dwóch lat:) Mus jest pyszny i myślę, że posmakuje nie tylko tym uwielbiającym czekoladę. Dodatek jabłek to fantastyczny pomysł, bo wraz z rumem znakomicie współgrają z czekoladą w tym deserze. Polecam! Przepis znalazłam tutaj , ale zmieniłam trochę proporcje składników. Składniki na 5 porcji: Purre(...)dodać ostudzone jabłka i wymieszać. Mus rozłożyć do pucharków. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Jabłka na wierzch deseru: 24 g masła; 120 g jabłek; 1,5 łyżki cukru kryształu; Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Masło roztopić, dodać jabłka i smażyć, aż jabłka zmiękną. Dodać cukier
In my kitchenodpowiedniki z mąką jaglaną. Taka mąka jest delikatniejsza w smaku, bogatsza w składniki odżywcze i bezpieczniejsza dla organizmu dziecka. Użyjemy cukru z prawdziwą wanilią i smacznych owoców by deser był pyszny a zarazem zdrowy. Zapraszam! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Garść ugotowanego makaronu jaglanego (można użyć też gryczanego lub ryżowego) 2 łyżeczki mąki jaglanej 2,5 łyżeczki
Kuchnia PROzdrowotnaOdejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło się na jej spróbowanie. Ta już coraz bardziej zapominana potrawa jest bardzo zdrowym i odżywczym deserem który z powodzeniem może zastąpić śniadanie. Polecam spróbować bo w tym przepisie nie musicie w nic szczególnie niedostępnego
Kuchnia PROzdrowotnaCzasem tworząc deser nie potrzeba zbyt wielu składników. Starczy połączyć ulubione smaki i ... powstaje coś wspaniałego. Ten deser taki niewątpliwie był. Był moją wspaniałą chwilą, zwieńczeniem dnia. Czy Was też cieszą takie łaciate łakocie? Składniki: 1/2 szklanki jagód 1/3 szklanki jeżyn kilka malin 1 szklanka naturalnego serka homogenizowanego 0% 1 szklanka jogurtu typ grecki 0% Przygotowanie: Wykonanie jest bardzo proste(...)Wszystkie owoce miksujemy razem z jogurtem naturalnym. Przygotowujemy pucharek (lub inne naczynie, w którym podamy deser) i nakładamy naprzemiennie po łyżce owocowego jogurtu i serka homogenizowanego. Jeśli wolicie, aby deser był słodszy możecie dodać do serka łyżeczkę miodu, itp. Prosto, szybko i smacznie. Smacznego
Słodkie okruszkimandarynkowy w pucharku Mandarynkowy mus jest idealny dla tych osób, które nie lubią jeść zbyt słodkich deserów. Lekko kwaśny deser polecam wszystkim tym, którzy chcą zdrowo się odżywiać. Składniki na 4 porcje: mandarynki pół opakowania żelatyny deserowej (można ją zastąpić zwykłą żelatyną, ale wtedy dodajemy 4 łyżeczki) 400 g kefiru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)dekoracji). 3. Owoce umieścić w wysokim naczyniu, dodać kefir, cukier* i zmiksować na jednolitą masę. Na sam koniec dodać żelatynę i ponownie wszystko ze sobą połączyć. 4. Przygotowany deser przelać do pucharków. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała. 5. Przed podaniem udekorować cząstkami mandarynek. * Jeżeli lubicie słodkie desery to dodajcie trochę miodu bądź cukru
UgotowaćCrumble jabłkowe to szybki deser jabłkowy podawany na ciepło, bez użycia miksera. Możecie go nawet zrobić w obecności swoich gości. Przygotowanie deseru zajmie ok. 10 minut. Potem zostaje tylko 12-14 minut w nagrzanym piekarniku. Crumble jabłkowe to kolejny przepis Gordona Ramsay’a pochodzący z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Polecam zrobić i spróbować(...)samym wszystkie składniki ze sobą) do momentu, aż utworzą się okruszki. Dodaj musli, wymieszaj. Wstaw naczynie z jabłkami ponownie na gaz. Rozłóż przygotowaną posypkę i podgrzewaj do momentu, aż deser zacznie bulgotać. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz 12-14 minut, aż posypka się zarumieni. Wyciągnij z pieca i podawaj na ciepło. Top Zobacz jak Gordon Ramsay przygotuje
Moja Delicjatalię. Spełniajcie swoje marzenia, zaskakujcie bliskich i zawsze znajdujcie dla siebie czas. Chociaż 5 minut, abyście mogły się zrelaksować i z nową energią zdobywać świat. Jeśli z poprzedniego deseru zostały Wam przypadkiem zniszczone babeczki, trochę kremu i truskawki, możecie zrobić pyszny deser dla siebie i swojej drugiej połówki. Wystarczą długie szklanki lub szklaneczki do irish cream. Potrzebne(...)pucharki, następnie do każdego włożyć pokrojone drobno truskawki (po 1,5 sztuki) i wycisnąć na nie połowę kremu. Podobnie postąpić z drugą warstwą pozostawiając odrobinę okruchów do posypania wierzchu deseru. Ostatnią truskawkę pociąć na cienkie plastry i foremką do małych ciasteczek wyciąć z nich serduszka. Udekorować wierzch deseru. U mnie to była forma pocieszenia, gdyż wciąż czekam na mojego
W poszukiwaniu inspiracjiParę lat temu dostałam od mojej koleżanki, mieszkającej w Monachium, przepis na typowo niemiecki deser. Zapewniała mnie, że jest pyszny a zarazem prosty w przygotowaniu. Gdy zrobiłam i spróbowałam mojego pierwszego ofenschlupferka ( przepis tutaj ) to.... wylądowałam w niebie. Nieziemsko pyszny deser podawany na ciepło, przygotowany z bułki blecznej, jabłek i kilku innych dodatków, które(...)sprawiają, że deser naprawdę jest wart wypróbowania. Dziś postanowiłam złamać tradycyjny przepis i zamiast jabłek dodałam figi, a zamiast śmietanki serek Almette. Deser jest przesmaczny i bardzo syty. Na dwie porcje: 2 bułki mleczne 1 szklanka mleka 4 owoce
Jadło i czytadłoZdrowe i pyszne desery jabłkowe to doskonały sposób na zaspokojenie apetytu na coś słodkiego. Niezwykły smak i zapach pieczonych jabłek kojarzy mi się najczęściej z jesienno-zimowymi wieczorami , ale j mogę je jeść całkikem śmiało przez cały rok..... Cudownie pachnące, rumiane , popękane owoce to chyba najlepszy i najzdrowszy deser(...)dobrane dodatki tworzą wartościową , pożywną kompozycję pysznego podwieczorku , a nawet śniadania. Właśnie pieczone, smażone czy gotowane jabłka to podstawowy składnik deserów , którymi zajadam się szczególnie o tej porze roku.. A oto jedno z moich ulubionych deserów na poczekaniu czyli pieczone jabłka z herbatnikami i granolą
Zakamarki mojej kuchnizielonego jabłuszka - piękny jest!); wieczorem wróciliśmy do domu, zjedliśmy pyszny obiad i oglądając niemal już ostatnie odcinki naszego ostatnio ulubionego serialu, zajadaliśmy się absolutnie bajecznym creme brulee. Uwielbiam ten deser. Za jego jedwabistą konsystencję i tę cudowną, chrupiącą skorupkę. Takie proste, a jednak wykwintne, a wręcz oszałamiające połączenie. Zawsze zrobi wrażenie, idealnie więc nadaje się na romantyczną kolację (miałam plan(...)nieco urozmaicić - padło na mus żurawinowy. Gdy tylko zobaczyłam to połączenie na blogu Zucchini blues wiedziałam, że muszę je wypróbować. Wszystkie składniki, za którymi przepadam, połączone w jeden wyśmienity deser. Żurawina z imbirem komponuje się wybornie - całość jednak przetarłam przez sitko, żeby skórki żurawiny i imbirowe włókienka nie przeszkadzały w delektowaniu się tymi aksamitnymi pysznościami. Zmniejszyłam też ilość cukru - słodki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiany przez nas deser, cieszący się również dużą popularnością na blogu doczekał się kolejnej odsłony. Wszystko co w nadmiarze kiedyś się przejada, tak było i u nas z poprzednią wersją. Kiedyś już testowałam chia z samym mleczkiem kokosowym, ale nam mimo iż lubimy mleczko kokosowe, ten deser nie przypadł jakoś do gustu (kokos był w nim zbyt dominujący), na jakiś(...)czas odstawiłam eksperymenty, aż do teraz. Tak za mną chodził ten deser w innej odsłonie... i oto jest. Z połączenia mleczka kokosowego i ryżowego (lub owsianego) z dodatkiem ksylitolu i nasion chia, wyszedł cudowny... zupełnie nowy i meeega smaczny, no i jakże zdrowy. Składniki: - 200ml mleczka kokosowego (1/2 puszki) - 200ml mleka roślinnego (owsiane lub ryżowe) - 1 łyżka ksylitolu (lub cukru
Smaczne Zdrowekilku wersjach z wiśniami, brzoskwiniami i śliwkami. Oceny były przeróżne, jednak mi najbardziej smakowało z wiśniami i śliwkami. Możecie je przygotować z waszymi ulubionymi owocami. Ciasto nadaje się na deser, przekąskę, do kawy, do mleka i do pracy. Jest świetne, proste w przygotowaniu i całkiem fit :) Lubimy takie desery! A owoce mogą być mrożone, teraz trochę słabo ze świeżymi wiśniami
Niezły Młynekdziś wiadomo wszystkim, którzy mnie znają, że uwielbiam desery. Nawet wy jeśli choć sporadycznie odwiedziliście mojego bloga, na pewno zauważyliście jak wiele przepisów na ten słodki smakołyk już zamieściłam. No cóż, nic na to nie poradzę, że ze mnie taki mały łasuch. Ale któż od czasu do czasu nie lubi zatopić łyżeczki w słodkim pucharku? Dziś troszkę inna wersja deserowego(...)przysmaku. Powinien zasmakować zarówno tym, którzy tak jak ja nie potrafią oprzeć się słodyczą, jak i tym, którzy sięgają po desery sporadycznie patrząc jednocześnie, aby nie były ona zbyt kaloryczne. Chrupiący deser, to szybki, chrupiący pucharek dla każdego. Składniki: 1 mały gęsty jogurt naturalny 1 naturalny serek homogenizowany 0% garść płatków kukurydzianych 4-5 kostek gorzkiej czekolady (ilość kostek zależy
Słodkie okruszkiDziś przepis na pyszny deser, który zrobiłem z ananasa, mleka kokosowego i serka mascarpone, bez którego nie sposób zrobić innej słodkości - tiramisu. Stąd nazwa, która łączy wszystkie składniki mojego deseru. Składniki (na 4 pucharki): 1 dojrzały ananas 500 g serka mascarpone 400 ml mleka kokosowego 2 jaja wiórki kokosowe cukier wanilinowy Sposób przygotowania: Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, a dojrzałą(...)wanilinowy i ubite na sztywno białka. Jeśli mieszanina wyjdzie zbyt rzadka, dodać wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać. Warstwy serka i musu z ananasa nakładać do pucharków na przemian. Wierzch deseru posypać wiórkami kokosowymi i przyzdobić kawałkami ananasa. Deser podawać schłodzony przez co najmniej 2 godziny w lodówce
W SMAKczarny ryż mógł jeść tylko cesarz, dlatego nazywany był tam ryżem zakazanym. Dziś wykorzystuje się go w Azji m.in. do wyrobu makaronów. Popularne są też przygotowane na jego bazie desery, np. khao neow dahm. Przed gotowaniem czarny ryż wymag a długiego moczenia. Najlepszym zaś sposobem jego przyrządzenia jest ugotowanie go na parze - do wody przechodzi wtedy znacznie mniej cennych(...)zdrowia antocyjanów. Ja z czarnego ryżu zrobiłem pudding z mlekiem kokosowym - bezmleczny i bezglutenowy deser, który dobrze smakuje i na ciepło, i na zimno. Składniki (na 3-4 porcje): 250 g czarnego ryżu 200 ml mleka kokosowego 1/4 szlanki wody świeżo starty imbir cukier (do smaku) kawałki owoców (u mnie melon) prażone płatki z migdałów Sposób przygotowania: Ryż przepłukać
W SMAK