Panzanella z buraczków i pomarańczy to włoska sałatka z chlebem i warzywami. Przyrządza się ją na różne sposoby, a jej nieodzownym składnikiem jest chleb na zakwasie . Warzywa do panzanella można wybrać takie jakie się lubi lub wedle sezonu. Latem będą to kolorowe pomidory, a zimą…No właśnie, panzanella z buraczków i pomarańczy. Sałatka nie może obyć się bez świeżych(...)winnego octu 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek 1 mała czerwona cebula 1 duża pomarańcza szklanka świeżych ziół, np. natka pietruszki, estragon, mięta pieprzowa 150 g sałaty 300 g chleba na zakwasie, np. levain 200 g sałatkowej ricotta sól morska i pieprz do smaku Owiń buraczki w aluminiową folię i upiecz w piekarniku nagrzanym na 250ºC. Buraczki powinny być
codojedzeniaZnacie je doskonale! Tosty francuskie to po prostu chleb w jajku usmażony na patelni. Podane na słodko lub wytrawnie to świetna propozycja na śniadanie dla każdego. Moje tosty są w zdrowszej wersji, bo z chleba żytniego. Smacznego! Składniki: (na 2 porcje) 4 kromki chleba żytniego 1 duże jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka oleju rzepakowego dowolne owoce(...)mnie banan, truskawki, jagody i czerwona porzeczka) miód do polania lub cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Jajko roztrzepać z mlekiem. Patelnię z nieprzywierającym dnem wysmarować łyżeczką oleju, rozgrzać. Kromki chleba maczać z obu stron w jajku z mlekiem i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć do zarumienienia, obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minutek. Tosty podawać na ciepło
Nastoletnie WypiekanieCzęsto zamiast zwykłego chleba piekę słodkie chlebki bezglutenowe, które świetnie smakują z grillowanymi owocami, z twarożkiem lub z dżemem. Dziś mam dla Was dwie propozycje podania takiego chlebka, w obu przypadkach upieczony kawałek ciasta grillujemy na odpowiedniej patelni, gdyż moim zdaniem ciepły i taki chrupiący smakuje najlepiej. Za pierwszym razem podałam grillowaną kromkę słodkiego pieczywa z grillowanymi gruszkami, jogurtem(...)podania: chlebek czekoladowy polany polewą czekoladową 100 gram czekolady, 1 łyżkę masła, 2 łyżki mleka kokosowego rozpuść w kąpieli wodnej i polej przygotowaną polewą chlebek. grillowana kromka chleba podana z grillowaną gruszką i jogurtem Jedną gruszką podziel na ćwiartki i grilluj na patelni. Chlebek pokrój w plastry i grilluj na patelni po 1-2 minuty z każdej strony
Mango PapajaCzasami mamy czerstwy chleb. Można wykorzystać w połączeniu z zapomnianymi szprotkami. Do tego dowolny sos, sałata i obiad gotowy. Składniki 600 g czerstwego żytniego chleba na mleku szklanka warzywnego bulionu olej 1 cebula 1 ząbek czosnku puszka wędzonych szprotek w oleju puszka szprotek w pomidorach 2 jajka 3 suszone pomidory w oliwie kilka czarnych oliwek bez pestek suszony tymianek(...)suszona bazylia sól pieprz tarta bułka Przygotowanie Pokroiłem czerstwy chleb, który następnie zalałem bulionem, odstawiłem. Czosnek i cebulę drobno pokroiłem, zeszkliłem na niewielkiej ilości oliwy. Dodałem suszony tymianek i bazylię. Tak przygotowaną cebulę dodałem do chleba. Następnie dodałem odsączone z oleju szprotki i szprotki w pomidorach, wbiłem jajka. Dokładnie wyrobiłem masę, doprawiłem solą i pieprzem. Uformowałem okrągłe
R'n'G KitchenDawno, dawno temu trafił do mnie super przepis na chleb ( dzięki mojej koleżance ). Ostatnio gdy zabrakło pieczywa w domu, przypomniało mi się o jego istnieniu - i tak odkurzyłam ten przepis. Wystarczy mąka, płatki owsiane i trochę ziarenek. Warto w domu mieć pod ręką suszone drożdże i jak tylko przyjdzie potrzeba wyczarować pachnący chlebek. A teraz do pracy moi drodzy. Składniki(...)owsianych ½ szkl. Słonecznika 1/3 szkl. Dyni 1/3 szkl. Siemienia lnianego ½ l wody ( ciepłej ) ½ kostki drożdży ( można użyć suszonych ) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Z wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto na chleb. Jeżeli użyjemy drożdży suszonych warto je zalać na chwilkę ciepłą wodą ( tą do chleba ) aby „obudzić” drożdże do pracy. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy masę ( 1 długa
Smaki Ewynależący do rodzaju wilgotnych, a nie puchatych, dzięki czemu przypomina trochę sernik na zimno. A kolor... obłędny 😊 Spód można zrobić z herbatników, płatków lub innych ciastek. Ja zrobiłam z chleba, a konkretnie z amerykańskiego pumpernikla , który piekliśmy w styczniowej piekarni Amber. Wyszedł słodkawy, więc kiepsko się go łączyło z wędlinami, ale po przechowaniu w lodówce przez tydzień został wykorzystany(...)sernika 😉 Składniki (na blachę 36 x 23 cm): 150 g amerykańskiego pumpernikla na drożdżach (może być inny chleb na drożdżach; ewentualnie masę na spód trochę posłodzić) 5 herbatników kakaowych 70 - 80 g masła 340 g upieczonej dyni (jedynie z małą ilością oleju, bez dodatków) 1 kg mielonego sera 250 g mascarpone skórka starta z cytryny 160 g cukru
Weekendy w domu i ogrodzieciasta (naprzeciw), kończymy zawijając najbardziej zbliżony do nas fragment ciasta. Przy zakładaniu każdej ze strony pamiętajcie, aby nie zawinąć fragmentu z surową mąką- stworzy to nieprzyjemne smugi w środku chleba. Kiedy już złożycie wszystkie cztery boki ciasta, odwróćcie ciasto na drugą stronę (aby połączenia znalazły się pod spodem), przełóżcie do misy, przykryjcie ściereczką i pozostawcie do dalszego wyrastania(...)bochenki. Każdy z nich spryskajcie wodą, obsypcie płatkami owsianymi. Przykryjcie ściereczką lub folią spożywczą i odstawcie na kolejne 1- 1,5 godziny. Piekarnik nagrzejcie do 240 st. Chleb pieczcie przez 30-40 minut- przez pierwsze 15 minut w temperaturze 240 stopni, po 15 minutach zmniejszcie temperaturę do 210 st. i dopieczcie . Chleby studźcie na kratce. Przepis J. Hamelman
OliveandThymePrzepis na ten chleb znalazłam w książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Od "pierwszego razu" pieczemy go co kilka dni. Szybki, bardzo prosty w przygotowaniu i, co najważniejsze, przepyszny! Składniki 10 g świeżych drożdży 400 ml+100 ml wody 400 g +100 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 150 g płatków owsianych + do posypania 10 g soli (1 łyżeczka) Przygotowanie(...)ciasto, przykryjcie folią lub ściereczką i odstawcie do garowania na kolejne 1-1,5 godziny. Nagrzejcie piekarnik do 220 st. , koniecznie bez termoobiegu (termoobieg wysusza pieczywo). Chleb posmarujcie wodą, obsypcie płatkami owsianymi i włóżcie do zaparowanego piekarnika ( spryskanego dosyć obficie wodą). Pieczcie około 40-45 minut (upieczony chleb powinien wydawać po stukaniu w spód głuchy odgłos). Studźcie
OliveandThymeMiłością do pieczenia chleba zaraziła mnie moja siostra. Jestem jej za to bardzo wdzięczna, ponieważ domowy chleb jest o wiele lepszy i zdrowszy niż ten ze sklepu....Dzisiaj upiekłam chleb pszenno - kukurydziany na drożdżach. Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu chlebek, który zawsze się udaje. Chlebek pięknie wyrasta i ma chrupiącą skórkę. Najlepiej smakuje świeży....jest pachnący i mięciutki. Składniki(...)objętości. Wyrośnięte ciasto kr ó tko wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej olejem i posypanej otrębami blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1 h w 170 stopniach. Upieczony chleb obkrawamy i wyciągamy z blaszki. Chłodzimy na kratce
kulinarne odsłony patiWitam serdecznie Propozycja na przygotowanie pysznej mini pizzy, którą możemy podać na kolację lub obiad dla dzieci. Idealnie również nadaje się do podania podczas domówki. Polecam
Uwaga Babcia Piecze ChlebAwokado samo w sobie jest bardzo neutralne w smaku i aż się prosi o jakiś konkretny dodatek, śledzie fajnie zamarynowane - razem tworzą bardzo udaną kompozycję. Składniki: 4 kromki chleba 2 filety śledziowe z zielonymi oliwkami i kaparami Seko pół dojrzałego awokado serek śmietankowy do posmarowania chleba garść kiełków (u mnie brokuły i rzodkiewka) Chleb podpiec w tosterze lub zrumienić(...)suchej patelni, posmarować serkiem. Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w mniejsze kawałki. Awokado wyjąć ze skórki za pomocą łyżki, miąższ pokroić. Na chlebie ułożyć kawałki awokado i śledzi, z wierzchu położyć kiełki. Smacznego
Obiad gotowyChleb piekę kilka razy w tygodniu. To już norma. Czasem zmieniam coś w przepisach, eksperymentując, żeby odkryć nowy smak. Ostatnio na przykład zamiast wody dodałam sok jabłkowy. To był dobry pomysł - chlebek wyszedł mięciutki, ładnie pachnący i miał ciekawy, taki świeży posmak. Składniki: zaczyn: 100g mąki żytniej typ 1200 (mąka żurkowa) 120ml wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego ciasto(...)dłonią wyrównać wierzch, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4 godziny w cieple. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 230stC (góra +dół), spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180stC i piec kolejne 25 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, położyć na kratce do ostudzenia. Studzić przykryty ściereczką. Smacznego
Obiad gotowyląduje w otchłani zapomnienia. Ewentualnie, jeżeli coś nie wyszło, a widzę, że dobrze rokuje to pracuję nad recepturą, aż będzie idealna. Tak na przykład było z moim ulubionym chlebem szwajcarskim . Teraz, jeżeli mam zrobić pszenny chleb, to robię tylko ten, żaden inny. Ale wracając do tych bułek... Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę, nic nie trzeba było dopracowywać. Pierwsze podejście
Marder&Marder ManufactureKarnawałowo sylwestrowe przekąski sprawdzają się przez cały rok na różnych imprezach. Ja proponuję zrobić krokiety z chleba tostowego z parówką z szynki i mozzarellą. Można je podać na ciepło ale na zimno również są smaczne. Idealnie pasuje do nich sos czosnkowy lub ketchup. Składniki: chleb tostowy mozzarella tarta paróweczki z szynki Hańderek jajka sól, pieprz biały bułka tarta olej kokosowy(...)smażenia Przygotowanie: Kromki chleba tostowego rozwałkować i odciąć skórki. Posypać mozzarellą parówkę przyciąć do wielkości kromki chleba i zwinąć w krokiet. Jajko roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Każdy krokiet zamaczać z wszystkich stron w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu aż się zrumienią. Przełożyć na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru
Ala piecze i gotujeSkładniki na 6 bułek: 225 g mąki pszennej graham typ 1850 85 g mąki jasnej pszennej 100 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1
Przepisy na domowy ser i chleb