znajduję tam niejedną inspiruję.A oto składniki na to nietypowe, ale smaczne śniadanko. 1 łyżka zmielonych płatków owsianych górskich 1 łyżka zmielonego sezamu 1 łyżka zmielonych ziaren dyni 1 łyżka zmielonej kaszy jaglanej(surowej ) mleko - najlepiej wiejskie Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyć i wsypać do szklanki gorącego mleka, kto go nie toleruje może zrobić to z wodą, zamieszać i odstawić
Proste Potrawysycylijsku zapiekany z bakłażanem i kozim serem - przepis z bloga W zaciszu mojej kuchni Orecchiette boscaiola - makaron z grzybami leśnymi - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Pappardelle z dynią i kozim serem - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Pappardelle z ragu z baraniny - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pasta con datterino -makaron z pomidorkami daktylowymi - Maria T. z bloga
Chilli Czosnek i Oliwaszałwią, często tylko z oliwkami, zdarza się z cebulą lub serem. Nietrudno też trafić na rodzaj bardziej pulchnego ciasta, wtedy jest przyrządzony na przykład z pomidorkami koktajlowymi, karczochami lub dynią. Oprócz oliwy, nieodzownym składnikiem tego twardego placka są grube kryształki soli, którą się ją posypuje – właśnie ta z solą to klasyczna focaccia alla genovese. I te dzis bede robila
Z Kuchni Do Kuchnirodzaje mieszanek prażonych ziaren , w składzie których były różne ziarenka. Na moją słodkość będziemy potrzebowali 2 szklanki takowej mieszanki w równych proporcjach lub wg.własnych preferencji -słonecznik -konopia -pestki dyni -siemie lniane -sezam -orzechy arachidowe -cynamon -kardamon -gozdziki Ponadto -szklanka najzwyklejszego musli wymieszanego z otrębami pszennymi -5 śliwek suszonych -pół szklanki sułtańskich rodzynek -1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia
Z Kuchni Do Kuchniobecny w mieszance jest bogaty w żelazo,potas, wapń, cynk oraz wit.A,E,D oraz witaminy z grupy B.Dba o naszą skórę, wzmacnia wzrok i reguluje prace trzustki. Pestki dyni natomiast to bogactwo kwasu foliowego,magnezu,potasu,fosforu,żelaza cynku i miedzi, a także witamin E,b1 oraz b2. III/ CYNAMONOWY RAJ- starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw
Z Kuchni Do Kuchnikaloryczności sprawiają, że tofu zdobyło popularność także wśród autorów diet odchudzających. I my tu sobie takie śniadanko zaserwujemy. -parówki śniadaniowe + tofu Polsoja -ulubiona sałatka- ja do mojej dałam – papryki, dynię surową, oliwki, śliwki, sałatę, ogórka, bazylię- całość wymieszałam z octem winnym 6% z czerwonego wina... Na koniec całe danie zsypujemy ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. Dlaczego Ziarenkowo? Gdyż jest
Z Kuchni Do Kuchniprowincji Turyni tu...urodziła się moja córka Sara. Miejscowośc ta jest przepięknie położona w Dolinie Susy, otoczona górami, przepiękną zielenią i niesamowitą skarbnicą...do lodówki ! Winnice, kasztany, dynie, sery, warzywa, zioła, miody...ileż bym mogła wymieniać. Dolina Susy bogata jest w okresie jesiennym ,kiedy to ziemia rodzi prawdziwe smakowitości, które można zapasteryzować, zakonserwować, ususzyć, na dłużej. Dziś zrobimy
Z Kuchni Do KuchniCiasteczka owsiane robiłam już w kilku wersjach. Takiej z musem jabłkowym, tej z dynią, nasycone bakaliami, i takie z dodatkiem mąki owsianej. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowystanie przy garach i ta potrawa jest właśnie na takie dzień !Próbowaliście już pysznego Łososia na zielono ? A może bardziej zasmakuje Wam jako dodatek do Kremowej zupy z dyni ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapostanowiłam go upiec, ale nie w piekarniku, tylko w garnku rzymskim. Rewelacja ! Beatko, jeszcze raz dzięki za przepis :-) Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody
Kulinarne przygody GatityNapjrostsze z najprostszych ! Nawet nie przypuszczałam, że może być takie dobre ?! Wypatrzyłam gdzieś przepis na sernik z musem śliwkowym... na razie nie miałam zamiaru go robić, bo przecież ciągle dynia na tapecie ;), ale tak na przyszłość, na jesienny lub zimowy chłodny wieczór... I zrobiłam mus na próbę, a właściwie zrobił się sam :). A teraz mogę już zrobić porządny zapas
Kulinarne przygody Gatitylekko orzechowym.. Po prostu rewelacja ! Część oleju wykorzystam bez żadnych domieszek, a część postanowiłam aromatyzować i używać go później do sałatek. Pierwszy test był wczoraj, posmarowałam nim pieczona dynię ;) Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Składniki: 300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie go podgrzewamy
Kulinarne przygody Gatityukraiński czy zalewajka, jak i te z bardziej odległych zakątków Świata. Była już na blogu pekińska zupa pikantno-kwaśna i zupa z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, dziś kolej na zupę tajską. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, jest gotowa w dosłownie 20 minut. Delikatna, przesiąknięta rożnymi wschodnimi aromatami. Jeśli wolicie bardziej zdecydowany smak
Kulinarne przygody Gatitygotowania potraw na przykład z kuchni chińskiej, graniczyła z cudem. Dlatego p. Katarzyna zamiast niedostępnego sosu sojowego radziła używać przyprawy magi z dodatkiem wody, a zamiast bambusa marynowaną dynię... Dzisiaj mojego kurczaka oczywiście ugotowałam z użyciem sosu sojowego i bambusa, ale z sentymentem wróciłam do tej książki, na której nota bene, swoje piętno odcisnął upływ czasu :-). Kurczaka
Kulinarne przygody Gatitychleb, który piekę z tych gotowych mieszanek i co dla mnie ważne, nie zawierają one konserwantów, GMO ani GMM.Chleb drwala to chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i lnu. Chleb drwala Składniki:1 opakowanie mieszanki na chleb drwala310 g wody o temperaturze 30 stopni Wykonanie: Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki. Zawartość średniej torebki wsypujemy do miski
Kulinarne przygody Gatity