przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:266/867)

Chleb 164

Kolejny przepis wyszperany na jednej z grup kulinarnych. Chleb tak pyszny, że w ogóle szkoda gadać! Piec trzeba! :) Składniki: 1/2 kg mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka octu (u mnie jabłkowy) 25 gramów świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru Drożdże rozpuszczamy z odrobiną wody i cukrem Nagrzewamy piecyk do 220 stopni wraz z naczyniem, żaroodpornym(...)którym będziemy piec chleb Drożdże przelewamy do mąki, dodajemy sól, ocet i wodę Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Formujemy... ... i przekładamy do ciepłego naczynia.  Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut Następnie wyjmujemy, smarujemy naczynie tłuszczem i wysypujemy mąką. Chlebek przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia i nacinamy go z wierzchu Piec 30 minut pod folią aluminiową, a kolejne

Szczęśliwa kuchnia
Chleb z samych ziaren, bez mąki z dodatkiem miodu. 119

pieczenia i przekładamy do niej całą masę dokładnie ją „uciskając” łyżką od góry, żeby ciasto było jak najbardziej zwarte. Odstawiamy je jeszcze na ok. godzinę do dwóch. Chleb pieczemy w foremce w temperaturze 180 stopni przez 20 min. Następnie wyciągamy go delikatnie z niej i pieczemy jeszcze przez kolejne 30-40 min nawet do godziny (w zależności(...)piekarnika). Chleb jest gotowy gdy jego boki stwardnieją i podczas pukania w nie chlebek wydaje głuchy odgłos Kroić można dopiero po całkowitym wystudzeniu inaczej będzie się kruszył. Przydatne: Czas przygotowania: ok. 5 minut na zważenie składników + I odstawienie -> na ok. 30 minut na odstawienie i połączenie się ze sobą składników II odstawienie -> w foremce

rozgotowana
Skandynawska kanapka ze smażonym jabłkiem i chrupiącym bekonem 113

dziś przygotowałam skandynawską kanapkę podpatrzoną w książce "The Food and Cooking of Scandinavia" ze smażonym jabłkiem i chrupiącym bekonem. Taka kanapka oczywiście najlepiej smakuje z tradycyjnym  ciemnym chlebie żytnim , ale myślę że będzie równie dobra na każdym innym, a Waszym ulubionym.  Skandynawska kanapka z jabłkiem i bekonem Składniki : kilka plastrów bekonu (chudego boczku, lub pancetty) pół cebuli drobniutko(...)posiekanej 2 duże jabłka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła 2-3 kromki chleba (żytniego) sałata natka pietruszki do przybrania Przygotowanie : Bekon mocno zgrillować (na grillu elektrycznym, w piekarniku lub na patelni), aby był chrupiący. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać jabłka pokrojone w kostkę, oprószyć cukrem i smażyć przez kilka minut, aby zmiękły

Codzienne Gotowanie
Chleb pszenny na zakwasie 146

Chleb wymagający, ale nie trudny. To właśnie ilość godzin powoduje, że smakuje tak, a nie inaczej, czytaj wyśmienicie! Chrupiąca gruba skórka, zwarty gąbczasty miąższ, a  za sprawą zakwasu pyszny kwaskowaty smak. Przepis doskonały, tak po prostu... ;). Składniki: (na 2 bochenki)   Zakwas: 120 g startera zakwasu * 500 g mąki pszennej typ 750 400 ml letniej wody   Ciasto właściwe(...)zakwasu i dalej postępować jak w przepisie.   *** Koszyczki rozrostowe można zastąpić, np. miską oprószoną mąką lub durszlakiem wyłożonym ściereczką i obsypanym mąką.   Źródło: książka "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb LIGHT 141

czasu do czasu lubię zjeść sobie zdrowszą wersie chleba , smakuje bardzo fajnie , super się sprawdza do kanapek , ale i dla tych co dbają o swoją dietę , zapraszam do wypróbowania . Składniki  2 szklanki mąki otrębowej  3 jajka  1 kubek serka granulowanego białego ( o niskiej zawartości tłuszczu) sól  pieprz ziołowy   1 pęczek szczypioru  Wykonanie(...)następnie blaszkę silikonową smaruję olejem kokosowym i posypuję mąką otrębową , i wylewam nasze ciasto , wkładam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczemy około 20 minut , po tym czasie chleb wyciągam z piekarnika odstawiam do wystygnięcia

Mój Smak
Światowy Dzień Chleba, na zakwasie z dynią i tartym jabłkiem 210

chleb był dla miłości Nie miłość dla chleba… Krzysztof Kamil Baczyński Na zakwasie z dynią i tartym jabłkiem Zaczyn • 50g zakwasu, • 350g wody, • 250g mąki żytniej typ 720, • 100g tartego jabłka. Czas fermentacji 12 godzin Ciasto właściwe • Cały zaczyn, • 200g dyni startej na tarce o dużych oczkach, • 400g mąki orkiszowej jasnej typ 630, • 100g mąki żytniej typ 720, • 250g wody

Leśny Zakątek
Chlebki orzechowo-owsiane 191

Ni to ciastka, ni to pieczywo. Małe chlebki w sam do przegryzienia. Owsiane więc mocno sycą :) orzechowe więc bardzo smakują. Lekko słonawe i mało słodkie. 

Dzieje kuchennej Wiewióry
Koszyczki chlebkowe z serem żółtym 154

witamin A i D – dlatego warto go pić codziennie, by wzmocnić siebie i swoje kości. I jak sama reklama kiedyś mówiła: Pij mleko, będziesz wielki". Koszyczki chlebkowe 1 opakowanie chleba tostowego 1 opakowanie SERA ŻÓŁTEGO 2 pieczarki 1/2 cebulki 1/2 pomidora 4-5 plasterków szynki 1/3 laski kiełbasy pół puszki tuńczyka pęczek szczypiorku Chleb tostowy wyjąć z opakowania (ewentualnie wykroić

Gotuję Testuję
Koszyczki tostowe z Bieluchem 171

TRUDNOŚĆ: średnie   -CZAS: 30-60 min    -PORCJE: 12   Koszyczki tostowe z Bieluchem 12 kromek chleba tostowego 1 opakowanie serka Bielucha 1/3 słoiczka papryki czerwonej marynowanej 1/3 słoiczka papryki żółtej marynowanej 10 dag pieczarek pieprz, sól 7 jajek Kromki chleba tostowego wyjąć z opakowania i rozwałkować wałkiem. Każdą kromkę włożyć do foremki na muffinki, wcześniej wysmarowaną

Gotuję Testuję
Focaccia z oliwkami 157

wyrośniętym cieście zrobić palcami wgłębienia, wcisnąć w nie oliwki i całość polać delikatnie oliwą. Włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować spryskując go wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów) i piec chleb około 30 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Upieczony chleb wyjąć z formy i przełożyć na kratkę. Zostawić do ostudzenia

Passions hobbies life
Chleb zaduszny - polskie tradycje świąteczne 219

Dzisiaj opowiem Wam o pięknej chociaż już prawie zapomnianej tradycji. O tradycji pieczenia chleba zadusznego. Co to jest ten chleb zaduszny i dlaczego się go piekło? Przeczytajcie bo to bardzo ciekawe. Przełom października i listopada to przecież nie tylko halloweenowe przebieranki, strachy i lampiony z dyni. Dla mnie dużo ważniejsze są zupełnie inne klimaty. To czas refleksji nad przemijaniem, zaduma

Smaczna Pyza
Chlebek pszenny, ziołowy z cebulą i serem 158

Taki ziołowy chleb jest pyszną przekąską. Pachnie i smakuje wyśmienicie. Pokrojony w grube kromki można zajadać tak po prostu bez żadnych więcej dodatków. Może być też wsparciem do kremowej zupy jarzynowej lub pieczonych warzyw czy gulaszu. Dobrze smakuje z wędliną lub pomidorami. To Wy decydujecie jak go podać i z czym zjeść. Najważniejsze żeby smakował, prawda? Zamiast chleba możecie upiec

Smaczna Pyza
Bezglutenowy chlebek bananowy 150

odczuciu są one zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola z kaszy gryczanej . Długo zastanawiałem się z jakiej mąki zrobić chlebek bananowy, który w dodatku ma być bezglutenowy. W moim mąkowym arsenale mam większość dostępnych

Blendman
Bezglutenowy chleb korzenny 183

Dzisiaj mamy dla Was przepis na bezglutenowy chleb korzenny który pochodzi z książki „Moja kuchnia bez glutenu”. Słodki chlebek w swoim smaku przypomina

Kuchenne Wariacje
Chleb niemiecki dyniowy 141

okazji dzisiejszego dnia - Akcji World Bread Day 2016 czyli Światowego Dnia Chleba i jego 10 edycji postanowiłam upiec bardzo popularny w Niemczech c hlebek dyniowy, czyli Kürbiskernbrot . Prosty, pyszny chleb z dużą ilością pestek dyni. A że j ednocześnie trwa sezon na dynię jest to idealny przepis na jej wykorzystanie. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania