desery - 58579 przepisów (strona:115/3906)

Trzcinowa panna cotta z truskawkową galaretką 130

Panna cotta to klasyczny włoski deser przygotowywany ze śmietany gotowanej z różnymi dodatkami. Ja swoją panna cottę robię z owocową galaretką, w tym wypadku z truskawkową, a śmietanę gotuję z trzcinowym cukrem pudrem, który nadaje jej charakterystyczny smak. Pamiętajcie, że nie ze wszystkich surowych owoców udaje się zrobić żelatynową galaretkę, bo niektóre z nich zawierają enzymy rozkładające białka.  Wśród(...)ananasową galaretkę, żelatynę zastąpcie agarem lub użyjcie owoców z puszki. Składniki (na ok. 5 porcji): 600 ml śmietanki 30 proc. pół szklanki trzcinowego cukru pudru 1 łyżka żelatyny do deserów na galaretkę: ok. 10 truskawek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności trzeba przygotować galaretkę. W tym celu truskawki ( o tej porze roku mrożone) zalewamy niewielką

W SMAK
Tiramisu 151

Tiramisu to włoski deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i migdałowym likierem Amaretto, przekładanych kremem z serka mascarpone, jaj i cukru. Istnieje wiele przepisów na ten deser - we Włoszech występuje on w wielu regionalnych wersjach. Czasami zamiast Amaretto do tiramisu dodaje się likier kawowy Kahlúa. Międzynarodową karierę tiramisu zrobiło po II wojnie światowej - w jej trakcie włoscy(...)żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ten deser w paczkach nadsyłanych przez rodziny. Składniki: 500 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 200 ml mocnej kawy 1/4 szklanki likieru Amaretto 3 jaja 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka kakao kawałek czekolady deserowej Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek i mikserem ubić pianę (piana ubije się łatwiej i będzie sztywniejsza, jeśli

W SMAK
Słodkie środy - Jogurtowiec owocowy z butelki 176

pewnością każdy z nas ma jakiś swój ulubiony deser z dzieciństwa. Moja mama często dla naszej trójki przygotowywała tak zwany słodki salceson... Deser ten niezmiernie przypominał go gdyż w swym przekroju posiadał podobną strukturę. Ja dzisiaj przygotowałam właśnie na jego wzór  jogurtowiec, jednak zamiast stężonych galaretek do środka dodałam owoce :) Jogurtowiec owocowy z butelki   SKŁADNIKI(...)wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.  Do miski przekładamy jogurt, następnie dodajemy schłodzone galaretki i mieszamy całość. Owoce zarówno truskawki jak i jagody przekładamy do deseru i mieszamy.  Pozostawiamy całość w misce przez około 20 minut.  W tym czasie z butelki 1,5l odcinamy górę, deser przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (zostawiam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Deser na Walentynki 145

tradycji walentynkowej, gdyż w dalszym ciągu ona „raczkuje”, mimo szerokiego rozpowszechniania w mediach… i nie tylko. Dla tych co jednak postanowią uczcić ten dzień i przygotować coś słodkiego – Deser na Walentynki.   Składniki: - pączki bez nadzienia i lukru (ilość zależy od potrzeb) - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) - 2 łyżki mleka w proszku instant - 1 galaretka wiśniowa (w proszku) - wiśnie(...)wierzchu robimy rozetkę z masy i kładziemy po wisience z syropu. Całość oprószamy cukrem pudrem. Ilość śmietany podałam taką, aby zużyć całe opakowanie galaretki. Jak widać z przepisu deser na Walentynki nie jest skomplikowany, a jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Po tłustym czwartku wystarczy zostawić kilka pączków i w kilkanaście minut przygotujemy pyszny deser na Walentynki

mojewypiekiinietylko
Malinowy deser z kaszą manną i bananami 151

zasięgu naszej ręki. Dlatego, aby ukoić nasze kubki smakowe, musimy pokusić się na coś innego. Tak też było i u mnie. I stąd pomysł na prezentowany Wam deser. Możecie go jeszcze odchudzić o śmietankę i dać w zamian mleko, ale...ja nie umiałam sobie jej odebrać ;) Uwielbiam jej smak. Ten deser pasuje również na różne okoliczności, takie jak zbliżające się(...)Walentynki. Róż deseru plus odpowiednie przybranie i mam idealny smakołyk walentynkowy. Składniki: 3-4 łyżki soku malinowego domowego (lub 3/4 szklanki malin ugotować z cukrem, przecisnąć przez sito) 12 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 średni banan opcjonalnie czekoladowe serduszko lub starta czekolada Przygotowanie: Mleko, śmietankę

Słodkie okruszki
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 196

pieczenia, ale także fantastyczna i niezwykle ekscytująca chwila kiedy mając jedynie nazwę możemy pozwolić sobie na trochę fantazji podszytej dodatkowo ogromną ciekawością tego, jak ta sama potrawa lub deser zostanie przygotowana w drugiej kuchni.  Nie miałam właściwie chwili czasu by przygotować się do pieczenia ptysi, poszukać ciekawego przepisu na krem i sos. Trwający w domu remont w połączeniu(...)szlachetne. I ponownie wpada do głowy  myśl, a raczej obraz widzianego kiedyś  Croquembouche . "Dosłownie nazwa ta znaczy c hrupiące w ustach , a croquembouche (klik) to tradycyjny francuski deser z ptysiów nadziewanych śmietaną lub creme patisserie, ułożonych w kształt wieży. Ptysie przykleja się do siebie karmelem. Croquembouche zwykle podaje się przy okazji uroczystości, takich jak wesela lub pierwsza komunia

KUCHARNIA
Skąpany złotem. Creme caramel. Kawowy. 123

wzorku na filiżankach pamiętających wesele mojej Prababci. W płomieniach ogniska, i za szybą kominka. W gasnącym świetle wieczornego miasta. W plastrze świeżego miodu. I w słodkim karmelu. Jest taki deser, który opływa złotem.  Słodkim i lśniącym. Kryjącym delikatny, aksamitny krem. Nie trzeba wiele, by opływać w złoto.  Trochę mleka, cukru, parę jajek i kawa, bo lubię jej smak(...)kolor, na jaki barwi desery. Mam ochotę na słodkie wrześniowe popołudnie. Ze słońcem za oknem i złotem na talerzu. Bursztynowy karmel spływa po kremie płynnym złotem. Łyżka po łyżce rozpływam się z rozkoszy.  Opływam w złocie.  CREME CARAMEL, KAWOWY /4 porcje/ NA KARMEL 75 cukru 1 łyżka wody Cukier wsypać do rondla o grubym dnie, dodać łyżkę wody

KUCHARNIA
Petit pots au chocolat. Deser ze słów. 145

słowo słyszycie to rozkoszne łamanie kostki czekolady i czujecie jak powoli topi się na podniebieniu? A może połączymy te słowa i nadamy im kształt i smak cudownego, aksamitnego deseru.  Z czekolady . W petit pots , czyli małych naczynkach.  Zapraszam Was na petit pots au chocolat , tradycyjny francuski deser z czekolady, podawany w charakterystycznych petit pots , od których pochodzi jego(...)nazwa.  Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc z łatwością zaprowadzi Was w krainę czekoladowej rozkoszy.  Istnieje kilka wersji tego deseru, ja korzystałam z przepisu zamieszczonego w książce DESERY wydawnictwa Konemann, ale z apetytem sprawdzę wszystkie pozostałe:)  P.S. Czy Wy też macie takie szkatułki na słowa? Jakie słowa w nich trzymacie? PETIT POTS AU CHOCOLAT /na 8 porcji

KUCHARNIA
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 182

moje standardy jest bowiem wyjątkowo dłuuugi. Mam jednak nadzieję, że znajdziecie trochę czasu na przeczytanie. Życzę Wam miłej lektury (dozwolone czytanie w odcinkach) i zostawiam w nagrodę przepyszny deser . Pytanie1. W kilku swoich postach wspominasz o podróży na południe Francji. Czy to ulubione miejsce, kraj, do którego najchętniej byś wróciła? Rzeczywiście z południem Francji  wiąże się wiele wspaniałych(...)blogu nastanie niepokojąco dłuższa przerwa, to znaczy, że przeszedł na drugą stronę mocy.... Co wtedy? Za tło do naszej rozmowy i jednocześnie kulinarny temat naszego grudniowego spotkania posłużyła Charlotte - deser, który pomimo podobnej nazwy nie ma nic wspólnego z naszą polską szarlotką. Pomysłodawczynią deseru była francuska kucharka  Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego

KUCHARNIA
Hot Chocolate Cake. Moja odpowiedź. 176

wystarczająca nagroda.  A gdyby tak połączyć gorącą czekoladę z ciastem czekoladowym? To pytanie z kategorii retorycznych. Zadałam je sobie znając z góry odpowiedź.  Lubię indywidualnie pakowane desery. W nich od brzegu naczynia po samo dno wszystko należy do mnie!  Dawno miałam ochotę na deser ze słoika, pieczony w słoiku i zjadany wprost z niego(...)wnętrze - intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem mocnego espresso i czekolady na gorąco. Jeśli dodać do tego chilli i cynamon i przykryć śmietaną z dodatkiem ajerkoniaku, powstaje cudowny, mocno rozgrzewający deser.  To idealna odpowiedź. Nawet nie pytajcie Bliskich czy mają ochotę. Po prostu zróbcie!  Ten deser to także moja odpowiedź na prowadzony przez Beę Czekoladowy Weekend.  HOT CHOCOLATE

KUCHARNIA
Wszystko w nim jest poezją. Shrikhand - jogurt, szafran, kardamon, pistacje.. 137

targowisk Maroko.  Szczypta szafranu, tyleż samo kardamonu, parę ziaren pistacji - sypane jedne po drugich prowadzą cudownie wonnym szlakiem wprost do Indii. Zmieszane z gęstym jogurtem przybierają nazwę orientalnego deseru.  Shrikhand . Gęsty, aksamity jogurt zmieszany z przyprawami nabiera wyrafinowanego smaku. Dobrze schłodzony smakuje jak wykwintny lodowy deser.  Wszystko w nim jest poezją.  Dajcie się porwać przyprawom, nauczcie(...)się tego wiersza na pamięć.  Shrikhand .  Jaka jest Wasza ulubiona przyprawa?  SHRIKHAND  Tradycyjny indyjski deser przygotowywany na bazie gęstego jogurtu z cukrem lub miodem, z dodatkiem przypraw - najczęściej kardamonu i szafranu oraz pistacji. Jeśli wzbogacimy go musem z mango, powstanie równe cudowny deser o nazwie amrakhand . 1 litr jogurtu naturalnego szczypta szafranu 1/2 łyżeczki kardamonu

KUCHARNIA
Budyń amarantusowy z bananem 209

Witajcie! Mam dla Was świetny prosty i bardzo odżywczy deser :). Ugotowany amarantus połączę z bananem i śmietanką. Będzie bez CUKRU!, bez MĄKI a zarazem deser będzie idealnie gęsty :). Polecam włączyć amarantus do codziennej diety, znakomicie można go łączyć z wieloma składnikami zarówno na słodko jak i na słono!. Polecam budyń na Wasze najlepsze śniadanko! Dla 1-2 osób Czas przygotowania

Kuchnia PROzdrowotna
Domowy kisiel z żurawiny 129

Kisiel to najpopularniejszy z deserów. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, potrzebna minimalna ilość niezbędnych składników, a reszta – to dodatki. Ogromną zaletą tego deseru jest to, że każdy może go przygotować z ulubionych owoców. Gdy spróbujecie domowego kisielu z żurawiny w odstawkę pójdą „gotowce z torebki”.       Składniki: - 600g świeżej żurawiny - cukier (lub jego zamiennik) – ilość wg upodobań(...)łyżka cukru z wanilią - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 4 szklanki wrzątku (po 225ml) - 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny (zapewni głębię i intensywną barwę deseru)       Żurawinę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wrzątku – doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier i cukier z wanilią. Ilość substancji słodzącej zależy od indywidualnych upodobań, dlatego pomijam ją w składnikach. Doprawiamy

mojewypiekiinietylko
Makaron kokosowy z serem mascarpone 218

Witajcie! Czas na mój hit! Nie dość że przepyszny to na dodatek gotowy w 5 minut! . Idealne na śniadanie czy prosty deser. Musicie zaopatrzyć się koniecznie w olej kokosowy, jest to smaczny i bardzo odżywczy olej który zaczaruje Wasze kubki smakowe. Mascarpone to król wszelakich deserów który z kokosem, borówką amerykańską i bananem stworzą świetny szybki posiłek! Zapraszam do wypróbowania

Kuchnia PROzdrowotna
Deser jugurtowy z malinami 172

Czasami mamy ochotę zjeść coś słodkiego, a niekoniecznie ciasto. Proponowany przeze mnie deser jest lekki i mało kaloryczny. Porcja na 4 osoby. Składniki: 2 galaretki (malinowe lub inne o barwie czerwonej) 1 jogurt naturalny szklanka malin kokos do posypania deseru Wykonanie: Jedną galaretkę przyrządzić według instrukcji na opakowaniu i przelać do miseczek lub pucharków deserowych. Zostawić do ostudzenia, a następnie(...)Maliny umyć, na stężałej galaretce ułożyć kilka, następnie masę jogurtową i znowu maliny, a na nich masę jogurtowa. Ostatnie z malin wymieszać z resztką masy jogurtowej i ułożyć na deserze. Całość posypać kokosem i wstawić do lodówki. Deser można podawać zimny lub w temperaturze pokojowej. Ja użyłam galaretki o smaku czarnej porzeczki

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania