przygotowania dań. Głównodowodzącym był mój Piotr z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię wraz z bardzo czynnym udziałem Piotra/San Jacinto z Najsmaczniejszy Blog, który również przygotował wędliny domowe, tuszonkę i chleb razowy na zakwasie. Pierwsze kilka godzin w piątek Panom zajęło rozbieranie półtusz i wstępna obróbka niektórych elementów, m.in zapeklowanie szynki, ja w tym czasie przygotowałam pierwszy etap gotowania szynki metodą(...)podgrzewaczami do 4 dań na ciepło zajęło cały stół. Wyrobom mięsnym towarzyszyły domowe przetwory warzywne – ogórki krokodylki, papryka kiszona i słodko-kwaśna, papryka marynowana z ogórkami oraz świeżo upieczony chleb na zakwasie z miodem gryczanym autorstwa San Jacinto z przepisu Prosty chleb na zakwasie , miałam w nim mały udział, gdyż w niedzielę o 7.00 rano wkładałam go do pieca
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmamy ochotę. Polecam jajko w koszulce na grzankach albo grzanki z jajecznicą i łososiem. Tym razem postanowiłam do jajecznicy dodać szynkę, cebulkę, szczypiorek. Jajecznicę podałam na grzankach przygotowanych z chleba 7 zbóż. Grzanki podsmażyłam na patelni z małą ilością oleju, można grzanki przygotować również w tosterze, czy upiec je w piekarniku (ograniczamy wtedy kalorie). Takie grzanki z jajecznicą i szynką(...)kolacje oddaj wrogowi. Grzanki z jajecznicą i szynką są nie tylko pyszne, ale będą ozdobą porannego stołu: Składniki: 2 łyżeczki oleju 1 małą cebulka 2 jajka 2 kromki chleba 3 plasterki szynki gotowanej rukola szczypiorek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Plasterki szynki i cebulkę kroimy w kosteczkę. Kromki chleba skrapiamy olejem i smażymy na rozgrzanej patelni. Na patelnię wlewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPomysł na smaczne i pożywne śniadanie. Smaczna pasta jajeczna z tuńczykiem i pachnącym, świeżym koperkiem, podana z tostem z chleba na zakwasie żytnim własnej produkcji ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 jajka ugotowane na twardo - puszka tuńczyka w sosie własnym - świeży koperek - 3 łyżki serka śmietankowego ze szczypiorkiem - sól, pieprz WYKONANIE: Jajka kroimy w kostkę. Odsączamy tuńczyka z zalewy. Siekamy koperek. Wszystkie składniki(...)tych co wolą pastę w formie gładkiej masy, możecie wszystko zblenderować. Ja lubię jak widzę drobną kosteczkę ;-) Pastę możecie przyozdobić listkiem pietruszki lub koperkiem! Pastę podałam z tostami z chleba żytniego na zakwasie. Przepisy na chleb znajdziecie tu: http://smykwkuchni.blogspot.com/search/label/Chleb%20na%20zakwasie Smacznego
SMYKWKUCHNIlubię najbardziej czyli tosty francuskie i pachnące już latem pomidory. Czego chcieć więcej od życia skoro można tak pięknie zacząć dzień?Składniki (na około 8 tostów): 8 kromek chleba (ja użyłam chleba typu włoskiego z Lidla, jest pyszny!) dwa jaja 5 łyżek mleka szczypta soli i pieprzu jeden pomidor (obrany ze skórki i bez pestek) mała szalotka ząbek czosnku kilka(...)łyżką oliwy z oliwek. Włoska część gotowa. Czas na tosty francuskie. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy na patelni wraz z łyżką oliwy. Kromki chleba maczamy w masie jajeczno-mlecznej i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy po około 2-3 minuty na średnim ogniu z każdej strony- tak by się nie przypaliły. Podajemy z salsą pomidorową
Mango Papajaporadził sobie doskonale.Składniki:* 2 szklanki wyłuskanego zielonego groszku* 3 młode ziemniaki* 1 cebula średniej wielkości * 700 ml wywaru warzywnego* 1 łyżka jogurtu greckiego * sól* pieprz * 4-5 kromek chleba* pęczek natki pietruszki* 2 ząbki czosnku* oliwa z oliwekWykonanie:Do przygotowania zupy krem z zielonego groszku potrzebny jest warzywny wywar. Żeby go zrobić wrzućcie do garnka włoszczyznę, zalejcie wodą, dodajcie(...)macie w lodówce bulion drobiowy, możecie użyć takiego.W wywarze warzywnym ( odcedzonym ) ugotować groszek, cebulę i ziemniaki - do miękkości.Zupę zmiksować blenderem, dodając jogurt naturalny i doprawiając do smaku.Z chleba odkroić skórę, a kromki pokroić w kosteczkę.Natkę pietruszki posiekać, ja pomogłam sobie przystawką siekającą będącą na wyposażeniu blendera BRAUN MQ 535. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić zgniecione
kolorowotorcikowozdrowe. Dojrzałe rozpływa się w ustach. Wspaniale komponuje się z tuńczykiem. Do tego twarożek ze szczypiorkiem. Takie śniadanie daje energię na bardo długo. SKŁADNIKI (dla 2 osób) 3 kromki chleba pełnoziarnistego 1/4 awokado garść sałaty roszponki 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 3 pomidorki koktajlowe 1/2 łyżeczki ziaren czarnego sezamu Twarożek: 100 gram chudego twarogu 1 duża łyżka jogurtu(...)naturalnego kilka łodyg szczypioru sól pieprz WYKONANIE Twarożek: do twarogu dodajemy jogurt, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Kromki chleba przekrajamy na pół i wkładamy do tostera. Każdy kawałek chleba smarujemy twarożkiem. Na twarożku układamy roszponkę, kawałki tuńczyka, plaster awokado, pół pomidorka. Posypujemy czarnym sezamem
OstryKęsWczoraj rosół, dzisiaj kanapka. Nie byle jaka. Kanapka z mięsem wołowym, domowym ogórkiem małosolnym i musztardą. Jedna z najlepszych kanapek na świecie. Dobry chleb na zakwasie, rozpływając się w ustach wołowina z gotowania rosołu w towarzystwie chrzanu lub musztardy, do tego ogórek. Proste i pyszne. Idealne do zabrania do pracy lub na piknik. SKŁADNIKI (1 kanapka) 2 kromki chleba kilka(...)plastrów gotowanej wołowiny z rosołu – np. antrykotu lub rostbefu 1 ogórek małosolny pokrojony w plasterki. Przepis na ogórki małosolne. musztarda Dijon WYKONANIE Kromki chleba smarujemy musztardą. Układamy plastry wołowiny i ogórki. Składamy. Smacznego
OstryKęsmoja przyjaciółka, Edyta, już pierwszego dnia po przyjeździe do Wielkiej Brytanii. Minęły ponad 4 lata, a hummus jest stałym bywalcem mojej diety. Zastępuję nim masło.Uwielbiam posmarować nim ciemny chleb, na to położyć pieczeń z indyka, pomidory, cebulę i paprykę. Pycha!W restauracjach bliskowschodnich hummus podaje się z ciepłym lavashem (rodzaj chleba). Macza się chleb w smarowidełku i zajada
Przepisy AleksandryRzadko jadam chleb, a już na pewno nie tknę gliniastego chleba angielskiego. Naszła mnie ochota na domowe pieczywo (zatęskniłam za chlebem mamy :)). Niestety nie mam zakwasu, więc musiałam poratować się drożdżami. Przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków. Bułki miały być rogalami, ale nieporęcznie szło mi zwijanie ciasta. Trudno :). Piekłam w spodzie od tagine. Bułeczki się do siebie "przytuliły
Przepisy Aleksandrykilku dobrych lat moja Mama bardzo rzadko kupuje chleb. Praktycznie nigdy. Co dwa dni zamyka się w kuchni i piecze najlepszy domowy chleb pod słońcem. W domu roznosi się zapach ciepła, miłości i dobra. Z tymi trzema uczuciami kojarzy mi się ten wypiek. Tradycją mojej rodziny jest, że choćby chleb upiekł się i późno wieczorem, należy odkroić ciepłą piętkę
Przepisy Aleksandrymiasta wojewódzkiego, w którym od czwartku trwał Jarmark Jagielloński. Przyznaję, że uwielbiam tego typu imprezy. Lubię nacieszyć wzrok różnymi gadżetami, porcelaną, rzemieślniczymi wyrobami, a kubki smakowe swojskim chlebem, nalewkami czy ciastami. Za każdym razem staram się także kupić coś do kuchni, albo dla bliskich. Tym razem wróciłam z naczyniem do zapiekania, żytnim chlebem litewskim i kwasem chlebowym. Próbowałam(...)miodu pitnego, piwa jasnego z restauracji Sielsko Anielsko, napoju Molo-Molo (czyli nic innego jak wody z miodem i cytryną), chleba litewskiego i pierogów św. Jacka. Po drodze wstąpiliśmy także do Browaru Grodzka 15, ale o tym następnym razem. Na ostatni dzień Jarmarku przypadła bardzo piękna pogoda, więc i goście dopisali. Zainteresowanie było ogromne, co pokazuje, że jest zapotrzebowanie
Pasja Smakuprzeszliśmy się kilka razy po stoiskach, a nawet porozmawialiśmy z kilkoma osobami. Skusiliśmy się na grillowanego oscypka z żurawiną, popróbowaliśmy salami, chorizo i serów oraz zjedliśmy po pajdzie chleba ze smalcem i ogórkiem. Jeśli chodzi o chleb to był świetny, ale skwarki w smalcu były tak wysmażone i twarde, że prawie połamałam sobie na nich zęby. Smalec był też(...)swojego wyboru nie jestem zadowolona - piwo było kwaśne i moim zdaniem nienadające się do picia. Korzenne było lepsze, chociaż trochę słodkawe. Kolejnym zakupem był ciemny chleb - bo tata bardzo lubi, dwa pierogi - z kukurydzą i soczewicą, zwłaszcza ten pierwszy był bardzo ciekawy w smaku. Zaciekawił nas także piróg jaglany, więc i on dołączył do naszych zakupów. Na koniec spróbowałam
Pasja SmakuPyszna kanapka, rewelacyjna na śniadanie , ale też wtedy gdy poziom cukru opada I jesteśmy baaardzo głodni :) Polecam : Składniki1 kromka chleba wieloziarnistego1 jajkorukola1-2 plastry łososia wędzonegopieprz do smaku Wykonanie:Tostujemy chleb. Na patelni teflonowej, smażymy na niskokalorycznym oleju( wystarczy 1-2 pryski) jajko - z dwóch stron do pożadanego przez nas efektu :) - na miękko lub twardo.Na chlebie układamy rukolę
Smaki Edytyprodukcja odbywa się Trzciance Jak byłam nastolatką to wybierałam z sera smażonego kminek, bo jakoś mi nie smakował. Obecnie robię go regularnie i zajadamy się wszyscy ze smakiem. Razowy chleb i smażony ser z kminkiem to idealne połączenie. Takie domowy ser smażony jest doskonałym dodatkiem do pieczywa. Można ser smażony jeść gdy jest półpłynny (to dla niecierpliwych) i w zwartej(...)uzyska odpowiednią konsystencję, ściągamy go z ognia i dodajemy 2 żółtka. Całość dokładnie łączymy, najlepiej trzepaczką i przelewamy do miseczek. Ser smażony można jeść od razu smarując nim chleb, lub schładzamy go w lodówce i wtedy kroimy go w plastry i układamy na chlebie z masłem. Po przestaniu całą noc w lodówce ser uzyskuje zwartą konsystencję i można go kroić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTosty bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można do nich dodać wszystko co lubicie. Ja często robię je z serkiem i papryką oraz małą nutką czosnku;) Składniki:4 kromki chleba,50g serka topionego,1/3 czerwonej papryki,2 plastry sera,szczypta czosnku w proszku,masło. Przygotowanie Wszystkie kromki chleba posmarować serkiem topionym, oprószyć czosnkiem. Na 2 kawałkach ułożyć paseczki oczyszczonej(...)papryki. Położyć po plasterku sera i przykryć drugą kromką chleba- serkiem do środka. Z obu stron kanapki posmarować cienko masłem i oprószyć czosnkiem. Opiec w sandwichu do kanapek lub na patelni grillowej. Przekroić po skosie. Od razu podawać
Z miłości do słodkości