przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:235/867)

Ciasto drożdżowo-serowe i "Czy ten rudy kot to pies?" 149

kulinarnych. Przyznaję, że teraz ricotta lub serek naturalny staną się stałym dodatkiem do ciast drożdżowych - łagodzą smak i zawierają mniej tłuszczu. Ciasto wyrobił i upiekł mi automat do wypiekania chleba. Na razie jestem na niego skazana, ale wkrótce planuję zrobić to ciasto ponownie, wyrabiając ręcznie. Składniki (w temperaturze pokojowej): 3 jajka 200 g ricotty wraz z płynem (to mój zamiennik(...)cieście) mała miarka soli 5 dużych miarek cukru 400 g mąki pszennej (użyłam chlebowej) saszetka (7 g) drożdży suszonych 200 g mieszanki rabarbaru i jabłek Do pojemnika wypiekacza do chleba dodać wymienione składniki (z wyjątkiem jabłek i rabarbaru). Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Włączyć urządzenie na odpowiedni program (u mnie program chleb słodki; najmniejsza masa). Jabłko i rabarbar obrać

Weekendy w domu i ogrodzie
ZUPA MLECZNA Z KANAPKAMI Z SERKIEM HOMOGENIZOWANYM PIERWSZE ŚNIADANIE DIETA 1500 KCAL. 136

szkl.ugotowanego makaronu 1 szkl.ugotowanego mleka 0.5% 1 mała gruszka pokrojoną i obrana 2 kromki chleba chleba żytniego 0.5 op.serka homogenizowanego ****************************************** Makaron zalać gorącym ,przegotowanym mlekiem, dodać pokrojoną w kosteczkę gruszkę.Kromki chleba posmarować serkiem i podawać wraz z mleczną zupą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kremowa Zupa Brokułowa 138

Znakomita zupa-krem brokułowa z grzankami z chleba tostowego. Znakomita lekka dla każdego. SKŁADNIKI: 2 Litry wywaru warzywnego  20 dag świeżych brokułów 1 ząbek czosnku sól i pieprz chleb tostowy- 2 kromki  4 Łyżki Jogurtu Naturalnego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wywar z warzyw zagotowujemy dodajemy umyte brokuły. Gotuję do miękkości. Dodaję przyprawy i ząbek czosnku w całości. Za pomocą blendera(...)miksujemy wszytsko.  Chleb tostowy dodajemy przyprawy i wkładam do piekarnika.  Kroimy w kostkę lun paski.  Zupę wlewam do miseczki dodajemy pół łyżki jogurtu  Podaję z grzankami

Gotowanie Patki
Gazpacho – hiszpański chłodnik 185

używania piekarnika czy kuchenki. Mam do dyspozycji tylko blender i ewentualnie np. ciepłą wodę. Składniki również musiały być najlepiej sezonowe i łatwo dostępne dla przeciętnego Kowalskiego. Składniki: Chleb bez skórki – 5 kromek Woda – 1/2 kubka Dobre pomidory – 5 sztuk Ogórek gruntowy – 1 sztuka Seler naciowy – 1 łodyga Zielona papryka – 1 sztuka Zielona cebulka(...)oliwek – 100ml Sok z cytryny – 1 sztuka Sól i pieprz – do smaku Ostra papryka – 1 łyżeczka (opcjonalnie) Mięta – posiekana do podania Wykonanie: Umieść kromki chleba w misce i zalej wodą – 1/2 kubka. Pomidory natnij z jednej strony na krzyż, umieść w dużej misce lub garnku, zalej wrzącą wodą i pozostaw na około 60 sekund

Blendman
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 182

przecier  i smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidora, mieszamy i całość dodajemy do wywaru. Wrzucamy do wywaru kapustę i fasolkę i gotujemy ok 10 minut. Podajemy z natka pietruszki, chlebem, ew z kleksem śmietany

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najprostszy biały ser podpuszczkowy 151

Dzień dobry! Jak wiecie od już w sumie kilku lat samodzielnie przygotowujemy chleb na zakwasie, nawet gdybyśmy chcieli jeszcze wrócić do kupnych, to już niestety nie jest "ten" smak. Nie ma lepszego chleba niż ten domowy! Do chleba dołączają czasem domowe wędliny przygotowane w szynkowarze, czasem nawet masło ubite ze śmietanki. Mam nadzieję, że latem będę też mogła

Pora coś zjeść
Zapiekany chlebek z warzywami 159

Tobie. Możesz ją przygotować na śniadanie czy kolację, a nawet zabrać po kawałku do pracy. No i ma w sobie dzienną porcję warzyw, same plusy :) Składniki:  200 g chleba razowego  100 g cukinii 100 g czerwonej papryki 100 g świeżego brokułu 250 g sera feta 4 jajka 200 ml mleka lub śmietany 18% 2 łyżki mąki(...)sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: chleb kroimy w kostkę ok 2 cm, podobnie jak cukinię, paprykę i brokuł. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pokrojony w kostkę ser. W osobnej miseczce ubijamy jajka z mlekiem lub śmietaną, doprawiamy do smaku i zalewamy naszą mieszankę warzyw i chleba. Wszystko delikatnie ze sobą mieszamy i przerzucamy

Niezły Młynek
Cheb orkiszowy z orzechami 203

jadam często pieczywa, ale jeżeli już mnie ochota na nie weźmie, lubię je czasem upiec sama. Nie potrzeba żadnego zakwasu, chleb jest banalny w przygotowaniu, a w dodatku ma chrupiącą skórkę. Czego potrzebujemy? 350 g mąki orkiszowej 100 g otrębów pszennych 8 g suchych drożdży łyżeczka soli i cukru  garść orzechów włoskich garść orzechów nerkowca pół szklanki siemienia lnianego(...)ilość chrupiących dodatków, takich jak orzechy. Jednak fani słodkiego pieczywa mogą zamienić orzechy, siemię lniane i słonecznik suszoną żurawiną, rodzynkami czy nawet daktylami, jest równie smaczny!  Do takiego chleba polecam własnoręcznie ubić masło - radość z jedzenia samego chleba z masłem jest ogromna

Pora na pora
Chrupiące kanapki z warzywami, sadzonym jajkiem i musztardowo-ziołowym sosem 232

calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 kanapki) 6 kromek chleba tostowego pszennego (można również użyć np. pełnoziarnistego) 2 duże liście sałaty 2 jajka klasy M 2 rzodkiewki 1 pieczarka 3/4 łyżki oleju lnianego 1/2 łyżeczki musztardy stołowej szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki odrobina(...)soli około 2 łyżeczek masła Przygotowanie Najpierw przygotowujemy sos W szklaneczce łączymy olej lniany z musztardą i przyprawami (słodką papryką, cytrynowym pieprzem). Odstawiamy na czas przygotowania kanapek. Przygotowanie kanapek Chleb tostowy zapiekamy krótko w tosterze. Ma być rumiany i podpieczony, ale nie może być zbyt twardy i kruchy. Liście sałaty tniemy na paski lub drobniej. Układamy je na dwóch kromkach

Słodkie okruszki
Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem 141

calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (dla ułatwienia podaję składniki na 1 zapiekankę) 3 kromki chleba tostowego* 1 grubszy plaster boczku wędzonego - około 1 łyżki po pokrojeniu w kostkę 1 czubata łyżeczka sosu salsa mexicana Folwark 1 jajko klasy M 1 łyżeczka posiekanej pory * do przygotowania(...)nadaje się zarówno świeży, jak i czerstwy chleb tostowy (u mnie czerstwy) Przygotowanie Bierzemy 3 kromki chleba tostowego, obcinamy skórki i lekko rozwałkowujemy kromki. Kromkami obkładamy dno i boki foremki do większych babeczek. Boczek kroimy w kostkę. Następnie układamy go w środek chlebowej babeczki. W miseczce mieszamy sos salsa mexicana z jednym jajkiem. Następnie wylewamy naszą masę na boczek. Powinna

Słodkie okruszki
Współpraca z firmą BAKRA. Karob, melasa i tahini – poznajcie ten smak. 149

świecie. To bogate źródło magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Tahini jest idealna do sałatek, deserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie hummusu, chałwy. Karob – proszek z Chleba Świętojańskiego : jest produktem naturalnym, nie zawierającym alergenów, kofeiny, teobrominy. Jest cennym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Poprawia trawienie. Doskonale się sprawdza w kuchni jako zdrowszy zamiennik kakao podczas wypieku ciast(...)ciasteczek lub jako dodatek do licznych dań i deserów. Karob Melasa z Chleba Świętojańskiego : to pyszny, ciemnobrązowy syrop z karmelowym posmakiem. Ten wspaniały naturalny produkt, nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. W swoim składzie zawiera tylko naturalnie występujące cukry. Jest źródłem magnezu fosforu, żelaza, jak również takich wartości odżywczych jak węglowodany czy białka. Karon Melasa z Chleba Świętojańskiego jest ceniony

Słodkie okruszki
Chleb żytni razowy 94

Chleb żytni piekę dość regularnie, bardzo mi smakuje, jest bardzo zdrowy. Nie wymaga zbyt dużo pracy ani czasu, polecam. Składniki: 1 kilogram mąki żytniej jasnej chlebowej 450 gram mąki żytniej razowej 250 ml. aktywnego zakwasu 20 gram świeżych drożdży 1 litr letniej wody 2 łyżki soli himalajskiej Dodatkowo: Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypujemy mąkę jasną(...)ponownie zagniatamy, formujemy w trzy małe bochenki, przekładamy do małych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ja pozostawiam na dwie godziny. Chleby wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy z foremek, zdejmujemy papier i układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia

Bajeczna Kuchnia
Francuskie tosty w otrębach z jagodowym serkiem i bananami. Pyszne śniadanie pełne smaku i barw. 178

Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 6 kromek chleba tostowego 2 jajka 1/2 szklanki zimnego mleka 2 łyżeczki otrąb orkiszowych 1 łyżeczka cukru wanilinowego 4-5 łyżeczek masła 250 g chudego twarogu 4 łyżki jagód (opcjonalnie borówek(...)jednego wlewamy 1/2 szklanki mleka. Do mleka dodajemy 2 łyżeczki otrębów orkiszowych, mieszamy. Do drugiego talerza wbijamy 2 całe jajka, dodajemy łyżeczkę cukru wanilinowego, roztrzepujemy widelcem. Kromki z chleba tostowego maczamy z obu stron najpierw w mleku z otrębami, a następnie w jajku. Nie moczymy chleba zbyt długo, aby nam się nie rozpadł. Na patelni rozpuszczamy około 1-2 łyżeczek

Słodkie okruszki
Domowe bułeczki z dodatkiem serka. Puszyste i pyszne bułeczki domowe. 155

smarowanych ulubioną konfiturą… Czasem nie ma nic lepszego. Zachęcam Was serdecznie do pieczenia domowych bułeczek. Ich wykonanie nie jest trudne. Smak moich bułeczek dodatkowo wzbogaciłam przyprawą do pieczenia chleba Raflex . Dzięki temu stały się jeszcze lepsze. Takich bułeczek nie znajdziecie na sklepowych półkach. Domowe bułeczki z dodatkiem serka. Puszyste i pyszne bułeczki domowe(...)mleka + 1 łyżka do posmarowania bułeczek 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego (u mnie serek 0% tłuszczu) 1 jajko szczypta soli 2 łyżki masła 3 łyżeczki przyprawy do pieczenia chleba Raflex Przygotowanie Do garnka z grubszym dnem wlewamy mleko i dodajemy 2 łyżki masła. Podgrzewam na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła, mieszając. Zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia

Słodkie okruszki
Wytrawny chleb z cukinią na drożdżach 87

Pyszny, nieco wilgotny i bardzo długo utrzymujący świeżość chleb. Z dodatkiem dużej ilości nasion słonecznika i czarnym sezamem z zewnątrz. Mocno chrupiąca skórka i bardzo mięciutkie wnętrze. Pierwsze pół bochenka zjedliśmy jeszcze na ciepło wiedząc, iż tak nie wolno! W pierwszej chwili pomyślałam, że zamiast pysznego chlebka wyszedł zakalec ale jak się okazało musi chwilę po upieczeniu odstać. Jest niesamowicie(...)przekładam do ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia do momentu aż ciasto wypełni całą formę. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Chleb piekę w podanej temperaturze przez 55- 60 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia zwiększam temperaturę do 250 stopni, by chleb się pięknie zarumienił. Upieczony bochenek wyciągam z formy i studzę

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania