przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:236/867)

chrupiąca ciabatta, chleb z zielonymi oliwkami 152

ciabatta z oliwkami Lekki pszenny chleb, podany nawet w pochmurny jesienny dzień z pewnością poprawi nasz nastrój. A jego złocisto brązowa, chrupiąca skórka, przywoła wspomnienia ciepłej, słonecznej Italii. Jest to specyficzny drożdżowy wypiek, który podobnie jak nasz chleb, wymaga sporządzenia kilka godzin wcześniej  zaczynu składniki na zaczyn 10 g drożdży 200 g mąki pszennej 200 ml wody składniki(...)chleby ciabatty 600 g mąki pszennej 200-250 ml wody 6 łyżek oliwy 4 łyżki mleka 10 g drożdży 1 łyżeczka soli garść zielonych oliwek sposób wykonania Do miski wsypujemy składniki zaczynu, pokruszone drożdże, mąkę pszenną, zalewamy całość letniej wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy resztę mąki, cztery łyżki oliwy ( dwie

Miód i pieprz
MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE 137

smarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem. Możecie je posypać dowolnymi ziarnami lub makiem. Piekłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  około 15 minut w temperaturze 190 stopni. SMACZNEGO! Polecam upiec chleb. CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA CHLEB WIELOZIARNISTY

potrawyregionalne
RAGU Z KACZKI Z MAKARONEM I PANGRATTATO 238

jedząc ją w ten tradycyjny sposób, po raz kolejny stwierdziłam, że pora coś zmienić. Zamieniłam tę piękną kaczuszkę na ragu. Podana z makaronem i pangrattato czyli kruszonką z czerstwego chleba  i chrupiącej skórki z kaczki  zaprezentowana zostanie w zupełnie nowej odsłonie. Składniki: kaczka  1-2 szt. jabłek 4-6 ząbków czosnku świeże gałązki tymianku  sól świeżo(...)zmielony czarny pieprz oliwa Składniki na pangrattato: 1-2 kromki czerstwego chleba chrupiąca, upieczona skórka z kaczki 1 ząbek czosnku sól do smaku Składniki na sos: 1 większa cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz powstały z pieczenia kaczki 300 ml  czerwonego wytrawnego wina 800 ml pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego 100 g rodzynek 2-3 garście startego parmezanu

potrawyregionalne
Sałatka z kurczakiem i grzankami 292

składniki: sałatka 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 średnia główka sałaty lodowej 300 g pomidorków koktajlowych zioła włoskie olej do smażenia 1 jajko bułka tarta 6 kromek czerstwego chleba 1 łyżka masła sos 7 łyżek jogurtu 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu, dałam keczup z cukinii przyprawa do sałatek Piersi z kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa lub pokroić(...)paski. Dokładnie oprószyć ziołami włoskimi. Następnie kawałki mięsa panierować w jajku i bułce tartej.  Usmażyć na złoty kolor i odstawić do wystudzenia. Z chleba odkroić skórki a miąższ pokroić w średnią kostkę. Na patelni roztopić masło, do smaku dodać odrobinę ziół włoskich.  Następnie wrzucić pokrojony w kostkę chleb i przyrumienić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidorki koktajlowe

Monia miesza i gotuje
Największe żywieniowe mity cz. 1 224

przeciwdziała zaparciom. Mit 2: Pieczywo tylko ciemne Wspomniałam już o tym przy okazji węglowodanów. Najzdrowsze pieczywo to takie upieczone z mąki żytniej lub razowej, najlepiej na naturalnym zakwasie. Taki chleb zawiera cenny błonnik, witaminy z grupy B i składniki mineralne. Wybierając pieczywo powinniśmy kupować je w zaufanych piekarniach. Niestety, producenci często oszukują dodając do jasnej mąki karmel, który barwi chleb(...)przez co ten sprawia pozory tego ,,ciemnego" i ,, zdrowego". Nie dajmy się oszukać! Prawdziwie razowy chleb jest ciężki, lekko ,,gliniasty" i ma szarobrązowy kolor. To w nim znajdziemy wszystkie wartościowe składniki m.in.: witamina E, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, magnez cynk, miedź, a także błonnik.   Jednak z błonnikiem, jak ze wszystkim innym nie należy przesadzać

Kuchnia Ellie
koreczki z pieczenią 133

przyjęcia. Zrobimy je w kilka chwil ze składników, które akurat mamy w domu.. Ja do ich użycia wykorzystałam domową pieczeń  z tego przepisu.   Składniki: 2 kromki chleba żytniego 2-3 listki sałaty strzępa kilka  czarnych oliwek kilka pomidorków koktajlowych  2 grube plastry pieczeni 2 ogórki konserwowe 2-3 łyżki sosu tatarskiego Pomidorki pokroić w połówki(...)ogórki w plastry. Z chleba odciąć skórkę, kromki posmarować sosem tatarskim i pokroić w kwadraciki. na każdym ułożyć po kawałku sałaty. Pieczeń pokroić na kwadraciki wielkości z tych z chleba i ułożyć na sałacie. Następnie układać ogórki, pomidorki i oliwki, przebić wykałaczką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem 189

Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem na bazie mąki gryczanej, ryżowej i ziemniaczanej. Dobry dla osób uczulonych lub unikających glutenu, ale nie tylko! Polecam upiec taki każdemu, bo nie tylko jest wyjątkowo zdrowy, ale także wyjątkowo prosto się go robi – wystarczy wymieszać składniki łyżką. Nie ma potrzeby zagniatania. Jedyna niedogodność to czekanie na wyrośnięcie i upieczenie. A jaki jest(...)jest bezglutenowy. Mąka gryczana nadaje mu charakterystyczny smak, ale mi przypadł on nawet do gustu – jeszcze bardziej spodobał się mojemu mężowi, który po nocy podjadał jeszcze ciepły bochenek. Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem: 2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi) 2 szklanki lekko ciepłej wody 1/2 szklanki ziaren

Poezja smaku
Chrupiący lunch z sadzonym jajkiem i warzywami w ziołowo-musztardowym sosie (na bazie oleju lnianego) 198

wszystko po przegryzieniu uzupełnia płynne żółtko. Jak dla mnie jest, to wspaniała propozycja na lunch, śniadanie, kolację... Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: (na 2 kanapki) 6 kromek chleba tostowego pszennego (można również użyć np. pełnoziarnistego) 2 duże liście sałaty 2 jajka klasy M 2 rzodkiewki 1 pieczarka 3/4 łyżki oleju lnianego 1/2 łyżeczki musztardy stołowej szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej(...)soli około 2 łyżeczek masła Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy sos: W szklaneczce łączymy olej lniany z musztardą i przyprawami (słodką papryką, cytrynowym pieprzem). Odstawiamy na czas przygotowania kanapek. Przygotowanie kanapek: Chleb tostowy zapiekamy krótko w tosterze. Ma być rumiany i podpieczony, ale nie może być zbyt twardy i kruchy. Liście sałaty tniemy na paski lub drobniej. Układamy je na dwóch kromkach

Słodkie okruszki
Dynia hokkaido z nadzieniem chlebowo mięsnym 154

dynia hokkaido 300 g mięsa mielonego pół cebuli 3 ząbki czosnku 4 kromki chleba ok 75g 100 g sera żółtego (twardego) szczypta mięty szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy tureckiej lub innej do mięs mleko do namoczenia chleba Dynię umyć, odciąć korzonek tworząc przykrywkę. Wyciąć miąższ by dostać się do gniazda nasiennego. Wyjąć przy pomocy łyżki(...)wszystkie ziarna i oczyścić wnętrze. Mięso włożyć do miseczki, dodać przyprawy, starty ser, posiekaną cebulę i czosnek. Troszkę miąższu dyni który uzyskaliśmy przy wycinaniu również zetrzeć na tarce. Chleb namoczyć przez chwilę w mleku i nie odciskać. Ugnieść dobrze mięsno chlebową masę i nadziać dynię do pełna. Przykryć pokryweczką z korzonkiem, następnie całą dynię nasmarować oliwą i zawinąć w folię

Gotowanie jest łatwe
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z figami i śliwkami 160

minut potem dodać owoce. Piec w piekarniku o temp. 220 st C około 40 minut. Gotowe ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Mieszanki mączne do samodzielnego przyrządzenia chleba i ciast bezglutenowych  W 1984 roku firma CELIKO jako pierwsza w Polsce uruchomiła produkcję pełnej gamy mieszanek dietetycznych takich jak: mieszanka do wyrobu chleba i ciast  (wyprodukowane specjalnie(...)planem, 7.Opracowanie i prowadzenie dokumentacji systemu HACCP dotyczącej etapów jego wprowadzania oraz ustalenia sposobu rejestrowania i przechowywania danych oraz archiwizowania dokumentacji systemu. **** Godny polecenia bardzo bogaty asortyment mieszanek bezglutenowych: chleb ryżowy - torebka 200 g; ciasto drożdżowe - torebka 200 g; ciasto makaronowe - torebka 200 g; ciasto biszkoptowe - torebka 200 g; ciasto kruche - torebka 200 g; proszek do pieczenia - torebka

ClauditteMissCooking
Mole Poblano z czerwonym ryżem 173

przerazone, poniewaz byly to bardzo beidny zakon i siostry nie wiedzialy co przygotowac na przyjecie wielebnego. Ostecznie wrzucily  do garnka to co mialy, czyli papryczki chili, przyrpawy, stary chleb, orzechy i nieco czekolady, nastepnie zabily i ogotowaly starego indyka i polaly go powstalym sosem. Ponoc arcybiskup zajadal sie tym przysmakiem, ktory bardzo mu smakowal. Nowoczesne mole jest potrawa(...)lyzeczka mielonego cynamonu, można uzyc pol laski 2 ziarenka ziela angielskiego 0,25 lyzeczki tymianku 0,25 łyżeczki majeranku puszka krojonych pomidorów 250g przecieru pomidorowego (passata) 2 kromki chleba 75g gorzkiej czekolady (74%) 200ml bulionu z kurczaka sol 2 lyzki sezamu do posypania dwie piersi z kurczaka lub indyka, mogą być tez inne kawałki kurczaka np. udka upieczone, usmażone

Codzienne Gotowanie
Muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką 170

mięsa mielonego (u mnie z szynki)   1 jajko   1 duża cebula   1 marchew   1 ząbek czosnku   miąższ z 2 kromek chleba   1/2 papryki   15 dag pieczarek 5 dag drobno startego żółtego sera   2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki keczupu(...)łyżki posiekanej papryki czerwonej 1. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tartce, pieczarki i paprykę drobno pokroić. Wszystko zeszklić na maśle, podlac wodą i poddusić soląc do smaku. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, warzywami i startym serem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i przyprawami. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk

Kto ugości moich gości?
Chleb dyniowy z garnka żeliwnego 147

ostatnim czasie dawno nie zachwycił mnie tak chleb jak ten. Przez dodatek dyni nie tylko ma wspaniały kolor ale cudowny miąższ. Oczywiście dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym ma cudownie chrupiącą skórkę Piekę go praktycznie co drugi dzień.  Mam  nadzieje, że nie zabraknie mi musu z dyni, bo jak tak dalej pójdzie to zapasy które zgromadziłam na zimę szybko(...)przekładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy folią niezbyt szczelnie na ok. 45- 60 minut do podwojenia objętości. W między czasie nagrzewamy garnek żeliwny wraz pokrywą do 230 C. Gdy chleb będzie już gotowy posypujemy go mąką i ostrożnie przenosimy wraz z papierem do pieczenia do gorącego garnka. Zamykamy pokrywę i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 210 C i pieczmy

Delicious Titbits
Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka 232

jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa moczy się je w sosie nabierając nimi małe kęsy. Można jeść oczywiście widelcem, ale nabierane chlebem smakują jakoś inaczej, smakowiciej po prostu. Potrawę przygotowuje się w dużym płaskim rondlu lub patelni i w nim podaje się na stół. Potem można nakładać sobie porcje na własny talerz(...)żółtko stwardnieje od spodu. W razie potrzeby więc podważyć zbyt długo ścinające się białko by to przyspieszyć. Gotową potrawę posypać posiekana natką pietruszki lub kolendry. Podawać z płaskim chlebem (lub innym). U mnie z tureckim płaskim chlebem pide. Jak go zrobić znajdziesz tutaj . Patelnię z duszonymi pomidorami i papryką oraz z sasadzonymi w nich jajkami wystawiłam na dwór. Wpadli dziś

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zapiekanka chlebowa z boczkiem podana z nutą meksyku 192

idealna propozycja na każdą porę dnia. Ja swoją przygotowałam w ramach drugiego śniadania. Sycąca, łatwa i tania propozycja. Spróbujcie. Składniki: (dla ułatwienia składniki na 1 zapiekankę) 3 kromki chleba tostowego * 1 grubszy plaster boczku wędzonego - około 1 łyżki po pokrojeniu w kostkę 1 czubata łyżeczka sosu salsa mexicana Folwark 1 jajko klasy M 1 łyżeczka posiekanej pory * do przygotowania nadaje(...)się zarówno świeży, jak i czerstwy chleb tostowy (u mnie czerstwy) Przygotowanie: Bierzemy 3 kromki chleba tostowego, obcinamy skórki i lekko rozwałkowujemy kromki. Kromkami obkładamy dno i boki foremki do większych babeczek. Boczek kroimy w kostkę. Następnie układamy go w środek chlebowej babeczki. W miseczce mieszamy sos salsa mexicana z jednym jajkiem. Następnie wylewamy naszą masę na boczek. Powinna przykryć

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania