Ciasteczka owsiane robiłam już w kilku wersjach. Takiej z musem jabłkowym, tej z dynią, nasycone bakaliami, i takie z dodatkiem mąki owsianej. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowystanie przy garach i ta potrawa jest właśnie na takie dzień !Próbowaliście już pysznego Łososia na zielono ? A może bardziej zasmakuje Wam jako dodatek do Kremowej zupy z dyni ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapostanowiłam go upiec, ale nie w piekarniku, tylko w garnku rzymskim. Rewelacja ! Beatko, jeszcze raz dzięki za przepis :-) Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody
Kulinarne przygody GatityNapjrostsze z najprostszych ! Nawet nie przypuszczałam, że może być takie dobre ?! Wypatrzyłam gdzieś przepis na sernik z musem śliwkowym... na razie nie miałam zamiaru go robić, bo przecież ciągle dynia na tapecie ;), ale tak na przyszłość, na jesienny lub zimowy chłodny wieczór... I zrobiłam mus na próbę, a właściwie zrobił się sam :). A teraz mogę już zrobić porządny zapas
Kulinarne przygody Gatitylekko orzechowym.. Po prostu rewelacja ! Część oleju wykorzystam bez żadnych domieszek, a część postanowiłam aromatyzować i używać go później do sałatek. Pierwszy test był wczoraj, posmarowałam nim pieczona dynię ;) Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Składniki: 300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie go podgrzewamy
Kulinarne przygody Gatityukraiński czy zalewajka, jak i te z bardziej odległych zakątków Świata. Była już na blogu pekińska zupa pikantno-kwaśna i zupa z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, dziś kolej na zupę tajską. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, jest gotowa w dosłownie 20 minut. Delikatna, przesiąknięta rożnymi wschodnimi aromatami. Jeśli wolicie bardziej zdecydowany smak
Kulinarne przygody Gatitygotowania potraw na przykład z kuchni chińskiej, graniczyła z cudem. Dlatego p. Katarzyna zamiast niedostępnego sosu sojowego radziła używać przyprawy magi z dodatkiem wody, a zamiast bambusa marynowaną dynię... Dzisiaj mojego kurczaka oczywiście ugotowałam z użyciem sosu sojowego i bambusa, ale z sentymentem wróciłam do tej książki, na której nota bene, swoje piętno odcisnął upływ czasu :-). Kurczaka
Kulinarne przygody Gatitychleb, który piekę z tych gotowych mieszanek i co dla mnie ważne, nie zawierają one konserwantów, GMO ani GMM.Chleb drwala to chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i lnu. Chleb drwala Składniki:1 opakowanie mieszanki na chleb drwala310 g wody o temperaturze 30 stopni Wykonanie: Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki. Zawartość średniej torebki wsypujemy do miski
Kulinarne przygody Gatityziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidoryZapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwekDżem z borówki amerykańskiejKonfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem
Kulinarne przygody Gatityjednak najbardziej lubiana jest wersja z ziemniakami. Oczywiście do sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe pure z ziemniaków. W planach jest też dynia faszerowana grzybami i może jakaś tarta... ? Sos grzybowy II Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 45 minutSkładniki: 500 g świeżych grzybów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku
Kulinarne przygody GatityRozgrzewająca zapiekanka bez mięsaSkładniki: 150-200 g makaronu mini penne tricolore Barilla 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 2 średnie i obrane ziemniaki 1/2 czerwonej papryki 100 g irlandzkiego cheddara w plasterkach 3 ząbki czosnku 1 bardzo mała cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem do piekarnika
Moja smaczna kuchniamaksymalnie 130 C i piec słoiki przez 50 minut. Wyłączyć piec i pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Od kilku dni moja Pociecha próbuje marchewki, ziemniaków, dyni, za jakiś czas pewnie dojdziemy do pomidora. Ale zimowy pomidor jest bez smaku, jest z waty, dlatego chce mi się je robić jeszcze bardziej. Czuję, że mu posmakują. Uwaga: do słoiczków
Matka Żywicielkapoznać świat "od kuchni". Hummus, czyli pasta z ciecierzycy i tahiny (pasta sezamowa). Swoją przygodę zaczynałam nieco od tyłu, bo zamiast od podstaw, później eksperymentując, najpierw był hummus z dynią, a dopiero teraz - przepis podstawowy. Ale ja tak mam. I jakoś szczególnie mi to nie wadzi.Ważne, by ciecierzyca była idealnie miękka. Ja miksuję blenderem, gdy jest jeszcze ciepła - mój
W kuchni Karmel-itkirukolą i słonecznikiem podana z musem z gruszki z tymiankiem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu - ta chyba najbardziej przypadła do gustu paniom. Kolejna pasta z twarogu wędzonego z dynią, czosnkiem, imbirem, natką pietruszki podana z pomidorkami i prażonym słonecznikiem. No i ostatnia, trzecia pasta z twarogu wędzonego z papryką i czarnymi oliwkami oraz natką pietruszki. Uff... Sporo kilogramów tego twarogu
Symfonia Smakówsmak mięsa do środka dałam salami, marynowaną paprykę, czerwoną cebulę i zielone oliwki. Roladki dusiłam w sosie śmietanowym, dodając pod koniec majeranek. Podałam je w towarzystwie kaszy jaglanej z dynią. Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm)salami w plastrachkilka kawałków papryki, pokrojonej w paski (użyłam marynowanej)1 mała cebula, najlepiej czerwonamały słoik zielonych oliweksuszony
Czerwień i błękit