upodobań. Jedynym minusem w przypadku pesto bazyliowego jest jego drugi podstawowy składnik - orzeszki piniowe, a konkretnie - ich cena. Z powodzeniem jednak można zastąpić je migdałami, orzechami, ziarnami słonecznika czy dyni. W tej wersji postawiłam na migdały. Czytaj więcej
bistro mamaplanowałam tego soku. Jednak nie pierwszy raz znajoma zaskoczyła mnie darami z ogrodu swoich rodziców. Po maleńkich i uroczych dyniach i aronii, otrzymałam winogron, którego nie można kupić w supermarkecie. Taki winogron dojrzewa w winnicach albo w przydomowych warunkach, pnąc się po murze albo specjalnie dla niego zbudowanej konstrukcji. Nie ma grama chemii, ma za to same zalety. Czarny
bistro mamadomu przygotować misia dowolną techniką. Wszystkie prace zostały później wystawione w holu. Co tam było! Łatwiej chyba wymienić czego tam nie było :) Były misie z cekinów, z filcu, z dyni, z resztek nici. Wdać było, że rodzice bardzo się zaangażowali.Czytaj więcej
bistro mamaOd dawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu.Składniki:1/2 kg mąki krupczatki25 g świeżych drożdży1
Kuchnia domowa Animetrem lub pełnym ludzi tramwajem, gdzie częściej skupiam się na pilnowaniu torebki niż na widokach za oknem. Jednak bez względu na mój przewlekły niedoczas przyszła jasień i wysypała się dyniami na blogach. Dobrze, że chociaż w kuchni mogę na chwilę zwolnić i poczuć jej smak. I jeszcze posłuchać Kabaretu Starszych Panów, który bardzo mi się z jesienią kojarzy. Może
W kuchni wieczoremprzecież najpierw trzeba to sfotografować. Ktoś więc musiał odłożyć czubatą łyżkę sałatki z dzikiego ryżu, którą już zaczął sobie nakładać na talerz. Ktoś inny, speszony, odkłada nadgryzione ravioli z dynią. Ale jest też osoba, której udało się połknąć jeden pasztecik z wieprzowiną, jabłkiem i pistacjami, po którym na zdjęciu zostały tylko okruszki. Stare sztućce, słoiki służące za szklanki, drewniane deski
W kuchni wieczoremDziś przedstawiam pomysł na przepyszną, łatwą i szybką zapiekankę. Ravioli, u mnie z pieczoną dynią, w gęstym, mięsnym sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku i zapieczone pod grubą warstwą mozzarelli i parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym ze szpinakiem i dużą
karmelowypiekę i bawię się z dziećmi, w sumie będę się bawić dziś wieczorem z grupką 10 dziewczynek. Łączymy Halloween z tradycyjnymi Andrzejkami i zamierzamy smakowicie się bawić. Dynie też już czekają na swoją kolej :) A co do pieczenia. Nie miałam okazji w tym roku piec nic dyniowego, szkoda może zrobię to w weekend. A dziś mam dla Was przepysznie czekoladowo
Słodkie Przyjemności"Wolny piątek! Jedyny wolny dzień w tym tygodniu. Brzmi wspaniale, aczkolwiek jutro też będzie fajny dzień. Najpierw dwie godzinki pracy, później Konferencja Blogerów Kulinarnych w siedzibie
Słodkie Przyjemnościjesień. Wieczory są na tyle zimne, że krótki rękawek nie wchodzi nawet w grę, liście na drzewach się złocą, a targowiska zasypane są pomarańczą, fioletem i zielenią. Dynie, śliwki, gruszki i jabłka, to zdecydowanie to co najczęściej spotykamy we wrześniu na bazarkach. Co z tego lubię najbardziej? Hmm.. wszystkiego po trochu? Jabłka i gruszki jedynie przetworzone, na surowo
Słodkie PrzyjemnościAromatyczna, pachnąca, rozgrzewająca ... idealna na zimowe dni. Mowa o zupie-krem z selera. Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie. Składniki:* 300 g selera* 100 g
kolorowotorcikowomożna nie rozkoszować się smakiem kremu? No nie można, nie ma na to mocnych! :) My uwielbiamy ten rodzaj, więc chętnie zaprosimy Was także na:- ZUPA KREM Z DYNI HAKKAIDO Z ZIARNAMI I PESTKAMI.- KREM Z KALAFIORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM, CZOSNKIEM I ZIARNAMI.- NATURALNY KREM Z CZARNEJ RZEPY- PROSTA ZUPA KREM Z PORAAby
Wypisz Wymalujredukujemy przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę I masło.Rzepę tłuczemy jak ziemniaki I dodajemy śmietanę.Na koniec talerz pokropiłam oliwą z pestek dyni. Ma przecudny kolor!Smacznego
Kulinarna rozmowagorącą zupa. Tak w razie czego, żeby się nie zważył), sosem sojowym i ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy obficie natką pietruszki.Pysznie smakuje z razowym chlebem z pestkami dyni (i z masłem, ale to już mniej dietetycznie ;-))Smacznego
Kulinarna rozmowaJeśli nie macie pomysłów i czasu na latanie po sklepach, lub chcecie stworzyć prostą, ale niepowtarzalną dekorację na Halloweenowe party - tutaj macie kilka pomysłów. Ja stworzyłam
Gotowanie to kochanie