bułeczek. Składniki: 450g mąki pszennej np.tortowej 100g mąki żytniej żurkowej(chlebowej, 720) 20g drożdży 350ml letniej wody 1 1/2 łyżeczki soli(płaskiej) 50g ziaren(słonecznik,dynia,siemię itp.) 2 łyżki oleju lub 30g oleju kokosowego Z drożdży, 2 łyżek wody i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić aż :ruszy. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ziarna, zaczyn
Smaczne Zdroweorkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)*- 0,5 szkl mąki żytniej chlebowej ( jasnej)*- 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- 25g drożdży- po 40g ziaren ( siemię lniane, słonecznik,dynia- łącznie 120g)- 50g ziaren amarantusa- 40g płatków orkiszowych- 0,5l ciepłej wody*z lekkim czubkiem Drożdże rozkruszyć w kubeczku z 1 szklanką ciepłej wody( nie gorącej) i płatkami orkiszowymi. Odstawić
Smaczne Zdrowepunkcie. Już się zapowiadają na następne. Więc kolejne już chyba z podwójnej porcji, tak bym załapała się choć na kilka z powidełkami.Składniki:- 200g surowej marchewki ( lub dyni) startej na drobnych oczkach- 200g zimnego , dobrego masła- 200 mąki orkiszowej białej- 1-2 łyżki ksylitolu- nutella Wszystkie składniki zagnieść . Można schłodzić ale nie trzeba. Podzielić na 2-3 części. Każdą część
Smaczne Zdrowerazu podwójną porcję i taki przepis podaję. Pyszne i zdrowe, czegóż chcieć więcej... Nic tylko chrupać. Polecam ! :-) Składniki:- 50g płatków owsianych górskich (najlepiej bezglutenowych)- 150g uprażonych ziaren ( dałam: dynię, słonecznik, siemię lniane i sezam)- 80g płatków migdałów- 2 białka z dużych jaj- 80g mielonego ksylitolu ( lub pudru) , ja dałam 50g ksylitolu i 30g syropu z agawy- skórka otarta
Smaczne Zdrowepodgrzewamy na niskiej mocy w mikrofali- do lekkiego rozpłynięcia). Przyozdobić pokrojonymi buraczkami i od razu podawać.Można również posypać ziarnami uprażonymi na suchej patelni (słonecznika, sezamu, siemienia lnianego oraz dyni).Można podawać z pieczywem. Smacznego
Smaczne Zdrowebardziej przypominają chrupkie pieczywo i smakują naprawdę pysznie! Składniki: 200ml otrębów pszennych, 200ml płatków owsianych, 200ml mąki żytniej pełnoziarnistej, 200ml ziaren słonecznika, 200ml pestek dyni, 100ml siemienia lnianego, 100ml sezamu, 30g zarodków pszennych, 50g żurawiny, 2 łyżeczki soli, 450ml wody. WykonanieWszystkie suche składniki przesypać do miski i wymieszać. Dodać
Z miłości do słodkościZawsze stawiam na sezonowość. By ułatwić wam nieco pracy i poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny
Sajkofanka smakuusmażeni kroimy w trójkąciki, po czym układamy je na talerze wyłożone świeżą rukolą. Posypujemy kilkoma kaparami i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Polewamy po wierzchu oliwą bądź olejem z pestek dyni i zjadamy. Smacznej niedzieli
Sajkofanka smakuwziąć udział w uroczystościach, a potem w festynie. Na równi z uroczystościami religijnymi, obchodzone są sagry, czyli święta smakoszy, organizowane na cześć jakiegoś produktu żywnościowego, np. wina, trufli, kasztanów, dyni czy sera. Dzięki tego typu jarmarkom, można lepiej poznać dany region i włoskie specjały. Według mnie, im mniejsze miasteczko i mniejsza skala danego święta, tym lepiej, gdyż łatwiej jest poobserwować
Mia Cucina SofietaJesienią na deser najczęściej przygotowuję coś z dodatkiem dyni lub jabłek. A jeśli jabłka to przeważnie szarlotka;) Podałam Wam już kilka różnych przepisów jak zrobić pyszną szarlotkę. Dzisiaj kolejna propozycja. Jest to szarlotka na kruchym cieście, z dodatkiem płatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu. Ciasto:2 żółtka,2 i 1/2 szklanki mąki,szczypta soli,250g
Z miłości do słodkościmąki pszennej, 3 żółtka, 1 szklanka śmietanki 30%, 3 łyżki cukru, 200g masła, szczypta soli, białko, do posypania: sezam, mak, słonecznik, ziarna dyni, siemię lniane (użyłam produktów Kresto). PrzygotowanieDrożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż zaczną się pienić. Masło stopić, po czym przestudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel-mogel. Mąkę przesiać
Z miłości do słodkościTo moj kolejny juz wpis w ramach Weekendowej Piekarni, tym razem jest to 51 edycja pod przewodnictwem Malgosi z blogu Pieprz czy wanilia.Nie moglam sie oprzec
Przysmaki Karolkicalym dosc intensywnym tygodniu znalazlam wreszcie czas by zajac sie dynia, ktora wyrosla w ogrodzie mojej mamy i przez ostatnie kilkanascie dni czekala cierpliwie na balkonie.Co z niej przygotowalam zobaczycie juz jutro :-)Udanej soboty
Przysmaki Karolkinadszedl ten okropny listopad, miesiac ktorego nie cierpie, w ktorym normalnie panuja ciemnosci, ktore na dodatek nie nastrajaja mnie optymizmem.Korzystam tez z innych darow jesieni. W kuchni kroluje dynia, a ostatnio tez i orzechy, co cieszy tym bardziej, ze trwa wlasnie Orzechowy tydzien. Dzisiejszy sos orzechowy to zupelna nowosc i totalna improwizacja z mojej strony.Gdy mieszkalismy we Francji od czasu
Przysmaki Karolkitarg, bo o tej porze roku stragany wręcz uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jak to zwykle ja dosłownie tracę głowę, gdy widzę cudowne pomidory w kilku odmianach, dynie, jabłka, śliwki. Chciałabym móc zabrać to wszystko ze sobą do domu. I zazwyczaj zabieram wszystkiego po troszku, a potem martwię się kiedy my to przejemy. Jak dziecko w sklepie
Przysmaki Karolki