przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:194/867)

Bruschetta z ziołową ricottą, boczniakami i czosnkiem niedźwiedzim 166

mnie jedna taka pachnąca kromka to cały lunch albo kolacja. Danie lekkie i pełne smaku, wegetariańskie – bez mięsa. Grzyby idealnie zastępują mięso i potrzebę żucia, chleb jest przepysznie chrupiący i lekko czosnkowy, a odrobina cytryny i sporo ziół zatopionych w kremowym serku świetnie spalają całość. Ricottę mieszamy ze skórką drobniutko startą z cytryny, koprem, szczypiorkiem i natką pietruszki posiekanymi(...)czosnku – tylko do zmięknięcia i uwiędnięcia. One nie potrzebują dużej temperatury ani wiele czasu. Jeśli nie macie czosnku niedźwiedziego, podobnie zadziałają gałązki grubego szczypioru. Trzy solidne, naprawdę duże kromki chleba smarujemy przy użyciu pędzelka oliwą z oliwek i przypiekamy – na patelni, w tosterze, w opiekaczu. Gorące i parujące pieczywo smarujemy rozciętym na pół ząbkiem czosnku, wcierając go w chleb. Nakładamy

Karo in the Kitchen
Pyszny chleb na drożdżach 121

chlebek. Zaciekawił mnie swoją prostotą, ponieważ nie wymaga wyrabiania. Wystarczy wymieszać składniki. Robi się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Od czasu, kiedy zrobiłam go pierwszy raz, przestałam kupować chleb. Zazwyczaj dodaję do tego chleba nasiona słonecznika lub dyni, albo tylko posypuję makiem i w każdej opcji jest bardzo smaczny. Jeśli ktoś lubi, może dodać do chleba ulubione zioła(...)będzie nowy ciekawy chlebek. Do wypieku chleba, najczęściej używam mąki pszennej, pszennej pełnoziarnistej albo żytniej pełnoziarnistej i z każdej mąki wychodzi super. A zapach rozchodzący się po domu jest poprostu bezcenny. Ale co tu dużo mówić, najlepiej sprobować :) Składniki: 500g mąki (można zmieszać pszenną z żytnią w stosunku 1;1) 14g drożdży suszonych (2 torebeczki po 7g) 1,5 łyżeczki

kuchnia doski
Ser typu Robiola 158

Robiola, to pochodzący z Włoch ser miękki, krótko-dojrzewający. Może być wytwarzany z mleka krowiego, koziego, owczego lub dowolnego ich połączenia. Jest to jeden z prostszych

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb razowy na drożdżach (bez wyrastania) 134

Jakoś dawno już nie piekłam domowego chleba, ale różnorodność mąk wszelkich w mojej szafce podjęła decyzję za mnie - trzeba coś z nimi robić! No i tak właśnie - rozglądając się po kuchni - powstał jeden z lepszych jaki kiedykolwiek upiekłam. Nie kruszy się (choć przyznam, że nie wiem co by było po kilku dniach, nasz został zjedzony jednego dnia), fantastycznie smakuje(...)chleb razowy, to jest wyjątkowo delikatny. No i chyba to co najważniejsze: wystarczy zamieszać i do piekarnika :-) A zapach podczas pieczenia... mmm... SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej 2 szklanki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ziaren słonecznika (można pominąć) 4 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli Obie mąki, sól

Czary - gary w kuchni
Focaccia Czosnkowa z Patelni 276

Witam serdecznie Propozycja na focaccie czosnkową z patelni, jest to dobra alternatywa dla osób które nie posiadają piekarnika a chciały by upiec „usmażyć” focaccie. Focaccia to

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb żytni na zakwasie z złotym lnem 160

Chleb na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren jest bardzo smaczny i zdrowy, często piekę swój chleb, zupełnie inaczej smakuje niż ten ze sklepu. Składniki: 350 gram mąki żytniej typ. 720 1/3 szklanka mąki żytniej razowej typ. 2000 3 łyżki aktywnego zakwasu 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki ziaren złotego lnu Skworcu 1/4 szklanki ziaren sezamu 1/4 szklanki otrąb owsianych(...)mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, odstawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny. Ciasto odgazowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, maczając łyżkę w zimnej wodzie wyrównujemy wierzch chleba, posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, układamy na metalowej kratce

Bajeczna Kuchnia
Chleb na maślance 152

Niewątpliwie najlepsze chleby są na zakwasie! Naturalne, bez chemii i zbędnych dodatków. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na chleb na maślance. Charakteryzuje go gruba, chrupiąca skórka, zwarty, ciężki miąższ i niestety trochę długi czas przygotowania :) No ale czego nie robi się dla chwili przyjemności...?! Jak widać na zdjęciu poniżej, nieźle się bawiłam robiąc zdjęcia chlebku, nie wspomnę już(...)garowania.   Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dole naczynie z wodą (pieczenie w zaparowanym piekarniku spowoduje, że chlebek będzie miał niezwykle chrupiącą skórkę). Chleb przełożyć na dużą, płaską blachę (tą z wyposażenia piekarnika). Ostrym nożem naciąć chlebek kilkakrotnie. Piec przez ok. 45-50 minut. Upieczony bochenek wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 161

powitaniu, zabraliśmy się do dzieła. Zostaliśmy podzieleni na grupy i każda miała przygotować inne pyszności. Takim też sposobem przygotowaliśmy następujące potrawy: Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami Czas przygotowania 50 min. 2 porcje Składniki: 400 g polędwicy z dorsza 150 g wędzonego jesiotra z Jury 150 g czerstwego razowego(...)chleba 100 g masła 100 g twarożku „Mój ulubiony” mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki Sos 200 g twarożku „Mój ulubiony” 100 ml soku z pomarańczy 50 ml whiskey szczypta soli Risotto 1 duży brokuł 150 ml bulionu warzywnego 100 g twarożku „Mój Ulubiony” 50 g parmezanu sok z połowy limonki sól i pieprz

karmelowy
Bajgle 182

Składniki na 8 sztuk bajgli: 500 g mąki pszennej typ 650 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży

Przepisy na domowy ser i chleb
Jak zrobić domowy ser typu Camembert? 192

Źródło przepisu: cheesemaking.com Będziemy potrzebować (na 1 ser z 4 litrów mleka): 4 litry mleka świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze bakterie starterowe mezofilne do zakwaszenia

Przepisy na domowy ser i chleb
CHLEB ORKISZOWY 160

Większość z Was doskonale zdaje sobie sprawę z tego,że dzisiejsza mąka pszenna nie jest już tą sprzed wielu lat...właściwie nie ma żadnych właściwości odżywczych.Z chleba nie chcę zrezygnować a nawet trzeba go spożywać..oczywiście w umiarkowanych ilościach.   Jestem na wspaniałej grupie ze zdrowym odżywianiem...ale co to dla mnie znaczy? Unikam przede wszystkim przetworzonej żywności,czytam(...)etykiety,co mogę robię sama to robię sama a więc wędliny,chleb itp...Nie popadam jednak w jakieś skrajności wiec mięso oczywiście jem,tym bardziej,że większość mam ze sprawdzonego źródła.Co do słodyczy nauczyłam się by raz,dwa razy w tygodniu sięgnąć po słodkości..ale nie więcej.Jak ćwiczę wieczorami na kolację mogę sobie pozwolić na posiłek z węglami

Niespełnione zdolności kulinarne
Bagietka 137

Nie ma to, jak chrupiąca bagietka na śniadanie. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą 3 sztuki, o wadze ok. 220 g każda. Zaczyn:  150 g

Przepisy na domowy ser i chleb
Tosty z łososiem, szparagami i mozzarellą 159

sezonie szparagowym proponuję dziś niecodzienny pomysł na śniadanie - chrupiące tosty z pełnoziarnistego chleba z ciągnącą się mozzarellą w towarzystwie łososia wędzonego i szparagów - wszystko co lubię zamknięte razem w pysznym toście :)   SKŁADNIKI (na 4 tosty - 1 tost - 324 kcal) 8 kromek chleba pełnoziarnistego 1 kulka mozzarelli (125g) 100 g łososia wędzonego na zimno 12 sztuk zielonych szparagów  pieprz(...)kromkach rozkładamy plasterki łososia, posypujemy pieprzem cytrynowym. Mozzarellę również kroimy w plastry i kładziemy na kromkach, po czym układamy po 3 sztuki szparagów na każdej. Przykrywamy pozostałym chlebem i smarujemy masłem zewnętrzne strony tostów. Zapiekamy w opiekaczu lub na grillu na złoto-brązowo. Smacznego :)    1 tost (dla mnie wystarczająca porcja na śniadanie - to w końcu 2 kromki chleba

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania