przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:240/867)

Zakwas na barszcz 124

przygotować kilka - kilkanaście dni wcześniej a smak barszczu jest przepyszny. SKŁADNIKI: 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra WYKONANIE: Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami(...)czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym (najlepiej z organzy) woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni. Po tym czasie wyjmujemy chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu

Pyry na Gaz
Szpik – masło bogów 315

użyj ust i języka, żeby wyssać szpik z miejsc niedostępnych dla łyżeczki. Niektórzy także posługują się pałeczkami, żeby wydobyć ostatnie kawałeczki szpiku z zakamarków kości. Dla osoby wychowanej na chlebie i chudziutkim mięsie ten smak może być na początku trudny. Jednak dzieci go uwielbiają – im mniejsze, tym bardziej. Możesz szpik dać nawet niemowlęciu (od około 9 miesięcy), tylko(...)żadnych skomplikowanych przypraw – z samą solą jest tak pyszny , że nie bez powodu nazywany jest masłem bogów . Najlepiej zjeść sam szpik łyżeczką bez dodatków, ale możesz nim posmarować chleb paleo (tylko taki o łagodnym smaku, bez przypraw, np. Chleb paleo z mąki migdałowej) , świetnie też do niego pasuje zielona sałatka przyprawiona sokiem z cytryny. Szpik nie zawiera w ogóle

PaleoSMAK
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 197

opcjonalnym serem), praktyczniejszą (bez świeżej bazylii) i smaczniejszą (z suszonymi pomidorami) wersję pesto . Pesto to nie tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno(...)składzie nie ma świeżej zielonej bazylii, możesz mieć wszystkie składniki pod ręką w domu i w błyskawicznie przygotować pesto, kiedy tylko przyjdzie na to ochota. Zobacz też przepis na chleb, który w składzie zawiera to właśnie pesto : Chleb paleo śródziemnomorski . Tradycyjne przepisy na pesto zawierają orzeszki piniowe, które nie dość, że są drogie, to jeszcze zawierają ogromne ilości tłuszczów wielonienasyconych

PaleoSMAK
Zdrowsze tosty francuskie 108

Tosty francuskie w zdrowszej odsłonie :) Zamiast tostowego – chleb żytni. Zamiast cukru – ksylitol. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  kilkanaście minut Ilość porcji:                 2 Wartość kaloryczna:   330 kcal Składniki(...)kromki chleba żytniego ·          1 jajko ·          ¼ szklanki mleka ·          1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wanilii w innej postaci ·          3-4 łyżki ksylitolu lub cukru do smaku

Bazując na smaku
Chleb dyniowy 104

Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy  pozostałą letnią wodę, puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto.  Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.  Chleb przekładamy do trzech keksówek (31 x 12 cm.) wyłożonych papierem  do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte  chleby smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstawiamy do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut.  Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce

Bajeczna Kuchnia
Bułeczki z pieczarkami 223

Zdjęcie nie zbyt piękne, ale nie było czasu na zrobienie innego..Jakiś czas temu znalazłam przepis na chleb bez zagniatania ..z tego samego ciasta można zrobić i chleb i bułeczki i pizzę itd..Zaciekawił mnie sposób przygotowania i to, że ciasto można przechowywać w lodówce nawet 14 dni,a w razie potrzeby wystarczy odkroić lub oderwać potrzebny kawałek ciasta(...)dokładnie obtoczyć go w mące,następnie uformować chleb lub bułki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny.Ja ciasto zrobiłam wieczorem..według przepisu miało rosnąć przez 2 godziny ,a potem należało wstawić je do lodówki.U mnie rosło chyba krócej, nie wiem...wiem , że zasnęłam ..a mąż wrócił z pracy z drugiej zmiany i obudził mnie

Moje domowe kucharzenie
Tosty z serem i pieczarkami 150

Chcecie pobyczyć się wieczorem przed telewizorem z pyszną i kaloryczną przekąską w ręku? Polecamy klasyczne tosty, które potrafi przygotować każdy:) 25 min 4 tosty składniki: 8 kromek chleba tostowego masło 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 4 kawałki szynki (nam najbardziej smakuje konserwowa) 8 kawałków żółtego sera sól, pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie ketchup majonez wykonanie: Pieczarki kroimy w paski(...)cebulkę w piórka. Dusimy razem na łyżce masła lub oliwy przez ok. 10 min doprawiając do smaku słodką papryką. W międzyczasie, dwie kromki chleba smarujemy masłem i składamy posmarowanymi powierzchniami do siebie. Z wierzchu układamy warstwowo kolejno: ser żółty, wędlinę, posypujemy ziołami, pieprzem i solą. Nakładamy pieczarki i cebulę, a wszystko nakrywamy drugim plasterkiem żółtego sera. Rozgrzewamy patelnię (nie używamy

Ania i Marcin gotują
13 przesądów kulinarnych w Piątek 13-tego 211

rozsypaną sól najlepiej zadziałać solą. Metoda a'la „klina klinem”. Weź garść w prawą rękę i sypnij przez lewe ramię, podobno licho pierzcha gdzie pieprz rośnie.     3). Chleb   To info dla tych, którzy mają w zwyczaju robić dziury w chlebie, wybierając miąższ ze środka.  Takie dziury symbolizują trumnę i niechybną śmierć , a patrzenie przez te otwory(...)spotkanie z kociołkami piekielnymi . Lepiej więc dla pewności zaznaczyć znak krzyża na chlebie.   4). Czosnek   Nigdy nie wiadomo, czy mijany właśnie dziadek o przymilnym uśmiechu nie skrywa tajemniczych, vampirzych mocy. A laseczka, którą się podpiera, nie jest tylko zbędnym rekwizytem.  Na wszelki wypadek kanapka z czosnkiem przed wyjściem na miasto nie zaszkodzi, a wręcz może uratować życie

Grunt to przepis!
Grzybowa pieczeń z sosem grzybowym 146

mięsa mielonego z łopatki 400 g ugotowanych grzybów 1 cebula olej do smażenia sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta estragonu łyżeczka majeranku natka pietruszki 2 jajka 2 kromki chleba bez skórki mleko do namoczenia chleba na sos 1 łyżka sproszkowanych suszonych grzybów 150 ml śmietany łyżka mąki pół cebuli sól pieprz estragon. Grzyby drobno posiekać, można przy pomocy blendera, dodać(...)mięsa. Cebulkę posiekać w kostkę i przyrumienić na patelni, dodać do mięsa, następnie przyprawy jajka i chleb namoczony w mleku i lekko odciśnięty, natkę pietruszki drobno posiekaną i porządnie wymieszać. Nałożyć do foremki (keksówki) ja użyłam silikonowej. Wyrównać powierzchnię łyżką. Piec ok godzinę w temp 190 st. sos; W małym rondelku przyrumienić drobno posiekaną cebulkę na łyżeczce oleju, dodać grzyby

Gotowanie jest łatwe
Prosty chleb ziołowy 75

Swoją przygodę z pieczeniem chleba postanowiłam rozpocząć od czegoś sprawdzonego i prostego. Po przejrzeniu kilku książek i bloga White plate wybór padł na podstawowy chleb pszenny na drożdżach. Do jego upieczenia nie wykorzystywałam żadnego specjalistycznego sprzętu jak maszyna do pieczenia czy specjalne garnki. Ciasto wyrabiałam ręką, rosło o własnych siłach na grzejniku a piekłam w zwykłej foremce keksówce w piekarniku(...)Chleb wyszedł rewelacyjny - w środku miękki i puszysty z apetyczną chrupiącą skórką. Teraz pora na kolejne eksperymenty. Ich efekty zaprezentuję już wkrótce

Milion Smaków
Chleb orkiszowy z łososiem,pastą oliwkową i winogronami 114

Dziś mamy Święto, dlatego też wszyscy w domu. Można zjeść razem coś pysznego ! U nas dziś świeży, pieczony w domu chleb z pysznymi dodatkami. Składniki na chleb 500 g mąki- orkiszowa typ 2000 i żytnia typ 720 w nierównym proporcjach, ważne by było dokładnie 500 g całości 10 g drożdży świeżych lub 4 g drożdży suchych 300 ml wody – ciepłej(...)wierzchu. Wstaw do nagrzanego do 220-230 stopni piekarnika i wypiekaj tak 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz dalsze 35 minut. Odstaw do wystudzenia. Pokrój chleb na kanapki. Każdą posmaruj pastą oliwkową. Można kupić gotową. Połóż łososia na wierzchu, dodaj paprykę w pokrojoną w paseczki paprykę oraz winogrona. Dosmacz glassą sojową z octem balsamicznym...i śniadanie

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb marchwiowy - Listopadowa piekarnia 150

miesiąc Piekarenka zaprasza wszystkich chętnych którzy w tym samym niemal czasie pieką a dokładnie w tym samym czasie publikują swoje wypieki. Amber ten chleb dla nas znalazła i dzięki wielkie jej za to, [ klik ] Pierwszy tydzień listopada rozpieścił nas piękną pogodą i dlatego chleb marchwiowy pasuje do niego jak ulał, jest bardzo słoneczny i bardzo pyszny, polecam. Chleb marchwiowy

Moje Małe Czarowanie
Włoska sałatka z tuńczykiem ,kukurydzą, awokado i kozim serem 142

kolację i to pózno...to widać gołym okiem, z oświetlenia sztucznego na zdjęciach, którego...nie mogę strawić. Sałatka jest szybka, dla głodomorów to zaręczam...można ją zjeść bez chleba! Ale ja bez chleba jakoś nie mogę! Składniki -mieszanka sałat, przynajmniej 5 rodzajów -zielone oliwki lub każde inne -puszka duża tuńczyka w oliwie z oliwek -ser kozi lub owczy tarty -puszka(...)kozi, paprykę. Wsyp kukurydze i tuńczyka. Dodaj oliwy z oliwek, szczyptę soli. Wyłóż na półmisek- u mnie  Porcelana Bogucice Dosmacz zygzakami glassy sojowej z octem. Polecam do tego chleb włoski. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa krem z pieczonych ziemniaków 152

zupy za każdym razem potrafią mnie zaskoczyć. Dzisiaj więc niby taka tam zwykła kartoflanka. Ale to tylko pozory. To genialny krem z pieczonych ziemniaków. Z dodatkiem grzanek z suchego chleba smakuje rewelacyjnie.       Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków przyprawa czubryca czerwona 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego (np. z TEGO przepisu) 1 łyżeczka rozmarynu 3 ząbki czosnku sól, pieprz

Marder&Marder Manufacture
Smalec z gęsi z cebulą, jabłkiem i majerankiem 212

Smalec w najróżniejszych postaciach był kiedyś obecny chyba w każdym domu. Panie wymyślały dodatki i przyprawy, a panowie zajadali się najprostszymi, ale jakże pysznymi kanapkami. Wystarczyło pajdę chleba przesmarować grubo smalcem z chrupiącymi skwarkami, położyć kawałek kiszonego ogórka i rarytas gotowy. Dziś tradycja wytapiania smalcu powoli zanika. W dużym stopniu związane jest to z coraz częstszym odchodzeniem od spożywania mięsa(...)gotowe. Pyszne smarowidełko na pewno zachwyci. Taki smalec można wykorzystać także to polania ziemniaków czy pierogów. Nie trzeba robić wielkich zapasów, wystarczy słoiczek lub niewielka miseczka. A zajadając się chlebem z takim pachnącym smalcem pomyślcie o naszych dziadkach, dla których był to przysmak nad przysmaki. Do dzisiejszego smalcu wykorzystałam tłuszcz, jaki wykroiłam z gęsi i kawałki skóry. Szkoda mi było

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania