieciówę? Eeeee... Ale może przekręconą kanapkę, czyli wszystko będzie na opak ;) Idealna na sobotnie śniadanie. Po taką sałatę skuszą się również dzieci. Może nie wszystkie(...)zechcą zjeść "zielsko", ale wędlinkę, kolorowe pomidory, a przede wszystkim grzanki myślę, że zjedzą z ochotą. Składniki : kilka liści sałaty (np. 4) resztka czerstwego chleba (u mnie toskański ) 2 plastry szynki gotowanej 3 pomidory (miałam dwie różnokolorowe odmiany) resztka (ok. łyżki) ogórków z chili kilka liści bazylii oliwa olej do smażenia Sałatę umyć i porwać na kawałki. Pomidory pokroić
Weekendy w domu i ogrodzieŻurek wspaniale wygląda podany w chlebie. Tak też dziś i u mnie w domu zjedliśmy. Przygotowanie chleba do żurku i sam żurek, to trochę pracochłonne danie ale warto. Czuję, że stanęłam dziś na wysokości zadania :) Składniki: 200g boczku, najlepiej wędzonego, 180g kiełbasy, średnia cebula, 3 białe kiełbasy, 2 x marchew, pietruszka, kawałek selera, 4 ziemniaki, 5 ząbków czosnku(...)ciągle mieszając w garnku. Na koniec dodać sporo majeranku. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Ugotować na twardo jajka. Przekroić na pół i włożyć do talerza bądź chleba (przepis na chleb do żurku jest tu kliknij ) tuż przed podaniem. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 3 gałązki świeżej bazylii, 5 listków świeżej bazylii, 1 pomidor, 1 mozzarella (125g), 3 kromki chleba, sól, pieprz. Przygotowanie: Łyżkę masła wymieszać z wyciśniętymi ząbkami czosnku i posiekanymi listkami świeżej bazylii ( 5 listków). Posmarować takim masłem kromki chleba. Pomidor i mozzarellę pokroić w plastry i poukładać na przemian na kromkach chleba. Posolić(...)popieprzyć. Tak przygotowany chleb położyć na blaszce do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika do 190stopni C - piec 10minut. Po wyjęciu z piekarnika położyć na każdy kawałek po gałązce świeżej bazylii. Smacznego
W kuchni u Monikichleb nie ma w sobie ani zakwasu, ani drożdży. Zrobicie go w godzinę, nie czekając na wyrastanie i bez zagniatania ciasta. Ma za to bogate wnętrze i tak obłędny smak, że zniknie ze stołu szybciej niż myślicie. Nawet bez dodatków. Rozgrzejcie piekarnik do 180⁰C, naszykujcie średnią formę keksówkę ok. 25/12cm – wysmarujcie ją masłem i wysypcie mąką (pszenna, krupczatka), albo(...)foremkę folią aluminiową. To, czy już się upiekł, sprawdzicie wbijając długą wykałaczkę(lub tak jak włoskie panie domu – makaron spaghetti) w sam środek ciasta – jeśli po wyjęciu będzie suchy – chleb jest upieczony. Zostawcie go jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku, a później ostudźcie na kratce. Ten chleb jest najlepszy od razu gdy wystygnie, zaraz po upieczeniu. Jeśli zostaną
Karo in the Kitchenwkładamy torby foliowej. Szczelnie zamykamy i czekamy na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić po schłodzeniu chleba. ------------- Podobne: Chleb orkiszowy z amarantusem Bezglutenowy chleb na zakwasie Chleb mieszany z sorgo
Weekendy w domu i ogrodzieCzerstwy chleb warto wykorzystać do zrobienia zapiekanek i nic się nie zmarnuje. Dzisiaj zapiekanki z chleba z wędliną, cebulką i oczywiście serem. Propozycja na odmienione śniadanie. Składniki: Dowolna ilość chleba masło Kiełbasa Ogórek kiszony Pomidor Cebula Ser typu gouda Ketchup Wykonanie: Pokrojony chleb smarujemy lekko masłem. Kładziemy po kolei pokrojono drobno kiełbasę, cebulę w talarki ( rozdrobnione ) pomidory i ogórki
Smaki EwyChleb z oliwkami Chleb z oliwkami Składniki 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 kg mąki 50 ml oliwy z oliwek exstra vergine 100 g oliwek ok 250 ml wody kilka listków świeżej bazylii 1 łyżeczka soli dodatkowo forma do ciast typu keksówka oliwa do smarowania formy Sposób przygotowania Drożdże rozkruszamy w misce, zalewamy ciepła wodą , dodajemy cukier, całość mieszamy(...)ściereczką w ciepłym miejsce do wyrośnięcia ( ok 30- 40 minut). Następnie ciasto ponownie wyrabiamy rękoma i wkładamy do wysmarowanej oliwą formy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Wierzch chleba przesmarowujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego w pierwszych 30 minutach do 130 stopni ( niższa temperatura na początku pieczenia pozwoli bardziej wyrosnąć ciastu), a następnie podwyższamy temperaturę do 190 stopi
Miód i pieprzChleb żytni razowy z serwatką Składniki 800 g mąki żytniej razowej( z pełnego przemiału) 200 g mąki żytniej 500 ml serwatki 200 ml wody 1 łyżeczka soli 50 g drożdży 2 lyżki oleju do smarowania formy Dodatkowo forma do pieczenia pół pęczka naci pietruszki Sposób przygotowania Mieszamy 200 g mąki żytniej (zwykłej), drożdże i serwatkę, a następnie odstawiamy w ciepłe(...)wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoja objętość). Do zaczynu dodajemy mąkę razową, sól oraz wodę i całość mieszamy drewnianą łyżka przez 4-5 minut (konsystencja ciasta ma być jak na chleb dość rzadka), a następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Formę do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy jej dno nacią pietruszki, następnie do dwóch trzecich wysokości formy nakładamy chlebowego ciasta. Całość odstawiamy
Miód i pieprzBezglutenowy chleb gryczany Składniki: - 200g mąki gryczanej - 100g mąki pszennej bezglutenowej - 100g mąki kukurydzianej - 50g płatków owsianych - 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki pestek dyni - 2 łyżki ziaren słonecznika - 1 łyżka siemienia lnianego - 500ml wody - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki - Stopniowo dodawać(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia - Wierzch posmarować oliwą - Wstawić do nagrzanego piekarnika na 210 0 C na środkową półkę - Na dole umieścić foremkę lub garnek z wodą- dzięki temu chleb nie będzie suchy - Piec 40- 50 minut (sprawdzać patyczkiem, czy chleb jest upieczony) - Kroić dopiero po ostygnięciu bochenka. Gotowe J Kanapki z chleba gryczanego z awokado, ogórkiem, pomidorem i sałatą
Wegańska kuchnia orientalnapestki na jakie mam ochotę, mogę użyć każdej mąki, w proporcjach takich jak ja chcę. Za mało argumentów? Jak dla mnie w sam raz, by robić swoje bułki i chleby, którymi podczas pieczenia pachnie cały dom. Tak więc i dziś, chciałabym Wam zaprezentować i zachęcić Was do wypieku własnego chleba. To nie takie trudne, a sprawia wiele radości, uwierzcie(...)naturalnego (o temperaturze pokojowej) - 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) - 1 łyżeczka soli - olej i otręby do wysmarowania i obsypania formy *opcjonalnie: ulubione nasionka lub pestki, zioła Formę do chleba smarujemy olejem i obsypujemy otrębami, a ich nadmiar usuwamy. Wszystkie składniki wraz z przygotowanym zaczynem szybko wyrabiamy na jednolitą masę, aż stanie się gładka i elastyczna. Otrzymane ciasto umieszczamy
Be Fit Be Strongwszystko i odpowiedzieć na własne pytania. Dlaczego ktoś chciałby zabić pogrążone we śnie dziecko? Zanim zdołał cokolwiek odpowiedzieć, służący powrócili z kuchni z jedzeniem. Przynieśli więcej, niż prosiła: gorący chleb, masło i miód, konfiturę z jeżyn, plaster boczku, jajko na miękko, kawał żółtego sera i dzban miętowej herbaty. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 144 (Pieśń Lodu i Ognia(...)owsiankę. (...)" George R.R. Martin "Starcie Królów", str. 269-270 (Pieśń Lodu i Ognia tom 2) Zaś na śniadanie w Winterfell Tyrion zażyczył sobie: "Służący podszedł do stołu. - Chleba - zwrócił się do niego Tyrion. - A także dwie małe rybki i tego dobrego ciemnego piwa, żebym miał czym popić. Ach, i jeszcze trochę bekonu. Podsmaż go dobrze, żeby był chrupiący. - Służący
Passions hobbies lifeZnalazłam wreszcie wypiekany chleb tostowy graham! Jest lekki i puszysty. Próbowałam sama upiec chleb tostowy z przepisów blogerek, ale mój raczej przypominał niesłodką drożdżówkę. Grillowana brzoskwinia. Owoce same w sobie są pyszne. Soczyste. A pachnące. A zgrillowana brzoskwinia jeszcze lepsza. Karmelizowany z niej cukier smakuje wybornie. Taka grzanka może stać się: śniadaniem, deserem. kromka tostowego chleba graham połówka brzoskwini(...)rocotta lub Philadelphia łyżeczka miodu akacjowego kilka listków mięty Przekrój brzoskwinie na cząstki. Grilluj na rozgrzanej patelni, obok połóż chleb. Połóż ser ricotta i brzoskwinię. Całość polej płynnym miodem
AZgotuj!