Ten ser, warzę właśnie dzisiejszej niedzieli. Ciekawe, czy wyjdzie coś, co choć w niewielkim stopniu przypomina oryginał? Niestety sery z niebieską pleśnią, robione w warunkach
Przepisy na domowy ser i chlebchciałam zrobić coś innego-jak to ja-hihi,widziałam już kilka razy takie torty,kiedyś w Islandii jadłam taki tylko tam już kupuje się gotowy specjalnie przekrojony wzdłuż chleb i farsz był jajeczno- krawetkowy-też pycha,ja bym nie była sobą jak bym coś nie wymyśliła po swojemu i zrobiłam trzy różne warstwy-pieczarkowa,jajeczną i szynkową-okazało się(...)serka topionego łyżka majonezu i łyżka śmietany 18 % na trzecią warstwę: 6 jajek 5-6 rzodkiewek szczypiorek dwie łyżki majonezu sól,pieprz dodatkowo: duży słoik majonezu,jeden chleb tostowy,i wędlina ,jajko,i warzywa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: pierwsza warstwa: pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmażyć na łyżce oleju,doprawić solą i pieprzem,jak przestygnie
Swojskie jedzonkoBardzo smaczny ,prosty chleb pszenno żytni bez wyrabiania.Wystarczy wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i odstawić na noc do wyrośnięcia.Rano upiec chleb i gotowe.Prawda ,że proste? Składniki: 300 g mąki pszennej chlebowej 300 g mąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży 500 g letniej wody 1 szklanka słonecznika Drożdże rozpuścić w połowie szklanki letniej(...)odczekać aż zaczną pracować ,około 20 minut .Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić na noc przykryte folią .Masa jest dość rzadka,ale nie przejmujcie się tym ,chleb dzięki temu jest bardziej wilgotny i nie zbity.Rano wyjąć masę na stolnicę obficie podsypaną mąką ,uformować okrągły bochenek i piec na blaszce znajdującej się w piekarniku w 200 stopniach przez
Ladylaura.Uwielbiam domowe pieczywo i właściwie rzadko zdarza się nam je kupować. Często hoduję żytni zakwas, czasem piekę chleb w piekarniku a w ostateczności sięgam po maszynę, kiedy nie mam czasu na kontrolowanie wypieku. Domowy chleb to jednak całkowicie co innego, takie pieczywo smakuje domem a zapach jaki się w nim unosi podczas pieczenia, świadczy o tym, że ktoś(...)było jednolite i sprężyste. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia, następnie formuję z ciasta kulę i przekładam na blachę do pieczenia. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny. Wierzch chleba smaruję wodą wymieszaną z cukrem i wstawiam chleb do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. Po upieczeniu studzę na kratce. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaMąka migdałowa jest na liście składników wielu przepisów na wypieki paleo, szczególnie chleby. Oczywiście mąkę migdałową można kupić w nielicznych sklepach i w sprzedaży wysyłkowej, ale jest dość droga, kilogram kosztuje ponad 50 zł. Może nie wiesz, ale mąkę migdałową możesz zrobić samodzielnie w domu ! Mąkę migdałową ciężko znaleźć, za to migdały są w każdym sklepie. Już nie ma problemu(...)najmniej 10-12 godzin i choć to nie jest krok obowiązkowy, to pozwala na zmniejszenie ilości niektórych substancji antyodżywczych (czytaj o nich dalej). Przykładowe przepisy wykorzystujące mąkę migdałową : Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) oraz Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) . Są dwa typy mąki migdałowej , większość sklepów oferuje mąkę z migdałów blanszowanych, czyli pozbawionych łupinki – jest ona jaśniejsza
PaleoSMAKSmaczny chleb na zakwasie z dodatkiem maki owsianej i płatków owsianych . Pierwszy raz piekłam chleb z dodatkiem mąki owsianej , od dziś będę go piekła częściej . Składniki: 1 kilogram mąki pszennej 300 gram mąki owsianej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrąb owsianych 300 gram aktywnego zakwasu żytniego 25 gram świeżych drożdży 1 litr letniej wody 2 łyżki cukru brązowego(...)łyżki soli Dodatkowo: 1 jajko płatki owsiane do posypania chleba Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki ,płatki i otręby owsiane,dodajemy zakwas,sól,cukier i rozpuszczone w wodzie drożdże.Za pomocą drewnianej łyżki wszystko dokładnie mieszamy ,pozostawiamy pod przykryciem na dwie godziny . Po tym czasie ciasto chlebowe odgazowujemy i pozostawiamy pod przykryciem na godzinę. Przekładamy do kek sówek wyłożonych
Bajeczna KuchniaPyszny, miękki, łatwy i najlepszy chleb jaki miałam przyjemność zrobić i zjeść. Brakuje mi słów na to, by wyrazić Wam jak bardzo jest dobry i jak skradł moje serce. Jego przygotowanie zajęło mi dosłownie kilka chwil a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Bez drożdży, bez zakwasu- jedynie na proszku do pieczenia. Uznałam, iż jest to najlepszy chleb na Święta. Może(...)dodatek orzechów laskowych, rodzynek i rozmarynu. A może ta chrupiąca skórka albo mięciutki środek. Nie wiem, wiem natomiast, że to nie ostatni mój raz z tym właśnie chlebem. Przepis pochodzi z tej strony, zmodyfikowałam go jednak według własnych potrzeb. Składniki (na niewielki bochenek dla 2-4 osób): 100 gram mąki gryczanej 150 gram mąki pszennej 200 gram kefiru 1 łyżeczka
Mango Papajaregaty na liściach sałaty" inne takie;) Zainspirowana właśnie tą książką nadałam kształt myszki twarożkowi z łososiem. Dziewczyny jedzą taki serek bez problemu nawet kiedy jest po prostu rozsmarowany na chlebie, ale tym razem oszalały z radości. Tekst "nie baw się jedzeniem" w tej sytuacji byłby całkiem nie na miejscu;) Składniki: 100 g twarogu półtłustego miękkiego 50-60 g łososia(...)wędzonego na ciepło (może być także makrela) 2 kromki chleba żytniego kiełki lucerny rzodkiewka cienki szczypiorek ziarenka pieprzu kilka pomidorków koktajlowych pieprz mielony opcjonalnie koperek pieprz mielony Przygotowanie: Twaróg rozgniatamy z łososiem na gładką masę - najlepiej za pomocą widelca. Doprawiamy mielonym pieprzem, ewentualnie solą - ale bez przesady, ponieważ ryba jest dość słona. Na talerzu układamy kromkę chleba. Twaróg dzielimy
Kulinarne InspiracjeCo to jest skrzep serowy? Skrzep to połączone w galaretowatą masę (skoagulowane) białka mleka, które oddzielają się od serwatki po dodaniu podpuszczki, kwasów (cytrynowy, octowy
Przepisy na domowy ser i chlebupieczenie tego chleba namówiła mnie siostrzenica.Chleb prosty w wykonaniu.Po upieczeniu jest mięciutki,puszysty i chrupki.Bardzo go polecam!!!.Przepis z internetu.! Ciasto : ********************** 60 dag.mąki 300 ml.ciepłej wody 50 g.oleju 4 dag.drożdży 0.5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Masło czosnkowe : ****** **************** 12 dag.masła nie margaryny 6 dużych ząbków czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich *********************************************** W miseczce robimy zaczyn(...)złożyć je w harmonijkę.Układać ciasto w formie z kominkiem lub w keksówce ,jedno obok drugiego.Odstawić ciasto na 5 minut. Rozgrzewamy piekarniku do 200 stopni i pieczemy chleb 25 - 30minut.Smacznego!.Chleb podajemy z pastą do smarowania chleba
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciasto, wyrównujemy. Posypujemy wierzch płatkami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na 12 godzin do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220st. Zaparowujemy piekarnik (spryskujemy kilkakrotnie woda ze spryskiwacza). Wkładamy chleb i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu, wyciągamy chleb z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Przepis na zakwas 1 dzień. W dużym słoiku (co najmniej 1 litr(...)Dodajemy 100g mąki żytniej razowej i 60ml cieplej przegotowanej wody. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do szafki na 12godzin 5 dzień Zakwas powinien być gotowy. 350g wykorzystujemy do wypieku chleba. resztę dzielimy na dwie części i przekładamy do małych słoiczków. Jedną porcję wkładamy do lodówki i wykorzystujemy do pieczenia następnego chleba. Z drugą porcję można się z kimś podzielić
Gotowanie moimi oczamiChleb marchwiowy w bardzo energetycznym kolorze i z ogromną dawką karotenu - chleb Jim`a Lahe`ya - to wybór Amber z bloga Kuchennymi drzwiami na wspólne pieczenie W Listopadowej piekarni. Świetny wybór, bo to smaczna odmiana dla chleba powszedniego. Wyjątkowo smaczny i kolorowy, o cudownie pachnącym miąższu z wielkimi dziurami. Lekko słodki słodyczą rodzynek, a orzechy nadają mu chrupkiej tekstury(...)SMACZNEGO ! Ten smaczny chleb piekłam razem z: Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Polska zupa Leśny zakątek Weekendy w domu i ogrodzie Stare gary Kuchnia Gucia Ogrody Babilonu Para w kuchni Moje małe czarowanie Akacjowy blog W poszukiwaniu Slowlife Proste potrawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!znalazłam coś prostego do przygotowania ze składników obecnych w domu a była to sałatka na ciepło. Rewelacyjnie wykorzystująca warzywne resztki i starsze pieczywo. Słodko -kwaśna sałatka z chlebem, na ciepło i po włosku 1 mała marchewka, obrana, pokrojona w cienkie słupki 100 ml oliwy z oliwek 2 filety z saradeli (anchois) 2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki(...)cienkie słupki 2 gałązki tymianku, listki 2 łyżeczki cukru 3 łyżki stołowe octu z białego wina sól i pieprz 100 g grzanek ( u mnie z wczorajszego chleba) listki bazylii do dekoracji W osolonym wrzątku blanszujemy 5 minut marchewkę. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy saradele i mieszając smażymy aż się rozpadną. Dodajemy szalotkę
Dzieje kuchennej WiewiórySery pleśniowe nie każdemu smakują, ale ja jestem ich wielkim miłośnikiem. Postanowiłem więc zrobić tego typu ser samodzielnie. Korzystałem z przepisu zamieszczonego na blogu
Przepisy na domowy ser i chleb