przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:253/867)

Bułki mleczne na Tang Zhongu 270

Pieczywo na starterze Tang Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych bułek, w smaku podobnych do naszych bułek maślanych. Niestety po godzinie bułek już nie było - zniknęły podczas próbowania, czy są smaczne :-). Pierwsza próba była z samym masłem, druga dodatkowo z cienkim plasterkiem szynki. Obie

Grahamka, weka i kajzerka
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 270

Błądząc w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłem na Roti Paum - okrągły chleb złożony z co najmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu. Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki na hamburgery, pszenne 176

piekarnika i odstaw je na kratkę do ostygnięcia.  Bułki wyrastają. Pkt 6.Bułki wyrastają. Pkt 6.Upieczone bułki. Pkt 9.Upieczona bułka.Upieczona bułka en face.przepis zaczerpnięty z książki Chleb. Domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Szarlotka z kruszonką i bezą 169

Klasyk. Na dodatek taki, który zawsze wychodzi. Potrzebowałem bowiem czegoś, co mi poprawi humor, bo kilka ostatnich wypieków się nie udało. Jeden chleb nie wyrósł, inny się zapadł, Pumpkin Bread zamienił się w zakalec, a pliuszki zanadto się przypiekły. A że przyjaciele obdarowali wielką torbą jabłek (część poszła na marmoladę z dyni i jabłek), wybór padł na klasykę z jabłuszkami

Grahamka, weka i kajzerka
Weka...a może bułka paryska? 278

kujawski baton lub bułka wyborowa, albo też bułka kielecka, bina czy też gryzka.Tyleż nazw dla tej długiej na około 30 cm bułki, kształtem i wielkością zbliżonej do podłużnego chleba, lecz z miąższem bardziej mięsistym. A najsmaczniejsza jest tuż po upieczeniu, ostygnięciu, z chrupiącą skórką, tylko i wyłącznie z dobrym masłem. Niczego więcej nie potrzeba. A tak między nami - mamy

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 275

odstaw do wystygnięcia.Tak samo (krok 6 i 7) postąp z pozostałymi częścioma ciasta. Ostudzone blaty ciasta piernikowego przełóż papierem do pieczenia, zawiń w folię aluminiową, obciąż deską do chleba i odstaw na 2-3 dni.Każdy z blatów wyrównaj ostrożnie nożem z góry, ułóż blaty jeden na drugim i wyrównaj wszystkie cztery boki odcinając nożem nadmiar ciasta. Przełóż piernik

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki orkiszowo-gryczane na maślance 223

kratkę do ostygnięcia. Przed wjazdem do piekarnika. Posmarowane i posypane.20 minut później.Jeść, czy poczekać aż ostygną?Bułka z bliska.Bułka z bliska.insirował przepis z książki Chleb. Domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki żytnie 40% z kminkiem, wg Hamelmana 276

Zaczyn ma konstystencję gęstej pasty.Uformowane bułki czeka końcowe wyrastanie.Upieczone bułki na sobotnim słoneczku.Bułki bliżej.Bułki jeszcze bliżej.Bułka cała i bułka przekrojona.Miękisz, ciemny od żyta.inspirowała książka Chleb. Jeffrey Hamelman

Grahamka, weka i kajzerka
Cebularze lubelskie 188

cebularzy):500 g mąki krupczatki 50 g świeżych drożdży250 g ciepłego mleka 1 jajko + 1 roztrzepane do smarowania 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła Przygotowanie chleba: Świeże drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z mlekiem i 2 łyżkami mąki, a następnie odstaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Roztop masło, dodaj do niego sól i wymieszaj. Do przesianej mąki

Grahamka, weka i kajzerka
Sałatka Cezar 1962

oliwek, tymianek, oregano, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy. Na wysmarowaną oliwą blaszkę układamy piersi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 25 minut.  Kromki chleba kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony chleb i smażymy do uzyskania złotego koloru, często mieszając.Sos:Anchois i czosnek drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy resztę składników

Oryginalny smak
Kotlety mielone z marchewką 209

się na blaty w kuchni on dalej robi swoje :)Składniki:mięso na mielone (nie wiem ile miałam, ale myślę że coś ok.500-700g)1 marchewka1 cebula2 duże ząbki czosnku2 kromki chleba lub bułka buka tarta  przyprawy : sól, pieprz, majeranek, bazylia (suszone)Przygotowanie:Chleb namaczamy w ciepłej wodzie ok. 5 min. Po tym czasie wyciskamy nadmiar wody.Mięso, chleb

charlotte gotuje
Sól kuchenna 203

Najstarszą i najbardziej znaną przyprawą, nazywaną "cesarzowa smaku", jest sól. To nie tylko uniwersalna, ale także niezbędna do życia substancja, która ponadto konserwuje żywność. W tradycji staropolskiej, wraz z chlebem, sól pozostaje synonimem zdrowia i dobrobytu. Nasi przodkowie zapraszali gości "na chleb i sól", ten piękny zwyczaj przetrwał aż do naszych czasów. Osoby wchodzące w progi "nowego życia", np. nowożeńcy(...)witani są chlebem i solą. Przetrwał także, mocno wrośnięty w staropolską tradycję, zwyczaj stawiania na stole solniczek, pomimo, ze moda na dosalanie każdej potrawy, na szczęście dla naszego zdrowia, dawno minęła. W jej miejsce zaczęto hojniej używać naturalnych przypraw smakowych i aromatycznych. źródło: "Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat

Klaudynkowa kuchnia
Drożdżówka z automatu 181

Ostatnio zrobiłam się strasznie leniwa... i wyręczam się automatem do chleba...super sprawa..wystarczy wrzucić składniki , ustawić program ..i gotowe..tylko czekać.Przepis na drożdżówkę znalazłam tutaj..400 g maki pszennej np. tortowej200 ml mleka1 jajko 70 g masła stopionego2 płaskie łyżeczki drożdży instant 20 g świeżych2 szczypty soli5 łyżek cukru3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią skórka(...)otarta z 1/2 cytryny1/3 szkl. rodzynek1/3 szkl. orzechów włoskich 1/3 szkl.suszonych daktyliżółtko + 2 łykii mleka - do smarowaniaDo pojemnika maszyny do chleba wlać mleko, rozbełtane jajko, stopione masło, sól i cukier z cukrem waniliowym. Na to wsypać mąkę i na wierzch rozsypać drożdże i skórkę z cytryny.Maszynę do wypieku chleba nastawić na program 'szybki', stopień zrumienienia średni, kategoria wagowa

Moje domowe kucharzenie
BANANOWIEC Z KAROBEM I ZIARENKAMI PIECZONY W SŁOIKACH (Bezglutenowy) 205

szklaneczce, jak bananowiec ma być dziś numerem jeden. SKŁADNIKI:- banany, 4 duże, 6 małych,- mąka owsiana bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram,- mąka chleba świętojańskiego - KAROB, - jajka, 4 (8 przepiórczych).- masło, 1/4 kostki,- serek mascarpone. 1/3 opakowania,- cukier trzcinowy, pół szklanki,- cukier waniliowy domowy, odrobina,- mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki- ziarenka - mieszanka "Cynamonowy Raj"- morwa biała/Opis użytych składników - m.in mąki bezglutenowej owsianej, ziarenek "cynamonowy raj" i mączki chleba świętojańskiego - Karobu, znajdziecie TUTAJ.Oczywiście są tam też namiary (strona internetowa) sklepów w jakich można kupić smakołyki./Dodatkowo:- słoiczki, 6-7 / mogą być też szklaneczki po "Nutelli",- dwa pojemniki wysokie z których łatwo będzie nalewać do słoiczków.- masło do posmarowania "foremek".WYKONANIE:1. Żółtka ucieramy na parze

Wypisz Wymaluj
Karczek duszony i kilka słów o liściu laurowym 155

innych grzybów2 liście laurowe2 ziarenka ziela angielskiego2 cebule 1 1/2 łyżki musztardy (u mnie Dijon) 1 ząbek czosnku1 łyżka oleju (np. arachidowy)1 łyżka masłasól, pieprznatka pietruszkikromka chleba na zakwasie* (opcjonalnie)CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Plastry mięsa nacieramy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w dużą(...)pożądanej konsystencji - zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar wody, często mieszając (im gęstszy sos, tym częściej należy mieszać, aby sos się nie przypalił). Na tym etapie możemy dodać pokruszone kawałki chleba na zakwasie. Mięso wkładamy z powrotem do sosu i mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)* Znajomy Szef Kuchni polecił mi, aby do sosu dodać kromkę chleba na zakwasie

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania