przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:257/867)

Białe gazpacho 142

Trochę inny chłodnik. Winogrona powodują, że jest nieco słodkawy, czosnek nadaje ostrości, a migdały i chleb dają przyjemną fakturę. Polecam! Inspiracją był przepis ze strony Eating Wellskładniki (4 porcje)300 g  ogórków 400 g  zielonych winogron1 kromka białego chleba, skórka odcięta2 szklanki bulionu z kurczaka 1  melon pozbawiony pestek i skórki1/2 szklanki płatków(...)Obrać pozostałe ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć ogórki na  puree. Zmiksować winogrona ( jeżeli mają pestki, możemy przetrzeć przez sito). Połączyć winogrona z ogórkiem, dodać chleb, rosół, melon, ​​6 łyżek migdałów, czosnek, olej, ocet i sól , ucierać blenderem aż zupa będzie gładka. Umieścić w misce,  przykryć i chłodzić w lodówce,  co najmniej 2 godziny

Stare Gary
Najlepsze tosty na słodko 188

domu bardzo dojrzałe banany i zastanawiacie się co z nich zrobić to ja zdecydowanie polecam tosty na słodko. Szybko i pysznie. Gwarantuję, że na śniadanie posmakują całej rodzince!Składniki :* chleb tostowy - u mnie z ziarnami* masło migdałowe* dojrzałe bananyPrzygotowanie :Banalnie proste. Kromki chleba wrzucamy do tostera bądź na suchą patelnie aż do podgrzania. Nie muszą się zrumienić. Smarujemy masłem migdałowym(...)układamy plasterki banana. Dociskamy drugą kromką chleba. Rewelacja

Magiczne Życie Marty
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 147

się do smażenia reklamowanych tłuszczów.Przy odżywianiu powinno się myśleć o diecie kompleksowo,a nie tylko zastanawiać się nad jednym składnikiem -tłuszczem zwierzęcym.Od czasu do czasu zjedzmy więc chleb z dobrze przyprawionym smalcem ,bowiem w polskiej kuchni smalec używany byl od wieków i nie tylko do smażenia potraw,ale także jako znakomity zimowy dodatek do chleba przyrządzony z topionej(...)ewentualnie jabłka.Ten ,który ma służyć za okrasę np.do pierogów i dodatek do innych potraw robię z samymi skwarkami,choć właśnie ten jest przysmakiem męża.Składniki na smalczyk do chleba:70 dkg słoniny1 duża cebula1 kwaskowate jabłko1 łyżeczka suszonego majerankuWykonanie:Słonine pokroić w drobną kostkę.Najlepiej użyc słoniny prosto z lodówki,łatwiej ją wtedy pokroić.Włożyć do szerokiego rondla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mięso w słoiku 1652

już się upiekło domowy chleb, który rewelacyjnie smakuje nawet z samym tylko masłem, to czasami człowiekowi chce się jednak czegoś więcej na tej kromce chleba… A nie ma nic lepszego do położenia na taką świeżutką kromkę niż własna domowa wędlina :)! Czy to będzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu mięso w słoiku. Takie mięso w słoiku(...)liście laurowe1 łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)1-1.5 łyżeczki soli6 owoców jałowca1. Mięso opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Moje kawałki były za duże i źle się później smarowało chleb. Nie odkrawać tłustych kawałków. 2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Liście laurowe i owoce jałowca rozdrobnić. Do pokrojonego mięsa dodać wszystkie przyprawy i chwilę całość wyrabiać. Przełożyć do słoika

UgotujmyTo.pl
Chlebek bułgarski 151

Chlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu

UgotujmyTo.pl
Ryba pod panade 136

Taka rybka pod kruszonką chodziła za mną już od dłuższego czasu. Nie tylko smakuje ale i wygląda rewelacyjnie!  Panade do mieszanka pokruszonego chleba,masła i ziół lub przypraw. Przykryte mięso lub ryba taką kruszonką pobiera soczystość z wytapiającego się masła,dodaje intensywności aromatu,chroni przed wysychaniem,a cała ta kruszonka zapieka się w pyszną i chrupiącą skórkę.   Ja zrobiłam mirunę(...)śmiało można wykorzystać każdą inną rybę np. łososia czy dorsza.   SKŁADNIKI:( na 4 porcje )- filety rybne ( np. miruna ) – 500 gPANADE:- okruchy chleba – 50 g- masło – 125 g- musztarda – 2 łyżki- sok z cytryny – 1 łyżeczka- szczypiorek – 1 pęczek- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  PANADE:  Chleb drobniutko kruszymy, szczypiorek siekamy

Ostra na Słodko
Tosty zapiekane z mozzarellą 154

Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione tosty zapiekane właśnie z mozzarellą , która ciągnie się tak , że nie można się oderwać od kanapki – to lubię najbardziej!SKŁADNIKI :*chleb pszenny ( tostowy ) – 8 kromek* mozzarella – 1 szt* masło – 2 łyżki* olej – 1 łyżka* mąka – 0,5 szkl* jajko – 2 szt* sól – do smakuSPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA:Mozzarellę kroimy w plasterki.Na kromkę chleba kładziemy 2 plasterki sera i przykrywamy 2 kromką.Do głębokiego talerza wlewamy mleko , do drugiego wsypujemy mąkę , a do trzeciego wbijamy jajka i odrobinę je solimy.Kanapkę przełożoną mozzarellą zanurzamy w mleku , obtaczamy w mące , a na końcu w rozbełtanych jajkach.Smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju , z obu stron na złoto

Ostra na Słodko
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 147

dotychczasowych restauracjach , ale też porcje znacznie większe – ja sama nie mogłam sobie poradzić z dokończeniem każdego z dań.T. również ;)No i zaczęliśmy ucztowanie!Na przystawkę :* Pajdy chleba z wiejskim smalcem ze skwarkami* Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami* Smażone pierożki w 4 smakachDanie główne :* Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach* Koronne potrawy kuchni polskiej(...)mięsa, kiełbasa , kaszanka ,  pieczone ziemniaki, domowe sałatyDeser :* szarlotka z bitą śmietaną* sernikNASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK :http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/Na stół kolejno wkraczały kolejne dania.Na początku chleb ze smalcem.Wielbicielką tego przysmaku z całą pewnością nie jestem , ale dobrze wiem , że ma on wielu zwolenników i Ci właśnie z całą pewnością byliby zachwyceni.Świeży chleb , domowy smalec

Ostra na Słodko
Rysiu, dzisiaj już nie ma uczciwej słoniny! Boczek pieczony 159

wszyscy szczęśliwi. Mi to oczy łzawiły jak przechodziłam obok tych wielkich beczek lub jakiegoś amatora rozgrzewki. Że to ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi.Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy z masłem, smalcem, ogórkiem, kiełbasą i boczkiem. Pachniało fajnie. Nie widać było sosów fanexu jak u innych. Jest dobrze. Zdecydowaliśmy się na pajdę z masłem(...)Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, ściągamy folię i dajemy mu dojść w piekarniku.PS.: Z cebul, jabłka i czosnku tworzy się coś tak fajnego, że u mnie wyżerają to z chlebem i raz mnie mało nie zlinczowali jak chciałam to wywalić

ladykitchen
Jajka w chlebowych kokilach 113

zamachem 12 porcji dla całej rodziny. Czas na zapiekanie można wykorzystać zaś na poranne przygotowania do wyjścia. Ekspresowe śniadanie dla każdego. Polecam!Składniki (na 4 porcje):4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego4 jajka z wolnego wybiegu4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, Serrano lub parmeńskiej1 pomidorłyżka masłaświeżo zmielony pieprz kolorowysól morska4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietanyświeży szczypiorek do posypaniastarty parmezan lub Grana Padano do posypaniaPrzygotowanie(...)Nastawić piekarnik na 200°C. Kokile lub formy na muffiny posmarować masłem. Chleb również posmarować (z 1 strony). Każdą kromkę umieścić w osobnej kokili lub otworze, stroną z masłem do góry, robiąc miejsce na jajko na środku. Chleb zapiec w piekarniku przez 3 minuty. Wyciągnąć. Szynkę pokroić w plastry. Pomidory pokroić w kostkę. Włożyć do środka, polać śmietaną

Food Square
Tosty z jajkiem sadzonym 147

Mała odmiana.Zrobimy sobie tosty bez użycia tostera. Potrzebne składniki:-kilka kromek chleba tostowego-kilka plasterków szynki-kilka plasterków żółtego sera-jajek tyle, ile tostów-prażona cebulka-ketchup-warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor   Warzywa kroimy w plasterki.Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy.Na chleb plasterki żółtego sera.Na ser odrobinę ketchupu.Następnie plasterki szynki.Posypujemy

Maminek kulinarny
Zapiekanka na chlebowych grzankach 177

Nasza zapiekanka -to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i resztek wędliny. Dodamy do tego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu.Składniki:-pół chleba-6 jajek-kawałek kiełbasy-10 dkg żółtego sera-kilka pieczarek-cebula-10 dkg masła-pieprz   Chleb kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki(...)tarkujemy na dużych oczkach.   Na patelni roztapiamy 3/4 przygotowanego masła, wrzucamy pokrojony chleb i podsmażamy do uzyskania grzanek.   Grzanki przesypujemy na blaszkę lub do naczynia kamionkowego.   Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy na nim cebulę z kiełbasąa kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut.   Jajka przyprawiamy

Maminek kulinarny
Zupa cebulowa z grzankami 155

Fantastyczna, kremowa zupa cebulowa z grzankami z chleba.Bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy trochę cebuli, czerstwy chlebi kilka dodatków, które znajdą się w każdej kuchni.Na grzanki wykorzystaliśmy czerstwy chleb, pokrojony w kostkę i podsmażony na niewielkiej ilości  masła.   Składniki na zupę:-1 kg cebuli-2 ząbki czosnku-750 ml bulionu warzywnego-5 dkg masła-pieprz-odrobina żółtego

Maminek kulinarny
Zupa krem marchewkowo-groszkowy 164

Składniki:6 średnich marchewek;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);Kostka rosołowa;1 litr zimnej wody;Pęczek natki pietruszki;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Grzanki:2 duże kromki chleba;1/ 2 łyżeczki ziół prowansalskich;1/2 łyżeczki oragano.3 łyżki oleju/oliwy.Sposób przygotowania:Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Groszek konserwowy odcedzić z zalewy.Czosnek obrać, drobno posiekać.Natkę pietruszki(...)gotować, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie do gotującej się zupy dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki.Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem.W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej/oliwę, dodać zioła i lekko rogrzać. Wrzucić pokrojony chleb i zarumienić, co jakiś czas przewracając grzanki łopatką.Zupę podawać gorącą, posypaną grzankami.SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
Zakaws buraczany - domowy bez konserwantów 152

więc mamy ostatnio moment aby taki wykonać. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce wiec nie ma co zwlekać i zadziałać.:)SKŁADNIKI: - 1,5 kg buraków ćwikłowych- 1 kromka chleba razowego( dałam z tego przepisu klik)- przegotowana woda- 4 ząbki czosnku- pół łyżeczki kminku (dla miłośników)- sólSPOSÓB WYKONANIA:- buraki myjemy i kroimy w cienkie plastry. Układamy w garnku lub szklanym(...)słoju i zalewamy letnią, przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki- dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, a na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba.-  żeby przyspieszyć proces kiszenia można też dodać łyżeczkę soli na litr – kwas wówczas jest bardziej kwaśny i lepiej się konserwuje. Słój lub kamienny garnek obwiązujemy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu. Po 5–7 dniach

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania