przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:265/867)

Pasta do chleba z białej fasoli i zielonych oliwek 158

Kolejny przepis na pastę do chleba , który stworzyłam przez przypadek. Ale w czasie takich swobodnych eksperymentów kulinarnych powstają najlepsze przepisy, prawda? :) Do białej fasoli dodałam czosnek, cytrynę, oliwę - to oczywiste - oraz garść zielonych oliwek, których kwasowość wspaniale przełamał ziemisty smak fasoli. Niech najlepszą rekomendacją dla tej pasty będzie fakt, że mój synek wcinał ją ze smakiem - razem z oliwkami! Pasta(...)chleba z białej fasoli i oliwek to ostatni z przepisów, który przygotowałam do zimowego wydania Magazynu Green Canoe Style . Początkowo miałam w planach opublikować dziś jakieś nowe danie, ale niestety mój synek przewrócił mój aparat, co uszkodziło układ ostrzenia w obiektywie :( Boleśnie odczułam na sobie skutki złamania jednej z podstawowych zasad bezpieczeństwa w fotografii - nigdy nie zostawiaj swojego aparatu

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb dyniowy z chia 223

Bardzo smaczny i zdrowy zamiennik zwykłego pszennego chleba. Pure z dyni nadaje mu wilgotności i delikatności a nasiona chia dostarczają cennych składników. Składniki 400 g mąki pszennej 400 g g pure z dyni 100 ml ciepłego mleka 15 g drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki nasion chia 1. Drożdże kruszymy, mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. 4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki, wysmarowanej wcześniej olejem. Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Smacznego! Kategoria: Pieczywo , Przepisy Tagged: chleb , dynia , na śniadanie , nasiona chia , pure , zdrowa kuchnia

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Chleb z garnka z kurkumą i serem 175

Pierwszy wpis po miesięcznej przerwie. Pierwszy wpis w Nowym Roku.  Pierwszy wpis w nowym tygo dniu. Zaczynamy, więc przepisem na chrupiący chleb z kurkumą i serem. Bar dzo prosty w wykonaniu, chociaż na jego schrupanie należy poczekać przynajmniej 15 go dzin o d zrobienia rozczynu. Warto zaczekać ;) Skła dniki: 15 g świeżych droż dży 400g mąki pszennej

ChilliJemy
Pumpernikiel na zaczynie 142

pieczenia pumpernikla przymierzałam się od jakiegoś czasu. I nadażyła się świetna okazja, Ania Kamińska autorka bloga Kuchennymi Drzwiami zaproponowała upieczenie domowego pumpernikla w Piekarni Amber . Chleby upiekły się świetnie. Mają delikatny, lekko słodkawy środek, bardzo chrupiącą skórkę. Wystarczy odrobina świeżego masła, konfitura truskawkowa i uczta gotowa. Następnym razem upiekę pumpernikiel tylko z pełnoziarnistych mąk, jestem ciekawa efektu. Składniki: Zaczyn(...)wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych i posypanych mąką lub otrębami foremek do chleba. Chlebki posmarować oliwą i posypać mąką. Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest

Codziennik Kuchenny
Tosty z łososiem i szpinakiem 184

jakie tosty najbardziej smakują? " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 4 sztuki (2 – 4 porcje) Składniki: 8 kromek chleba tostowego pszennego lub wieloziarnistego 100 g łososia 100 g szpinaku mrożonego 100 g sera mozzarella w kulce szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli Przygotowanie: Szpinak rozmrozić na łyżce masła i doprawić(...)pokroić na 4 grube plastry. Chleb wysmarować szpinakiem, wyłożyć łososia i ser. Całość zapiec w tosterze. Krok po kroku: 1. Rozmrozić szpinak i doprawić 2. Wyłożyć szpinaki, ser i łososia 3. Zapiec w tosterze Pobierz wersję do druku: Pobierz Tosty z łososiem i szpinakiem Artykuł Tosty z łososiem

KuchniaWeDwoje.pl
Chlebek orkiszowy z orzechami 188

mąką. Przekładamy do niej chlebek i odstawiamy go w ciepłej miejsce, aby urósł ( tak mniej więcej, aby podwoił swoją objętość ). 5. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy chleb w temperaturze 180°C przez około 30 - 45 minut ( w zależności od tego jak bardzo chcecie mieć spieczoną skórkę ). 6. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia

W kuchni Katie
Prosty chleb pszenny z orzechami arachidowymi 113

Bochenki które dziś widzicie wyglądają pysznie, smakują wybornie i rewelacyjnie chrupią pod zębem a to za sprawą orzeszków arachidowych które zmiękną trochę w chlebie i są rewelacyjne. Prosty chleb pszenny z orzechami arachidowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb z chrupiącą skórką 189

Idealnie chrupiąca skórka i zapach świeżo  upieczonego chleba ... bezcenne ... Składniki: 750 g mąki np. Szymanowskiej ekologicznej typ 480 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju np. Olej Polski Rzepakowy 2 szklanki ciepłej wody, ale nie gorącej Wykonanie: WIECZOREM: Z drożdży robimy zaczyn, czyli mieszamy drożdże z cukrem i wodą. Jak na powierzchni(...)pokrywką, wstawić   z powrotem do piekarnika i piec w temp. 200 C ok. 35 min. Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 min.  Po tym czasie wyjmujemy chleb i studzimy go na kratce, w ten sposób uzyskamy bardzo chrupiącą skórkę

IMPRESJA SMAKU
Chleb miodowy (na zakwasie) 114

pełnoziarnistej 600 ml letniej wody 4 łyżki miodu wielokwiatowego 100 g siemienia lnianego 2 łyżeczki soli   Dodatkowo: masło i mąka do formy odrobina miodu i wody do wysmarowania chleba siemię lniane do posypania     Przygotowanie:   Ciasto:   Siemię lniane podprażyć na suchej patelni, przestudzić. Do aktywnego zakwasu dodać wszystkie składniki ciasta i dobrze wymieszać w misce(...)lnianym. Obydwie formy z ciastem wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45-50 minut w 220 st.C. Następnie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!   Źródło: książka "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb z rodzynkami i orzechami laskowymi (na zakwasie) 155

połowy porcji, otrzymując tym samym jeden średniej wielkości chlebek taki jak na zdjęciu. Przepis podaję w oryginalnej wersji, która pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia". Więcej inspiracji w zakładce  Pieczywo na zakwasie .   Składniki:   Zakwas: 60 g startera zakwasu (starterem nazywany zakwas będący w lodówce) 200 g mąki żytniej(...)korzystanie z zakwasu aktywnego, który nie leżakował w lodówce, bo np. dopiero co go wyhodowaliście i od razu macie zamiar piec z niego chleb, należy pominąć powyższy etap i przystąpić do poniższej części przepisu. Powyższy etap odnosi się tylko do zakwasu, który odpoczywał w lodówce. Ma on przywrócić jego żywotność

Nastoletnie Wypiekanie
Placek z darów - full freegan :) 126

można zrobić z darów otrzymanych w ramach pomocy wspaniałomyślnej UE?, która jak tak jak być powinno kocha swoich obywateli zwłaszcza w wieku produkcyjnym Do dyspozycji mamy: - płatki kukurydziane - chleb - groszek z marchewką w puszce - serek topiony pełnotłusty Z chleba wydłubujemy miąższ i dolewamy trochę wody.Żeby nam to czasem nie pływało. Ma być mokre i tyle :) Dosypujemy płatków i ugniatamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Toast sandwiches pani Beeton 110

zlizywać czekoladę z palców" Dorwałem się do jej książki i szczególnie jeden przepis zwrócił moją uwagę. Toast Sandwiches :) Przytoczę tu w miarę dokładne tłumaczenie. Składniki: - cienki zimny tost - kawałki chleba posmarowane masłem (ja nie byłem tak rozrzutny i użyłem margaryny) - pieprz i sól Wykonanie: Włożyć cienkiego tosta pomiędzy posmarowane masłem kawałki chleba i przyprawić solą i pieprzem. Tak sobie myślę

Kryzysowa Książka Kucharska
Ziemniaki po kanaryjsku 128

Mamy właśnie ostatnie tchnienie starego roku kalendarzowego, bo z końcem astronomicznego mieliśmy do czynienia tydzień temu. Chciałbym, oprócz oczywiście podsumowania, zamieścić ostatni przepis na wykorzystanie czerstwego chleba :) Następny post, to już będzie kuchnia afrykańska, zgodnie z obowiązującymi w nowym roku trendami kulinarnymi, o których tradycyjnie wspomnę ;) Podsumowując, w minionym roku: przeprowadziłem kilka warsztatów kulinarnych prowadziłem zajęcia kulinarne dla dzieci(...)starszych czytelników będzie to podróż sentymentalna, a młodsi nabiorą nowych umiejętności, które być może im się niedługo przydadzą ;) Ogólnie to niezła frajda zrobić coś samemu. Składniki: - ziemniaki - zmielony stary chleb, zwany bułką tartą - olej - ocet (mało!) - papryka słodka w proszku - ostra papryka (wedle uznania) - woda - czosnek Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Bułkę tartą miksujemy z papryką, wyciśniętym czosnkiem, dodając

Kryzysowa Książka Kucharska
Amerykańskie kostki kryzysowe 114

każdym razie wielki kryzys doprowadził do zubożenia społeczeństwa, a właściwie jego większości. Wtedy właśnie powstawały różne ciekawe przepisy kulinarne. W tym ten, który zaprezentuję poniżej. Składniki: - ziemniaki - czerstwy chleb Wykonanie: Ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę chleb i podsmażamy razem. Dodajemy ulubionych przypraw i jemy ze smakiem, nie wybrzydzamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami 139

Chlebek wczoraj wypieczony to inna wersja chlebka "wypiekanego na śniadanie" w ubiegłym tygodniu. Był równie dobry jak poprzedni. Chleb na sodzie z  jabłkiem, śliwkami i ziołami 250 g mąki, 200 ml zsiadłego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/3 szklanki posiekanych suszonych śliwek 1 małe jabłko Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Mąkę(...)składników razem z śliwkami. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż.  Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Chlebek przed podaniem studzimy na kratce

Gotuj Sam!

Proponowane wyszukiwania