rukola - 6622 przepisów (strona:124/442)

Pizza na zakwasie ze szparagami 135

zakwasu pszennego 75-85 ml wody 4 g soli łyżka suszonego oregano łyżka oleju Dodatki 10 szparagów cebula sos pomidorowy ok. 250 g mozzarelli łyżka oleju lnianego rukola lub inna świeża zielenina Mąkę wymieszać z solą, oregano, zakwasem i 70 ml wody. Zostawić na ok. kwadrans do autolizy. Zacząć wyrabiać ciasto ręką. W razie potrzeby dolać więcej wody. Pod koniec(...)niego pizzę. Zmniejszyć od razu temperaturę do 210 stopni C. i piec 22 minuty (pieczenie góra/dół). Wyjąć pizzę z piekarnika i pokroić na kawałki. Posypać zieleniną np. rukolą

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z pieczonymi batatami i balsamicznym dressingiem (Insalata con patate dolci e dressing di balsamico) 99

SKŁ ADNIKI Sa ł atka 2-3 bataty 200 g rukoli 1 granat sól, pieprz Dressing 4 łyżki oliwy extravergine d'oliva 2 łyżki octu balsamicznego 1-2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki suszonego oregano **** INGREDIENTI Insalata 2-3 patate dolci 200 g di rucola 1 melograno sale, pepe Dressing 4 cucchiai di olio extravergine d'oliva 2 cucchiai di aceto(...)miękkości ok. 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy dressing. Mieszamy ocet z olejem, miodem i suszonym oregano. Z granatu wyjmujemy pestki. Na talerzu układamy liście rukoli, pestki granatu oraz upieczone bataty. Całość polewamy dressingiem i oprószamy czarnym pieprzem. Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu. **** PREPARAZIONE Per preparare l'insalata,  come prima cosa riscaldate

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z ciecierzycy i buraka 72

niebawem trzeba będzie zmienić nasz blogowy profil na fit. Udostępnij Sałatka z ciecierzycy i buraka – składniki 400 g ciecierzycy w słoiku 2 średnie buraki 2 średnie bataty rukola Dressing: 5 łyżek oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Buraki umyć, ugotować do miękkości(...)miseczce wymieszać składniki dressingu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Połowę sosu wymieszać z ciecierzycą i batatami, drugą połowę z buraczkami. Przygotować porcje sałatki, wykładając na dnie półmiska liście rukoli, na nich rozłożyć ciecierzycę oraz bataty. Na wierzch sałatki wyłożyć pokrojone buraczki. Sałatkę z ciecierzycy i buraka można również przed podaniem wymieszać, jednak wtedy wszystkie składniki zabarwią się na buraczkowo

niecodziennikpary
Lunchbox: kurczak, rukola i suszone pomidory 58

mięsa. W mojej lodówce zawsze są dostępne jakieś produkty, z których mogę coś wyczarować. W Twojej lodówce też coś takiego znajdziesz, wystarczy tylko pomysł … Czytaj dalej Lunchbox: kurczak, rukola i suszone pomidory Artykuł Lunchbox: kurczak, rukola i suszone pomidory pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Makaron z pesto buraczanym 74

Składniki : Makaron dla 3 osób (300-400g) 1 duży, ugotowany burak 2 ząbki czosnku 1 garść orzechów, np. migdałów 50 g parmezanu 3 łyżki oliwy Ser feta i rukola do podania Przygotowanie : Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Buraka kroimy na kilka kawałków. Wrzucamy do miski. Dodajemy czosnek, orzechy, oliwę i parmezan. Blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron(...)mieszamy z pesto, dodajemy ser feta i rukolę. Więcej przepisów na makarony znajdziesz

Czarnawisienka
Pesto z rukoli 89

Pesto z rukoli – to super alternatywa dla pesto bazyliowego. Robi się je naprawdę bardzo szybko, smakuje rewelacyjnie i stanowi świetny dodatek do makaronów, mięs oraz grzanek. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na pes The post Pesto z rukoli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka arbuzowa z serem feta 115

sałatki oraz inne przepisy na dania z arbuzem . Składniki : 700 g arbuza 4 łyżki delikatnej oliwy 200 g fety 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 100 g rukoli 100 g roszponki Prażony słonecznik lub pestki dyni Świeżo mielony pieprz Opis przygotowania: Arbuz dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie rozkrajamy go tak, aby łatwo było go pokroić w kostkę. Kawałki arbuza(...)krój w kostkę nie większą niż na jeden kęs. Należy usunąć wszystkie pestki, jeżeli owoc je posiada. Rukolę oraz roszponkę wykładamy na talerze lub miski. Następnie dodajemy pokrojonego arbuza w kostkę. Ser feta kroimy również w kostkę i dodajemy do arbuza. Postaraj się ułożyć kawałki fety tak, by nie pokruszyły się za mocno. Następnie całość delikatnie polewamy sokiem z cytryny

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Grzanki po grecku 88

Składniki: czerwona cebula – ½ sztuki ocet winny – 2 łyżki ser feta – 20g suszone morele – 6 sztuk ser cheedar – 60g (4 plasterki) pomidor – 1 sztuka rukola – 1 garść chleb – 4 kromki ogórek zielony – mały kawałek jogurt naturalny – 50g sok z cytryny – 1 łyżeczka sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokrój w plasterki(...)pieczywo połóż po jednym plasterku sera cheedar i włóż do piekarnika, by lekko się zapiekły. Włóż obok morele suszone, żeby feta lekko się rozpuściła. Na kromkę chleba połóż rukolę, marynowaną cebulę, pomidora, morele i przykryj drugą kromką. Przygotuj tak samo drugą grzankę. Podawaj z sosem jogurtowym. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro

wiecejwarzyw.pl
Sałatka z kaszy jaglanej z awokado, serem feta, rukolą, pomidorkami … 84

tylko zmysłem smaku czy węchu, ale również  wzrokiem. Wszystkie składniki układamy warstwowo, według kolejności: Składniki 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (może być wg tego przepisu ) 2 łyżki posiekanej rukoli 100ml jogurtu naturalnego (posolić i popieprzyć) 1 gałązka pokrojonego selera naciowego 6 sztuk pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 100g sera bałkańskiego z mleka koziego(...)awokado, pokrojone na kawałki i skropione sokiem z 1/2 cytryny garść rukoli 2-3 pomidorki koktajlowe 1 łyżeczka czarnuszki 2 łyżki oleju lnianego pieprz Zakręcamy słoik, nie potrząsamy, zabieramy widelec w kieszeń i w drogę. Smacznego! Zapisz Zapisz

Tajemnice Smaku
Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony 63

Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony Prosta i efektowna sałatka z buraczanymi jajami to kolejny pomysł na danie wielkanocne. Wcześniej do tej sałatki wykorzystywałyśmy rukolę i roszponkę. Tym razem roszponkę zastąpimy listkami, o dziwnie brzmiącej nazwie… mangold czerwony. Co kryje się pod tajemniczą nazwą MANGOLD CZERWONY? Okazuje się, że to buraczki liściowe, odmiana buraka zwyczajnego, którą uprawia(...)Składniki CZERWONE JAJA 12 sztuk ugotowanych jaj przepiórczych 500g buraków na sok – potrzebujemy około 250-300ml soku 1 łyżka octu jabłkowego SAŁATKA 2-3 garście zielonych liści: rukola i mangold czerwony 1 awokado 1 szalotka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju lnianego sól pieprz Wykonanie Wyszorowane buraki obieramy, wyciskamy z nich sok. Świeży sok możemy zastąpić

Tajemnice Smaku
Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce 59

łyżka sosu teryaki 1 cebula około 100 ml wody (może być gazowana) sól, pieprz olej do smażenia Ponadto 9 plastrów żółtego sera ogórki kiszone 1- 2 awokado garść rukoli cykoria czerwona czerwona cebula keczup majonez musztarda Wykonanie Zaczyn W misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut. Bułki Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach(...)oleju i smażymy hamburgery po około 5 minut z każdej strony. Burger Bułki przekrawamy na pół, spód każdej smarujemy keczupem i układamy kolejno: plastry ogórka kiszonego, liście cykorii i rukoli, plaster sera, gorący hamburger, krążki cebuli, plaster awokado, majonez i musztardę. Przykrywamy wierzchem bułki, spinamy patyczkiem lub … nożem do steków! Smacznego

Tajemnice Smaku
Sałatka z rukoli i pomarańczy ze smażonymi krewetkami w soku z pomarańczy 109

jeśli przyrządzimy je w całości, są wówczas delikatnie słodkie i soczyste. Składniki 12 sztuk  krewetek (np. królewskich) w całości, w pancerzykach i z głowami 3 – 4 garście rukoli 2 pomarańcze 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 papryczka chili 2  łyżki oliwy 1 łyżka masła Wykonanie Krewetki  (mrożone rozmrażamy) myjemy i dokładnie osuszamy papierowym(...)Dorzucamy masło, posiekaną natkę pietruszki, wlewamy sok z pomarańczy i jeszcze minutę podgrzewamy. Odstawiamy z ognia,  wyjmujemy krewetki a pozostały sos doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku rozkładamy rukolę, filety z pomarańczy, plasterki czosnku. Tuż przed serwowaniem dania kładziemy na wierzch krewetki i całość skrapiamy sosem, który pozostał na patelni. Teraz zaczyna się rytuał – krewetki bierzemy w ręce

Tajemnice Smaku