przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:211/867)

Chleb pszenno - żytni na zakwasie jabłkowo - pomarańczowym 157

Chlebowe inspiracje - ciąg dalszy. Dziś proponuję chleb na wodzie zakwasowej i zakwasie na bazie tej wody. Napiszę po kolei jak je robiłam, choć wszystkiego dowiecie się pod linkami. Chleb jest pyszny, o sprężystym miąższu, delikatnym ale wyrazistym smaku, godny polecenia. Zaczynamy wypiekanie? Chleb pszenno - żytni na zakwasie jabłkowo - pomarańczowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą świeżością i chrupiącą skórką) 119

Kolejny udany wypiek mojego zdolnego męża. (Aj, końcu sama muszę zmotywować się do pieczenia chleba.) Bochenek wychodzi baaardzo duży, mięciutki w środku, z chrupiącą skórką i co ważne - długo pozostaje świeży! A to dzięki dodatkowi masła. Koniecznie sami spróbujcie, bo naprawdę warto! (1 duży lub 2 małe bochenki) 700g mąki pszennej chlebowej (u mnie Basia do wypieków drożdżowych(...)niego owalny bochenek. Chlebek przełożyć na blachę oprószoną mąką, ponownie przykryć i pozostawić na 30 minut (lub dłużej) w ciepłym miejscu - do podwojenia objętości. Po tym czasie wierzch chleba posmarować odrobiną wody wymieszanej z oliwą, delikatnie ponacinać i następnie posypać mąką. Pieczywo (**) wstawić do zimnego piekarnika i piec 35-45 minut w 180 stopniach (piekarnik gazowy) - do zarumienienia się

Di gotuje
Szybki chleb kubański (pszenny, gotowy w godzinę) 97

Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy lubią monotonne wyrabianie pieczywa i czekanie, aż ciasto wyrośnie. Dlatego powinien przekonać Was fakt, że chleb - wraz z pieczeniem jest gotowy zaledwie w godzinę! Dodatkowo wyglądem przypomina sklepowy bochenek, ale w smaku jest o wieeele lepszy. A skąd ta nazwa?  Przepis pochodzi z książki Bernarda Claytona "New Complete Book of Breads" i według(...)niego jest to idealny wypiek dla każdego początkującego piekarza. Całkowicie zgadzam się z tym, ponieważ autorem tego przepysznego chleba jest mój kochany mąż. Samodzielnie wszystko wykonał i dokonał niewielkich modyfikacji w oryginalnej wersji, co uważam za świetną robotę! Satysfakcja z efektu i mina żony... - bezcenne! (1 bochenek)     3 szklanki mąki pszennej

Di gotuje
Chleb z zielonego groszku 169

Ostatnio bardzo wymyślam z chlebami... to z dynią, to na zakwasie, pszenny, żytni, na słodko i można by tak wymieniać bez końca! Ten chlebek jest stosunkowo prostym pieczywem na drożdżach i jasnej mące. Oryginalności dodaje mu zielony groszek. Chleb zalicza się do tych o lekkim i puszystym miąższu. Polecam!     Składniki:   400 g mąki pszennej tortowej(...)bochenek. Umieścić go w keksówce o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej mąką pszenną. Chlebek ponownie odstawić do wyrośnięcia (ok. 60 minut). Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Chleb piec przez ok. 40-50 minut. Czas u każdego może być nieco inny, należy kontrolować stopień wypieczenia. Upieczony wyjąć z piekarnika i formy, ostudzić

Nastoletnie Wypiekanie
17 lutego – Domowa piekarnia – chleb na zakwasie – Wrocław 176

Podczas warsztatów Domowa piekarnia - chleb na zakwasie wrócicie do korzeni polskiej kuchni i nauczycie się wypiekać prawdziwy chleb na zakwasie! Artykuł 17 lutego – Domowa piekarnia – chleb na zakwasie – Wrocław pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Zawijasy z pesto i mozzarella 133

Zawijasy z pesto i mozzarella…Kiedy już gotuję zupę na obiad to staram się również upiec jakieś fajne pieczywko. Pożywna zupa z pajdą chleba domowego wypieku to bardzo smaczny obiad…Ale zawijasy z pesto i mozzarella piekę również jako pieczywo do dipów . Świetnie sprawdzają się w zimnym bufecie, idealne na karnawał. Oczywiście upiekłam zawijasy z domowym pesto . Ciasto(...)zawijańce przypomina te do pizzy. Pieczenie chleba to nieskomplikowane zajęcie. Warto więc poświęcić trochę czasu i upiec chlebek własnej roboty. Zawijasy są naprawdę proste w wykonaniu. Największy laik w pieczeniu sobie z nimi poradzi. Zawijasy z pesto Składniki: na 24 sztuk 500 g pszennej mąki 25 g świeżych drożdży 300-350 ml zimnej wody 5 łyżek pesto 1 łyżeczki soli

codojedzenia
Chleb Drwala 143

Piekłam już różne wersje tego pysznego chleba i znajdziecie je na blogu a tym razem gdzieś w sieci znalazłam taki oto przepis, nie zapisałam i nie wiem gdzie. Wypróbowałam i powiem Wam że jest pyszny, z chrupiącą skórką, z miękkim wnętrzem. Polecam gorąco do wypróbowania przepisu tym bardziej że dawno żadnego chleba nie proponowałam, a ten jest naprawdę tego watry(...)Chleb Drwala. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pumpernikiel na zaczynie 123

pysznym domowym pumperniklem w ersji amerykańskiej. Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, który wymaga bardzo długiego czasu pieczenia w niskiej temperaturze, ale skład ciasta jest bardzo podobny. Chleb jest przygotowany na zaczynie drożdżowym pełnoziarnistym i wymaga nieco czasu, natomiast nie jest pracochłonny. Powiem Wam, że taka chrupiąca piętka pumpernikla z odrobiną masła, to niego w gębie ! Pumpernikiel na zaczynie Czas(...)przygotowania: 27 godzin Składniki na 2 chleby Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej razowej 4 łyżki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe: zaczyn 2 łyżki miodu 350 ml ciepłej wody 25 ml bardzo mocnej kawy 400 g mąki żytniej typ 1050 600 g mąki pszennej typ 720 1 łyżka soli 4 łyżki oliwy

Kulinarne przygody Gatity
Pumpernikiel w Styczniowej Piekarni 168

sobie tu poradzą, użyłam zaczynu jak z pierwotnej wersji 2-bochenkowej . Dodatkowo dorzuciłam do ciasta chlebowego kakao i napar kawowy dla dodania kolorku. Chrupiącą skórkę uzyskałam poprzez posmarowanie chleba przed pieczeniem pomadą . Pumpernikiel wyszedł delikatnie słodkawy w smaku , dość zwarty i wilgotny . Wyśmienicie pasowałyby mi tu jeszcze bakalie w środku (suszona śliwka czy morela) oraz przyprawy korzenne - i przy kolejnym(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Przygotować pomadę, mieszając wodę z mąką i solą. Posmarować nią wyrośnięty chleb. Ostrym nożem ponacinać od góry bochenek kilka razy wszerz. Wstawić do rozgrzanego do 190C piekarnika - grzałka góra-dół; w 1/3 wysokości piekarnika o dołu; bez termoobiegu - i piec około 1 godzinę

Grunt to przepis!
Pumpernikiel na zakwasie - styczniowa Piekarnia 185

jest dość nietypowym pumperniklem, bo drożdżowym. Nie ma nic wspólnego z ciężkim, zwartym, prawie czarnym razowcem krojonym w kilkumilimetrowe kromki. Ponieważ "lodówkowy" zakwas domagał się zagospodarowania, w moim chlebie zaczyn drożdżowy zastąpiłam 3- stopniowym żytnim zakwasem. Mąki zytnie i orkiszowe użyłam w proporcjach pół na pół - zwykłą z pełnoziarnistą. Chlebek popękał niemiłosiernie, ponieważ zapomiałam go naciąć, ale to nic. Według(...)mnie to jednak żadna wada, jest tylko bardziej chrupiący. Chleb pomimo, iż ma słodkawą nutę smakuje ze wszystkimi dodatkami. Bardzo smaczne urmaicenie chleba powszedniego. Składniki na 1 bochenek: 280 g żytniego zakwasu 3-fazowego   200 g mąki żytniej 300 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 2 łyżki melasy 250 ml wody 25 ml espresso szczypta drożdży

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tosty z Cukinią, Orzechami Włoskimi i Szałwią 112

Lubię lekkie, ale pożywne obiady. Odrobina jajka, warzyw i kromka żytniego chleba. A wszystko to w jednym, aromatycznym daniu, czyli tosty z cukinią. Warzywa i pieczywo smażone z jajkiem doskonale komponuje się z orzechami i szałwią. Cukinię można przygotować już wcześniej. Później wystarczy wszystko podgrzać, a tost zrobić tuż przed podaniem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną(...)koszt to ok. 12 zł Składniki: cukinia 2 sztuki cebula czerwona 2 sztuki oliwa z oliwek to smażenia sól i pieprz do smaku szałwia 2 szczypty orzechy włoskie 25g chleb 2 kromki jajko 1 sztuka Wykonanie: Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie przez ok. 8 minut. Dodajemy następnie cebulę w piórkach, przyprawiamy i smażymy jeszcze

rabarbarowo
Grzanka ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem sadzonym 100

Cześć ! Celebrujecie czasem śniadania ? Ja w weekendy. Nie zadowoli mnie wtedy kromka chleba z serem czy szynką. Wolę poświęcić chwilę na przygotowanie dobrego śniadania, by później jeść je powoli i delektować się. To jedno z tych dań. Połączenie szpinaku, pieczarek i jajka to strzał w 10. Śniadanie proste w wykonaniu a efekt mega zadowalający ! Składniki (2 grzanki): 2 kromki dobrego(...)oliwek 1 łyżka masła sól i świeżo zmielony pieprz 2 jajka Wykonanie: Szpinak umyj i osusz, czosnek drobno posiekaj, pieczarki pokrój w plasterki. Przygotuj grzanki: Jedną stronę kromek chleba skrop oliwą z oliwek i podsmaż na rozgrzanej patelni. Następnie skrop drugą stronę i podsmaż do uzyskania złotego koloru. Patelnię przetarłam ręcznikiem kuchennym by zebrać okruszki chleba. Rozgrzałam na niej odrobinę

Moja pasja smaku
Chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika 144

Świeży pachnący chleb prosto z piekarnika i do tego z masełkiem...hmm... rozmarzyłam się;) pisząc dla was ten post. Zapraszam na kromeczkę;) Składniki: opakowanie 0,5 kg mieszanki do wypieku chleba Polskie Młyny 300 ml wody 15 gram świeżych drożdży szczypta soli Przygotowanie: Przepis podany z opakowania. Do głębokiej miski wsypujemy opakowanie mieszanki do wypieku chleba, wlewamy 300 ml wody

Życie zaczyna się w kuchni
Kryzysowa wigilia 175

znaczenie tylko symboliczne, ale właśnie dlatego jest na każdym polskim świątecznym stole. Oczywiście nie sam tylko w towarzystwie zboża w takich czy innych postaciach jak ziarno, makaron, ciasto, chleb. Właśnie to ostatnie zainspirowało mnie do stworzenia tego dania. Taka makówkowa wariacja. Gdyby było po śląsku to musiałoby być przyozdobione mandarynką. Składniki: - mak - powidła śliwkowe - chleb tostowy Wykonanie: Mak gotujemy, (można(...)też zmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto musi być, no bo w końcu święto. Czerwone buraki to norma na święta. Cukrowe, odkąd zalegają na polach, też kojarzą się z zimą. To wszystko ze świątecznymi przyprawami. Takie jakby marchewkowe tylko z buraków :) No i ja dałem

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb żytni razowy 121

Dzisiaj przepis na chleb, który piekę zdecydowanie najczęściej, czyli czysto żytni z dodatkiem ziaren. Wychodzi zawsze - potrzebuje jedynie aktywnego zakwasu i ciepłego miejsca do wyrastania, ale w sezonie zimowym nie ma z tym problemu - są kaloryfery ;) Chleb żytni razowy 375 g aktywnego żytniego zakwasu 450 g mąki żytniej razowej 300 g ciepłej wody 2/3 łyżki soli 1 łyżka oliwy(...)nasiona słonecznika. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę

FitKot