przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:193/867)

Bułki pszenne 155

Bardzo smaczne i proste do zrobienia bułki pszenne, miękkie i puszyste. Takie zwyczajne bułki, jakie sprzedawano dawniej w każdym sklepie.  Składniki na 6 bułek: 300

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z ziarnami na zakwasie 121

Pyszny chrupiący chlebek z ziarnami na zakwasie żytnim. Bardzo często go piekę, jest ulubionym chlebem mojej rodziny. Nie wymaga zbyt dużo pracy, najbardziej lubię go jeść kiedy jest jeszcze ciepły z samym masłem. Składniki: 1 kilogram mąki pszennej chlebowej Stoisław 1 szklanki mąki żytniej razowej typ.2000 Stoisław 3/4 szklanki otrąb owsianych Stoisław 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego(...)papierem do pieczenia . Ciasto chlebowe przekładamy do foremek , wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Foremki przykrywamy ściereczką , ostawiamy na 6 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki z wyrośniętym chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez 50-60 minut. W czasie pieczenia chleb kilka razy spryskujemy wodą. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremek , układamy na metalowej kratce

Bajeczna Kuchnia
Chleb z bobem i ryżem pełnoziarnistym 134

Dziś znowu zapraszam do mojej domowej piekarni na chleb z bobem i ryżem 🙂 Tym razem dodatki są raczej niestandardowe, ale moim zdaniem bardzo trafione. Ryż pełnoziarnisty jest może i nietypowym, ale za to idealnie komponującym się składnikiem ciasta na chleb. Dzięki niemu bowiem pieczywo jest wilgotne, mięsiste i pozostaje świeże przez długi czas. Ten szybki […] Artykuł Chleb z bobem

Wiszniówka
Przepis na Drożdżówki z Serem i Jagodami 258

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki z serem i owocami leśnymi. Upieczenie domowych drożdżówek nie jest trudne a czasami warto się troszeczkę

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Gryczany chleb bezglutenowy 116

Kilkakrotnie podchodziłam do pieczenia chleba bezglutenowego, korzystałam z różnych przepisów i żaden mi nie odpowiadał. Postanowiłam zmieszać kilka rodzaj mąk naturalnie bezglutenowych, i wreszcie uzyskałam chleb jakiego szukałam. Jest bardzo smaczny i mięciutki, polecam. Składniki: 1,5 szklanki maki gryczanej 0,5 szklanki mąki z ryżu brązowego 0,5 szklanki mąki z amarantusa 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy(...)pieczenia, przekładamy masę, wyrównujemy łyżką, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 6-8 godzin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia. * do wypieku chleba użyłam produktów naturalnie bezglutenowych, osobom z celiakią polecam użyć produktów ze znakiem przekreślonego kłosa

Bajeczna Kuchnia
Przepis na Pastę do Chleba z Twarogu i Ogórka 512

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną i prostą pastę do chleba z twarogu, ogórka i rzodkiewki. Pasta jest pożywna, zawiera dużo białka i mikroelementów i idealnie nadaje się do podania na śniadanie. Do przygotowania pasty do chleba będziemy potrzebować: 500 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 1 ogórek sałatkowy kilka łyżek jogurtu naturalnego (ilość(...)jogurtu zależy od wilgotności sera) sól do smaku Link do filmu z przygotowania : Pasta do chleba z twarogiem Przygotowanie: Wypłukany i osuszony szczypiorek drobno siekam, obrany ogórek ścieram na tarce o średnich oczkach. Rzodkiewkę myję, osuszam i również ścieram na tarce o średnich oczkach. Teraz twaróg przekładam do miski i rozdrabniam widelcem, następnie dodaję jogurt naturalny około pięciu łyżek (ilość

Uwaga Babcia Gotuje
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe 139

będzie delikatniejsza w smaku) 200-300 g arbuza, bez skórki i pestek (ilość zależy od słodyczy arbuza, patrz przepis) 1/2 papryczki chilli bez pestek (można pominąć) 50 g białego chleba, pozbawionego skórki 80 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego 1-1.5 łyżki czerwonego octu winnego 50 ml oliwy garść liści bazylii spora szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu do podania(...)oliwa, pomidorki koktajlowe, listki bazylii, plasterki papryczki chilli (opcjonalnie), pasuje również pokrojony w kostkę ser feta, grzanki z chleba, świeża bagietka Przygotowanie gazpacho pomidorowo-arbuzowego: Pomidory z grubsza posiekaj i przełóż do dużej miski. Czosnek obierz z łupinek i posiekaj. Cebulę, selera naciowego oraz arbuza również pokrój na kawałki. Przełóż wszystko do miski z pomidorami. Przy krojeniu nie musisz się

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb razowy z ziarnami 174

Przepyszny drożdżowy chleb bogaty w ziarna, z mieszanki mąki pszennej razowej, żytniej razowej oraz zwykłej pszennej. Chleb długo zachowuje świeżość. 300 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego(...)łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce

Bullio
Chleb piwno-cebulowy (na zakwasie) 111

Chleb niesamowity w całej swej okazałości! Dla prawdziwych mężczyzn i nie tylko! Jeden z ulubionych bochenków mojego Taty :) Ciekawy smak zawdzięcza cebuli, którą przed dodaniem do reszty składników podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, by wydobyć z niej pełnie smaków. Dodatkowo chlebek jest na piwie, który nadaje mu ładnego koloru. Mówiąc swojemu mężowi: „Zrobiłam chleb z cebulą i piwem...” obiecuję(...)odmówi spróbowania ;) Do przygotowania tego chleba potrzebny jest zakwas. Jeśli macie w domu aktywny zakwas, czyli taki, który wciąż dokarmianie i trzymacie w temperaturze pokojowej lub właśnie go hodujecie, to możecie całkowicie pominąć przygotowywanie zakwasu i czynności DZIEŃ PRZED PIECZENIEM. Jeśli natomiast Wasz zakwas jest w lodówce (wtedy nazywamy go starterem zakwasu) to obowiązkowo róbcie wszystko zgodnie z przepisem

Nastoletnie Wypiekanie
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 136

wiosny zeszłego roku nie kupujemy pieczywa, piekę je w domu. Mój starszy syn i ja najbardziej lubimy ciemne wersje chlebów i bułek, najlepiej z dodanymi ziarnami, młodszy i mąż wolą pieczywo białe, pszenne. Mój ulubiony chleb jest pieczony na dowolnym zakwasie, bez zagniatania, wypiekany w garnku. Można do niego dodać orzechy, ziarna, czy co tam chcemy albo zupełnie nic. Jego(...)zaczyn, z boku podsypuję sól.  Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny do chleba. Ja robię to ręcznie z upodobania. Po kilku minutach wyrabiania gładzę kulę ciasta z wszystkich stron dłonią oblaną oliwą. Przykrywam i odstawiam na 1 do 1,5 godziny w ciepłe

I tu będę miała takie te
Chleb Na Zakwasie - Bez Długiego Wyrastania 135

Podstawą do upieczenia dobrego, smacznego chleba jest oczywiście dobra mąką i odrobina cierpliwości. Nic tak nie wypełnia domu jak zapach pieczonego chleba na zakwasie. Składniki na 3 keksówki: Zaczyn: 250 gr aktywnego zakwasu 300 gr mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750 250 gr wody o temp. pokojowej Ciasto właściwe: 1 kg mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750 550 ml letniej(...)stopniach przez 1 h i 10 min. U mnie piekarnik elektryczny czasami przypieka za bardzo górę i wtedy 20 min przed końcem zostawiam grzanie tylko dolne. Chleb dziele na połówki i zamrażam w woreczkach foliowych, wyjmuje codziennie jedna połówkę i w ten sposób mam ciągle świeże pieczywko :) Dobrze wypieczony chleb ostukany od spodu wydaje głuchy dźwięk

Gotowanie...to proste !
Chlebek turecki 222

Słodkie, ciemne pieczywo pszenne z rodzynkami. Dawniej bardzo popularne w moich okolicach, obecnie mniej, ale pewnie jeszcze gdzieś można je dostać. W Łodzi zwane "żulikiem". Przepis

Przepisy na domowy ser i chleb
Przepis na Bułki Orkiszowe 187

Witam serdecznie Tym razem zaproponuję przepis na wypiek domowych bułek orkiszowych. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ja wyrabiam ciasto ręcznie ale możemy użyć do wyrobienia ciasta

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bryndza 132

Bryndza to ser miękki, podpuszczkowy produkowany ze świeżego mleka owczego lub mieszaniny mleka krowiego i owczego. Ma ostry, kwaskowy i dosyć słony smak. Ponieważ nie mam

Przepisy na domowy ser i chleb
Bruschetta z ziołową ricottą, boczniakami i czosnkiem niedźwiedzim 173

mnie jedna taka pachnąca kromka to cały lunch albo kolacja. Danie lekkie i pełne smaku, wegetariańskie – bez mięsa. Grzyby idealnie zastępują mięso i potrzebę żucia, chleb jest przepysznie chrupiący i lekko czosnkowy, a odrobina cytryny i sporo ziół zatopionych w kremowym serku świetnie spalają całość. Ricottę mieszamy ze skórką drobniutko startą z cytryny, koprem, szczypiorkiem i natką pietruszki posiekanymi(...)czosnku – tylko do zmięknięcia i uwiędnięcia. One nie potrzebują dużej temperatury ani wiele czasu. Jeśli nie macie czosnku niedźwiedziego, podobnie zadziałają gałązki grubego szczypioru. Trzy solidne, naprawdę duże kromki chleba smarujemy przy użyciu pędzelka oliwą z oliwek i przypiekamy – na patelni, w tosterze, w opiekaczu. Gorące i parujące pieczywo smarujemy rozciętym na pół ząbkiem czosnku, wcierając go w chleb. Nakładamy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania