ogórki małosolne

ogórki małosolne

ogórki małosolne

Wszyscy lubią i każdy może sobie przygotować :) Dlaczego nazywamy małosolne?  Po prostu do zalewy na litr wody dajemy 1 łyżkę soli, a do kiszenia na zimę 2 łyżki :) Potrzebujemy ogórki gruntowe... Koperek... Chrzan... Czosnek... Sól kamienną i wodę... Ogórki zrywamy i myjemy w zimnej wodzie... Obcinamy końcówki żeby szybciej się zakisiły... Na dno naczynia układamy liść i korzeń chrzanu, czosnek i baldachim koperku... Potem układamy ogórki i zalewamy gorącą wodą z solą... Po dwóch trzech dniach mamy py... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu chleba naszego

Warto przeczytać

Mity. Dlaczego nie łączyć pomidora z ogórkiem?

Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.