przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:260/867)

Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków 151

używać osoby z alergią na mięso wieprzowe. Mielone nasiona lnu – najlepiej stosować odtłuszczone, mielone złociste siemię lniane, w ilości około 1 łyżki na 2 szklanki mąki. W mieszance na chleb razowy zawartość siemienia może wynosić nawet około 10%. Do ciasta naleśnikowego lepiej dodawać małą ilość (1 łyżeczkę), bo siemię szybko pęczniej nawet w zimnej wodzie, ciasto robi się zbyt gęste(...)bakterie Xanthomonas campestri. Pęcznieje w wodzie tworząc roztwory o dużej lepkości. Dodajemy ją do mieszanek w ilości 1 łyżeczki ma 2 szklanki mąki/ skrobii bezglutenowej. Karob, guma karobowa, mączka chleba świętojańskiego – otrzymywana z owoców Szarańczynu strąkowego, rosliny z rodziny bobowatych.  Mielony karob ma brązowy kolor i korzenny zapach.  Jest używany jako zamiennik kakao. Dodany do ciasta nadaje jednak

głodny alergik
Klops, pieczeń z oscypkiem 168

białym pieprzem! , jednym słowem MĘSKA RZECZ :). Składniki; 1 kg mielonej łopatki, (można dodać wołowego mięsa ) 25 dag baleronu lub wędliny z dużą ilością tłuszczu 2-3 kromki czerstwego chleba, (bez skórek) 3 ząbki czosnku 2 jajka kilka łyżek bułki tartej 10-12 dag oscypka lub innego regionalnego sera sól pieprz biały i czarny mleko do namoczenia chleba ok.1/2 szklanki(...)Wykonanie; Chleb bez skórek moczymy w mleku. Do miski wkładamy zmieloną łopatkę i kolejno dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę i czosnek, na grubej tarce ścieramy baleron i oscypka, wbijamy jajka, dokładamy bułkę tartą i do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy rękami zgrabną pieczeń i układamy na blaszce. Pieczemy w tem 180-190C przez ok 90 min. Kiedy tłuszcz zacznie

Apetyczna babeczka
Żytni zakwas na żur 145

mąki pszennej z małą ilością razowej to otrzymacie barszcz biały, znacznie delikatniejszy od żuru. Potrzebujemy 4-5 dni, aby można było go użyć. Ja zawsze dodaje kromkę czerstwego chleba, który był pieczony na zakwasie, przyspiesza to proces kiszenia żuru, dodanie chleba pieczonego na drożdżach nie da tego efektu. Drugim składnikiem, który warto dodać jest czosnek, teoria mówi, że spowalnia proces(...)praktyka dowodzi, że spowalnia minimalnie, góra o jeden dzień, a smak i aromat czosnku jest wart poczekania dnia dłużej. Składniki: szklanka grubej mąki żytniej typ 2000  kromka czerstwego chleba pieczonego na zakwasie 2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu  kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe  1 litr wody Wodę należy przegotować, lekko przestudzić i jeszcze gorącą

Apetyczna babeczka
Chlebek owsiany bez wyrabiania 1133

pory nie miałam odwagi zabrać się za upieczenia chleba . Mój początek z pieczywem okazał się fiaskiem. Zaczęłam od wysokiej poprzeczki tzn. od chleba na zakwasie i niestety po 5 dniach zakwas został wylany , bo nie wiedziałam jaką konsystencję i zapach powinien posiadać . Tak było do czasu , kiedy na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień(...)przepis na ten mój dzisiejszy chlebek. Nie trzeba dodawać zakwasu , wystarczą świeże drożdże i różna ziarna i można się cieszyć pysznym i swoim domowym chlebkiem :) Z okazji Światowego Dnia Chleba post jak najbardziej mile widziany :)Wymiary blaszki : 36 x 16 cmCzas pieczenia : 65 min.Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 1 l ciepłej wody ( nie wolno dać zbyt gorącej bo nie wyjdzie

Słodkości i nie tylko
Proszę, zrób mi kanapkę! 158

się wstydzi to..tę kanapkę dostanie ! Kanapkę, która postawi go na nogi, rozwieje chmury wszelakie i doda energii. Na naszą kanapkę, a raczej kanapczysko, będą nam potrzebne 1 kromka chleba wiejskiego z kminkiem. Są to kromki z chleba wielkiego jak stolik do kawy.. masło bądz majonez- co kto lubi- żadnych mixów margarynopodobnych z tablicą Mendelejewa w tle! Pomidor soczysty(...)szklarnia odpada no chyba że ktoś ma swoją własną plaster dobrej szynki papryka igołomska, bo fajnie chrupie i ziarenka prażone od Ziarenkowo majonez do dekoracji i scalenia wszystkiego Kromę chleba posmaruj majonezem lub maslem, połóż szyneczkę po wierzchu, Nałóż palstry pomidora na siebie, polej majonezem i posyp ziarnami od Ziarenkowo...dołóż ogórka. Obok kanapczyska połóż słupki papryki igołomskiej i pomidor

Z Kuchni Do Kuchni
Pasztet sojowy Polsoja- wegetariańska szybka kolacja 187

szybko, bo się śpieszę. A, że byłam głodna nowinek, nie mogłam wsiąknąć w kuchni na amen. Do jej kolacji u mnie użyłam pasztetu Polsoja- ciekawe co mi powie? Składniki chleb na zakwasie CHLEB TUTAJ pasztet Polsoja- tradycyjny pasztet sojowy składa się w 100% z surowców roślinnych. Za jego pyszny, wyrazisty smak odpowiada bogactwo przypraw i ziołowych aromatów. Nuta jałowca(...)mięsne. Produkt jest bogaty w białko roślinne. Zawiera dodatek błonnika pokarmowego i został przygotowany z soi niemodyfikowanej genetycznie. suszone pomidory marynowane grzybki , które miałam na czarną godzinę Szybciutko ciach chleb, posmarowałam pasztetem i położyłam pomidorki i grzyby. Marynowany grzyb i pomidor suszony to idelane połączenie do pasztetu sojowego Polsoja. Raz, dwa , trzy i..na stół. Zjadłam może jedną kanapkę...Znajoma

Z Kuchni Do Kuchni
Bochenek Doris Grant (Doris Grant Loaf) 176

Prosty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940  roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość.Składniki:225 g mąki pszennej chlebowej225 g mąki razowej1 łyżeczka soli7 g drożdży suszonych300 ml ciepłej wodyolej roślinny2-3 łyżki mleka do posmarowania bochenka Blachę oprószyć mąką. Do dużej(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na spodzie piekarnika postawić formę z 10 kostkami lodu, które wytworzą parę, a dzięki niej chleb uzyska chrupiącą skórkę. Zdjąć folię z ciasta i nożem zrobić kilka nacięć na chlebie, za pomocą pędzelka posmarować go mlekiem i oprószyć odłożonymi otrębami. Wstawić do piekarnika i piec

wyzwania kuchenne
Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie 167

Dawno nie piekłam bułek..., ostatnio tylko chleb i chleb... Na blogu  u Marzenki z Zacisza kuchennego wypatrzyłam takie smakowite bułki na zakwasie pszennym. Upiekłam, tylko zmieniłam troszkę skład, jeśli chodzi o mąkę. Dodałam mąki gryczanej i żytniej, w związku z tym miąższ moich bułek jest troszkę ciemniejszy. Z bułkami jest zdecydowanie więcej pracy niż(...)chlebem, ale uważam, że mimo wszystko, warto było !Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach. Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie Składniki:75 g aktywnego zakwasu pszennego515 ml wody350 g mąki chlebowej200 g mąki żytniej chlebowej150 g mąki gryczanej2 1/2 łyżeczki soliWykonanie:Wieczorem w misce mieszamy zakwas razem ze wszystkimi rodzajami mąki, przykrywamy folią

Kulinarne przygody Gatity
Focaccia z oliwkami 168

Przy okazji wspólnego blogowego wrześniowego pieczenia piekłyśmy chleb oliwkowy. Chleb bardzo nam smakował, zachował świeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie wykorzystać ten przepis, tym razem piekąc focaccie. Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach. Focaccia z oliwkami Składniki na 2-3  sztuki: (wg. J. Hamelmana)Zaczyn płynny30 g aktywnego(...)czarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na półWykonanie: Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Po tym czasie łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek. Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki (garść oliwek odkładamy do położenia na cieście

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na żurek 215

wymaga wiele zachodu, trzeba tylko pamiętać, żeby raz dziennie go zamieszać, a mąkę razową kupimy dziś w każdym większym sklepie. Jeśli chcemy przyspieszyć kiszenie możemy dodać aktywny zakwas do chleba lub kawałek razowego chleba, ale koniecznie musi on być na zakwasie, broń Boże drożdżowy. Drożdże mogą spowodować, że zakwas zapleśnieje. A na blog już wkrótce zupa na zakwasie, czyli zalewajka(...)wody 1 szklanka mąki żytniej 2000 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Opcjonalnie łyżka aktywnego zakwasu żytniego lub kawałek razowego chleba na zakwasie Wykonanie: Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do wyparzonego słoika razem z przyprawami, dosypujemy mąkę i dolewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką

Kulinarne przygody Gatity
Zielona kanapka 183

wszystko jest w niej zielone, ale ten kolor jednak króluje. Nie tylko zadowoli w obliczu nagłej zachcianki, ale również pożywi.Składniki:Chleb/bułki/inne pieczywo (u mnie 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego)1 zielona papryka4 kotlety sojowe 1 zielony ogórek3-4 liście sałaty 1 awokadobułka tartaoliwa z oliwek opcjonalnie:kopereksól, pieprz i inne przyprawyulubiony sos (np. wegański Chipotle Southwest Sauce(...)gorącej wodzie pełnej przeróżnych przypraw: cebuli, papryki, kurkumy, czosnku, imbiru, chilli, curry, pietruszki etc. Po namoczeniu lub ugotowaniu obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na oliwie. Kromki chleba wkładamy do piekarnika, około 150 stopni C na kilka minut. Chodzi o to, by były ciepłe i umiarkowanie chrupiące. Awokado pozbawiamy skórki i pestki. Wnętrze kroimy na kawałki i ugniatamy widelcem

Weganizm infantylny
Miska Tupperware 266

miskę i zobaczcie co w niej już robiłam i jakie są efekty. Ja swoją miskę wykorzystałam od razu pierwszego dnia, jak tylko ją otrzymałam.Robiłam w niej ciasto na chleb..w sumie to za dużo powiedziane..moja praca polegała tylko  na włożeniu składników do miski, wymieszania łyżką, zamknięcia, odpowietrzenia ..i praktycznie to wszystko..żadnego zagniatania i zero wysiłku., tylko(...)ZADOWOLONA ..Taka miska w sumie nie jest tania, ale i nie jest droga .Osobom , które dużo pracują z ciastem drożdżowym polecam z czystym sercem..ja niby mam automat do chleba i często wyręczałam się nim do wyrabiania i wyrastania ciasta na chleb, bułki, pączki itd..ale to zajmowało 1,5 godziny..i zużywało prąd..Praca rękoma wymaga wysiłku i też

Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z cukinii 173

miseczki):1 spora (485 g) cukinia250 ml bulionu5 g masła (płaska łyżeczka)1 ząbek czosnku1 mała (40 g) cebula1 łyżka (20g) śmietany 18%1/3, ew. 1/2 łyżeczki currysól, pieprzdodatkowo: chleb razowy (3 kromki - 100g) lub zwykłyczosnek granulowany(pokrojony w kostkę chleb razowy piec w piekarniku lub na patelni, posypany czosnkiem granulowanym, aż będzie chrupiący)Przygotowanie:1. Cukinię umyć i zetrzeć(...)blenderem.6. Podgrzać, dodać sól i pieprz według uznania oraz śmietanę.Polecam podawać z dodatkiem grzanekKalorie:1 porcja bez grzanek (przygotowana z podanych ilości składników):  200 kcalGrzanki z chleba razowego(ok. 100g): ok. 210 kcalRazem: 410 kcal Smacznego

Malowane smakiem
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 203

kroimy, mieszamy i wstawiamy do piekarnika - danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć.  Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji.  Briami, pieczone warzywa po grecku na podstawie tego przepisu(...)wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 1 godzinę, po czym zdejmij folię i dopiekaj jeszcze przez 15-30 min., aż warzywa, szczególnie ziemniaki, lekko się zrumienią.  Podawaj z chlebem, ewentualnie posypane serem feta. Możesz również potraktować briami jako dodatek do mięsa. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 182

sosu pomidorowego i piec w piekarniku, aż fasola wchłonie część sosu i stanie się bardzo aromatyczna. Gotową fasolę posypuje się natką i pokruszoną fetą i podaje z kromką świeżego chleba, którą możemy wyczyścić talerz z pysznego sosu.Gigandes plaki tradycyjnie podaje się jako meze, czyli jedna z wielu przystawek. I rzeczywiście w greckich restauracjach, które odwiedziłam w czasie wakacji, danie(...)dolmades (liście winogron nadziewane ryżem) i otrzymywałam pyszny urozmaicony obiad. Ale gigandes plaki samo w sobie jest na tyle sycące, że w połączeniu z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i zdrowy wegetariański obiad, doskonały w czasie jesiennych i zimowych miesięcy.Gigandes plaki - fasola pieczona w sosie pomidorowym na podstawie przepisu z książki Kulinarne wyprawy Jamiego Jamie Oliverna

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania