moja przyjaciółka, Edyta, już pierwszego dnia po przyjeździe do Wielkiej Brytanii. Minęły ponad 4 lata, a hummus jest stałym bywalcem mojej diety. Zastępuję nim masło.Uwielbiam posmarować nim ciemny chleb, na to położyć pieczeń z indyka, pomidory, cebulę i paprykę. Pycha!W restauracjach bliskowschodnich hummus podaje się z ciepłym lavashem (rodzaj chleba). Macza się chleb w smarowidełku i zajada
Przepisy AleksandryRzadko jadam chleb, a już na pewno nie tknę gliniastego chleba angielskiego. Naszła mnie ochota na domowe pieczywo (zatęskniłam za chlebem mamy :)). Niestety nie mam zakwasu, więc musiałam poratować się drożdżami. Przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków. Bułki miały być rogalami, ale nieporęcznie szło mi zwijanie ciasta. Trudno :). Piekłam w spodzie od tagine. Bułeczki się do siebie "przytuliły
Przepisy Aleksandrykilku dobrych lat moja Mama bardzo rzadko kupuje chleb. Praktycznie nigdy. Co dwa dni zamyka się w kuchni i piecze najlepszy domowy chleb pod słońcem. W domu roznosi się zapach ciepła, miłości i dobra. Z tymi trzema uczuciami kojarzy mi się ten wypiek. Tradycją mojej rodziny jest, że choćby chleb upiekł się i późno wieczorem, należy odkroić ciepłą piętkę
Przepisy Aleksandrymiasta wojewódzkiego, w którym od czwartku trwał Jarmark Jagielloński. Przyznaję, że uwielbiam tego typu imprezy. Lubię nacieszyć wzrok różnymi gadżetami, porcelaną, rzemieślniczymi wyrobami, a kubki smakowe swojskim chlebem, nalewkami czy ciastami. Za każdym razem staram się także kupić coś do kuchni, albo dla bliskich. Tym razem wróciłam z naczyniem do zapiekania, żytnim chlebem litewskim i kwasem chlebowym. Próbowałam(...)miodu pitnego, piwa jasnego z restauracji Sielsko Anielsko, napoju Molo-Molo (czyli nic innego jak wody z miodem i cytryną), chleba litewskiego i pierogów św. Jacka. Po drodze wstąpiliśmy także do Browaru Grodzka 15, ale o tym następnym razem. Na ostatni dzień Jarmarku przypadła bardzo piękna pogoda, więc i goście dopisali. Zainteresowanie było ogromne, co pokazuje, że jest zapotrzebowanie
Pasja Smakuprzeszliśmy się kilka razy po stoiskach, a nawet porozmawialiśmy z kilkoma osobami. Skusiliśmy się na grillowanego oscypka z żurawiną, popróbowaliśmy salami, chorizo i serów oraz zjedliśmy po pajdzie chleba ze smalcem i ogórkiem. Jeśli chodzi o chleb to był świetny, ale skwarki w smalcu były tak wysmażone i twarde, że prawie połamałam sobie na nich zęby. Smalec był też(...)swojego wyboru nie jestem zadowolona - piwo było kwaśne i moim zdaniem nienadające się do picia. Korzenne było lepsze, chociaż trochę słodkawe. Kolejnym zakupem był ciemny chleb - bo tata bardzo lubi, dwa pierogi - z kukurydzą i soczewicą, zwłaszcza ten pierwszy był bardzo ciekawy w smaku. Zaciekawił nas także piróg jaglany, więc i on dołączył do naszych zakupów. Na koniec spróbowałam
Pasja SmakuPyszna kanapka, rewelacyjna na śniadanie , ale też wtedy gdy poziom cukru opada I jesteśmy baaardzo głodni :) Polecam : Składniki1 kromka chleba wieloziarnistego1 jajkorukola1-2 plastry łososia wędzonegopieprz do smaku Wykonanie:Tostujemy chleb. Na patelni teflonowej, smażymy na niskokalorycznym oleju( wystarczy 1-2 pryski) jajko - z dwóch stron do pożadanego przez nas efektu :) - na miękko lub twardo.Na chlebie układamy rukolę
Smaki Edytyprodukcja odbywa się Trzciance Jak byłam nastolatką to wybierałam z sera smażonego kminek, bo jakoś mi nie smakował. Obecnie robię go regularnie i zajadamy się wszyscy ze smakiem. Razowy chleb i smażony ser z kminkiem to idealne połączenie. Takie domowy ser smażony jest doskonałym dodatkiem do pieczywa. Można ser smażony jeść gdy jest półpłynny (to dla niecierpliwych) i w zwartej(...)uzyska odpowiednią konsystencję, ściągamy go z ognia i dodajemy 2 żółtka. Całość dokładnie łączymy, najlepiej trzepaczką i przelewamy do miseczek. Ser smażony można jeść od razu smarując nim chleb, lub schładzamy go w lodówce i wtedy kroimy go w plastry i układamy na chlebie z masłem. Po przestaniu całą noc w lodówce ser uzyskuje zwartą konsystencję i można go kroić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTosty bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można do nich dodać wszystko co lubicie. Ja często robię je z serkiem i papryką oraz małą nutką czosnku;) Składniki:4 kromki chleba,50g serka topionego,1/3 czerwonej papryki,2 plastry sera,szczypta czosnku w proszku,masło. Przygotowanie Wszystkie kromki chleba posmarować serkiem topionym, oprószyć czosnkiem. Na 2 kawałkach ułożyć paseczki oczyszczonej(...)papryki. Położyć po plasterku sera i przykryć drugą kromką chleba- serkiem do środka. Z obu stron kanapki posmarować cienko masłem i oprószyć czosnkiem. Opiec w sandwichu do kanapek lub na patelni grillowej. Przekroić po skosie. Od razu podawać
Z miłości do słodkościzajadal sie nimi bez opamietania.Te knedle maja jeszcze jedna zalete, nie ma przy nich specjalnie duzo pracy mimo podsmazania boczku i grzanek.skladniki:800g ziemniakow70g boczku wedzonego1 cebula50g masla2 kromki chleba tostowego2 jajka150g makisolgalka muszkatalowamaka ziemniaczana do obtoczeniaWykonanie:Ziemniaki dobrze wyszorowac i gotowac w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie ostudzic, obrac i przecisnac przez praske.Boczek, cebule i chleb(...)pokroic w kostke. Na jednej patelni podsmazyc boczek i cebule. Na drugiej rozpuscic maslo i obsmazyc chleb na grzanki.Do ziemniakow dodajemy jajka, make, sol, galke, boczek z cebula i grzanki. Zagniatamy na jednolita mase.Mokrymi dlonmi formujemy z ciasta knedle. Obtaczamy w mace ziemniaczanej i gotujemy we wrzatku przez okolo 15 minut.Knedle podajemy ze swiezymi warzywami i z sosem, najlepiej
Przysmaki KarolkiLucerne i Zurich zwiedzalismy z parasolem w reku.Klimat i szwajcarskie smakolyki sprawily, ze do domu wrocilo mnie nieco wiecej niz wyjechalo. Poza czekolada, ktora wrecz uwielbiam, zajadalam sie przepysznymi chlebami. Normalnie nie jadam chleba, ten francuski nie do konca mi odpowiada, choc przyznaje, ze mam juz ze dwa swoje ulubione, no ale to zupelnie nie to samo. Szwajcarskie chleby
Przysmaki Karolkiprzyprawy nadaly temu puree bardzo wyrazistego smaku, ktory doskonale komponowal sie ze slodycza i delikatnoscia pomidorow.Pomidory nadziewane ciecierzycaskladniki: 4 duze pomidory 200g ciecierzycy z puszki 2 kromki czerstwego chleba razowego 1 cebula 1 zabek czosnku 1/4 lyzeczki pieprzu cayenne 1 lyzka mielonego kminku 1 lyzka mielonej kolendry sok z 1 cytryny sol, pieprz swieza kolendra wykonanie:W piekarniku podpiekamy chleb(...)mieliny blenderem.Na patelni rozgrzewamy 1 lyzke oliwy i pdsmazamy przez okolo 4 minuty cebule pokrojona w kostke, pieprz cayenne, kminek i kolendre. Dodajemy to do puree wraz ze startym chlebem, sola, pieprzem i swieza kolendra.Farszem napelniamy pomidory. Ukladamy je w nasmarowanym oliwa naczyniu zaroodpornym i zapiekamy w 200°C przez 25 minut.Smacznego!zrodlo
Przysmaki KarolkiDzisiaj jest Światowy Dzień Chleba i mimo że bardzo chciałam dzisiaj podzielić się z wami jakimś smacznym nowym chlebem to mi to nie wyszło:( Cóż nie wyrobiłam się, ale za to upiekłam bułki, które miały być bajglami, niestety przeoczyłam w przepisie element podgotowywania ciasta we wrzątku... i tak zamiast bajgli były bułki, ale za to bardzo smaczne. Tak więc chleba
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj odwiedzając pewien sklep zobaczyłam pierwszy raz chleb o nazwie tygrysi, gdyż faktycznie skórka miała fakturę skóry tygrysa. Zaciekawiona przeszukałam internet, żeby znaleźć na ten chleb przepis i tak trafiłam na te bułeczki. Są popularne w Wielkiej Brytanii, jako Dutch Chrunch Rolls albo jako chleb czyli Dutch Crunch Bread. Bułki są nieskomplikowane, jedyny mankament że trzeba mieć pod ręką mąkę
Bernika - moj kulinarny pamietnikpęka głowa :-). Ale nie o tym chciałam Wam napisać, dzisiaj napiszę o preclach!Doszłam do wniosku, że pokazuję Wam za mało przepisów na pieczywo, mimo iż codziennie pieczemy chleb (ok, mąż piecze), to zawsze jest robiony "na oko", trochę mąki pszennej, trochę żytniej, otrębów, ziaren i gotowe. Może przekonam Mateusza, żeby jednak spisywał proporcje? :-)Zatem w weekend(...)się zabrałam za pieczenie i postanowiłam upiec precle, takie prawdziwe, domowe, zawijane. Pomogły mi w tym bardzo dwa źródła, kopalnie wiedzy o wypiekach i o chlebie czyli blog Doroty i książka Hamelmana "Chleb". Hamelman przytacza swoją historię związaną z preclami, to właśnie ten wypiek był jego pierwszym zajęciem w piekarni, zrobił ich tysiące, więc chyba można mu zaufać
Pora coś zjeśćtemat jedzenia, a głównie tego "jak wykorzystać nadmiar drożdży". Laura podsunęła mi świetne rozwiązanie. Na jej blogu mieści się dość intrygujący przepis rodem z Czech. Drożdżowa pasta do chleba. Jak usłyszałam o niej, nie dowierzałam. Musiałam więc sprawdzić sama, czy Laura szczerze ją zachwala (o nic nie podejrzewałam, ale byłam niesamowicie ciekawa, co wyjdzie). Zaraz w niedzielę(...)rana, po powrocie z konkursu, raczyłam się świeżym, domowym chlebem (przepis później) z gorącą pastą drożdżową. I uwierzcie.. To naprawdę smakuje fenomenalnie! A jeszcze lepiej na ciepło. Wtedy to już prawdziwe niebo. Przyjemnie rozpływa się w ustach... Jeżeli jednak ktoś nie lubi zapachu lub posmaku drożdży, jak mój Tato, nie wiem, czy będzie jej wielkim fanem. Mimo to, polecam
W kuchni Karmel-itki