cebularzy):500 g mąki krupczatki 50 g świeżych drożdży250 g ciepłego mleka 1 jajko + 1 roztrzepane do smarowania 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła Przygotowanie chleba: Świeże drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z mlekiem i 2 łyżkami mąki, a następnie odstaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Roztop masło, dodaj do niego sól i wymieszaj. Do przesianej mąki
Grahamka, weka i kajzerkaoliwek, tymianek, oregano, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy. Na wysmarowaną oliwą blaszkę układamy piersi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 25 minut. Kromki chleba kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony chleb i smażymy do uzyskania złotego koloru, często mieszając.Sos:Anchois i czosnek drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy resztę składników
Oryginalny smaksię na blaty w kuchni on dalej robi swoje :)Składniki:mięso na mielone (nie wiem ile miałam, ale myślę że coś ok.500-700g)1 marchewka1 cebula2 duże ząbki czosnku2 kromki chleba lub bułka buka tarta przyprawy : sól, pieprz, majeranek, bazylia (suszone)Przygotowanie:Chleb namaczamy w ciepłej wodzie ok. 5 min. Po tym czasie wyciskamy nadmiar wody.Mięso, chleb
charlotte gotujeNajstarszą i najbardziej znaną przyprawą, nazywaną "cesarzowa smaku", jest sól. To nie tylko uniwersalna, ale także niezbędna do życia substancja, która ponadto konserwuje żywność. W tradycji staropolskiej, wraz z chlebem, sól pozostaje synonimem zdrowia i dobrobytu. Nasi przodkowie zapraszali gości "na chleb i sól", ten piękny zwyczaj przetrwał aż do naszych czasów. Osoby wchodzące w progi "nowego życia", np. nowożeńcy(...)witani są chlebem i solą. Przetrwał także, mocno wrośnięty w staropolską tradycję, zwyczaj stawiania na stole solniczek, pomimo, ze moda na dosalanie każdej potrawy, na szczęście dla naszego zdrowia, dawno minęła. W jej miejsce zaczęto hojniej używać naturalnych przypraw smakowych i aromatycznych. źródło: "Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat
Klaudynkowa kuchniaOstatnio zrobiłam się strasznie leniwa... i wyręczam się automatem do chleba...super sprawa..wystarczy wrzucić składniki , ustawić program ..i gotowe..tylko czekać.Przepis na drożdżówkę znalazłam tutaj..400 g maki pszennej np. tortowej200 ml mleka1 jajko 70 g masła stopionego2 płaskie łyżeczki drożdży instant 20 g świeżych2 szczypty soli5 łyżek cukru3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią skórka(...)otarta z 1/2 cytryny1/3 szkl. rodzynek1/3 szkl. orzechów włoskich 1/3 szkl.suszonych daktyliżółtko + 2 łykii mleka - do smarowaniaDo pojemnika maszyny do chleba wlać mleko, rozbełtane jajko, stopione masło, sól i cukier z cukrem waniliowym. Na to wsypać mąkę i na wierzch rozsypać drożdże i skórkę z cytryny.Maszynę do wypieku chleba nastawić na program 'szybki', stopień zrumienienia średni, kategoria wagowa
Moje domowe kucharzenieszklaneczce, jak bananowiec ma być dziś numerem jeden. SKŁADNIKI:- banany, 4 duże, 6 małych,- mąka owsiana bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram,- mąka chleba świętojańskiego - KAROB, - jajka, 4 (8 przepiórczych).- masło, 1/4 kostki,- serek mascarpone. 1/3 opakowania,- cukier trzcinowy, pół szklanki,- cukier waniliowy domowy, odrobina,- mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki- ziarenka - mieszanka "Cynamonowy Raj"- morwa biała/Opis użytych składników - m.in mąki bezglutenowej owsianej, ziarenek "cynamonowy raj" i mączki chleba świętojańskiego - Karobu, znajdziecie TUTAJ.Oczywiście są tam też namiary (strona internetowa) sklepów w jakich można kupić smakołyki./Dodatkowo:- słoiczki, 6-7 / mogą być też szklaneczki po "Nutelli",- dwa pojemniki wysokie z których łatwo będzie nalewać do słoiczków.- masło do posmarowania "foremek".WYKONANIE:1. Żółtka ucieramy na parze
Wypisz Wymalujinnych grzybów2 liście laurowe2 ziarenka ziela angielskiego2 cebule 1 1/2 łyżki musztardy (u mnie Dijon) 1 ząbek czosnku1 łyżka oleju (np. arachidowy)1 łyżka masłasól, pieprznatka pietruszkikromka chleba na zakwasie* (opcjonalnie)CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Plastry mięsa nacieramy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w dużą(...)pożądanej konsystencji - zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar wody, często mieszając (im gęstszy sos, tym częściej należy mieszać, aby sos się nie przypalił). Na tym etapie możemy dodać pokruszone kawałki chleba na zakwasie. Mięso wkładamy z powrotem do sosu i mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)* Znajomy Szef Kuchni polecił mi, aby do sosu dodać kromkę chleba na zakwasie
My Culinary ArtTosty z patelni - to określenie, które wiele lat temu jako mały chłopiec wymyślił mój syn, nazywając tak kromki chleba obtoczone w jajku, posypane różnymi dodatkami i smażone na patelni :) I kilka dni temu nastąpił powrót do dzieciństwa. Mamo, może zrobisz tosty z patelni? - usłyszałam... :) Nie minęło 20 minut jak dwa talerze gorących kanapek stały na stole. Może(...)końca zdrowe, nie całkiem niskokaloryczne, ale co tam! Wszystkim czasem należy się taki "Dzień Dziecka" prawda? :-)Składniki:kilka kromek chleba (może być z poprzedniego dnia) lub bułki (też najlepiej "od wczoraj")jajkaszynkapomidorser zółty lub ser tostowy w plasterkachpieprz, sólolej do smażeniaWykonanie:Jajka rozkłócamy w miseczce, solimy, pieprzymy. Szynkę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Kromki chleba obtaczamy w jajku
Walijskie Pichcenieudziałem pieczonego awokado :D ~ Pieczone awokado, nadziane szynką szczypiorkiem i jajkiem + kanapka z pastą z awokado ~ Składniki: (2 porcje) awokado 2 jajka szynka szczypiorek 2 kromki chleba przyprawy: pieprz, sól Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wydrążamy środek tak aby zmieściło się jajko. Środek oprószamy pieprzem i solą. Kroimy szynkę i szczypiorek i umieszczamy(...)każdej połówki awokado wbijamy po jednym jajku i przyprawiamy. Ostrożnie wkładamy blachę do nagrzanego do 200* piekarnika, na 15-20 minut. W tym czasie możemy zrobić pastę do chleba z wydrążonego wcześniej miąższu. Wystarczy rozetrzeć go widelcem na gładką masę, dodać sól i pieprz i posmarować nią kromki chleba
Kuchenny Skrawek NiebaSkładniki: 250 g cebuli oliwa lub masło 1 ząbek czosnku 100 ml wytrawnego białego wina ok. 400 ml bulionu (u mnie rosół) sól, pieprz 2 kromki chleba starty ser tymianek Wykonanie: Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Czosnek posiekać. W garnku rozgrzać odrobinę masła lub oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć przez kilkanaście minut lub dłużej(...)odkleić resztki cebuli z dna garnka. Kiedy większość wina odparuje wlać bulion (rosół), doprawić do smaku. Gotować przez około pół godziny. W międzyczasie opiec kromki chleba. Zupę przelać do żaroodpornych bulionówek. Na wierzch położyć kromki chleba i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Zapiekać przez kilka minut
Sto kolorów kuchniJakiś czas temu dostałam od koleżanki słoiczek i karteczkę. Głosiła ona, że w słoiczku znajduje się Herman, zwany inaczej watykańskim chlebem szczęścia. W tym miejscu się zawahałam, bo "watykański" brzmi złowrogo, ale na szczęście to tylko jedna z jego wielu nazw ;) Dowiedziałam się, że ten łańcuszek jest baaardzo stary, wywodzi się z Niemiec, był swego czasu dość popularny na Śląsku(...)bardzo spodobał się - uwaga - Amiszom i jest to chleb przyjaźni. Albo szczęścia. Albo i tego, i tego ;)Podobno wolno upiec go tylko jeden raz w życiu. Podobno przed rozdaniem trzech części ciasta nie wolno go jeść. Podobno życzenie, które pomyślicie przy pierwszym kęsie na pewno się spełni. To teoria. A co w praktyce? Nie jest to chleb, raczej rodzaj bardzo
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: 1/4 małej dyni hokkaido 1/2 cukinii kilka kromek czerstwego chleba kilka plasterków sera, pokrojonego w paski 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, cukinię w półplastry, wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 40 minut w temp(...)czasie chleb kroimy w kostkę, na 5 minut przed końcem pieczenia warzyw, na wierzchu układamy chleb i posypujemy serem. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 5 udek z kurczaka wytrybowanych 20 dkg pieczarek 1 cebula 2 kromki chleba tostowego Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, Olej i masło do smażenia. Udka z kurczaka przeciąć wzdłuż i wytrybować kości, doprawić. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Z chleba tostowego odciąć skórki i miąższ, rozdrobnić w malakserze. Przesmażone(...)pieczarki z cebulą, doprawić i połączyć z rozdrobnionymi okruchami chleba tostowego. Całość wymieszać . Farszem wypełnić udziec pozbawiony kości. Zrolować w ruloniki i każdy owinąć folią aluminiową. Zrobić tzw. cukiereczki. Piec w piekarniku 180 C - 20 minut. Następnie odwinąć z foli i piec jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. W trakcie pieczenia, roladki odwrócić na drugą stronę
Kulinarny karnet Christopherapaccheri 5 dag parmezan 2 łyżki oliwy sól Sos romesco. 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 papryka czerwona 1 garść orzechów laskowych lub migdałów 2 kromki chleba oliwa sól, pieprz Cukinia. 0,5 cukinii sól chilli Zrobić sos. Cebulę posiekać i zrumienić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i pomidory. Zmniejszyć ogień i dusić około 10minut,aż płyn(...)się zredukuje. Po 5 min. dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Orzechy laskowe (migdały) posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do pomidorów. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do pomidorów. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos powinien być gęsty, taka jego uroda. Niektórzy nie dodają chleba, ale powinien być. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Zahartować
Kulinarny karnet ChristopheraKażdy, kto próbował piec bezglutenowy chleb czy bułki wie, że ciasto to ma tendencję do wysychania. Pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze (220 -250 stopni C) sprawia, że tworzy się na nim gruba, twarda i matowa skórka. Jest kilka sposobów jak temu zapobiegać: na czas rośnięcia i pieczenia ciasta przykryj foremkę folią aluminiową lub drugą foremką o takim samym wymiarze(...)odwróconą do góry dnem; przed wstawieniem do piekarnika spryskaj powierzchnię chleba wodą; do piekarnika wstaw puszkę z wodą - ja wstawiam dwie duże (jak po brzoskwiniach), po jednej w każdym rogu na dole. Przy okazji wyeliminowało mi to problem przypalania tylnych narożników ciast, bo te miejsca nagrzewały się najsilniej. piecz bez włączania termoobiegu; po wyjęciu z pieca posmaruj skórkę oliwą
głodny alergik