bardziej przypominają chrupkie pieczywo i smakują naprawdę pysznie! Składniki: 200ml otrębów pszennych, 200ml płatków owsianych, 200ml mąki żytniej pełnoziarnistej, 200ml ziaren słonecznika, 200ml pestek dyni, 100ml siemienia lnianego, 100ml sezamu, 30g zarodków pszennych, 50g żurawiny, 2 łyżeczki soli, 450ml wody. WykonanieWszystkie suche składniki przesypać do miski i wymieszać. Dodać
Z miłości do słodkościZawsze stawiam na sezonowość. By ułatwić wam nieco pracy i poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny
Sajkofanka smakuusmażeni kroimy w trójkąciki, po czym układamy je na talerze wyłożone świeżą rukolą. Posypujemy kilkoma kaparami i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Polewamy po wierzchu oliwą bądź olejem z pestek dyni i zjadamy. Smacznej niedzieli
Sajkofanka smakuwziąć udział w uroczystościach, a potem w festynie. Na równi z uroczystościami religijnymi, obchodzone są sagry, czyli święta smakoszy, organizowane na cześć jakiegoś produktu żywnościowego, np. wina, trufli, kasztanów, dyni czy sera. Dzięki tego typu jarmarkom, można lepiej poznać dany region i włoskie specjały. Według mnie, im mniejsze miasteczko i mniejsza skala danego święta, tym lepiej, gdyż łatwiej jest poobserwować
Mia Cucina SofietaJesienią na deser najczęściej przygotowuję coś z dodatkiem dyni lub jabłek. A jeśli jabłka to przeważnie szarlotka;) Podałam Wam już kilka różnych przepisów jak zrobić pyszną szarlotkę. Dzisiaj kolejna propozycja. Jest to szarlotka na kruchym cieście, z dodatkiem płatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu. Ciasto:2 żółtka,2 i 1/2 szklanki mąki,szczypta soli,250g
Z miłości do słodkościmąki pszennej, 3 żółtka, 1 szklanka śmietanki 30%, 3 łyżki cukru, 200g masła, szczypta soli, białko, do posypania: sezam, mak, słonecznik, ziarna dyni, siemię lniane (użyłam produktów Kresto). PrzygotowanieDrożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż zaczną się pienić. Masło stopić, po czym przestudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel-mogel. Mąkę przesiać
Z miłości do słodkościTo moj kolejny juz wpis w ramach Weekendowej Piekarni, tym razem jest to 51 edycja pod przewodnictwem Malgosi z blogu Pieprz czy wanilia.Nie moglam sie oprzec
Przysmaki Karolkicalym dosc intensywnym tygodniu znalazlam wreszcie czas by zajac sie dynia, ktora wyrosla w ogrodzie mojej mamy i przez ostatnie kilkanascie dni czekala cierpliwie na balkonie.Co z niej przygotowalam zobaczycie juz jutro :-)Udanej soboty
Przysmaki Karolkinadszedl ten okropny listopad, miesiac ktorego nie cierpie, w ktorym normalnie panuja ciemnosci, ktore na dodatek nie nastrajaja mnie optymizmem.Korzystam tez z innych darow jesieni. W kuchni kroluje dynia, a ostatnio tez i orzechy, co cieszy tym bardziej, ze trwa wlasnie Orzechowy tydzien. Dzisiejszy sos orzechowy to zupelna nowosc i totalna improwizacja z mojej strony.Gdy mieszkalismy we Francji od czasu
Przysmaki Karolkitarg, bo o tej porze roku stragany wręcz uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jak to zwykle ja dosłownie tracę głowę, gdy widzę cudowne pomidory w kilku odmianach, dynie, jabłka, śliwki. Chciałabym móc zabrać to wszystko ze sobą do domu. I zazwyczaj zabieram wszystkiego po troszku, a potem martwię się kiedy my to przejemy. Jak dziecko w sklepie
Przysmaki Karolkizakupy. Ciesze się, że moja lodówka i zamrażarka wyposażone są na takie kryzysowe chwile. Będzie więc zielona zupa, tak dla kontrastu z aurą. Krem brokułowy zaraz obok kremu z dyni, to ulubione dania moich córek, a jeśli w ich oczach coś zyskuje uznanie, znaczy że dobre jest. Krem brokułowy z migdałami 2 woreczki mrożonych brokułów 150 g wędzonego boczku
Przysmaki Karolkikombinować do woli. Tym razem elementem najważniejszym był dodatek masła orzechowego, do tego rewelacyjna polewa. Przepis pochodzi ze strony Taste and Tell.Przy okazji polecam inne wersje: chlebek z dodatkiem dyni, ananasowo-kokosowy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto marchewkowe znam , i bardzo lubię .. babkę z dynią również A dziś po raz pierwszy do swojego wypieku użyłam czerwonego buraka I powiem Wam ,że jako składnik deseru spisał się znakomicie. Moje ciasto czekoladowe z jego udziałem przypomina brownie . Jest mocno aromatyczne , mocno czekoladowe , mocno wilgotne i dość zbite . Smak buraków jest lekko wyczuwalny , ale nie dominujący
Malinowa Kawiarenkatylko tak skomponować składniki i dodatki by aromat cytryny był wyczuwalny. A , że ryby lubią sie z cytryną obiadek był wyjątkowo udany. Dodatkowo podałam gruszkę faszerowaną pastą z pestek dyni o cytrynowym smaku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniniedzielę planuję wyniki rozdania - już teraz serdecznie Was zapraszam ! * jesienne ozdoby czyli świece , orzechy i pachnące suszki * tak o reklama ryb z kutra - a do morza daleko * moja dynia do ozdoby * cynamonowa herbatka z Bistro * pierwsze drinki z Cin Cin - tutaj z limonką i cytryną * tutaj drinki z ananasem * obowiązkowo sałatka Gyros * pizza w Torino - fajne miejsce
Magiczne Życie Marty