majeranek, bazylia zwykła, czerwona i cytrynowa, oregano i krwiściąg) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Do podania tarty żółty ser (rozpuszczający się) chleb Do dużego garnka wlewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na gorący tłuszcz. Oczyszczamy z nasion i kroimy papryki w kostkę, kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy do garnka. Kroimy(...)garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i drobno pokrojony czosnek. Dusimy aż warzywa będą miękkie a sos trochę zgęstnieje. Dziś leczo podałam w żytnim chlebku. W internecie są przepisy na chleb do żurku, ja jednak poszłam na łatwiznę i swój kupiłam mrożony w sklepie. Tuż przed podaniem opiekamy chleb w piekarniku aż będzie chrupiący, wypełniamy gorącym leczo, posypujemy tartym serem i przykrywamy
les mirabellesPrzerabiałam wiele rodzai serników, ale zawsze były na słodko. Konkurs zmobilizował mnie do wymyślenia czegoś co nie będzie tendencyjne i takie jak zawsze. Czyli sernik wytrawny na spodzie z chleba Wasa przypadł nam bardzo do gustu. Składniki na spód: 150 g chleba Wasa (u mnie pomieszane Original i wieloziarniste ) 80 g roztopionego masła (Polskie Mlekovita) 1 małe jajko Składniki(...)jajka 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej sól, biały pieprz do smaku Polewa śmietankowa: 180 ml śmietany 18% (Polska Mlekovita) sól, sok z cytryny do smaku Wykonanie: Chleb Wasa mielimy w blenderze do momentu uzyskania pisaku, dodajemy roztopione masło i jajko. Całość dokładnie razem miksujemy i wylepiamy tym dno tortownicy ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego
Malinowe Pocałunkiosoby około 700-800 g łososia norweskiego marynata: 2 pomarańcze 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku sól, pieprz cytrynowy kruszonka: 4 kromki lekko czerstwego chleba pszennego 3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól sałatka z botwinki: pęczek liści botwinki 2 pomarańcze ok. 1/3 główki(...)łososia należy pokroić w kawałki. Na płaskie naczynie wylewamy połowę marynaty, na tym układamy rybę i zalewamy resztą marynaty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. 2. Przygotowujemy kruszonkę: Chleb rozdrabniamy na drobne kawałeczki. Masło roztapiamy, dodajemy pokruszony chleb i smażymy do czasu jego zarumienienie i uzyskania chrupkości. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny oraz sól
Jadło i czytadłoJajko zapieczone w chlebie tostowym. Bardzo smaczna, szybka przekąska, błyskawiczne śniadanie, czy kolacja. Polecam :) Składniki - chleb tostowy - jajka ( najlepiej małe ) - zielona cebulka lub szczypiorek - masło - domowa wegeta, mielona papryka - sól, pieprz ( opcjonalnie ) Wykonanie Rozgrzewamy opiekacz ( zamykany sandwich ). Kromki chleba tostowego smarujemy po zewnętrznej stronie bardzo delikatnie masłem, układamy w opiekaczu, Na każda kromkę wybijamy ostrożnie jajko, posypujemy przyprawami i szczypiorkiem
Kuchnia z widokiem na ogródtylko do hamburgerów. Postanowiłam przetestować nowy przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę. Jedyny problem jaki teraz mieć będę - które lepsze, które upiec. Moje ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba, dałam większą, z podanych, ilość wody. Bułki świetnie się formowały, spłaszczone utrzymały taką formę - na czym mi zależało, nie wystrzeliły w górę. Bardzo polecam! A tutaj ( klik(...)większej ilości w zimie (lub w suchym klimacie); i czegoś pomiędzy w pozostałym okresie przygotowanie Wymieszać i zagnieść wszystkie składniki ciasta - ręcznie, mikserem, lub w maszynie do chleba - aż uzyskamy miękkie i gładkie ciasto. Przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin, do czasu aż podwoi swoją objętość Delikatnie przełożyć ciasto na blat
Stare Garykotletów za wyjątkiem tego, że z jednej strony nie są obsypane bułką tartą tylko grzankami. Dzięki grzankom są jeszcze bardziej chrupiące. A po drugie kolejny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba :) Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości 4-5 kromek czerstwego chleba(...)łyżki bułki tartej 1 łyżka masła Przygotowanie: Chleb pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Kotlety cienko rozbić, posolić i popieprzyć. Panierować najpierw w mące potem w roztrzepanych jajkach a na końcu z jednej strony w bułce tartej a z drugiej strony obsypać grzankami dobrze
Amatorka kuchennaprzestygnąć na kratce. Bułki gryczane Kupka z bułek gryczanych Miękisz bułki gryczanej Bułka gryczana solo z góry Bułki gryczane w kupie z góry inspirował przepis z książki Chleb domowy wypiek
Grahamka, weka i kajzerkaubiegłym tygodniu odwiedziła mnie koleżanka i przywiozła solidny bochenek domowego chleba wypieku swojej Babci. Kilka kromek zjedliśmy na "pniu" z masełkiem , a pozostała część trafiła do piekarnika w formie grzanek, ale było dobre. Nie ma to jak domowy chlebek :) Składniki : 8 kromek domowego chleba żytniego 350 g brązowych pieczarek 125 g wędzonego oscypka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku(...)kilka gałązek rozmarynu i tymianku sól morska Sposób wykonania: Chleb pokroić w dość grube kromki. 2 łyżki miękkiego masła połączyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować nim grzanki z obu z stron, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obpiec z jednej strony, tej na której ułożymy pieczarki. W międzyczasie pieczarki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć
Gosia gotujegastronomicznych - od fast food po kuchnie orientalne. My postawiliśmy na polską tradycję. W menu przeważały dania kojarzące mi się z polska wsią i tradycją, takie jak np.: żurek w chlebie. Do wyboru było sporo dań, nie tylko mięsnych - tak by trafić w gust każdego klienta. Jako przystawkę podawano klientom na desce kawałki chleba do posmarowania albo twarożkiem ze szczypiorkiem albo(...)smalcem z cebulką i skwarkami. Przystawka mnie urzekła, a najbardziej smakował mi smalec. Przypominały mi się lata dziecięce na wsi u mojej babci, gdy jadło się chleb ze smalcem po całym dniu zabawy na dworze. Dania były wydawane szybko, w krótkim czasie od złożenia zamówienia ..... Ja wybrałam sałatkę z gruszką i orzechami bez mięsa, gdyż miałam ochotę na coś lekkostrawnego
Projekty ze smakiemPonieważ śniadanie może być królewskie proponuję pyszne grzanki z ulubionymi dodatkami... SKŁADNIKI: 2 kromki chleba razowego 1 jajko szynka pokrojona w paski starty ser na grubych oczkach około 10dag. mały pomidor i ogórek kiszony pokrojony w kostkę lub paski ulubione przyprawy: sól, pieprz z moździerza, kamis :suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy(...)oliwek WYKONANIE: wszystkie składniki oprócz chleba oczywiście mieszamy (ciasto), kromki chleba pojedynczo moczymy w "cieście", masło rozgrzewamy i wkładamy grzanki, smażymy z obu stron około 3 min. i gotowe oraz smaczne
Kuchnia Beatyetapami, gdyż zupy wyjdzie sporo, miksować na puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy na gorąco, ozdobioną kleksami z jogurtu greckiego i natką pietruszki, oraz grzankami. Grzanki: chleb tostowy ser feta ser żółty Kromkę chleba smarujemy serem feta, następnie układamy plaster sera żółtego, przykrywamy 2 kromką chleba. Zapiekamy w opiekaczu. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomidrugą wersję. A może Wy macie lepsze propozycje? Wpisujcie je w komentarzach :) ale najpierw wypróbujcie ten przepis. Wytrawne muffinki na śniadanie Potrzebujemy (na 5 muffinek) 5 kromek chleba tostowego 5 niedużych jajek 5 plasterków żółtego sera 5 plasterków pikantnego salami łyżeczka masła szczypiorek sól, pieprz (Opcjonalnie) słodki sos chilli Przygotowanie tych muffinek jest niezwykle proste i nie powinno zająć(...)dużo czasu. Wystarczy kilka kroków. 1. Nasmarujcie średniej wielkości kokilki masłem 2. Z każdej kromki chleba tostowego odetnijcie skórkę, a następnie rozwałkujcie chleb bardzo cienko. 3. Do kokilek włóżcie po jednej kromce. Następnie włóżcie plasterek salami i pokrojony w paski plasterek sera. Na samym końcu do każdego naczynia ostrożnie wbijcie jajko. całość doprawienie solą i pieprzem 4. Muffinki zapiekance przez
Okolice PalnikaDzisiaj wytrawne kanapki z warzywami :) Może to nie przepis, ale pomysł na szybkie i zdrowe kanapeczki ;D ~ Kanapki z żytniego chleba z rzodkiewką, pomidorem i kiełkami ~ Składniki: chleb żytni ricotta pomidor rzodkiewka kiełki rzodkiewki kiełki lucerny masło extra sól, pieprz Kroimy kromki chleba smarujemy masłem, ricottą i kładziemy na nie plastry rzodkiewki, pomidora i kiełki. Całość posypujemy świeżo
Kuchenny Skrawek Nieba