przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:246/867)

Omlet z serem korycińskim (z sercem) 120

Omlet z serem korycińskim Składniki: - 3 jajka - 1 czubata łyżka mąki pszennej - 2 łyżki mleka - przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, suszona bazylia i oregano dodatki: - 2 kromki chleba bez skórki - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) - cebula czerwona, pomidor i sałata do dekoracji - margaryna do smażenia Przygotowanie: W misce roztrzepuję jajka z mlekiem(...)mąką oraz przyprawami. Z chleba oraz sera korycińskiego wycinam serca. Na patelni z rozpuszczoną margaryną podsmażam chleb. Gdy się zarumieni, przewracam na drugą stronę. Pomiędzy układam ser i zalewam całość masą jajeczną. Podczas smażenia podnoszę boki, aby całość płynna się podsmażyła. Na talerzu rozkładam sałatę, na to przekładam gotowy i ciepły omlet. Na środek kładę plaster pomidora, a na serze

Kuchnia co dnia
Omlet z marynowanymi grzybkami 166

Omlet z marynowanymi grzybkami Składniki: omlet: - 3 jajka - 2 łyżki mleka - 1 czubata łyżka mąki pszennej - szczypta suszonej bazylii - sól Trufle Royal Brand   dodatki: - 3 kromki chleba - marynowane grzybki - szczypior - margaryna roślinna do podsmażenia Przygotowanie: Z chleba odkrawam skórki i wycinam małe trójkąty. Podsmażam go na rozgrzanej patelni z margaryną. W tym czasie jajka wrzucam do miski i dodaję(...)resztę składników na omlet . Jaja roztrzepuję trzepaczką. Zarumieniony chleb przewracam na drugą stronę i zalewam masą jajeczną. Co jakiś czas podważam boki, by spłynęło tam nieścięte jeszcze jajko. Wierzch posypuję grzybkami marynowanymi. Gotowy omlet przekładam na talerz i dekoruję szczypiorem

Kuchnia co dnia
Jajko sadzone na grzance 92

Śniadanie na ciepło w 10 minut. Jajko sadzone na zapiekanej kromce chleba. Składniki na 1 porcję: 1 kromka chleba 1 jajko 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Czosnek obrać, przekroić na pół i natrzeć nim kromkę chleba. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec 8 minut

Moja Galeria Smaku
III Targi Książki Kulinarnej 167

Kopik z Browaru Kigpin i Paweł Lachowicz z Kukbuk.  Ciekawe odkrycia tegorocznych Targów Książki Kulinarnej ;): Anima z Birrficio Belgrano i piwa z browaru Kingpin. Piotr Kucharski, autor książki "Chleb. Domowa piekarnia", opowiadał o tym jak udoskonalić pieczenie chleba naszego powszedniego, rozdawał autografy, uśmiechy, chleb z masłem i zakwas :) Jak pić prosecco i z czym je podawać na przykładzie

SzczyptaSmaQ
Chleb aksamitny z ricottą i koperkiem 116

Chleb z dodatkiem ricotty długo zachowuje świeżość, dlatego często wracam do tego przepisu. Mięciutki, wilgotny .... wspaniały :) Ostatnio coraz częściej mam w kuchni pomocnika ;) przepis Liski Składniki   500 g mąki pszennej typu 650 20 g świeżych drożdży 250 g sera ricotta, schłodzonego 100 g miękkiego masła 25 g cukru + 1 łyżeczka 1 duże jajko 1,5 łyżeczki soli(...)przekładamy do keksówki o wymiarach 30x11. Spryskać wierzch oliwą. Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Piekarnik zaparować (spryskać go wodą) Wyrośnięty chleb naciąć wzdłuż ostrym nożem. Wstawić do piekarnika. Piec 40 minut. Chleb wyjąć z keksówki i studzić na kratce

Delicious Titbits
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 155

typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się w razowy chleb lub wafle ryżowe. Do smarowania możesz użyć awokado, na to plaster pomidora, ogórka i trochę przypraw. Unikaj konserw, mielonek, pasztetów czy gotowych past kanapkowych. To bezwartościowe jedzenie, które sprawi że zamiast(...)jabłka - to błyskawiczna przekąska, idealna na podróż czy szybkie drugie śniadanie przed zwiedzaniem. Serek wiejski - otwierasz wieczko i możesz jeść prosto z opakowania, do tego np. 2 kromki chleba razowego i śniadanie mamy z głowy. Płatki owsiane - zalej ja wieczorem mlekiem, rano tylko dodaj owoce i gotowe - nie musisz gotować Bakalie - kup paczkę mieszanki studenckiej i podjadaj w ramach przekąski

Powiedz dietom nie
Drożdżowy chleb bez zagniatania 160

naczynie i umieszczamy w nim ciasto łączeniem do góry. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15- 20 minut aż chleb ładnie się zarumieni. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :) Chleb inspirowany jest przepisem ze strony ' Przepis na chleb

My Culinary Art
Chlebki do koszyczka. 161

było by Święconki bez małych, pachnących bochenków chleba. Ja swoje chlebki wypiekam na tydzień przed Świętami i mrożę, wyjmuję z zamrażarki na dzień przed święceniem, by zdążyły odmarznąć. W ten sposób mam zarówno pyszny, swojski chlebek w koszyczku i dość siły by świętować. Prawdę powiedziawszy składniki na te chlebki są takie same jak na chleb do żurku , z tą różnicą(...)tych małych chlebków nie glancujemy. I to jest właśnie moja tajemnica, przygotowuję ciasto z podwójnej liczby składników i za jednym zamachem wypiekam chleby na żurek i te małe chlebki do koszyczka.      Jako że mam mały koszyczek to i chlebki muszą być malutkie, są troszeczkę większe od jajek, więc się pięknie prezentują w koszyczku :-) Z podanej porcji otrzymamy

Rozpustne gotowanie
Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym, czyli nasze danie a'la chińskie 165

Dzień jest niestety za krótki, czasu ciągle za mało. Madzia śpi, jeden kot śpi, drugi kot poleciał gdzieś pohasać, a ja robię co trzeba. Czyli dokarmiłem zakwas (po południu chleb z niego będę piekł), wyrobiłem ciasto na chleb pszenny na drożdżach i teraz sobie ten chleb wyrasta spokojnie (zaraz idę wyrabiać ciasto na kolejne dwa - na grilla jedziemy i trzeba

Marder&Marder Manufacture
Pomidorowy chlodnik z chrupiacym boczkiem i grzankami 95

przygotowania: 30 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 1000 g dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe) 3 łyżki serka śmietankowego 1 łyżeczka soli morskiej pieprz 4 plasterki boczku 4 kromki chleba tostowego 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta chili listki bazylii Wykonanie: Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 30 sekund. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy(...)części i wkładamy do blendera. Dodajemy do nich serek i dokładnie blendujemy. Chłodnik solimy i pieprzymy, mieszamy i wkładamy do lodówki. Boczek smażymy na suchej patelni, aż do zrumienienia. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy szczyptę chili, wrzucamy chleb i smażymy na małym ogniu, aż grzanki będą chrupiące. Chłodnik wlewamy na talerze, na wierzchu układamy chrupiący

Kulinarne przygody Gatity
domowy chleb wieloziarnisty z mąki krupczatki 132

pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych mąką foremek. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 mi. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy odgłos, gdy się w niego postuka

Domowy Smak Jedzenia
Weekend z gryka czyli Salatka z kaszy gryczanej troche na slodko :) 158

się z tym, żę trzeba jeść posiłki poza domem. Może Was to zdziwi ale od tego też się odzwyczaiłam. Kanapki, kanapki, kanapki, i mam dość kanapek choćby z najlepszym chlebem i dodatkami! Dziś tez wybywam i postanowiłam zrobić sobie na tę okoliczność sałatkę. Proste smaki i zaskakujące połączenie. Przepis z książki "Kipi Kasza". U mnie z połowy porcji poniższej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem 293

ktoś ma ochotę upiec chcleb, to podane proporcje zostały dobrane na dwa bochenki pieczone w prostokątnych kilogramowych foremkach (używam stalowych o wymiarach ok. 23x10x8 cm, mogą być ciut większe). Chleb trzeba piec dwa razy dłużej niż bułki, około 40 minut. Dzięki zakwasowi żytniemu bułki są odrobinę bardziej wytrawne. Zakwas oraz mała wkładka w postaci mielonego siemienia lerkko przyciemniły miękisz, który

Grahamka, weka i kajzerka
Hummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymi. 189

Kocham niedzielne śniadania. Staram się przygotować poranną ucztę. Świeży chleb, sałatka, świeże sezonowe warzywa i pasta do chleba. Robiłam hummus tradycyjny kilkanaście razy i zawsze mi czegoś w nim brakowało, a to czosnku za dużo, a to za mało doprawiony, w końcu za bardzo...  Postanowiłam więc, że nie ma co, trzeba stworzyć hummus, który będzie smakował wybornie na chlebie

Apetyt na Zielone
Tak po prostu Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami 266

Zachciało się nam coś całkowicie zwyczajnego :) Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 kromki chleba z amarantusem (może być bułka kajzerka) 1 jajko sól, pieprz, bułka tarta, olej ogórki gruntowe świeży koperek jogurt naturalny sól pieprz młode ziemniaki Mój mąż czekał na te kotlety prawie 6 lat:P Chleb bez skórki(...)zalać wodą, odstawić do namoczenia na około 10 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę pokrojoną w kosteczkę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętym chlebem. Wszystko dobrze wymieszać aż nie będzie przywierać do dłoni.  Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety.  Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Smażyć do zarumienienia

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania