jest. I co chwilę zmieniam zdanie. Co jakieś wybiorę to zaraz znajduję inne... I tak w kółko. Poza tym nigdy nie miałem takich naprawdę dobrych noży (poza jednym do chleba, który naprawdę jest super) więc nie bardzo wiem, które są dobre, a które troszkę gorsze. A jeśli Wy macie jakieś doświadczenie w tym temacie to podzielcie się nim ze mną(...)Jest absolutnie genialny! Nie był najtańszy, chyba około 170 zł. Ale jest nie do zajechania! Stosunek jakości do ceny wypada mega korzystnie. Kupować, nie zastanawiać się :) Natomiast nóż do chleba z tej samej serii moim zdaniem jest dość średni. Bardzo ładny, solidnie wykonany, ale za gruby jest. Ostrze ma zdecydowanie za grube jak na nóż chlebowy, ciężko się nim kroi
Marder&Marder Manufacturebiała część jednego pora 2 łyżki oleju rzepakowego 1 korzeń pietruszki 2 ziemniaki (ok. 250 g) 100 g śmietany kremówki 30% sól, biały pieprz do smaku Dodatkowo: kromka żytniego chleba 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka oleju rzepakowego Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i pora, lekko solimy i czekamy aż się zeszkli(...)ognia i miksujemy. Dodajemy śmietanę i znów miksujemy (lub mieszamy). Jeżeli zupa będzie za gęsta można dolać wodę, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Żytni chleb kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy chleb i siemię lniane i prażymy aż powstaną chrupiące grzanki. Zupę podajemy z żytnimi grzankami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder Manufactureudało! I właśnie za to lubię kulinarne eksperymenty – potrafią mnie zaskakiwać, a ja, jak na kobietę przystało, uwielbiam być zaskakiwana. Jak możecie się więc spodziewać, ten chlebek został chlebem przypadkiem, a na dodatek, przeszedł długą drogę zanim postanowiłam się nim z Wami podzielić. Zaczęło się od mojej siostry, która to postanowiła zrobić ciasto jogurtowe. Zamiast ciasta wyszło coś co nazwałyśmy(...)naszych wspólnych, weekendowych ceremoniii śniadaniowych. Jogurtowe ciasto przerodziło się więc w słodki chlebek, który po jakimś czasie trafił w moje ręce. I takim sposobem najpierw powstał bezglutenowy, szybki, jogurtowy chleb wielkanocny (wytrawny), który mogliście podziwiać na moim instagramie . A, że ja nabiału (prawie) nie jadam to bardzo szybko jogurtowy chleb przerodził się w bezlaktozowy, słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. Prawda
Fill The BowlWspaniały aksamitny krem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad. Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna! Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia. Składniki 45 dag pora 1 litr rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 100 g serka śmietankowego(...)topionego 100 ml śmietany kremówki szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Grzanka chlebowa: kilka kromek (małych )chleba masło 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania Pory oczyścić umyć pokroić w krążki, w rondelku roztopić masło z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić po chwili dodać posiekany por i dusić około 6 minut
Wanilia i Kardamonprosto z ognia:) Składniki: główka kalafiora 5-6 ziemniaków 2 marchewki gałązka selera naciowego + listki do dekoracji kawałek pietruszki gałązka lubczyku 2 szklanki bulionu drobiowego łyżka śmietany czerstwe kromki chleba ok 5 ząbków czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Kalafior dzielimy, myjemy i wrzucamy do garnuszka razem z obranymi i drobno pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Zalewamy warzywa bulionem i dodajemy pietruszkę wraz(...)lubczyku. Po ok 5 minutach gotowania dodajemy selera. Kiedy warzywa będą miękkie i bulion częściowo wyparuje wyjmujemy lubczyk z garnka i odstawiamy warzywa do lekkiego przestudzenia. W międzyczasie kroimy chleb na kromki i smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chleb dzielimy na części i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, aby się zarumieniły. Kiedy warzywa nie będą już gorące to blendujemy je. Zaprawiamy
ChilliJemyuważałam, że należy czerpać ile się da z lata i ogródka mojej Mamy :* Składniki: 2 jajka garść rukoli garść sałaty masłowej pęczek szczypiorku 4 rzodkiewki 2 kromki razowego chleba 4 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. "Wycieczkujemy" do ogródka po potrzebne składniki (lub do sklepu ;)). Sałatę, szczypiorek i rzodkiewkę myjemy i osuszamy. Rzodkiewkę kroimy(...)dodajemy do pozostałych składników razem z rukolą. Jajka studzimy i przekrajamy w ćwiartki. Wykładamy na sałatę, która delikatnie doprawiamy i skrapiamy oliwą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę na chleb. Równo rozsmarowujemy i wykładamy na suchą patelnię pokrojony w kosteczkę. Z obu stron chleb powinien zrobić się rumiany. Grzanki wykładamy na sałatke i konsumujemy z apetytem. Smacznego
ChilliJemypory mój ulubiony domowy chleb. Wszystko jest w nim, jak trzeba. Miąższ jest miękki i elastyczny, wygodnie się kroi, skórka jest chrupiąca, a wyrasta (choć dość długo) rewelacyjnie i bez kosza. Przepis oryginalny znaleziony na rewelacyjnym blogu Domi w Kuchni , który serdecznie polecam. Moja wersja, choć nieznacznie, jest jednak zmodyfikowana. Za drugim razem, kiedy wstawiałam ów wypiek, wiedziałam(...)mamy pewności, co do pracy zakwasu Wieczorem poprzedzającym czas pieczenia wstawiamy zaczyn. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, by powstała zawiesista masa. Posypujemy ją mąką i odstawiamy na całą noc. Chleb: Zaczyn z poprzedniego dnia 200g mąki babuni (650) 150g mąki tortowej (400) 140ml ciepłej wody lekko czubata, herbaciana łyżeczka soli Następnego dnia rano mąki przesiewamy, mieszamy z solą i wodą
Kuchenna Kontrrewolucya600g piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 1 żółtko 1 roztrzepane jajko 1 namoczona w mleku bułka kilka kromek chleba tostowego tłuszcz do smażenia sól, pieprz Pierś kurczaka mielimy w maszynce z drobnym sitkiem lub dobrze siekamy (u mnie to drugie). Przekładamy je do miski i wlewamy do niego żółtko oraz wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i namoczoną bułkę. Doprawiamy(...)smaku solą oraz pieprzem i dobrze wyrabiamy. Kromki chleba tostowego pozbawiamy skórek i jak na zdjęciu - kroimy w cieniutkie, krótkie paski. Z gotowej mięsnej masy lepimy niezbyt grube, owalne kotlety. Każdy z nich moczymy najpierw w roztrzepanym jajku, po czym obtaczamy w pokrojonych kawałkach chleba. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim kotlety do zrumienienia. Podajemy z pomidorami, surówką
Kuchenna Kontrrewolucyabyć może zastanawiacie się co zjeść, gdy na zewnątrz wysoka temperatura, upał ... Aż ... Jeść się nie chce ... :) Mam zatem dla Was propozycję na dzisiejszą pogodę - orzeźwiająca pasta na chleb, chleb jaki lubicie najbardziej (pasuje do każdego rodzaju). Pyszna, lekka, smaczna i co najważniejsze - odpowiednia na pogodę za oknem. Składniki: 1 dojrzałe awokado 100 gramów wędzonego łososia (w plastrach(...)należy drobno pokroić, jabłko posiekać w drobną kosteczkę, pokroić drobno koperek. Połączyć wszystkie składniki, dodać jogurt. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na dowolnego rodzaju chlebie. Smacznego
Garniec Magaliewspomnienie sprzed tygodnia. Dzisiaj też będzie ale w bardziej tradycyjnej dla nas formie :) Pieczenie mi nie straszne mimo upałów. Chleb i sobotnia pizza to domowa tradycja :) Przepis na nałożenie do pizzy znalazłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Musze przyznać, że mimo, iż ani Małżon ani Córcia nie lubią zazwyczaj ananasa i sosu barbecue te pizze zjedli w oka mgnieniu
Dzieje kuchennej Wiewióryznajduję w nich takie oto perełki, obok których trudno jest mi przejść obojętnie, ponieważ ujmują za serce swoim przesłaniem... Różne rozumienie pojęcia „szczęście”.... „Raz ojciec kupił pół bochenka chleba. Z daleka widzieliśmy ojca, jak niesie ten chleb. A ja stałem z siostrą w oknie i kiedy zobaczyłem chleb, zacząłem płakać. To był wtedy ten jeden raz w moim życiu
My simple kitchendwoje w sielankowej atmosferze. Kiedy kawa jest przyjemnością, a nie koniecznością. I kiedy przyrządza się to, na co ma się danego dnia ochotę, nawet jeśli miałby to być chleb z cukrem :) Dlatego dzisiaj moje śniadanie jest raczej skromne, ale dla mnie bardzo zadowalające. Tosty francuskie z cynamonem, posypane cukrem pudrem i podane z sosem truskawkowym:) Dla mnie kawa(...)udział : Paulina: http:// mojapasjasmaku.blogspot.com / Marta: http:// www.magicznezyciemarty.pl/ Monika: http:// papryczkaa.blogspot.com/ Małgorzata: http:// www.daylicooking.pl/ Justyna: http://www.tysiagotuje.pl/ Iwona: http:// izioni-smaki.blogspot.com/ A do przyrządzenia mojego śniadania potrzebne będą: Składniki: chleb - dowolna ilość 1 jajko 1/4 szklanki mleka szczypta cynamonu truskawki - kilkanaście sztuk cukier Mleko mieszamy z jajkiem aż masa nabierze jasnożółtego koloru. Dodajemy cynamon. Na patelni roztapiamy trochę masła. Kromki
My simple kitchenbyła wczorajsza improwizacja! pierwsze śniadanie razowy chleb, żółty ser i wielgachny pomidor z oliwą, a na drugie koktajl. Przyznam, że znowu powstał z potrzeby zrecyklingowania kaszy jaka została mi z kotletów buraczanych. Nie lubię marnować... napój jest bardzo treściwy, w smaku odrobinę poziomkowy. Niestety tym co kasza nie przepadają raczej zasmakuje :( Koktajl jaglany z truskawkami
Dzieje kuchennej WiewióryChrupiąca skórka i pyszny miąższ. To definicja chleba pieczonego w domu. Chleb z niespodzianką właśnie taki jest. Składniki 300 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 1 łyżeczka soli 8 g drożdży instant 320 ml ciepłej wody 1 szklanka gorącej wody 10 suszonych fig 100 g orzechów włoskich 1 łyżka syropu klonowego Figi namaczamy w szklance gorącej wody. Zostawiamy(...)pędzla kuchennego smarujemy go syropem klonowym. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut, aby wierzch się zrumienił. Upieczony chleb studzimy na kratce i zajadamy z czym chcemy. Figi to egzotyczne owoce, które zawierają wiele cennych składników odżywczych. Można w nich znaleźć magnez, potas, wapń i błonnik. Dobrze wpływają
My Chcemy JeśćŻurek (czy przez niektórych nazywany barszcz biały) jest tradycyjnym, staropolskim daniem. Powstaje na zakwasie z mąki i chleba. Dziś krótko i zwięźle: czyli jak zrobić domowy zakwas? Składniki: 1 szklanka mąki żytniej 4 ząbki czosnku 1 skórka razowego chleba Sól Cukier Wykonanie 4 l wody zagotować i ostudzić. Następnie wlać do kamionki, dodać mąkę żytnią i zmiażdżony czosnek. Posolić(...)pocukrować do smaku, włożyć skórkę z chleba i całość dobrze zamieszać. Kamionkę obwiązać czystym płótnem i przetrzymać przez 4 dni w ciepłym miejscu
Tradycyjna Kuchnia