dziecka buzi i tak kiedy sobie tak siedziałam w kuchni wpadł mi do głowy pomysł. Pomyślałam, że może by połączyć topowe smaki mojego dziecka i przygotować mu jego ukochany deser z ukochanymi bezami? Tak Tiramisu i bezy. Wszystko sprzyjało, bo serek mascarpone leżał w lodówce. Mimo, słońca, które prażyło w kuchenne okno jak błyskawica szybko zrobiłam Tiramisu, przyznam, że musiałam(...)się mocno sprężać, bo upał mógł popsuć mi efekt końcowy, ale nie popsuł, a ja pobiłam czas w przygotowywaniu tego deseru. Kochani, to tylko kilka minut! Musicie koniecznie chociaż raz spróbować takiego połączenia rewelacja! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki
Blondynka Gotujekiedy widzimy je na targach, zielonych ryneczkach, a na własnych, wyhodowanych krzaczkach cieszą podwójnie. Żal ich nie wykorzystać, i to nie tylko jako spożywane samodzielnie ale również do ciast, deserów, lodów, przetworów… Dzisiejszy deser to coś pomiędzy sernikiem na zimno a panna cottą. Jest delikatny, rozpływający się w ustach, nieprzesłodzony, z białą czekoladą, na biszkoptach. Pięknie ozdobiony owocami(...)polany sosem malinowo – truskawkowym, smakuje obłędnie i idealnie wpisuje się w klimat deserów letnich. Tym oto deserem miałam okazję poczęstować kilka osób – wszyscy byli zachwyceni. Polecam i Wam. Składniki: 300 g białej czekolady 600 g kremowego serka typu Philadelphia 280 ml śmietany kremówki 36 % 50 g cukru kryształu 1 łyżka żelatyny 5 łyżek dżemu malinowego 150 g malin
Made By Mom And SonTego deseru po raz pierwszy spróbowałam kilka lat temu podczas pobytu na greckiej wyspie Santorini. Z zewnątrz wyglądał jak zwykłe ciasto czekoladowe, ale po wbiciu łyżeczki ze środka wypływała płynna masa czekoladowa, która mieszała się z gałką pysznych lodów waniliowych, które były podane obok na talerzyku... Połączenie gęstego sosu z orzeźwiającymi lodami było naprawdę wspaniałe. Od czasu, kiedy spróbowałam tego(...)deseru staramy się z Mamą odtworzyć jego smak w domu. Podjęłyśmy już kilka prób, ale ciastko rzadko kiedy spełniało nasze oczekiwania, aż do wczoraj. Nareszcie lava okazała się prawdziwym wulkanem smaków dla podniebienia - idealnie słodka, spieczona na brzegach i cudownie płynna w środku... coś cudownego. Niewątpliwą zaletą tego deseru jest fakt, że można go przygotować w niecałe pół godzinki. Zapraszam
Chocolate Muffin BlogKorzystając z obfitości świeżych truskawek powstał szybki deser warstwowy. Smaki w deserze są znane, ale w takim układzie smakują bardzo przyjemnie. Cudownie jest dotrzeć do ostatniej warstwy kawowej, która jest jak wisienka na torcie. Jej smak długo pozostaje w ustach i jedząc deser czeka się kiedy znów do niego się dotrze. Deser o umiarkowanej słodyczy. Składniki: (3 średnie porcje
Kuchcik gotujePrzepis na to cudo znalazłam u Avy klik , zapisałam w ulubione i jak zrobiłam, to stwierdziłam, że to będzie jeden z ulubionych moich deserów. Troszkę się zapędziłam i zamiast rozłożyć masę z podanych proporcji do 4 mniejszych foremek, wybrałam 2 większe. Myślicie, że ktoś się skarżył na zbyt dużą porcję? ;) Składniki na 3-4 kokilki: 100 g czekolady(...)około 10 minut. Po wyjęciu delikatnie obkroić brzegi i wykładać na talerzyki. Podawać z truskawkami, lodami, bitą śmietaną lub obsypane cukrem pudrem. Ja wykorzystałam dwie większe kokilki, więc moje desery wyszły większe. Nie wyjmowałam ich z foremek, a na wierzch nałożyłam po kleksie bitej śmietany, która mimo rozpływania się dodała smaku. Dla tych, którzy pilnują diety polecam ten deser przygotowany
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś chciałam Wam pokazać podrasowaną wersję pewnego musu, podanie idealne na przyjęcie. Kiedyś ten deser pokazałam Wam w szklanych pucharkach, w których również prezentuje się świetnie. Przed Wami Mousse au Chocolat ! To jest wyjątkowy deser, nie ma potrzeby go słodzić, przygotowanie zajmuje kilkanaście minut i jest to nasz ulubiony deser. Deser obok, którego nie da się przejść obojętnie. Zawartość talerzy
Blondynka Gotujejuż pisałam wcześniej i wiecie już że chia to nasiona szałwii hiszpańskiej bardzo zdrowe i do tego idealnie nadają się do deserów. Tym razem wykorzystałam tutaj truskawki i deser udał się znakomicie. Smakuje wybornie i zdrowy jest niezmiernie, możecie jeść bez obaw o wagę. Zapraszam serdecznie na pyszny deser. Deser truskawkowy z chia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekochana pociecha przyniosła do domu cały kosz pięknych, świeżutkich truskawek zerwanych prosto z krzaczka. A że wszyscy uwielbiamy, te małe czerwone słodkości, powstało z nich kilka pysznych dań. Będą desery, koktajle, ciasta... pomysłów jak zawsze miałam sporo. Na początek zapraszam Was na prosty, ale jakże smaczny deser truskawkowy z ricottą. Mi od razu poprawił humor. Spróbujcie. ... prosty, ale jakże smaczny(...)apetycznie wyglądający deser truskawkowy z ricottą Składniki: 100 g ricotty 4 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki truskawek 1-1 1/2 łyżki cukru * kilka borówek 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki gorącej wody * ilość w zależności od upodobań i słodkości owoców Przygotowanie: Truskawki myjemy i wkładamy do misy blendera. W zależności od słodkości owoców dodajemy cukier - u mnie około
Słodkie okruszkiŁatwy, smaczny, a zarazem efektowny deser z truskawkami. U mnie podany został nie w pucharku deserowym, tylko w dużych kieliszkach do czerwonego wina. Najważniejsze bowiem jest dla mnie to, aby deser ładnie się prezentował, a zarazem nie wyglądał zawsze tak samo :-) Myślę, że równie ciekawy efekt można by uzyskać sporządzając deser w kieliszkach do martini ;-) SKŁADNIKI (na 4 duże pucharki(...)zblendować. Powstałą masę wlać do śmietany i zmiksować do połączenia. Włożyć do lodówki. Na galaretkę wyciskać szprycą nieco śmietany truskawkowej, dodać pokrojone truskawki i znowu wyciskać śmietanę. Górę deseru udekorować truskawkami. Podawać schłodzone
Passions hobbies lifekogo: dla chcących zrobić sobie pyszny deser ze swoich składników dla tych, którzy kupili w sklepie laskę wanilii i teraz nie wiedzą co z nią zrobić dla chcących skosztować włoskiego przysmaku w swojej kuchni Składniki: 2 łyżeczki żelatyny w proszku 1 laska wanilii / lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250ml śmietany 30% lub 36% 250ml mleka 80g cukru 1 łyżka(...)wielkości) i odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć folią i wstawić do lodówki (do stężenia) na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. 5. By gotowy deser wysunął się ("wyskoczył") z filiżanek można je włożyć na sekundę do gorącej wody (oczywiście nie zanurzać całej filiżanki - trzeba to zrobić tak, by woda nie wlała się do deseru) . Deser
Mania Wypiekaniakolejnym etapie mojego projektu „Palcem po mapie” zabieram Was do słonecznej Toskanii. Tym razem będzie pyszny deser biszkoptowy zuccotto z serkiem mascarpone. Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki - 9 łyżek kakao - 30g masła Składniki na masę: - 2 żółtka - 5 łyżek cukru - 5 łyżek soku z winogron - 150 g serka mascarpone - 200 ml śmietany kremówki(...)potem winogrona (jeżeli kulki winogron są duże to dobrze jest je przepołowić żeby nie były za ciężkie w masie) a następnie resztę masy i przykrywamy drugim biszkoptem. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki żeby masa nam stężała, najlepiej na całą noc. Jak deser mamy gotowy to miskę obracamy do góry dnem i zdejmujemy folię. Ja deser za krótko chłodziłam
Kuchenne WariacjeDeser zainspirowany drugą z nowej tropikalnej serii smakowej galaretek WINIARY, galaretką o smaku Pina Colada czyli karaibskiego deseru z jasnego rumu, śmietanki kokosowej i soku ananasowego. Stąd też obecność w nim ananasa i wiórków kokosowych. Do jego przygotowania potrzebujemy półokrągłej foremki tzw. „cwibakówki”. Ja mam taką aluminiową o dł. 30cm. i poj. 1.5l. Dobrze jest wyłożyć ją folią spożywczą(...)wówczas bez trudu będziemy mogli później ją zdjąć. Głównymi składnikami deseru są galaretki o smaku Pina Colada . Użyłam ich aż 5 opakowań. Jedną do dekoracji i 4 do masy. W obu przypadkach zmniejszyłam ilość wody do ich przygotowania w stosunku do podanej na opakowaniu. Proszę zwrócić na to uwagę przygotowując je. Deser nie jest przesłodzony, ale jak ktoś woli bardziej
Wiem co jemPyszny deser z kaszy manny, do którego wykorzystałam domową konfiturę z leśnych malin. Mąż przywiózł mi słoiczek tego aromatycznego cuda od znajomych. Przejechały ponad trzysta kilometrów i bardzo szkoda było mi otwierać słoiczek, ale pomyślałam, że będą idealnym dodatkiem do tego zimowego deseru. I nie pomyliłam się :) Deser z kaszy manny Składniki: 5 łyżek kaszy manny 1,5 szklanki mleka(...)mało słodka, można ją teraz dosłodzić. Całość zmiksowałam blenderem. Masę nałożyłam do szerokich szklanek i odstawiłam do wystudzenia. Przed podaniem przybrałam śmietaną w sprayu i posypałam pestkami granatu. Deser z kaszy manny
Kuchenne zapiski EdytyDeser który powstał dzięki inspiracji czekoladą Goplana, przypomina lody , niebiańskie połączenie orzechów zatopionych w karmelu z pyszną masą śmietanowo-jajeczną , podany z sosem malinowo-czekoladowym to słodycz której trudno się oprzeć, wprowadza nas w błogi nastrój! Jedyny minus tego deseru to długie oczekiwanie na porządne schłodzenie, ale zapewniam Was że warto. Cud miód! Składniki: Semifreddo: 400 ml słodkiej śmietanki(...)Czekoladę gorzka łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej wcześniej folią wygładzamy, robimy esy floresy z czekolady lekko mieszając masy patyczkiem do szaszłyków.Wkładamy deser na minimum 5 godzin do lodówki-pozostanie lekko miękki. Sos malinowo-czekoladowy : Sok malinowy zagotowujemy z malinami oraz cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę
Wanilia i KardamonProsty i szybki w przygotowaniu deser z owocami jagodowymi – owocowe tiramisu. Krem zrobiony jest ze śmietanki i serka mascarpone bez dodatku cukru. Przekładamy go biszkoptami maczanymi w słodkim alkoholu i to dodaje mu słodyczy. Deser pyszny, nie za słodki, dobrze schłodzony- orzeźwiający. Prezentuje się bardzo apetycznie. U mnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam… Składniki(...)pucharka deserowego. Przykryć je 1-2 łyżkami kremu w owocami i na wierzchu znów ułożyć nasączone biszkopty. Tak składniki układamy warstwami do wyczerpania. Na samym końcu powinien być krem. Deser wstawić do lodówki na parę godzin. 4. Tiramisu przed podaniem udekorować owocami. Smacznego
Mała Cukierenka