desery - 58579 przepisów (strona:110/3906)

Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką i Jabłkowo-cynamonowe crumble z imbirem 120

Skoro mamy piątek to mamy też słodkie na weekend! Dzisiaj nie będzie ciasta a deser. Bardzo prosty deser! Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Często pojawia się u nas z różnymi sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami czy sliwkami. Wystarczy przykryć owoce kruszonką i zapiec. 15 minut i mamy pyszny ciepły deser. Co więcej można go dowolnie modyfikować nie tylko

Pyry na Gaz
Za zdrowie Pań – oszukane piwo 182

się nabrać i szklaneczki brały ostrożnie z tacy aby nie uronić odrobiny pianki ani bursztynowego płynu Niestety nie można było się napić tylko jeść łyżeczką, gdyż to jest najzwyklejszy deser z galaretki pomarańczowej. Przygotowanie tego bursztynowego „oszukanego piwa” zajmuje niewiele czasu, kwestia rozpuszczenia galaretek, rozlania do szklanek i stężenia galaretki i ubicia piany. Piwo z galaretki jest świetnym(...)punktem rozweselenia towarzystwa, można przygotować taki deser na Prima Aprilis. Napijmy się więc za zdrowie Pań z okazji Dnia Kobiet! Porcja na ok 25 małych ” oszukanych piw” . Składniki 6 szt. galaretka pomarańczowa 6 x 400 ml wrzącej wody Galaretki pomarańczowe wsypujemy do dużej miski i wlewamy wrzącą wodę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia wszystkich galaretek, mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Owsiane crumble z gruszkami i cynamonem 177

Kolejny tak prosty przepis, który świetnie sprawdza się jako śniadanie czy deser. Takie crumble możecie przygotować z przeróżnymi owocami, sezonowymi albo od Waszego widzimisię.  Porcja 4 miseczki Składniki:  8 gruszek 1,5 szklanki płatek owsianych  0/4 szklanki otrębów  0/4 szklanki cukru trzcinowego 40 g masła 1 łyżeczka cynamonu Ciekawe rozwiązanie znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  Gruszki(...)pozostałe składniki i delikatnie rękoma przygotowujemy  kruszonkę, którą posypujemy gruszki. Crumble pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 20 minut.  Jeżeli przygotowujecie takie crumble na deser to świetnie komponują się z gałką lodów - pychota Smacznego

Niezły Młynek
Jaglane pucharki chałwowo-owocowe na słodkie zdrowie. Zdrowa słodycz każdego dnia. 115

Dziś zapraszam Was na pyszny, zdrowy i zarazem piękny deser. Nie od dziś wiadomo, że kasza jaglana, to zdrowie. A łącząc ją ze wspaniałym owocowym smoothy, sezamową pastą tahini... no cóż taki deser można jeść codziennie i to bez wyrzutów sumienia. Zapraszam Was na jaglane pucharki chałwowo-owocowe, które możecie również zamknąć w słoiczku i zabrać ze sobą na piknik(...)pracy. Spróbujcie. Składniki: (na dwie duże porcje ) 1/2 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki dowolnego tłuszczu (można pominąć, aby deser był zdrowszy) odrobina soli 10 łyżek smoothy "OWOCUDO Greeny" od Marwit 1 brzoskwinia 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego 1/3 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego 3 łyżki pasty sezamowej tahini Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy 1/2 szklanki kaszy

Słodkie okruszki
Serniczek z truskawkowym akcentem - czyli moje kilka chwil słodyczy 154

Uwielbiam szybkie desery. No cóż, czy jest coś złego w osładzaniu sobie życia? Dziś zapraszam Was na szybki serniczek w pucharku. W kilka chwil można wyczarować coś naprawdę pysznego, spróbujcie. A jeśli jesteście zwolennikami typowych serników zapraszam Was na śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami . Składniki: 100 g serka ricotta 8 czubatych łyżeczek jogurtu naturalnego 5 1/2 łyżeczek(...)wykładamy pokruszone ciasteczka kakaowe. Następnie wykładamy 5 czubatych łyżeczek jogurtu naturalnego. W miseczce łączymy serek ricotta z 3 łyżeczkami jogurtu naturalnego i 5 łyżeczkami soku truskawkowego . Jeśli lubicie słodsze desery można dodać więcej soku, wszystko zależy od Waszych upodobań i rodzaju użytego soku. Wykładamy naszą różową warstwę na warstwę jogurtu. Odstawiamy na chwilę deser, aby ciasteczka lekko zmiękły. Na wierzch

Słodkie okruszki
Deser śliwkowy z jogurtem greckim i kokosem. 199

Piecze się z nimi przeważnie ciasta, robi przetwory i nalewki. Można wykorzystać je także do koktajli, owsianek albo jeść na surowo, bo świetnie smakują. Nie zastanawiając się długo zdziałałam deser śliwkowy z jogurtem greckim i kokosankami, pachnący nutą kardamonu. Deser smakował wybornie, kardamon nadał mu intrygujący i korzenny aromat. Szybko się go przygotowuje, a śliwki można zastąpić innymi owocami. Zdecydowanie(...)warty powtórzenia. Polecam Wam przyrządzić ten deser.    DESER ŚLIWKOWY Z JOGURTEM GRECKIM I KOKOSEM.           Składniki na 2 porcje: 300 g śliwek 120 g kokosanek 200 g jogurtu greckiego 2 czubate łyżki cukru brązowego 1 łyżka amaretto 1/5 łyżeczki mielonego kardamonu           Sposób przyrządzania

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Deser budyniowy na osłodę chłodnych dni 146

Dziś mam dla Was pyszny deser. Lubię od czasu do czasu przygotowywać takie pucharki, które przywołują miłe wspomnienia i skojarzenia z dzieciństwa. Po ciężkim, a na dodatek chłodnym dniu nie ma nic przyjemniejszego niż usiąść wraz ze swoją pociechą i wspólnie wyjadać przepyszny, ciepły deser budyniowy. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na 2 pucharki) 50 g ulubionych herbatników np. maślanych(...)mleka. Następnie dodajemy ziarenka z 1/2 laski wanilii, masło i miód. Gotujemy, doprowadzając do wrzenia. Wlewamy naszą masę jajeczną. Mieszamy energicznie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji budyniu. Przygotowanie deseru: Herbatniki kruszymy drobno, przekładamy na dno dwóch pucharków. Na pokruszone ciastka wykładamy ciepły budyń (około 1 szklanki). Na warstwę budyniową układamy winogrona i sypiemy po 3 łyżeczki musli. Pucharki podajemy

Słodkie okruszki
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 115

margin-bottom: 0.21cm; } Z okazji prezentacji przepisu na przepyszną Tarte tatin, słówko na temat karmelu. Najsłodszy dodatek deserów, taka moja kropka nad 'i', która nie tylko wzbogaca smak, ale może być też niezwykłą dekoracją, fantazyjną oprawą dla tortów, babeczek czy lodów. Dla wielu z nas przygotowanie złocistego przysmaku jest zapewne dużym wyzwaniem i jak znam życie nie raz zakończyło(...)śmietanę lub mleko. Intensywność koloru naszego karmelu zależy od tego jak długo będziemy go gotować, zatem trzeba tego bardzo pilnować. Jasny, miodowy karmel używany jest najczęściej jako dodatek do deserów na zimno, na przykład włoskiej panny cotty czy lodów. Ciemny karmel natomiast jest idealny do deserów na ciepło, jak chociażby moja dzisiejsza Tarte tatin. Poza cukrem do przyrządzenia karmelu będziemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Tiramisu 157

margin-bottom: 0.21cm; } W języku włoskim tiramisu znaczy "deser stawiający na nogi", jak przypuszczam głównie ze względu na zawartość kawy espresso w dużych ilościach oraz słodziutkiego amaretto, który jest jednym z moich ulubionych likierów. Jest to jeden z najbardziej tajemniczych włoskich deserów, jego historia jest mocno skrywanym sekretem, ale jak to zwykle bywa, powstało mnóstwo teorii na ten temat(...)tworzył je władca tego regionu, Cosimo III Medici, który zwykł nim ożywiać nudne i ciągnące się w nieskończoność posiedzenia rady księstwa. Inna legenda natomiast twierdzi, że tiramisu było ulubionym deserem dożów Wenecji, jeszcze zanim ród Medici w ogóle zaczął mieć jakiekolwiek znaczenie w świecie. Generalnie bazą tiramisu jest biszkopt nasączony mocno kawą espresso oraz likierem amaretto, na który nakłada się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rajskie mleczko z kolorowymi galaretkami 1459

Jeden z najprostszych (a jakże efektownych!) i mega smacznych deserów,  który robi niesamowite wrażenie za sprawą kolorowych galaretek wyglądających niczym szlachetne kamienie ;)    Jego podstawą są tylko 3 składniki: niesłodzone mleko skondensowane, wspomniane już galaretki oraz żelatyna, nawet nie ma potrzeby dodatkowo słodzić, gdyż samo mleko oraz galaretki nadają słodyczy. Jeżeli zależy Wam na wersji light, to wystarczy(...)mleko zamienić na jogurt naturalny- deser w tym wydaniu też jest pyszny, jednak warto wtedy odrobinę dosłodzić- miodem lub np. niskokalorycznym syropem daktylowym. Tak obłędnie prezentujący się deser może być alternatywą dla urodzinowych wypieków (wtedy można przygotować na biszkopcie), który na pewno zachwyci każdego, a dzieci to już szczególnie! :) * mleko skondensowane niesłodzone- 1 litr * kolorowe galaretki- 5 szt. * żelatyna

Kraina Miodem Płynąca
PUDDING CHIA ORZEŹWIAJĄCA, LETNIA WERSJA 140

Nasz ulubiony deser, w kolejnej, tym razem orzeźwiającej, letniej odsłonie. Po dość długim zajadaniu puddingu chia na bazie mleka roślinnego , był etap deseru chia na mleczku kokosowym , teraz wykombinowałam go na bazie soku. Eksperymentalnie przygotowałam od razu dwa rodzaje puddingu, jeden na soku pomarańczowym, drugi na jabłkowym. I choć byłam wręcz pewna, że ten pierwszy będzie hitem, to choć był(...)dobry, nie mógł się równać z tym przygotowanym na bazie nieklarowanego, świeżego soku jabłkowego, który okazał się cudowny w smaku. Taki deser jest orzeźwiający, a zarazem bardzo delikatny, dietetyczny i przepyszny. I co najważniejsze u mnie smakuje wszystkim, bez wyjątku. Więc teraz przez jakiś czas będzie u nas królować właśnie ta wersja, która ma wszystkie inne pod sobą. Polecam, może

Smaczne Zdrowe
Tiramisu. 143

Tiramisu jest włoskim deserem. Przepis jaki znajduje się u mnie nie jest przepisem oryginalnym, lecz również jest bardzo smaczny. Jest to deser dla osób, które nie boją się spożywać surowych jaj. Ja na początku się wahałam lecz nie mogłam się oprzeć. Musiałam go spróbować.  Składniki: ( z podanej ilości składników wyszły mi dwie duże porcje - lecz spokojnie starczy na cztery(...)utrzeć z cukrem - ja użyłam miksera, najwyższe obroty. Miksować dobrych kilka minut. Osobno utrzeć na najmniejszych obrotach ser mascarpone. Dodawać łyżka po łyżce utarte żółtka.  Przygotować miseczki na deser (lub też jedną większą). Biszkopty zanurzać w kawie z amaretto - zanurzyć i od razu wyjąć. Biszkopty szybko nasiąkają i gdy się je przetrzyma rozpadną się. Wyłożyć na dno miseczki

W kuchni u Moniki
Deser z gruszkami i polewą czekoladową 150

Składniki na 6 deserów  : Spód: 75g mąki pszennej tortowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 60g cukru, 50ml oleju, 1/2 łyżki kako ( ok. 8g), 1 jajko, 1łyżka mleka. Warstwa z gruszkami: 2 większe gruszki, 1łyżka cukru,  1 galaretka o smaku poziomkowym. Warstwa z serków: 1 galaretka o smaku jagodowym, 265g serków homogenizowanych o smaku truskawkowym. Polewa czekoladowa: 2 mleczne(...)500ml wody). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zmiksować razem z serkami homogenizowanymi. Wylać na masę z gruszek, gdy ta już stężała. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Gdy deser całkowicie stężał obkroić go dookoła nożem i wyjąć z foremek. 4. Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi. Po zagotowaniu przecisnąć przez sitko by pozbyć się

W kuchni u Moniki
Maliny + krem = deser wszechczasów 176

zaczyna się sezon na maliny obiecuję sobie, że tym razem będę delektować się ich niczym nieskalanym smakiem – gdyż same w sobie są owocem doskonałym. A później robię deser zainspirowany kremem tiramisu. I potem maliny sauté już mi nie smakują. Zapraszam Was na mój deser wszechczasów – o ile oczywiście nie boicie się, że Was również uzależni ;) Składniki: koszyk/ pudełko(...)pucharków układamy łyżkę kremu, następnie kilka owoców, później znów porcję kremu i owoców. Dekorujemy listkami mięty, lub melisy. Z podanej proporcji wychodzą mi 4 spore lub 6 niewielkich porcji deseru. Smacznego! Wpis dodaję do akcji: Artykuł Maliny + krem = deser wszechczasów pochodzi z serwisu Patchwork

Patchwork
Mrożony deser owocowy z ryżem i ricottą 114

Uwielbiam robić najróżniejsze desery, którymi mogę się delektować po intensywnym dniu. W niedzielę po powrocie z pięknej wycieczki postanowiłam umilić sobie chwile tworząc szybki, mrożony deser. Ulubione owocowe smaki i ricotta wspaniale komponowały się z ryżem, który został mi z innego posiłku. I tak wraz z moją pociechą delektowałam się w ramach podwieczorku pysznym i sycącym pucharkiem. Spróbujcie, zapraszam. Składniki(...)Wszystko miksujemy do uzyskania gęstego, mrożonego "musu" przypominającego lody. Do pucharka wykładamy ugotowany ryż. Na warstwę ryżu nakładamy gęsty, mrożony "mus". Na koniec wykładamy odłożone 2 łyżki ricotty. Deser dekorujemy jagodami. Podajemy. Deser smakuje wyśmienicie zarówno jedząc po kolei warstwy, jak i mieszając wszystko razem łyżeczką. Smacznego

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania