jeden dzień * widok na żarski park - jesień jest piękna - ale tylko ta słoneczna * moje miejsca - powrót do domu * Andante - wafelki z reklamy , polecane przez koleżankę - są dobre * moja dynia - taki nietoperek do nas przyleciał I tak wygląda mój tydzień który powoli mija. Późnym wieczorem zapraszam jeszcze na wyniki rozdania. Dobrego kolejnego tygodnia
Magiczne Życie Martyśniadanie? Badanie „Dwa śniadania Polaków” przeprowadzone dla marki TYMBARK pokazuje, że Polacy jedzą mniej zdrowo w tygodniu niż w weekend. Składniki : * ulubiona bułka- u mnie z pestkami dyni * dwie łyżki twarożku naturalnego * 3 rzodkiewki * sól , pieprz * salami w plasterkach * pomidor * czerwona papryka * świeże zioła np. tymianek Przygotowanie : Bułkę przekroić na pół. Twarożek wymieszać z drobno posiekaną rzodkiewką
Magiczne Życie Martymozzarellą plus solidna garść ulubionej sałaty. Do tego pyszny dressing i mamy super sałatkę do pracy czy szkoły. Idealna także na kolację. U mnie z bułką z pestkami dyni. Składniki :* sałata roszponka* kulka mozzarelli* 2 pomidory* 2 korniszony* sól , pieprz * 2 łyżki oliwy z oliwek* łyżeczka musztardy Przygotowanie :Na dnie naczynia połączyć oliwę z musztardą i przyprawami. Przykryć
Magiczne Życie MartyDzień dobry!Na zewnątrz mamy już ostatnie przebłyski lata, zaczyna się jesień, a z jesienią przychodzą jesienne ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami. Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu.Nie pożałujecie! :-)Przepis pochodzi z Moich Wypieków.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry!Jakie ciasto kojarzy się Wam z jesienią?Oczywiście oprócz ciast ze śliwkami i dynią :-).Bez wątpienia jest to szarlotka!A co jeśli zimą najdzie nas na nią ochota? Wystarczy zrobić ciasto i wyciągnąć ze spiżarni słoik z prażonymi jabłkami, które są gotowe, żeby tylko wyłożyć je na ciasto. Prażone jabłka to przetwór, którego nie może zabraknąć w Waszych
Pora coś zjeśćkanapkowy, łososia, domową kiełbaskę,bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia (W KRAINIE SMAKU) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem grahamz pestkami dynia oraz świeżutkimi i lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym,malinowym bądź wiśniowym. Dodatkowo przyniosłam pasztet cukiniowy oraz mleczneciasteczka z żurawiną, muśnięte delikatnie czekoladą
W kuchni Karmel-itkiopuszczenia ciepłej kołdry,by wyjść z domu na starcie z jesienną aurą. Z kominów już buchają szare kłęby, powietrze pachnie dymem.Jedna jesień to prawdziwe szaleństwo w kuchni. Jabłka, gruszki, dynie, cukinie, kabaczki, śliwki, ziemniaki, marchew,bataty, odmiany późniejszych pomidorów, buraki... Można by wymieniać i wymieniać bez końca! Ale ja postawiłam na jabłka.W oryginalnym przepisie "musztarda" ta przyrządzana jest
W kuchni Karmel-itkinastąpi. Z przeziębieniem i syropem z cebuli, herbatą z malinowym sokiem,co to latem powstawał przy upale w małej kuchni.Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty,marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia sprawiaprzyjemność i urozmaica tę szarość dnia codziennego.Zapraszam więc na placek z jabłkami
W kuchni Karmel-itkiPrzestawiamy czas na zimowy. Lato pozostaje już tylko wspomnieniem. KOPYTKA DYNIOWE Z BAZYLIĄ PODANE Z GORGONZOLĄ I OLIWĄ Z OLIWEK. / autorski; / 500 g ugotowanych ziemniaków 2 szklanki puree z dyni 2 - 2,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli posiekany pęczek bazylii świeżo mielony pieprz sól do osolenia wody mąka do posypania blatu Ziemniaki muszą być wystudzone, a najlepiej
W kuchni Karmel-itkiWspomnienia palą, niczym iskra wystrzelona z paleniska,która trafiła prosto w stęsknione usta. DYNIOWE KOPYTKA Z TWAROŻKIEM I CYNAMONEM. /autorski;/ 500 g ugotowanych ziemniaków 2 szklanki puree z dyni 2 - 2,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli250 g twarogumały jogurt naturalnyłyżka cukru pudrucynamon (wedle upodobania) sól do osolenia wody mąka do posypania blatu Ziemniaki muszą być wystudzone
W kuchni Karmel-itkipieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem na cydrze. Polędwica a'la Wellington. Maślany łosoś z kaparami. Pikantny krem z papryki. Krem z dyni. Kotleciki mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa
W kuchni Karmel-itkikalorie idealny. Rybę podałam na Ziemniaczkach Niedźwiedzich z sałatką, której większość składników pochodzi z moich balkonowych zbiorów (szpinak, mix sałat, szczypior, mięta pomarańczowa, ogórek, pomidor i olej z pestek dyni). Jeśli chcecie wiedzieć co w tym roku mam na balkonie, zapraszam na fan page bloga na portalu Facebook :) Smażenie na dwa fochy :) Składniki: 2 średnie pstrągi sok z połowy cytryny
Blondynka Gotujeszkl mąki żytniej pytlowej 3 szkl. wody ciepłej 1 szkl mąki krupczatki 5 dkg drożdży 1 łyżka zakwasu ( sproszkowany) 1 szkl otrąb żytnich 5 łyżek słonecznika 3 łyżki dyni szczypta kminku szczypta czarnuszki 1 łyżka siemienia 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie Składniki wyrobić w misce i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto na chleb przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i obsypać
coolinarnastrefa.blogspot.comformy do pieczenia (ja piekłam w dwóch małych foremkach aluminiowych). Wysmarować je tłuszczem, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Wierzch można obsypać słonecznikiem lub pestkami dyni. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40-50 min. (do 1h). Wystudzić. Przechowywać w lodówce. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comładniki 40 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej 10 dkg mąki owsianej 10 dkg mąki pszennej 6 łyżek płatków owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki sezamu 3 łyżki pestek z dyni 3 łyżki słonecznika 1 łyżka miodu 3/4 łyżki soli 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać ziarna
coolinarnastrefa.blogspot.com