Składniki: czerwona cebula – ½ sztuki ocet winny – 2 łyżki ser feta – 20g suszone morele – 6 sztuk ser cheedar – 60g (4 plasterki) pomidor – 1 sztuka rukola – 1 garść chleb – 4 kromki ogórek zielony – mały kawałek jogurt naturalny – 50g sok z cytryny – 1 łyżeczka sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokrój w plasterki(...)pieczywo połóż po jednym plasterku sera cheedar i włóż do piekarnika, by lekko się zapiekły. Włóż obok morele suszone, żeby feta lekko się rozpuściła. Na kromkę chleba połóż rukolę, marynowaną cebulę, pomidora, morele i przykryj drugą kromką. Przygotuj tak samo drugą grzankę. Podawaj z sosem jogurtowym. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro
wiecejwarzyw.pltylko zmysłem smaku czy węchu, ale również wzrokiem. Wszystkie składniki układamy warstwowo, według kolejności: Składniki 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (może być wg tego przepisu ) 2 łyżki posiekanej rukoli 100ml jogurtu naturalnego (posolić i popieprzyć) 1 gałązka pokrojonego selera naciowego 6 sztuk pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 100g sera bałkańskiego z mleka koziego(...)awokado, pokrojone na kawałki i skropione sokiem z 1/2 cytryny garść rukoli 2-3 pomidorki koktajlowe 1 łyżeczka czarnuszki 2 łyżki oleju lnianego pieprz Zakręcamy słoik, nie potrząsamy, zabieramy widelec w kieszeń i w drogę. Smacznego! Zapisz Zapisz
Tajemnice SmakuJaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony Prosta i efektowna sałatka z buraczanymi jajami to kolejny pomysł na danie wielkanocne. Wcześniej do tej sałatki wykorzystywałyśmy rukolę i roszponkę. Tym razem roszponkę zastąpimy listkami, o dziwnie brzmiącej nazwie… mangold czerwony. Co kryje się pod tajemniczą nazwą MANGOLD CZERWONY? Okazuje się, że to buraczki liściowe, odmiana buraka zwyczajnego, którą uprawia(...)Składniki CZERWONE JAJA 12 sztuk ugotowanych jaj przepiórczych 500g buraków na sok – potrzebujemy około 250-300ml soku 1 łyżka octu jabłkowego SAŁATKA 2-3 garście zielonych liści: rukola i mangold czerwony 1 awokado 1 szalotka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju lnianego sól pieprz Wykonanie Wyszorowane buraki obieramy, wyciskamy z nich sok. Świeży sok możemy zastąpić
Tajemnice Smakułyżka sosu teryaki 1 cebula około 100 ml wody (może być gazowana) sól, pieprz olej do smażenia Ponadto 9 plastrów żółtego sera ogórki kiszone 1- 2 awokado garść rukoli cykoria czerwona czerwona cebula keczup majonez musztarda Wykonanie Zaczyn W misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut. Bułki Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach(...)oleju i smażymy hamburgery po około 5 minut z każdej strony. Burger Bułki przekrawamy na pół, spód każdej smarujemy keczupem i układamy kolejno: plastry ogórka kiszonego, liście cykorii i rukoli, plaster sera, gorący hamburger, krążki cebuli, plaster awokado, majonez i musztardę. Przykrywamy wierzchem bułki, spinamy patyczkiem lub … nożem do steków! Smacznego
Tajemnice Smakujeśli przyrządzimy je w całości, są wówczas delikatnie słodkie i soczyste. Składniki 12 sztuk krewetek (np. królewskich) w całości, w pancerzykach i z głowami 3 – 4 garście rukoli 2 pomarańcze 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 papryczka chili 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła Wykonanie Krewetki (mrożone rozmrażamy) myjemy i dokładnie osuszamy papierowym(...)Dorzucamy masło, posiekaną natkę pietruszki, wlewamy sok z pomarańczy i jeszcze minutę podgrzewamy. Odstawiamy z ognia, wyjmujemy krewetki a pozostały sos doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku rozkładamy rukolę, filety z pomarańczy, plasterki czosnku. Tuż przed serwowaniem dania kładziemy na wierzch krewetki i całość skrapiamy sosem, który pozostał na patelni. Teraz zaczyna się rytuał – krewetki bierzemy w ręce
Tajemnice Smakuświeżych drożdży – 2 łyżki oliwy – 1/2 łyżeczki cukru – 1/2 łyżeczki soli LUB – 250g grissini Dodatkowo: – 16 plastrów szynki parmeńskiej – listki bazylii lub rukoli GRISSINI: Drożdże kruszymy w głębokiej misce, dodajemy ciepłą wodę i mieszamy. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn się spieni. Mąkę przesiewamy(...)będą zarumienione i wysuszone. Po upieczeniu podważamy paluszki nożem i układamy na kratce do wystudzenia. Gotowe i wystudzone grissini zawijamy w szynkę parmeńską i dekorujemy listkami bazylii lub rukoli, zawijając je w wraz z plastrami szynki lub kładąc na wierzch. Smacznego! Artykuł Domowe grissini z szynką parmeńską pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongPosyp pokrojonymi w plasterki oliwkami oraz startym, żółtym serem. Wstaw pizzę do piekarnika na około 10-15 minut. Będzie gotowa gdy brzegi ładnie się zarumienią Pizzę przed podaniem posyp rukolą. Składniki 10 plasterków szynki z indyka (wędzonej lub typu łososiowa) lub szynki serrano 200 g sera żółtego light dwie garście rukoli czarne oliwki – około 150 g 200 g pieczarek (możesz
Eat me! Fit me!obranego selera 2 gałązki tymianku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 i 3/4 szkl. doprawionego wywaru warzywnego 1 łyżka pasty sezamowej tahini 1 łyżka masła 3 garście rukoli 3 łyżki pokrojonego w małą kosteczkę sera Dorblu garść pokruszonych orzechów laskowych sól, pieprz Marchew i seler pokrój w dużą kostkę, o boku około 1,5 cm. Wrzuć do naczynia(...)duś na małym ogniu do miękkości kaszy. Łączny czas gotowania nie powinien przekroczyć 18 minut. Dopraw kaszotto solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Podawaj z rukolą (lub inną ulubioną sałatą), posypane prażonymi orzechami i serem Dorblu. Ingredients: (3-4 servings) 150 g. Dry Bulgur groats 1 onion 2 garlic cloves 3 tablespoons
Delicious PlaceNadziewane muszle makaronowe to doskonały wybór na wszelakie domówki czy na Sylwestra. około 250 g makaronowych muszli, conchiglioni 1 zielony ogórek 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 2 garści rukoli 100 g wędzonego na zimno łososia kilka suszonych pomidorów 250 g kremowego serka (u mnie Twój Smak) 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Makaronowe muszle gotujemy w lekko(...)pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulę drobno siekamy. Suszone pomidory osączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki. Rukolę siekamy na mniejsze kawałki. Wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki. Składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy serek kanapkowy oraz śmietanę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowanym farszem
Smaki Na TalerzuThere’s a bit to do while making this salad but the effect is worth every minute! SKŁADNIKI (na 3-4 porcje): 1/2 główki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól(...)plastry, lekko posól z obu stron i odstaw na chwilę, niech puści trochę wody. Sałatę porwij/pokrój na kawałki, kapustę pekińską pokrój, wrzuć je do sporej miski razem z rukolą. Pomidora pokrój na kawałki, technika dowolna Winogrona na połówki, jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie. Ser pokrój na kawałki dowolnej wielkości, ale takie żeby były
Martyna CooksSkładniki potrzebne do przygotowania sałatki z batatami. 50 dkg słodkich ziemniaków 4 łyżki prażonych pestek dyni 4 jajka ugotowane na miękko 10 dkg makaronu Vermicelli (ryżowego) 10 dkg sałaty rukoli szczypta soli Sos daktylowy : 2 łyżki syropu daktylowego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek Jak zrobić sałatkę z batatów . Słodkie ziemniaki obrać(...)kubeczku wymieszać syrop daktylowy , sok z cytryny, musztardę oraz oliwę. Na dużym półmisku lub w misce ułożyć upieczone kawałki ziemniaków, pokrojone jajka, makaron, uprażone pestki dyni oraz sałatę rukolę. Po wierzchu sałatę polać sosem. Sałatka z batatów z sosem daktylowym Smacznego! O czym warto pamiętać robiąc sałatkę z batatów. Sałatka z batatów z sosem daktylowym Wodę, w której gotujemy jajka
mecooksplastry prosciutto cotto – 0,5-1 kulka Mozzarella di Bufala Campana lub zwykła – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 pieczarka – oregano, papryka ostra – garść rukoli – parmezan – oliwa Surowy kalafior rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy łyżkę tartego parmezanu i posiekany koperek lub natkę. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)całe plastry prosciutto cotto, pokrojoną w plastry pieczarkę i porozrywaną na kawałki mozzarellę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni i pieczemy 15-18 minut. Podajemy ze świeżymi listkami rukoli, posypujemy tartym parmezanem i skrapiamy oliwą. Smacznego! Artykuł Najlepsza pizza na spodzie z kalafiora FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongorzechy włoskie. To nie może się nie udać:) Sztos! Sałatka z gruszką, serem i szynką szwarcwaldzką Składniki (na 4 porcje): spora garść liści szpinaku (najlepiej baby) spora garść rukoli 100g sera z niebieską pleśnią 1 duża gruszka 50g pokrojonej w plastry szynki szwarcwaldzkiej (lub innej dojrzewającej) duża garść orzechów włoskich sok z cytryny sok w pomarańczy Liście rukoli
Obiad gotowySkładniki/1porcja: – 40 g wędzonego pstrąga – 1/2 małej czerwonej papryki – garść rukoli – 4 pomidorki koktajlowe – 1/2 małej czerwonej cebuli – 1 jajko ugotowane na twardo sos – 2 łyżki oliwy z oliwek – łyżeczka miodu – łyżeczka musztardy – pieprz do smaku(...)latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Jajko gotujemy na twardo Rybę rozdzielamy na mniejsze kawałki. Rukolę myjemy i odsączamy z wody. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. To samo robimy z cebulą. Pomidorki kroimy na pół. Tak przygotowane składniki delikatnie łączymy ze sobą. Całość polewamy przygotowanym
I LOVE LIFEmnie odmiana Hass) 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny (do smaku) ostra papryka mielona sól, pieprz 100 g boczku 1-2 garści rukoli jajka Białka oddzielamy od żółtek. Do naczynia wlewamy wodę, mleko oraz olej. Dodajemy żółtko, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo(...)chrupkości. Jajka wybijamy na średnio rozgrzaną patelnię, na której uprzednio rozpuszczamy masło. Smażymy pod przykryciem na niedużym ogniu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gofry podajemy muśnięte pastą z awokado, posypane rukolą, z jajkiem sadzonym i uprażonym boczkiem na wierzchu
Smaki Na Talerzu