elementów w zestawie jest wystarczająca, gdy nie szykujemy zbyt wielu porcji. Niestety do przygotowania większej ilości deserów powinniśmy zakupić dodatkowe opakowania form. Ja przetestowałam obręcze do uformowania risotto z dynią. Jak widać na zdjęciach, formy dały sobie z tym doskonale radę. Popychacz pozwala na uformowanie zadowalającego kształtu. W najbliższym czasie z pewnością wykorzystam je także do formowania burgerów oraz porcjowania
Pasja Smakurobimy z sałatką brokułową - jest obłędna i musicie chociaż raz jej spróbować> Składniki: główka brokułu 300 g wędzonego boczku 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 1 czerwona cebula Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 5 łyżek majonezu Przygotowanie: Brokuła myjemy pod strumieniem wody i dzielimy na małe różyczki - gotujemy na parze przez
Niezły Młynekpaczki drożdży (takich 10 dag - świeżych) rozmieszanych z 1 łyżeczką cukru ( lub 2 łyżeczkami miodu ) i dodajemy do składników.Możemy dodać około 1 szklanki dodatków w postaci otrąb , ziaren dyni , słonecznika siemienia lnianego - dowolny wybór .Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić.Przełożyć do natłuszczonych foremek , odstawić w ciepłe miejsce przykryć czystą ściereczką. Rośnie około 3- 4 godz.Piec około 1 godziny
Proste PotrawyPrzepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory"Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku.Ogórki, pomidory, dynie i inne pyszne warzywa i owoce od dawna zamknięte w słojach, kolejna gorączkowa pora przetwarzania dopiero przed nami. Warto zatem zrobić teraz kilka słoiczków tego czosnku, by wypróbować jego smak :)Składniki: 10 dużych główek czosnku
Proste Potrawykawałki owoców. Wygląd jest zachęcający. Ale zastanawia mnie fakt dlaczego używa się w tak smacznych produktach, takiej substancji jak guma guar? Kiedyś do zagęszczania używano przecieru z dyni, może warto do tego wrócić?Mijając pola w moich okolicach widzę, że rolnicy nadal uprawiają te zdrowe warzywa, i są to właśnie okolice w których produkuje się dżemy :) Dżem z czerwonych
Proste Potrawywody 1 szklanka mąki pszennej 1/8 część 10 dag paczki świeżych drożdży 1 łyżka oliwy płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru lub miodu dodatki dowolne- u mnie czarnuszka, dynia, słonecznik, siemię lniane Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiałam i dodałam do niej mąkę żytnią oraz mieszankę ziaren - wymieszałam Dodałam do tego część letniej wody, oliwę, sól i miód - wyrobiłam drewnianą łyżką
Proste Potrawymasła Przygotowanie : Masło rozpuść w rondelku Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę- wymieszać Odczekać do momentu, aż masa zacznie lekko gęstnieć, polać ciasto. Ciasto z dynią polałam polewą z użyciem kakao. Składniki : 4 łyżki kakao 3-4 łyżki gorącej wody 12 dag cukru pudru łyżka masła Przygotowanie : Kakao zmieszałam w małym rondelku z cukrem Dodałam gorącą wodę i masło
Proste PotrawySkładniki : 4 łyżki zmielonych ziaren dyni 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 8 łyżek zmielonego sezamu 5 łyżek zmielonych migdałów 5 łyżek zmielonych ziaren kozieradki 5 łyżek zmielonych liści melisy 1 kg miodu kostka masła Później potrzebny jeszcze cynamon - 2 łyżeczki kardamon - 1 łyżeczka Przygotowanie : Wszystkie zmielone składniki zmieszać w garnku, dodać 1 kostkę masła , wymieszać
Proste Potrawyrazem to chrupki chlebek norweski. Zaproponowany przepis wydawał mi się prosty, a przy tym bardzo ciekawy :) Składniki : 200 ml otrębów pszennych 200 ml płatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, u mnie pełnoziarniasta pszenna 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody łyżka czarnuszki Przygotowanie
Proste Potrawymielimy w młynku do kawy Przesypujemy do zamykanego słoiczka Przyprawę można przygotować nie tylko z sezamu, ale w zależności od upodobań możemy sól łączyć z siemieniem lnianym, pestkami dyni lub słonecznika. Ja polecam również sól słoneczną :) Przepis z Palce lizać - dodatek
Proste PotrawyWystępują w: oliwa z oliwek, olej z orzeszków ziemnych. Można je również znaleźć w orzechach: migdałach, orzeszkach ziemnych, pistacje, orzechy laskowe oraz w awokado, nasionach dyni i sezamu.wielonienasycone, natomiast zachowują płynność nie zależnie od temperatury.do nich zaliczamy kawasy Omega-3. Głównym źródłem są nasiona lnu, kukurydza, nasiona słonecznika, nasiona soi, olej słonecznikowy, orzechy włoskie
NaKońcuJęzykaW tym roku pierwszy raz odważyłam się wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii. Wiem, że nie odkryłam Ameryki, ale pierwsze doświadczenia smakowe po zrobieniu faszerowanych kwiatów cukinii
Pasja Smakudomu, a na gołe stopy tenisówki, udaje, że lato jeszcze nie mija... Wszystko dookoła mówi jesień: najsmaczniejsze polskie jabłka, późne bordowe maliny- najsłodsze i najzdrowsze, obsypana pomarańczowym słońcem dynia dumnie stoi w kuchni, a gruszki w swych krągłością kuszą aromatem... jesień tuż tuż ciepłego wieczoru
SMYKWKUCHNImąki pszennej babuni - 20 g drożdży świeżych - 2 g soli - 6 łyżek miodu - 1 łyżeczka cukru do rozczynu - 600 ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu - garść pestek z dyni Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone drożdże, cukier i część ciepłego mleka, Wymieszaj i dostaw na 20 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Ciasto powinno
SMYKWKUCHNIcałego. Chodzi mi o kuchnie w której gotuję najsmaczniejsze kąski. Nadeszła pora na kotleciki. W wersji bardzo jesiennych kolorów. Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej 3 łyżki puree z dyni 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy i gotujemy w 1 szklance gotującej się wody. Po ugotowaniu odkładamy
Truskawkowa Fiesta